Dapatkan segera info rasmi yang lengkap di sistemguruonline.my ⏬️

Pembayaran Bantuan Khas Covid (BKC) Official Fasa 2 Mulai 25 November

Pembayaran Bantuan Khas Covid (BKC) Fasa 2 Mulai 25 November
Pembayaran Bantuan Khas Covid (BKC) Fasa 2 Mulai 25 November

Pembayaran Bantuan Khas Covid (BKC) Fasa 2 Mulai 25 November 2021 ini. Pembayaran Fasa 2 Bantuan Khas COVID-19 (BKC) akan dibuat mulai Khamis ini (25 November) dengan peruntukan RM300 juta.

Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob dalam kenyataannya berkata bayaran kedua itu akan melibatkan 700,000 penerima isi rumah, individu bujang dan warga emas yang tergolong dalam kategori miskin. Berikut merupakan petikan ucapan beliau:

“Seperti semua sedia maklum, pembayaran Fasa 1 BKC telah selesai dibuat pada bulan September yang lalu dengan peruntukan sebanyak RM3.1 bilion dan memanfaatkan hampir 10 juta penerima.

Pembayaran seterusnya iaitu Fasa 3 BKC akan dilaksanakan mengikut jadual yang telah ditetapkan pada bulan Disember melibatkan peruntukan sebanyak RM1.2 bilion untuk 3.8 juta penerima isi rumah kategori miskin dan B40,”.

Kaedah Pembayaran Bantuan Khas Covid (BKC) Fasa 2 Mulai 25 November

  • Bagi penerima isi rumah, warga emas dan individu bujang bayaran akan terus dikreditkan ke dalam akaun mereka.
  • Penerima yang tidak mempunyai akaun bank termasuk di Sabah dan Sarawak pembayaran melalui cawangan Bank Simpanan Nasional (BSN).

Jumlah Pembayaran BKC Fasa 2

KENYATAAN MEDIA YAB PERDANA MENTERI PEMBAYARAN BKC FASA 1 Page 4

Semakan status kelulusan BKC 

Maklumat Lanjut

Sebarang maklumat lanjut berkenaan pembayaran BKC fasa 2 ini boleh dirujuk menerusi pautan Portal Rasmi Kementerian Kewangan Malaysia.

Anda juga mungkin berminat dengan beberapa perkongsian lain seperti berikut:

Semoga perkongsian Pembayaran Bantuan Khas Covid (BKC) Fasa 2 Mulai 25 November ini dapat memberi manfaat kepada anda semua khususnya terhadap penerima yang berkelayakan. Anda juga digalakkan untuk berkongsi artikel ini dengan ahli keluarga, sahabat handai dan sesiapa sahaja yang berkenaan.

Sir Mohd Afizi
Sir Mohd Afizihttps://www.sistemguruonline.my/
Fulltime Writer at Sistem Guru Online. "There are two days in the year that we can't do anything, yesterday and tomorrow!"

Anda Mungkin Meminati