Dapatkan segera info rasmi yang lengkap di sistemguruonline.my ⏬️

Gred H : Jadual Gaji Untuk 5 Skim Perkhidmatan Bidang Kemahiran Skim Pelaksana Terkini

Gred Gaji Skim perkhidmatan Kemahiran H
Gred H : Jadual Gaji Untuk 5 Skim Perkhidmatan Bidang Kemahiran Skim Pelaksana Terkini 19

Pengetahuan am mengenai gaji adalah satu maklumat penting kepada para pekerja. Untuk kali ini, kita akan membicarakan berkenaan gaji penjawat awam dalam bab Jadual Gaji Penjawat Awam dengan mengikut skim. Bagi mereka yang berkecimpung dalam sektor kemahiran dibawah Skim Perkhidmatan Kemahiran iaitu Gred H adalah penting untuk mereka menyemak setiap tangga gaji mengikut gred bermula dari awal hingga yang tertinggi.

Sektor kemahiran adalah merupakan sektor yang penting bagi memastikan kerja-kerja berkait rapat dengan tenaga mahir dalam membangunkan negara Malaysia.

Ketahui Apakah Fungsi Skim Perkhidmatan Kemahiran Gred H

Skim Perkhidmatan Kemahiran Gred H adalah suatu program yang bertujuan untuk memberi peluang kepada individu yang memiliki kemahiran dan kepakaran khusus dalam bidang tertentu untuk menyertai perkhidmatan awam dan memberikan sumbangan kepada sektor awam. Fungsi utama Skim Perkhidmatan Kemahiran Gred H adalah:

  1. Menarik Bakat Berkepakaran: Skim ini bertujuan untuk menarik individu yang memiliki kemahiran dan kepakaran yang khusus dan relevan dengan keperluan sektor awam. Ini membantu dalam mengisi kekosongan jawatan yang memerlukan kemahiran khusus.
  2. Meningkatkan Kualiti Perkhidmatan: Individu yang menyertai Skim Perkhidmatan Kemahiran Gred H membawa dengan mereka pengetahuan dan kemahiran yang tinggi dalam bidang mereka. Ini dapat meningkatkan kualiti perkhidmatan yang diberikan oleh sektor awam.
  3. Mendukung Pembangunan Sektor: Skim ini membantu dalam pembangunan sektor awam dengan menyediakan kepakaran dalam bidang-bidang yang kritikal untuk pertumbuhan ekonomi dan kemajuan negara.
  4. Penglibatan Profesional: Individu dalam Skim Perkhidmatan Kemahiran Gred H dapat berperanan sebagai pakar dan profesional dalam bidang mereka. Mereka boleh memberi nasihat dan pandangan yang berharga kepada kerajaan dalam pengambilan keputusan.
  5. Kesinambungan Kemahiran: Skim ini membantu dalam menjaga dan meningkatkan kemahiran dan kepakaran dalam sektor tertentu. Ini penting untuk memastikan bahawa sektor awam sentiasa relevan dan bersedia menghadapi cabaran semasa.
  6. Sokongan kepada Projek-projek Khas: Individu dalam Skim ini juga boleh ditempatkan dalam projek-projek khas atau tugas-tugas yang memerlukan kemahiran khusus. Ini membantu dalam menyelesaikan projek-projek penting dengan kejayaan.
  7. Penambahbaikan Kecekapan Operasi: Dengan menyertai individu yang mempunyai kemahiran khusus, Skim ini dapat membantu meningkatkan kecekapan operasi sektor awam dalam bidang-bidang tertentu.
Gred Gaji Skim perkhidmatan Kemahiran H
Gred H : Jadual Gaji Untuk 5 Skim Perkhidmatan Bidang Kemahiran Skim Pelaksana Terkini 20

Pentingnya sektor yang memerlukan tenaga mahir bagi memastikan kelancaran dan kerancakan ekonomi negara Malaysia. Tenaga mahir yang diperlukan adalah berdasarkan pengkhususan kerja dan mengikut gred yang telah digariskan secara rasmi oleh pihak kerajaan. Justeru itu, terdapat lagi penerangan mengenai fungsi sebenar dan lebih jelas berkenaan skim perkhidmatan kemahiran.

Mari kita lihat fungsi umum dan fungsi utama skim ini mengikut Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA).

Fungsi Umum

Perkhidmatan-perkhidmatan ini bergantung sepenuhnya kepada tenaga fizikal dan memerlukan keupayaan mental yang terhad, atau memerlukan pemegang lesen-lesen tertentu seperti yang dikeluarkan oleh Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) dan Jabatan Kilang dan Jentera (JKJ), atau memerlukan Sijil Kemahiran/Latihan Kemahiran bagi pelaksanaan yang berkesan.

Fungsi Utama

Untuk kefungsian bagi skim perkhidmatan berkaitan kemahiran terdapat beberapa fungsi yang anda boleh rujuk dibawah:

  • Mengendalikan jentera dan kenderaan serta menjalankannya.
  • Melaksanakan pelbagai tugas yang memerlukan tenaga fizikal utama atau memerlukan tahap kemahiran yang minima.
  • Melaksanakan tugas-tugas khusus seperti penyelenggaraan, pembaikan, atau penggunaan kemahiran yang tertentu.

5 Skim Perkhidmatan dibawah Klasifikasi Kemahiran(H)

Kenapa Skim Perkhidmatan Kemahiran Hanya Mempunyai Jenis Skim Pelaksana Sahaja?

