Dapatkan segera info rasmi yang lengkap di sistemguruonline.my ⏬️

Temuduga Konstabel Polis Bantuan Gred KP11 UiTM

Polis bantuan
Temuduga Konstabel Polis Bantuan Gred KP11 UiTM

Temuduga Konstabel Polis Bantuan Gred KP11 UiTM. Terkini, UiTM telah membuka peluang kepada rakyat Malaysia yang berminat untuk memohon tawaran yang ditawarkan. Mohon untuk baca dan fahami dengan teliti kehendak bakal majikan sebelum membuat permohonan.

Jawatan yang telah ditawarkan oleh UiTM ini ia adalah terbuka buat seluruh warganegara Malaysia yang berminat dan mempunyai kelayakan di dalam bidang yang telah disenaraikan pada rajah di bawah. Sila pastikan para calon baca syarat yang dikehendaki dengan teliti sebelum memohon jawatan tersebut.

Temuduga Konstabel Polis Bantuan Gred KP11 UiTM

Permohonan kerja kosong di UiTM ia merangkumi beberapa perkara yang perlu anda ketahui sebagaimana ia dimaklumkan dari syarikat sendiri.

 1. Maklumat Jawatan Kosong Yang Ditawarkan
 2. Tarikh Permohonan Dibuka Dan Ditutup
 3. Langkah Buat Permohonan Jawatan
 4. Syarat Kelayakan Untuk Permohonan

Makluman, segala info dan maklumat yang telah diberikan ia adalah berdasarkan kepada sumber rujukan dari laman rasmi majikan sendiri.

man 1205084 640
Temuduga Konstabel Polis Bantuan Gred KP11 UiTM

Dan kepada anda yang ingin mendapatkan info dan pemberitahuan semasa mengenai jawatan kosong dan peluang kerjaya, anda boleh menyertai telegram rasmi ” Permohonan Jawatan Kosong ” seluruh Malaysia.

Maklumat Temuduga Konstabel Polis Bantuan Gred KP11 UiTM

Apakah Jawatan Kosong Yang Ditawarkan Oleh UiTM Tahun 2023?

Peluang menjawat kekosongan yang dibuka dibawah majikan kerajaan merupakan jawatan yang perlu diisi segera secepat mungkin. Terdapat beberapa jawatan kosong yang perlu rakyat Malaysia layak membuat permohonan kerja berdasarkan kelayakan dari peringkat PMR, SPM, Diploma dan Ijazah.

Calon berkelayakan dan memenuhi syarat-syarat yang ditetapkan untuk memohon mengisi kekosongan kerja yang diiklankan seperti di bawah:

Maklumat Jawatan:

 • Nama Majikan: Universiti Teknologi Mara (UiTM)
 • Lokasi Kekosongan: Kuala Lumpur
 • Status Jawatan: Kontrak/Tetap

Jawatan kosong terkini yang diiklankan adalah seperti berikut:

 • Konstabel Polis Bantuan

Untuk makluman kepada semua, permohonan jawatan kosong ini adalah tertakluk kepada pihak majikan yang membuat ketetapan. Bagi sebarang permohonan dan kekosongan jawatan adalah tertakluk kepada makluman pihak majikan. Jika terdapat perubahan,ianya adalah perubahan daripada pihak majikan dan sebarang kesilapan yang berlaku ia adalah diluar kawalan dan diperbaiki secepat yang mungkin.

Bilakah Tempoh Permohonan Jawatan Kosong Dibuka Dan Ditutup?

Permohonan dibuka pada sekarang dan permohonan boleh dibuat secepat yang mungkin, Permohonan jawatan ini dibuka bermula sekarang dan permohonan akan ditutup pada 10 Julai 2023 mengikut iklan yang diwar-warkan (rujuk iklan jawatan dibawah).

Permohonan boleh dibuat secara secara sah mengikut makluman majikan melalui atas talian seperti yang ditetapkan oleh pihak majikan.

Apakah Syarat Kelayakan Memohon Jawatan Kosong?

Makluman pengetahuan para pemohon, kelayakan memohon jawatan kosong ia adalah tertakluk pada syarat umum dibawah:

 • Pemohon adalah warganegara Malaysia
 • Pemohon berumur 18 tahun keatas
 • Pemohon mempunyai kelayakan akademik minimum SPM dan keatas. Kelayakan akademik seperti diploma dan ijazah.

Untuk memohon, pastikan anda ikuti langkah memohon kerja kosong terkini yang telah ditetapkan majikan seperti di bawah.

