Dapatkan segera info rasmi yang lengkap di sistemguruonline.my ⏬️

Bantuan RM600 Official Untuk Individu Bujang bagi Tahun 2022 l Semak Syarat Kelayakan Anda

bantuan bujang 2022

Bantuan RM600 Untuk Individu Bujang bagi Tahun 2022 l Semak Syarat Kelayakan Anda. Kerajaan Malaysia sentiasa berusaha  bersungguh-sungguh dalam membantu pelbagai golongan rakyat. Kerajaan akan terus memacu pembaharuan dalam memastikan keperluan dan memudahkan urusan rakyat dari semasa ke semasa.

Untuk tahun 2022, kerajaan melalui peruntukan bajet telah memperkenalkan pelbagai skim bantuan dalam usaha membantu mereka yang memerlukan. Tatkala kita dan keadaan ekonomi dunia yang tidak menentu kerana peningkatan kadar inflasi , endemik COVID19 dan lain-lain kesan kemelesetan ekonomi yang tercetus.

Diantara bantuan yang diberi perhatian oleh kerajaan adalah mereka yang dari golongan bujang. Golongan bujang antara mereka yang terjejas dengan keadaan semasa negara. Oleh itu, kerajaan Malaysia telah memperkenalkan bantuan khas kepada golongan bujang. Ikuti perkembangan lanjut bantuan kepada golongan  bujang dibawah.

Bantuan RM600 Untuk Individu Bujang bagi Tahun 2022 l Semak Syarat Kelayakan Anda

Bantuan RM600
Bantuan RM600 Official Untuk Individu Bujang bagi Tahun 2022 l Semak Syarat Kelayakan Anda 4

Kerajaan Makaysia melalui pembentangan bajet 2022 telah memperkenalkan skim bantuan yang berbentuk bantuan kewangan kepada golongan bujang. Bantuan tersebut dikenali sebagai “Bantuan Keluarga Malaysia”.

Bantuan Keluarga Malaysia atau lebih dikenali sebagai BKM merupakan sebuah bantuan yang diwujudkan bagi bertujuan untuk membantu mereka yang memerlukan dan meringankan sedikit sebanyak beban yang dipikul oleh rakyat yang berpendapatan rendah atau golongan B40.

Dibawah merupakan perkongsian mengenai Bantuan Keluarga Malaysia kepada anda, untuk mengetahui lebih lanjut, syarat-syarat dan proses pemberian anda boleh merujuk dibawah.

KADAR BANTUAN YANG DIBERIKAN KEPADA GOLONGAN BUJANG

Jumlah bantuan yang akan diterima oleh golongan bujang adalah seperti yang berikut:
  • Individu Warga Emas Bujang/Tiada Pasangan berumur 60 tahun ke atas pendapatan individu RM5,000 ke bawah:
  •  RM600
  • Bujang yang berpendapatan RM2,500 dan kebawah:
  •  RM350
bujang

Syarat-Syarat Bagi Kelayakan Menerima Bantuan BKM Golongan Bujang

Syarat-syarat yang ditetapkan oleh kerajaan adalah berdasarkan penilaian dari segi kehiduapan individu. Berikut merupakan syarat kelayakan yang perlu dipatuhi oleh golongan bujang yang ingin mendapatkan bantuan ini:

  1.  Bagi golongan bujang hendaklah Had umur adalah antara 21 – 59 tahun.
  2.  Pendapatan bujang hendaklah RM2,500 dan kebawah.
  3.  Bujang atau ibu bapa tungga / janda / balu / duda yang tidak mempunyai anak yang menepati syarat.

Tarikh Peneriman Bantuan BKM Bagi Golongan Bujang

Untuk pengetahuan semua, dalam masa setahun, sebanyak 4 kali pembayaran BKM ini akan dilaksanakan. Kerajaan telah menyusun dan merangkan pembahagian bantuan BKM secara berperingkat dalam mengikuti keperluan rakyat. Oleh itu, telah diperkenalkan sebanyak 4 fasa akan dilalui dalam pembahagian bantun BKM.

Bermula pada bulan Mac 2022 yang lalu, tarikh pembayaran untuk Fasa 1 sudah pun bermula. Ianya akan disambung kepada Fasa 3 pada bulan September ini.

BAGAIMANAKAH CARA MEMBUAT PERMOHONAN BKM?

Mengikut data pemohon BPR 2021, BKC B40 dan data penerima BPR 2021 yang tidak lulus atas alasan menerima GKP, ianya akan dibawa secara terus ke dalam sistem BKM secara automatik yang mana bertujuan untuk menyemak kelayakan bagi mereka yang layak.

Namun, permohonan BKM yang baharu perlu dibuat jika tiada rekod dalam pangkalan data yang sedia ada pada pihak LHDNM. Bagi penerima yang sedia ada dan ingin membuat sebarang perubahan maklumat , anda hendaklah membuat pengemaskinian dalam suatu tempoh yang diberikan.

Bagi menyemak bantuan BKM anda boleh merujuk pautan dibawah:

Senarai Bantuan Kerajaan Yang Anda Boleh Mohon Di Tahun 2022

Cikgu Ahmad
Cikgu Ahmad
"It always seems impossible until it's done."

Anda Mungkin Meminati