Cara 'BLOCK' Video YOUTUBE Yang Tak Sepatutnya Dari Anak Anak!





Cara 'BLOCK' Video YOUTUBE Yang Tak Sepatutnya Dari Anak Anak!
Assalamualaikum semua. 

Posting kali ni merupakan perkongsian yang cukup bermanfaat dimana admin terjumpa dari laman lain dan merasakan ia cukup berbaloi untuk dikongsikan.

“Eeeiii, video apa yang kamu tengok tu nak… Ish, sekali pandang macam video kanak-kanak. Tapi rupanya ada udang di sebalik batu. Tak boleh jadi. Kena cari cara block Youtube macam ni. Merosakkan akhlak!”

Pada zaman terkini iaitu abad ke-21, dunia adalah di hujung jari sahaja. Hanya klik sahaja, segala maklumat yang ingin dicari pasti terus jumpa. Ya, segala jenis maklumat. Sama ada maklumat dalam bentuk penulisan, gambar, video, siaran langsung atau ulangan rancangan televisyen, dan bermacam-macam lagi.

Senang bukan?

Tidak dinafikan lagi, salah satu web yang cukup popular di kalangan semua lapis masyarakat iaitu 'Youtube' merupakan laman pencarian video no.1 di dunia.

KEBAIKAN DAN KEBURUKAN DI LAMAN YOUTUBE

Youtube sememangnya baik jika video video seperti nasyid, eksperimen sains, penyelidikan, hiburan yang positif, video pendidikan dan apa apa sahaja yang membantu pembelajaran anak anak dilayari.

Tetapi, ada juga video tak berfaedah dalam Youtube buat kita semua. Video ini biasanya tidak dilihat sebagai pilihan asal namun sistem membuatkan ianya muncul secara ‘cadangan’ dan menghasilkan pelayaran tak elok kepada anak anak kita. Lihat sahaja gambar di bawah ini sebagai bukti!
  

‘BLOCK’ VIDEO YANG TAK PATUT DITONTON!

Jika Youtube berada dalam mod ‘autoplay on’mudah sahaja untuk video-video sebegini dipaparkan setelah video yang sepatutnya tamat penyiarannya.

Kita tidak boleh ambil mudah dengan hal sebegini. Ia boleh meruntuhkan akhlak dan moral kanak kanak iaitu generasi pelapis kita akan datang.

Bagi mengelakkan anak-anak daripada menonton video yang tidak bermoral sebegini, ibu bapa perlu aplikasikan cara block Youtube pada gajet-gajet yang digunakan sama ada di komputer peribadi, laptop, tablet mahu pun ‘smart phone’.

Langkah – langkah ialah seperti ini.

 KAEDAH 1 : Aktifkan  ‘RESTRICTED MODE’

Penetapan ‘Restricted mode’ boleh didapati dalam laman Youtube sama ada dengan menggunakan komputer peribadi, laptop, tablet mahu pun ‘smart phone’ anda.

I) KAEDAH UNTUK KOMPUTER PERIBADI, LAPTOP, ATAU TABLET



i. Buka laman web www.youtube.com.
ii. Scroll di laman youtube hingga bawah sekali dan cari pilihan ‘Restricted Mode’ dan klik pada perkataan ini
iii. Pilih ‘Mode On’ dan ‘saved’ kan penetapan ni.



Kini, laman Youtube anda berada dalam keadaan ‘Restricted Mode : On’.

Namun, penetapan ini boleh kembali ke mode asal pada bila bila masa sekiranya sesiapa sahaja terterkan Restricted Mode kepada Off kembali.

Jadi kita kena ‘lock’ menggunakan akaun Youtube kita iaitu selepas kita sudah ‘Sign in’ 


II) Penetapan melalui ‘SMART PHONE’





i. Buka Youtube.
ii. Klik icon tiga titik di bahagian atas kanan aplikasi Youtube anda. Lepastu pilih ‘Settings’.
iii. Pilih ‘General’. Kemudian cari perkataan ‘Restricted Mode’ untuk tukarkan ianya kepada ‘ON’. Sila rujuk gambar di atas.


KAEDAH 2: CARA BLOCK YOUTUBE PADA VIDEO TERTENTU

Walaupun ‘Restricted Mode’ pada Youtube sudah berada dalam mode ‘on’, ada lagi video-video yang tidak sepatutnya ditonton akan dicadangkan di senarai video di bawah nanti atau ia terus dimainkan secara automatik melalui mode ’autoplay on’.

