Dapatkan segera info rasmi yang lengkap di sistemguruonline.my ⏬️

Official Perdana Menteri Umum Bantuan Barangan Dapur RM300 Untuk Semua Isi Rumah Effective Julai 2022

Bantuan Barangan Dapur
Bantuan Barangan Dapur

Terkini: Perdana Menteri Umum Bantuan Barangan Dapur RM300 Untuk Semua Isi Rumah Bermula Julai 2022. Untuk makluman semua, pada tahun 2022 terdapat pelbagai bantuan,kemudahan dan Inisiatif yang boleh anda dapatkan disediakan oleh Pihak Kerajaan. Pihak Kerajaan telah memperkenalkan pelbagai jenis bantuan khususnya melibatkan bantuan berbentuk insentif kewangan bagi membantu rakyat Malaysia yang memerlukan pertolongan dan bantuan pada zaman yang penuh pancaroba ini.

Salah satu program yang ada adalah melalui bantuan Bakul Prihatin Negara. Ini adalah merupakan sebuah program inisiatif berupa bantuan dari segi sokongan makanan keperluan bagi mereka yang memerlukan dan dari golongan berpendapatan rendah.

Tujuan utama  bantuan ini ditubuhkan adalah bagi memberi manfaat kepada individu yang berkelayakan terutama kepada golongan B40 dan bantuan ini akan disalurkan dengan segera dengan mengikut penetapan pihak kerajaan.

Melalui inisiatif bantuan ini, tujuan utamanya adalah untuk membantu golongan yang berpendapatan rendah atau B40 bagi mengatasi masalah melibatkan kewangan dalam memerlukan sokongan dari segi mendapatkan makanan kering atau basah bagi memenuhi keperluan hidup.

Terkini: Perdana Menteri Umum Bantuan Barangan Dapur RM300 Untuk Semua Isi Rumah Bermula Julai 2022

Apakah Itu Bantuan Bakul Prihatin Negara?

Bantuan Bakul Prihatin Negara adalah kolaborasi Kerajaan, Yayasan Kebajikan Negara, Jabatan Kebajikan Masyarakat dengan sektor swasta dalam menyediakan dan menyalurkan Bakul Makanan kepada golongan terkesan di seluruh negara.

Tujuannya adalah memastikan mereka yang benar-benar memerlukan bantuan dari segi makanan dibantu.

Apakah Objektif Pengagihan Bakul Prihatin Negara?

Bakul Prihatin Negara merupakan satu usaha Kerajaan untuk membantu masyarakat yang terkesan sepanjang pandemik COVID-19 bagi memastikan masyarakat dapat meneruskan kelangsungan hidup dan meringankan bebanan hidup.

Apakah Syarat Kelayakan Permohonan Bakul Prihatin Negara?

Tiada syarat kelayakan yang diberikan, semua rakyat Malaysia layak untuk membuat permohonan sekiranya mereka tergolongan dari golongan yang terjejas pendapatan sepanjang pandemik COVID-19. Ini merupakan tindakan pantas kerajaan dalam menyalurkan bantuan kepada mereka yang memerlukan lebih lagi dari segi pertolongan makanan yang lebih terarah kepada kemanusiaan.

SENARAI BARANGAN ASAS DI DALAM BAKUL PRIHATIN NEGARA

Setiap bakul makanan yang bakal diberikan mempunyai 8 barangan asas penting seperti berikut :

 • Beras (5 kg)
 • Gula (1 kg)
 • Tepung (2 kg)
 • Bihun (400 mg)
 • Kicap (650 ml)
 • Sardin (230 gm)
 • Biskut
 • Kopi

Bagi mereka yang ingin tahu cara-cara untuk membuat permohonan  bantuan bakul prihatin negara, anda boleh merujuk maklumat dibawah. Segala urusan permohonan adalah tertakluk kepada penetapan oleh pihak yang bertanggungjawab.

Cara Memohon Bantuan Bakul Prihatin Negara

Khas kepada mana-mana rakyat Malaysia yang terkesan dan terjejas akibat pandemik COVID-19 dan memerlukan Bantuan Bakul Prihatin ini, anda boleh mengemukakan permohonan melalui 4 kaedah berikut:

 1. Menghubungi Bilik Gerakan JKM yang terdapat di 108 daerah di seluruh negara
 2. Menghubungi Talian Kasih di 15999 atau Whatsapp ke 019-2615999.
 3. Mengemukakan permohonan bantuan melalui Media Sosial Rasmi (Facebook/Twitter/Instagram KPWKM dan JKM) atau
 4. Menghubungi pemimpin tempatan di kawasan masing-masing.

KAEDAH PENYAMPAIAN BAKUL PRIHATIN

Berikut merupakan kaedah penyampaian bagi bantuan bakul prihatin negara :

1) Pejabat Kebajikan Masyaratkan Daerah/Bahagian/Jajahan akan menyerah bakul kepada Skuad Prihatin Negara setelah mendapat butiran lanjut pemohon.

2) Seterusnya, pemohon yang layak akan menerima bakul dalam tempoh 24 jam selepas permohonan. Tetapi, penghantaran bergantung kepada hari bekerja, jumlah permohonan harian, jarak dan bentuk muka bumi. Hanya 1 bakul makanan sahaja untuk sebuah keluarga yang layak.

INFO LANJUT DAN PERTANYAAN

hand 838975 640 6
Bantuan Barangan Dapur

Sebarang pertanyaan dan maklumat lanjut, anda boleh terus melayari portal rasmi JKM di :

JKM – Bakul Prihatin Negara

Lampiran A – Borang Permohonan

Lampiran B – Akuan Penerimaan Bakul Prihatin Negara

Berikut Merupakan Senarai Bantuan Kerajaan Yang Anda Boleh Mohon Di Tahun 2022:

Cikgu Ahmad
Cikgu Ahmad
"It always seems impossible until it's done."

Anda Mungkin Meminati