Dapatkan segera info rasmi yang lengkap di sistemguruonline.my ⏬️

Pengumuman KWSP: Skim Program Pengeluaran I-SAYANG KWSP l Semak Kelayakan & Bayaran Anda Effective 2022

kwsp isayang
Skim Program Pengeluaran

Pengumuman KWSP: Skim Program Pengeluaran I-SAYANG KWSP l Semak Kelayakan & Bayaran Anda. Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) akan melancarkan kemudahan i-Sayang pada suku pertama 2022 mengikut pengumuman oleh pengerusi KWSP. Pengumuman daripada pihak KWSP ini sebagai sebahagian daripada usaha berterusannya untuk meningkatkan kesejahteraan rakyat.

Melalui Pengerusinya, Tan Sri Ahmad Badri Mohd Zahir berkata, kemudahan itu akan membolehkan pemindahan sukarela sebanyak dua peratus caruman KWSP daripada akaun suami ke akaun isteri.

Menurutnya lagi, satu lagi kemudahan dana persaraan yang akan dilancarkan ialah i-Lindung, yang membenarkan pengeluaran daripada Akaun 2 untuk membeli insurans hayat dan penyakit kritikal melalui platform KWSP.

Pihak KWSP yang bertanggungjawab dalam melindungi keadaan kewangan bagi pencarum-pencarum akan terus memainkan peranan penting dalam menjaga pelbagai aspek kepada pencarum. Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai pengeluaran khas I-Sayang KWSP anda boleh ikuti dibawah.

Pengumuman KWSP: Skim Program Pengeluaran I-SAYANG KWSP l Semak Kelayakan & Bayaran Anda

Apa Itu Skim Program Pengeluaran I-Sayang KWSP?

Bantuan Kewangan RM 300 Sebulan

Melalui pengumuman dari pihak KWSP, Program skim I-SAYANG ini adalah merupakan sebuah kemudahan yang telah diumumkan dan bakal dilaksanakan oleh pihak Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) tahun 2022. Program kemudahan ini adalah bertujuan bagi meningkatkan kesejahteraan para ahli pencarum KWSP dalam bentuk jaminan simpanan pada masa akan datang.

Melalui kenyataan Pengerusi KWSP,Tan Sri Ahmad Badri Mohd Zahir telah mengumukan dan menjelaskan bahawa skim bagi kemudahan pengeluaran i-sayang ini adalah seperti berikut :

  • Pelancaran dan perlaksanaan kemudahan I-sayang ini akan bermula pada tahun 2022
  • Pemindahan duit secara sukarela serendah jumlah 2 % caruman KWSP ke akaun para isteri

Makluman : Sebarang maklumat tambahan akan dikemaskini dari semasa ke semasa oleh pihak kami khas mengenai kemudahan i-sayang ini.

Skim Program Pengeluaran I-SAYANG KWSP l Semak Kelayakan & Bayaran Anda

c8d089b9 533d 479f ac63 be83a9008605 2

Berapakah Jumlah Skim Program Pengeluaran Bayaran I-Sayang?

Bagi menjawab persoalan mengenai jumlah pegeluaran bayaran skim pengeluaran I-Sayang,Kami telah disediakan maklumat berkenaan kadar bayaran I-Sayang KWSP seperti dibawah :

  • Pemindahan wang caruman dibuat secara sukarela dari akaun suami ke akaun isteri
  • Bayaran caruman serendah 2 peratus akan diberikan kepada para isteri
  • Tambahan, pihak KWSP juga bersetuju kepada caruman lebihan (melebihi 2%) di mana ahli boleh minta kepada majikan untuk meningkatkan jumlah kepada 11% kadar berkanun

Bagaimanakah Cara Permohonan Skim Pengeluaran I-SAYANG?

Untuk pengetahuan umum, bagi pihak KWSP masih belum mengeluarkan sebarang pengumuman berkenaan cara permohonan skim kemudahan i-sayang KWSP ini.

Walaubagaimanapun,dijangka akan diumumkan pada masa yang akan datang. Tidak perlu bimbang, sebarang maklumat terbaru berkenaan I-Sayang akan dikemaskini dari semasa ke semasa dari pihak kami untuk rujukan. Bagi mendapatkan maklumat terkini dan terbaru berkenaan bantuan kerajaan. Anda boleh sertai telegram “Official Bantuan Kerajaan” dibawah:

Sertai Telegram “Official Bantuan Kerajaan”

Berikut Merupakan Senarai Bantuan Kerajaan Yang Anda Boleh Mohon Di Tahun 2022:

Sementara kita menunggu perlaksanaan I-sayang KWSP tahun ini, terdapat pelbagai jenis inisiatif yang telah disediakan oleh pihak Kerajaan bagi membantu rakyat Malaysia yang memerlukan pada tahun 2022 khususnya melibatkan bantuan kewangan. Ikuti senarai bantuan yang anda boleh mohon dibawah:

Cikgu Ahmad
Cikgu Ahmad
"It always seems impossible until it's done."

Anda Mungkin Meminati