Maka, kita kena gunakan langkah-langkah ini untuk ‘block’ video ini mengikut ‘channel’ setiap satunya.

Cara ‘block’ Youtube ini dikongsikan oleh Puan Najihah Nazarudin melalui laman Facebook peribadinya.

I) KAEDAH UNTUK KOMPUTER PERIBADI, LAPTOP, ATAU TABLET


i. Buka laman Google Chrome menggunakan ‘browser’ Chrome.
ii. Cari ‘video blocker’ dan klik pada pilihan pertama dalam senarai.
iii.  Klik ‘Add to chrome’ dan aplikasi ini akan dimasukkan ke ‘browser’ Chrome anda.





 Apabila kelihatan simbol palang merah di bahagian atas kanan, ini bermakna aplikasi ‘Video Blocker’ telah dimasukkan ke ‘browser’ Chrome anda.




 iv       Pergi ke laman Youtube dan cari sebarang kata kunci video yang ingin di ‘block’. Apabila telah keluar senarai video tersebut, klik kanan pada tajuk video dan klik ‘Block videos from this channel’.


 Dengan ini, semua video yang berasal dari ‘channel’ tersebut sudah pun  di‘block’ secara automatik. Kita kena ulang langkah yang sama ini untuk channel yang lain satu persatu.

Apabila anda klik pada simbol ‘Video blocker’, akan muncul senarai ‘channel’ yang telah di‘block’ sebentar tadi. Tetapi apabila anda mencari kata kunci lain, masih banyak lagi video yang belum di‘block’ daripada ‘channel’ lain.



Mungkin juga terdapat video-video lain lagi yang masih belum di‘block’ dan hanya akan kelihatan dalam senarai di bahagian kanan apabila anda klik pada video berkenaan.



 Maka, anda perlu lakukan langkah seterusnya ini untuk ‘block’ video-video tersebut.
Langkah 5 : Klik simbol ‘Video Blocker’ di bahagian atas kanan.



 Langkah 6 : Klik ‘Add’. Masukkan nama ‘channel’ ke dalam ruang yang disediakan dan klik simbol ‘+’. (Nama ‘channel’ terdapat di bahagian bawah video – Contoh : ‘Superhero Fun Factory’)



 Ulang langkah 6 dan 7 ini sehingga kesemua video yang tidak dikehendaki di‘block’ oleh anda.

II) KAEDAH MENGGUNAKAN ‘SMART PHONE’ 

Sekiranya anda menggunakan ‘smart phone’ untuk membenarkan anak anda menonton video, anda perlu ‘uninstall’ aplikasi Youtube daripada ‘smart phone’ anda.

Walau bagaimanapun, sekiranya anda tidak berjaya atau tidak mahu ‘uninstall’ aplikasi Youtube ini, disarankan agar anda ‘hide’ aplikasi tersebut dan gantikan dengan alternatif lain.

ALTERNATIF 1 : KIDS YOUTUZE PARENTAL CONTROL

Aplikasi ini mempunyai pemilihan sendiri kepada beberapa 'channel' untuk ditonton. Dengan cara ni, video yang patut ditonton oleh anak anak dan tidak seharusnya ditonton oleh anak anak dapat ditapis melalui tetapan pemilihan channel walaupun mode 'auto play' sentiasa aktif.




ALTERNATIF 2 : MOBILE FENCE PARENTAL CONTROL


Aplikasi ini membolehkan ibu baoa block laman web yang tak elok kepada anak anak dan boleh kawal masa pengaksesan mereka. Selain itu tempoh bermain game juga dapat dikawal melalui kaedah tetapan timer. Selain itu, aplikasi ini juga boleh memeriksa lokasi pelayaran gadget anak kita pada bila bila masa.


KAWAL PENGGUNAAN GAJET ANAK

Sekiranya kita membenarkan anak anak bermain pelbagai gadget, kita seharusnya memainkan peranan yang penting untuk mengawasi dan buatkan tetapan sepatutnya untuk menghalang mereka dari melayari pautan pautan video yang tak sepatutnya 

Selain dari 'block' video dari Youtube melalui perkongsian ini, pantau lah aktiviti mereka dan segala yang telah diakses mereka. Jangan biarkan pemikiran optimistik dan proses pembelajaran mereka dikotori oleh perkara perkara seperti video buruk dalam youtube ini.

Semoga kita semua dijauhi dari perkara perkara yang buruk dan ayuh mencegah generasi kita dari awal lagi melalui langkah langkah seperti di atas bagi memastikan pembelajaran anak anak terkawal dan penuh dengan nilai murni.