Sekiranya anda, calon yang berkelayakan dengan Ijazah, Diploma, Sijil Tinggi Persekolahan (SPM, STPM, “A” Level, Pre-U) atau Kelayakan Professional yang diiktiraf adalah di pelawa untuk memohon mengisi kekosongan jawatan di atas. (Sila rujuk iklan dan syarat kelayakan di bawah terlebih dahulu)

Selain itu calon juga perlulah mempunyai ciri-ciri berikut:

 1. Cukup syarat akademik yang ditetapkan
 2. Berminat bina kerjaya bersama majikan
 3. Berpengetahuan
 4. Mempunyai ciri kepimpinan dan lain-lain (rujuk kelayakan permohonan di bawah)

Kelebihan Bagi Jawatan Kosong Yang Ditawarkan Bagi UiTM:

 • Gaji dengan pelbagai imbuhan menarik
 • Cuti Tahunan
 • Cuti Sakit dan lain-lain
 • Dan lain-lain

Pengambilan Temuduga Konstabel Polis Bantuan Gred KP11 UiTM

Langkah-langkah untuk memohon jawatan kosong di UiTM 

Makluman kepada para pemohon yang berminat menjadi sebahagian daripada UiTM. Anda boleh membuat permohonan jawatan dengah kadar segera selagi permohonan jawatan kosong masih belum ditutup. Mohon segera sebelum 10 Julai 2023.

Permohonan jawatan boleh dibuat secara atas talian (Online) sahaja dan mestilah mengikut prosedur permohonan yang telah ditetapkan. Pemohon diminta untuk membuat semakan maklumat butiran diri, iklan jawatan dan syrat-syarat kelayakan sebelum membuat permohonan. Pastikan juga permohonan dibuat dengan betul.

Bagi para pemohon, anda boleh baca terlebih dahulu iklan,syarat-syarat dan cara permohonan dibawah:

Temuduga Konstabel Polis Bantuan Gred KP11 UiTM
Temuduga Konstabel Polis Bantuan Gred KP11 UiTM

Telah dinyatakan maklumat diatas merupakan iklan serta maklumat syarat-syarat kelayakan bagi permohonan jawatan dan cara permohonan bagi setiap jawatan yang ditawarkan. Bagi anda yang berminat untuk membuat permohonan pengambilan jawatan UiTM, anda boleh ikuti cara-cara seperti yang diberikan.

Bagi anda yang berminat dengan jawatan yang ditawarkan, sila ikuti langkah-langkah yang disediakan seperti berikut :

Cara Mohon

 1. Permohonan adalah secara temuduga melalui UiTM
 2. Sila lengkapkan borang online dengan maklumat yang betul dan pastikan anda memenuhi syarat kelayakan (rujuk iklan) yang diberikan sebelum menghantar permohonan
 3. Pastikan anda telah melengkapkan borang permohonan dengan maklumat yang betul dan juga mengikuti syarat yang diberikan sebelum menghantar permohonan
 4. Permohonan hendaklah sampai kepada pihak mereka sebelum/pada tarikh tutup. Selepas dari tarikh tersebut permohonan anda tidak akan diterima.
 5. Sekiranya anda tidak menerima sebarang maklum balas dari pihak majikan dalam tempoh 3 hingga 6 bulan. Permohonan bolehlah dianggap tidak berjaya.

Mengenai Polis Bantuan 

Polis Bantuan merujuk kepada pasukan polis yang ditugaskan untuk memberikan bantuan dan sokongan kepada komuniti serta menjaga keselamatan dan ketertiban awam. Mereka biasanya bekerja di bawah polis tempatan atau agensi penguatkuasaan lain dan memiliki tanggungjawab yang mirip dengan polis tradisional, tetapi dengan lingkup tugas yang lebih terhad.

Polis Bantuan sering kali bertugas di kawasan yang memerlukan peningkatan kehadiran polis, seperti kawasan perumahan, institusi pendidikan, pusat perbelanjaan, stesen kereta, atau tempat-tempat awam lainnya. Tugas utama mereka termasuk menjaga keamanan dan mengawasi kawasan tersebut, merespon panggilan darurat, mengendalikan lalu lintas, membantu orang ramai, dan melaksanakan patroli keamanan.

Walaupun Polis Bantuan biasanya tidak memiliki kuasa dan wewenang yang sama seperti polis tradisional, mereka tetap memainkan peranan penting dalam memberikan perlindungan dan membantu masyarakat. Mereka sering kali menjalin hubungan baik dengan penduduk setempat, membangun kepercayaan, dan memberikan kehadiran yang lebih dekat dengan komuniti. Polis Bantuan juga dapat memberikan nasihat keamanan kepada masyarakat, menjalankan program kesedaran awam, dan membantu dalam keadaan darurat seperti kecelakaan atau bencana alam.

Dalam beberapa negara, Polis Bantuan juga dapat memiliki tanggungjawab khusus, seperti patroli pantai, perlindungan harta benda, penegakan undang-undang perikanan, atau tugas-tugas kepolisian yang lain yang disesuaikan dengan kebutuhan setempat. Tujuan utama Polis Bantuan adalah untuk menjaga ketertiban awam, memelihara keselamatan masyarakat, dan memberikan perasaan aman kepada penduduk di wilayah yang mereka layani.

Semoga dengan segala perkongsian maklumat mengenai Temuduga Konstabel Polis Bantuan Gred KP11 UiTM dapat membantu para calon yang memohon.

Sir Mohd Afizi
Sir Mohd Afizihttps://www.sistemguruonline.my/
Fulltime Writer at Sistem Guru Online. "There are two days in the year that we can't do anything, yesterday and tomorrow!"

Anda Mungkin Meminati