Dapatkan segera info rasmi yang lengkap di sistemguruonline.my ⏬️

PAKEJ PERMAI 2021 : INISIATIF 6 | MEMPERKUKUHKAN PROGRAM KEBAJIKAN

inisiatif 6

Dalam perbentangan terdapat PAKEJ PERMAI 2021, kerajaan telah mengumumkan peningkatan kadar bantuan kebajikan bulanan di bawah Jabatan Kebajikan Masyarakat JKM yang berkuat kuasa bermula pada Januari 2021.

Bantuan ini merangkumi peruntukan sebanya 22 bilion ringgit yang bakal memberi manfaat kepada lebih daripada 400 ribu penerima.

PAKEJ PERMAI 2021 : INISIATIF 6 | MEMPERKUKUHKAN PROGRAM KEBAJIKAN

PAKEJ PERMAI 2021

JKM turut akan melaksanakan Program Bakul Makanan :

  • Mengandungan barang makanan keperluan bernilai Rm100 bagi setiap isi rumah yang layak
  • Peruntukkan sebanyak Rm50 juta ringgit diberikan untuk program ini
image 25
PAKEJ PERMAI 2021

Antara program lainnya adalah :

  1. Untuk memastikan kebajikan kumpulan rentan terus terjaga, kerajaan telah memperuntukkan 25 juta ringgit yang disalurkan di bawah program GLC/GLC Disaster Relief Network yang bertindak sebagai geran padanan dengan kerjasama syarikat berkaitan kerajaan untuk inisiatif social. Ia adalah termasuk dengan pemberian bantuan komuniti merangkumi warga emas, gelandangan, oku dan mangsa banjir.
  2. Bagi menghargai usaha murni rakyat yang turut menyumbang bagi mencegah penularan wabak Covid-19, kerajaan akan menawarkan beberapa inisiatif dalam pelbagai bentuk seperti potongan cukai kepada penderma yang menyumbang sama ada wang tunai atau barangan. Mereka layak menuntut potongan cukai daripada pendapatan agregat atau pendapatan kasar perniagaan mereka.

Diharapkan dengan penambahbaikan program Jabatan Kebajikan Masyarakat ini dapat membantu memudahkan urusan dan juga membantu meringankan beban rakyat Malaysia yang memerlukan.

Teruskan mengikut kami untuk penerangan lanjut mengenai inisiatif lain yang diumumkan oleh Perdana Menteri dalam Pakej Bantuan Perlindungan Ekonomi dan Rakyat Malaysia.

TINGGALKAN KOMEN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

Sir Mohd Afizi
Sir Mohd Afizihttps://www.sistemguruonline.my/
Fulltime Writer at Sistem Guru Online. "There are two days in the year that we can't do anything, yesterday and tomorrow!"

Anda Mungkin Meminati