Skim Perkhidmatan Kemahiran Gred H hanya mempunyai satu jenis skim, iaitu Skim Pelaksana, kerana gred ini memberi tumpuan kepada perkhidmatan-perkhidmatan yang bergantung sepenuhnya pada tenaga fizikal dan memerlukan kemahiran fizikal yang utama. Ini bermakna bahawa perkhidmatan dalam gred ini tidak memerlukan tahap keupayaan mental yang tinggi atau kemahiran profesional yang kompleks seperti yang diperlukan dalam gred-gred lain.

Skim PerkhidmatanJenis SkimGred
Operator LojiPelaksanaH11, H14, H16, H18
Pemandu KenderaanPelaksanaH11, H14, H16, H18
Pemandu/ Operator Jentera PemunggahPelaksanaH11, H14, H16, H18
Pembantu AwamPelaksanaH11, H14, H16, H18
Pembantu KemahiranPelaksanaH19, H22, H26, H28

Gaji Minimum/ Maksimum Serta Kadar Kenaikan Gaji Tahunan Mengikut Jadual Gaji Tahun 2023 Bagi Gred H

Kepada rakyat Malaysia yang merupakan bakal dan penjawat awam dari sektor kemahiran kami menyusun khas untuk anda berkenaan dengan gaji dari tangga bawah ke tangga atas. Pekeliling daripada jabatan perkhidmatan awam disediakan untuk semua skim perkhidmatan mengikut gred,Untuk mendapatkan pekeliling tersebut yang spesifik bagi skim perkhidmatan H, anda boleh download di butang di bawah.

JGMM Kumpulan Pelaksana Gred H

GredMinimumMaksimumKenaikan Tahunan
H282728.005565.00130.00
H262599.005290.00125.00
H222271.004725.00115.00
H191377.004052.00100.00
H181829.003831.00100.00
H161734.003616.0095.00
H141644.003401.0090.00
H111218.002939.0080.00
Nilai gaji yang dinyatakan diatas ialah dalam Ringgit Malaysia (RM).

Tangga Gaji Untuk Semua Skim Perkhidmatan Awam Yang Anda Boleh Rujuk

Terdapat banyak lagi skim-skim perkhidmatan awam yang anda boleh rujuk mengenai tangga gaji terkini yang telah dikeluarkan secara rasmi untuk pengetahuan umum dalam bidang penjawatan awam. Boleh pilih skim perkhidmatan apakah yang anda ingin ketahui dengan lebih lanjut melalui klik pautan di bawah:

Jadual Gaji Bagi Gred A, AL, AT dan AB dibawah Perkhidmatan Pengangkutan Kumpulan Pengurusan & Profesional Tahun 2023Jadual Gaji Bagi Gred B dibawah Perkhidmatan Bakat Seni Kumpulan Pengurusan & Profesional Tahun 2023Jadual Gaji Bagi Gred C dibawah Perkhidmatan Sains Kumpulan Pengurusan & Profesional Tahun 2023Jadual Gaji Bagi Gred DG, DH, DM, DS, DUF, DV, DU, DUG dibawah Perkhidmatan Pendidikan Kumpulan Pengurusan & Profesional Tahun 2023
Jadual Gaji Bagi Gred E dibawah Perkhidmatan Ekonomi Kumpulan Pengurusan & Profesional Tahun 2023Jadual Gaji Bagi Gred F, FA & FT dibawah Perkhidmatan Sistem Maklumat Kumpulan Pengurusan & Profesional Tahun 2023Jadual Gaji Bagi Gred FG & GV dibawah Perkhidmatan Pertanian Kumpulan Pengurusan & Profesional Tahun 2023Jadual Gaji Bagi Gred J & JA dibawah Perkhidmatan Kejuruteraan Kumpulan Pengurusan & Profesional Tahun 2023
Jadual Gaji Bagi Gred KA & KP dibawah Perkhidmatan Keselamatan & Pertahanan Kumpulan Pengurusan & Profesional Tahun 2023Jadual Gaji Bagi Gred L, LA & LS dibawah Perkhidmatan Perundangan & Kehakiman Kumpulan Pengurusan & Profesional Tahun 2023Jadual Gaji Bagi Gred M dibawah Perkhidmatan Tadbir & Diplomatik Kumpulan Pengurusan & Profesional Tahun 2023Jadual Gaji Bagi Gred N, NP & NT dibawah Perkhidmatan Pentadbiran & Sokongan Kumpulan Pengurusan & Profesional Tahun 2023
Jadual Gaji Bagi Gred Q dibawah Perkhidmatan Penyelidikan & Pembangunan Kumpulan Pengurusan & Profesional Tahun 2023Jadual Gaji Bagi Gred S dibawah Perkhidmatan Sosial Kumpulan Pengurusan & Profesional Tahun 2023Jadual Gaji Bagi GRED UF, U, UD, UG dibawah Perkhidmatan Perubatan & Kesihatan Kumpulan Pengurusan & Profesional Tahun 2023Jadual Gaji Bagi GRED W, WA & WK dibawah Perkhidmatan Kewangan Kumpulan Pengurusan & Profesional Tahun 2023
Semua butang adalah sekadar ilustrasi butang yang tidak mewakili logo sebenar mana-mana skim. Ianya hanya untuk membezakan butang mengikut skim perkhidmatan sahaja.

1 komen

TINGGALKAN KOMEN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

Sir Mohd Afizi
Sir Mohd Afizihttps://www.sistemguruonline.my/
Fulltime Writer at Sistem Guru Online. "There are two days in the year that we can't do anything, yesterday and tomorrow!"

Anda Mungkin Meminati