Semoga perkongisan dari SGO ini memberi manfaat. Teruskan menyokong kami.
Sumber: Eyza Faizah
Sumber : http://didakwah.blogspot.kr/2016/11/cara-block-video-youtube-yang-tak-patut.html

ad

Sijil Penghargaan Boleh di Edit


Assalamualaikum w.b.t

Pasti setiap sekolah tengah sibuk dengan menganjurkan sukan dan permainan. Terdapat juga sekolah menjadi tuan rumah bagi menganjurkan sukan dan permainan. Oleh yang demikian guru parti akan sibuk untuk menguruskannya sehingga terpaksa meninggalkan pdp. Walau sesibuk mana cikgu, cikgu perlu ingat tugas hakiki kita adalah mengajar. Pastikan semua kandungan pengajaran dan pembelajaran di habiskan. Sekiranya cikgu sudah meninggalkan waktu pdp seharusnya guru menggantikan mengikut kesesuaian.

Disini admin bukan mahu menasihati cikgu diluar sana tetapi admin ingin membantu guru diluar sana yang bertugas sebagai penyediaan sijil penghargaan. Admin telah sediakan sijil penghargaan ini menggunakan microsoft publisher yang boleh diedit.

Walaupun kita lihat membuat sijil sesuatu kerja yang simple tetapi sebenarnya perlu mempunyai kepakaran. Hal ini kerana sekiranya guru silap cetak pasti sijil itu tidak akan sempurna. Cikgu diluar sana boleh gunakan contoh sijil yang telah admin kongsikan di blog SGO.

Dapatkan Softcopy Sijil Penghargaan Boleh di Edit


Penambahbaikan boleh dibuat kerana sijil ini boleh diedit. Cikgu-cikgu boleh ubah mengikut citarasa cikgu. Lihat kesesuaian jenis sijil yang ingin dibuat contohnya sijil penghargaan untuk aktiviti sukan mungkin berbeza sedikit dengan sijil penghargaan akademik dan sebagainya. Jadi, anda boleh jadi kreatif dan ubah sendiri ok. 

DOWNLOAD SIJIL

Admin mengucapkan selamat bertugas. Semoga cikgu menjadi cikgu yang terbaik dikalangan cikgu yang terbaik. Terima kasih kerana menyokong SGO.
ad

Terkini!! Tawaran Latihan Percuma KPM kepada Guru ke Jepun dengan Elaun Bulanan RM 5,500


Terkini!! Tawaran Latihan Percuma KPM kepada Guru ke Jepun dengan Elaun Bulanan RM 5,500 


Assalamualaikum para guru. Jom tengok ni! 

KPM sekarang buka tawaran PERCUMA untuk para guru buat latihan perguruan di JEPUN!!! 

Tawaran ini adalah terbaru iaitu Januari 2017.

Ada sesiapa ingin mencuba nasib tak? Best tu dapat pergi ke Jepun. Percuma lagi.
Admin sendiri pernah melawat negara ni. Memang suasana negara ini adalah pada pada tahap negara IDEAL untuk didiami.


Kalau ada pengalaman tinggal di sana bagi tempoh maksimum 2 tahun best kan?

Sekarang ada tawaran biasiswa untuk Latihan Perguruan secara Percuma. Semuanya ditanggung KPM. Apa lagi, tak rugi kan untuk mencubanya.

Okey, jom tengok apa skim latihan yang ditawarkan itu.

TAWARAN : MONBUKAGAKUSHO (Latihan Perguruan di Jepun)

Objektif           : Untuk mengendalikan penyelidikan tentang Pendidikan Sekolah - Sekolah di Jepun

Penempatan   : Universiti di Jepun

Permohonan   : Sehingga 27 Januari 2017

Tempoh           : Maksimum 2 tahun
                          Oktober 2017 - Mac 2019

Elaun               : 143,000 Yen Sebulan = RM 5,550 Sebulan
                          Maksimum sehingga 146,000 Yen bergantung pada lokasi

Pengangkutan : Tiket Penerbangan ditanggung. Pengangkutan dalam Jepun tidak ditanggung oleh elaun dari Kerajaan Jepun. Tapi mungkin boleh dirunding dengan KPM.

Penempatan    : Disediakan di dalam Universiti yang ditawarkan nanti

Status              : Status Visa Bujang, Boleh bawa keluarga dengan tanggungan sendiri

* Sekiranya ingin membawa keluarga, pastikan datang bersendirian dahulu untuk kenal tempat dan segala fasiliti awam kemudian boleh bawa keluarga sendiri

Status semasa latihan : Dalam Cuti Belajar. Gaji bulanan guru adalah seperti biasa bagi pendapatan pokok.

