Stress PENDRIVE ASYIK KENA VIRUS? Pendrive ada isi tapi KOSONG? Selesaikan Masalah Dalam 50saat! InsyaAllah

Stress PENDRIVE ASYIK KENA VIRUS? Pendrive ada isi tapi KOSONG? Selesaikan Masalah Dalam 50saat!
Stress PENDRIVE ASYIK KENA VIRUS? Pendrive ada isi tapi KOSONG? Selesaikan Masalah Dalam 50saat!
Assalamualaikum.

Pastinya penggunaan pendrive sehari-hari sudah tidak dapat dielakkan lagi dalam kehidupan seharian kita sama ada urusan peribadi atau kerja. Memindahkan dokumen, gambar dan sebagainya lagi. Dan pastinya, jika pendrive terkena virus ianya dianggap satu malapetaka besar yang sangat menyedihkan.

Jadi hari ini admin ingin berkongsi satu cara yang sangat simple iaitu cara untuk selesaikan masalah pendrive yang hidden. Maksudnya, kita check properties ada isi, tetapi bila buka tiada apa files di dalam pendrive.

Pendrive ada isi tapi KOSONG? Selesaikan Masalah Dalam 50saat!

Langkah 1 : 

Mulakan dengan melihat pendrive yang anda ingin recover itu ada pada (H:) atau (G:) kalau kat (H:) kena ingt la H ye. Kalau G ingat la G. Kalau lain-lain, ingat lah apa yang lain-lain itu.

Pendrive ada isi tapi KOSONG? Selesaikan Masalah Dalam 50saat!


Langkah 2 : 

Tekan start atau window, Search taip ni C:\Windows\System32\cmd.exe lepas tu tekan Enter. Nanti keluarlah window CMD (warna hitam).

Pendrive ada isi tapi KOSONG? Selesaikan Masalah Dalam 50saat!


Langkah 3 :

Taip cd.. lepas pada ayat command C:\Windows\System32> tu ye. Lepas tu tekan Enter.
# pastikan taip dengan betul iaitu huruf cd(kecil) dan diikuti oleh ..(2 noktah) dan rapat.
# ulang langkah ini 2 kali. Seperti dibawah.

Kemudian taip kedudukan pendrive yang saya suruh ingat di langkah awal tadi. Contohnya, macam ni. h:
#pastikan huruf kecil diikuti dengan noktah bertindih.
Pendrive ada isi tapi KOSONG? Selesaikan Masalah Dalam 50saat!

Pendrive ada isi tapi KOSONG? Selesaikan Masalah Dalam 50saat!



Langkah 4 : 

Kemudian taip lah ayat ni lepas pada H:\> tu kasi taip ni attrib -s -h -r /s /d tekan Enter. Kemudian tunggu. Sampai dia keluar bawah tu H:\> kalau dah keluar, padam pangkah je paparan hitam ni. Pergi My Computer buka la pendrive.

SELESAI. 50 saaat! InsyaAllah.

credit to : Hafiz Glass Tint


Cikgu Stress Pelajar Bermasalah? Cuba 5 Cara MENGUJAKAN Membuka Potensi Murid & Teknik Memuji Berkesan

Cikgu Stress Pelajar Bermasalah? Cuba 5 Cara MENGUJAKAN Membuka Potensi Murid & Teknik Memuji Berkesan
Cikgu Stress Pelajar Bermasalah? Cuba 5 Cara MENGUJAKAN Membuka Potensi Murid & Teknik Memuji Berkesan
Percaya atau tidak, pujian boleh membina atau meruntuhkan diri seseorang individu. Ya! Meruntuhkan jika tidak kena cara pujiannya. Kami akan kongsikan bagaimana teknik memuji yang lebih sesuai untuk pelajar dan sesiapa sahaja. Diharapkan selepas pembacaan ini, pembaca boleh aplikasikan dan share dengan keluarga dan kawan-kawan ya!

Cikgu Stress Pelajar Bermasalah? Cuba 5 Cara MENGUJAKAN Membuka Potensi Murid & Teknik Memuji Berkesan
Cikgu Stress Pelajar Bermasalah? Cuba 5 Cara MENGUJAKAN Membuka Potensi Murid & Teknik Memuji Berkesan


Langkah pertama – Cari kebaikan pelajar. Apa-apa sahaja kebaikan biarpun nampak remeh. Langkah pertama ini secara tak langsung mengajar kita memandang positif kepada mana-mana pelajar.



Langkah kedua – Pilih satu kebaikan sahaja.

Contoh: Tulisan pelajar cantik dan kemas.



Langkah ketiga – Yang perlu dipuji ialah USAHA, PENCAPAIAN, TEKNIK, SIKAP pelajar. BUKAN diri pelajar itu.

Contoh: Jalan pengiraan kamu betul, hafalan sifir kamu sangat baik. (BETUL)

Contoh: Kamu baik, kamu rajin, kamu pandai. (SALAH)



Langkah keempat – Sebutkan impak daripada perkara itu.

Contoh: Kalau macam ini, kamu pasti dapat jawab peperiksaan dengan baik.


Contoh ayat pujian penuh

Wah! Cantik dan kemas tulisan Alisa. Kalau macam ini mudahlah cikgu nak semak latihan-latihan Alisa nanti.

Kesan teknik ini:


  • Keyakinan pelajar akan bertambah.
  • Pelajar rasa dihargai kerana usahanya yang kecil pun mendapat perhatian. Selalunya kita abaikan usaha yang kita rasa remeh.
  • Pelajar tidak merasa sombong dan bangga diri.
  • Pelajar akan berasa lebih bersemangat dan seronok untuk belajar.

Semoga perkongsian ini membawa manfaat kepada pelajar, guru-guru, ibubapa dan semua. Jumpa lagi!

Ini adalah salah satu teknik yang digunakan oleh tutor-tutor syoknyaHomeTuition. Kesannya adalah amat baik. Berminat untuk mendaftar? Boleh isikan borang pra-pendaftaran di —–> http://www.syoknyahometuition.com/pendaftaran-pelajar/

Terbaik! Modul Pengajaran Berfokus SPM 2016

Terbaik! Modul Pengajaran Berfokus SPM 2016 Guna Link Download Pantas
Terbaik! Modul Pengajaran Berfokus SPM 2016
Assalamualaikum.

Ok, Perkongsian kali ini satu perkongsian pantas tetapi sangat penting terutama kepada guru yang mengajar subjek SPM 2016 ini. Link download pula admin sudah sediakan yang diperoleh dari http://www.smksungaiara.edu.my/.

Senarai Modul Mengikut Subjek SPM 2016


    BAHASA MELAYU
    BAHASA INGGERIS
    PENDIDIKAN ISLAM
    PENDIDIKAN ISLAM (TAMBAHAN)
    PENDIDIKAN MORAL
    SEJARAH
    MATEMATIK
    MATEMATIK TAMBAHAN
    SAINS
    KIMIA
    FIZIK
    BIOLOGI
    PERDAGANGAN

Semoga bermanfaat.

Cikgu Ini Kongsikan DIRECT LINK DOWNLOAD SEMUA NOTA UPSR, PT3 & SPM! Ya, SEMUA NOTA! Jom Sebarkan

Cikgu Ini Kongsikan DIRECT LINK DOWNLOAD SEMUA NOTA UPSR, PT3 & SPM! Ya, SEMUA NOTA! Jom Sebarkan
Cikgu Ini Kongsikan DIRECT LINK DOWNLOAD SEMUA NOTA UPSR, PT3 & SPM! Ya, SEMUA NOTA! Jom Sebarkan
Alhamdulillah.

Hari ini admin sangat seronok kerana ada cikgu yang sanggup kongsikan nota upsr, pt3 dan spm ini. Yang lebih menarik ialah link download nota ini telah cikgu ini tukarkan kepada direct link!

Ini bermakna kita semua boleh download semua nota ini dengan mudah. Jadi terima kasih kepada beliau dan InsyaAllah untuk perkongsian seterusnya di dalma SGO ini admin cuba buat direct link untuk lebih memudahkan para guru, ibubapa dan murid-murid mendownload bahan di sini.

[ Perhatian ] Ada link yang belum lagi dapat di tukar kepada direct link seperti di beberapa subjek Nota PT3 ( Tetapi tetap boleh download pakai link biasa.) Yang lain insyaAllah tiada masalah, boleh terus guna direct link download.

JOM DOWNLOAD NOTA! SEBARKAN DI WHATSAPP & FACEBOOK!

Nota UPSR

1. Bahasa Melayu
2. Bahasa Inggeris
3. Matematik
4. Sains


Nota PT3

1. Bahasa Melayu
2. Bahasa Inggeris
3. Matematik
4. Sains
5. Pendidikan Islam
6. Kemahiran Hidup
7. Sejarah
8. Geografi


Nota SPM

1. Bahasa Melayu
2. Bahasa Inggeris
3. Bahasa Arab
4. Biologi
5. Ekonomi Asas
6. Ekonomi Rumah Tangga
7. EST
8. Fizik
9. Geografi
10. Kesusasteraan Melayu
11. Kimia
12. Matematik Moden
13. Matematik Tambahan
14. Pengajian Al Quran dan As Sunnah
15. Syariah Islamiah
16. Pendidikan Moral
17. Pendidikan Agama Islam
18. Perdagangan
19. Prinsip Akaun
20. Sains Sukan
21. Sains
22. Sejarah
23. Tassawwur Islam
24. Reka Cipta

Semoga bermanfaat. Terima kasih kepada cikgu yang menukar link download kepada direct link. Semoga disebarluaskan. InsyaAllah.

Nota Padat UPSR Sains Direct Link Download

Nota Padat UPSR Sains Direct Link Download
Nota Padat UPSR Sains Direct Link Download
Assalamualaikum.

SGO kongsikan direct link download untuk nota-nota dan tips kecemerlangan murid bagi menghadapi kertas soalan UPSR Sains. Semoga bermanfaat.

1. Nota Padat Sains UPSR Versi Terbaik 
2. Nota Peta Minda Sains UPSR Tahun 4,5,6

Sila Share.

Nota Padat UPSR 2016 Bahasa Inggeris Direct Link Download

Nota Padat UPSR 2016 Bahasa Inggeris Direct Link Download
Nota Padat UPSR 2016 Bahasa Inggeris Direct Link Download
Assalamualaikum.

SGO kongsikan direct link download untuk nota-nota dan tips kecemerlangan murid bagi menghadapi kertas soalan UPSR Bahasa Inggeris. Semoga bermanfaat.


1. Pedagogi KSSR | ABM List of 600 Common Verbs Used in English (tiada direct link)
2. UPSR 2016 | Modul Kecemerlangan Bahasa Inggeris  Vol 1 - Vol 2 - Vol 3
3. ABM Bahasa Inggeris | ABM Places in School Puzzle 
(tiada direct link)
4. ABM Bahasa Inggeris KSSR | ABM Grammar Notes
 (tiada direct link)
5. Pedagogi KSSR | ABM English List of Food Idioms 
(tiada direct link)
6. English UPSR 2016 | Tips, Strategi & Nota Cemerlang Bahasa Inggeris 
(tiada direct link, folder)

Sila share