Segera Dapatkan Surat Tawaran dan Syarat Permohonan


Pegawai yang berminat boleh klik maklumat terperinci di bawah link ini. 



Muat turun surat tawaran versi jelas dari MOE mengikut pautan di bawah 


Syarat syarat Cuti Belajar ke Jepun :

i.     berkhidmat secara tetap
ii.    disahkan perkhidamatan 
iii.   pegawai kumpulan pengurusan dan profesional
iv.   berumur 35 tahun kebawah pada April 2017
v.    penguasaan bahasa inggeris yang baik
vi.   telah mengisytiharkan harta
vii.  mencapai markah LNPT purata minimum 85% bagi genap tiga tahun terkini
viii.  Bersih dari pertuduhan/ tindakan tatatertib.
ix.   tidak tersenarai hitam oleh JPA
x.    tiada mengikuti kursus jangka pendek di luar negara dalam tempoh satu tahun kebelakang atau kursus jangka panjang dalam tempoh dua tahun kebelekangan

xi.   pegawai yang memiliki kemahiran bertutur bahasa jepun digalakkan memohon.

Makluman am :

Segala prosedur sekiranya terpilih untuk mengikuti program latihan ke jepun adalah prosedur biasa bagi mendapatkan visa 'training' ke jepun.

Ianya meliputi aspek pemeriksaan kesihatan, sijil pengesahan pekerjaan, surat dari jabatan kementerian ataupun 'offer letter latihan perguruan ke jepun', gambar passport dan lain lain lagi.


Untuk bulan pertama, pastikan kita membawa duit tunai sendiri bagi saraan bulan pertama kerana elaun akan dimasukkan pada setiap penghujung bulan.
ad

Buku Program Boleh Di Edit

Assalamualaikum w.b.t

Di awal persekolahan ini pasti banyak program yang dijalankan. Sebagai contoh program guru penyayang, hari sukan dan sebagainya. Setiap program pasti mempunyai AJK Kerja bagi memastikan kerja dapat berjalan dengan lancar. Sekiranya, AJK tidak diwujudkan sesuatu program pasti sukar untuk dijalankan. Salah satu kerja yang paling sukar untuk dilakukan ialah AJK Buku Program. Cikgu-cikgu pasti mengelak daripada mendapat kerja membuat buku program.

Salah satu sebab kerana membuat buku program perlu mempunyai kemahiran dalam komputer. Namun yang demikain itu bukan alasan untuk guru menolok kerja yang telah diberikan.

Untuk membuat buku program cikgu perlu memikirkan idea untuk design buku program. Selain  itu, untuk mencetak buku program juga memerlukan kesabaran yang tinggi. Cikgu yang mempunyai pengalaman dalam membuat buku program pasti mengalami masalah ini. Masalah yang lebih akan dirasa oleh guru baru yang tiada pengalaman membuat buku program.

Cara Dapatkan Buku Program Boleh di Edit


SGO amat prihatin dengan masalah guru. Oleh yang demikian SGO akan kongsikan contoh buku program yang di buat di Microsoft Publisher. In sya Allah bahan ini akan memudahkan cikgu untuk membuat buku program.

Dapatkan Buku Program dari link yang dikongsikan.


Diharapkan bahan ini dapat membantu semua guru dalam membuat buku program. Sokongan anda semua kepada SGO amat kami hargai.
ad

Orang "Asing" Pun Tidak Salahkan Guru


Assalamualaikum w.b.t

Admin tertarik dengan kata-kata seorang profesor yang telah membuat kajian selama 18 bulan mengenai sistem pendidikan negara Malaysia. Profesor daripada Universiti Harvard dari Amerika Syarikat menyatakan bahawa pendidikan di Malaysia mendapati jurang besar golongan kaya dan miskin, dimana golongan miskin jauh ketinggalan.

Apa Kata Profesor Michael Woolcock


"Sistem pendidikan berfungsi dengan baik untuk golongan atas tetapi cabaran besar adalah menjadikan ia berfungsi kepada semua orang, termasuk penduduk luar bandar dan masyarakat terpencil," kata Profesor Michael Woolcock.


Satu daripada penemuan Woolock ialah lebih separuh (51%) daripada golongan pekerja kilang tidak pandai membaca buku panduan atau melakukan prosedur asas. Beliau juga berkata bahawa Di Malaysia, ia adalah isu kelas. Jika mahu satu sistem berjaya, ia perlu berkesan buat semua orang. 

Beliau juga mengakui halangan terbesar dalam penguasaan Bahasa Inggeris. Di Malaysia hanya golongan atasan dan pertengahan sahaja yang akan bertutur dalam Bahasa Inggeris. Di Iceland, mereka mengambil serius bahasa ibunda tetapi mereka mengakui mereka berasal dari sebuah negara kecil dan jika mereka hanya boleh berbahasa Iceland, ekonomi mereka mungkin tidak berfungsi kepada keperluan ekonomi dunia. 

Woolcock berkata sistem pendidikan perlu memanfaatkan semua lapisan masyarakat. Sebagai contoh, di Palestin menunjukkan sebuah sekolah di tengah zon perang mendapat markah tinggi bertaraf antarabangsa. Itu sesuatu yang luar biasa. Masyarakat di sini melatih pelajar menggunakan apa yang dipelajari mereka. Ia berkesan untuk mereka. 

Katanya lagi, Di Malaysia mempunyai semua bahan betul dan prasarana lengkap untuk sistem pendidikan cekap, tetapi masalahnya terletak pada pelaksanaan dasar. 

Beliau tidak melihat masalah pendidikan di negara ini BERPUNCA DARIPADA GURU. Beliau berkata lagi guru perlu diberi ruang untuk mencuba sesuatu yang berbeza. Sebagai contoh di India guru hanya dianggap baik selepas mereka berjaya mengajar semua bab dalam buku teks. Namun, mereka tidak dinilai sama ada kanak-kanak mempelajari sesuatu. 

Beliau juga memuji kerajaan melaksanakan kemahiran berfikir lebih tinggi serta program dwibahasa di sekolah kebangsaan. Namun ia berhadapan dengan amsalah yang sama iaitu jurang kaya dan miskin. 

Jadi terpulang kepada pembaca untuk menilai pendapat Profesor Woolcock. Mungkin ada betul apa yang diberitahu oleh beliau. Cikgu-cikgu diluar sana yang telah melalui pengalaman ini mungkin dapat memberi respond.

Terima kasih kerana terus menyokong SGO.  


ad

Budayakan Pendidikan Kebersihan Pelajar Jepun


Budayakan Pendidikan Kebersihan Pelajar Jepun


Berikutan paparan Utusan hari ni, admin membaca artikel mengenai saranan kepada pihak sekolah untuk membudayakan  penjagaan kebersihan tandas.

“PAPA, adik nak kencing.” “Pergilah kat tandas sekolah tu, papa tunggu.” “Tapi adik tak nak kencing kat tandas sekolah,” sambil tangannya kemas melekat pada hidung seolah-olah menahan bau yang busuk amat.

Sememangnya ucapan ini adalah realiti. Ramai sekali pelajar pelajar sanggup menahan hajat mereka kerana faktor kotornya dengan busuknya tandas yang sedia ada. Sebenarnya tukang mengotor tu tak ramai pun dalam satu sekolah. Tapi ada seorang pun sudah cukup nak hancurkan suasana selesa tandas seharian suntuk.

Tidak pernahkah kita terfikir apakah solusi yang sepatutnya? Berapa lamakah situasi sebegini akan terus terjadi? 

Memupuk budaya yang bersih itu sebenarnya penyelesaian yang terbaik untuk masalah ni. Kalau kita mengharap pada tukang cuci, langsung tak berguna sebab sebaik saja dicuci terus kotor balik andai budaya menjaga kebersihan itu tak dijaga.

Kayu ukur kebersihan ini sepatutnya datang dari ibu bapa tu sendiri. Walaupun pelajar pelajar sudah dididik di sekolah cara nak jaga kebersihan, namun bila balik rumah budak budak itu mungkin terikut perangai mak ayah dia balik sekiranya mak ayah dia pengotor. Didikan kebersihan dekat sekolah sudah jadi sia sia kalau dibuat jarang jarang sekali. Macam mana pun, tak salah kita para guru berusaha nak pupuk sikap pembersih kepada pelajar pelajar kita.

Sebut tentang kebersihan ni, kita terus fikirkan di mana tempat yang paling bersih kat dunia ni. Sudah tentu lah negara Jepun. Tandasnya cukup selesa walaupun tandas itu hanyalah tandas awam yang ada di mana mana tepi jalan. Cuba lihat gambar tandas di Jepun.






Bersih sungguh. Menurut kajian, kebersihan macam ni hasil daripada ‘lekatnya’ budaya pembersih disebabkan dari kecil lagi semua rakyat jepun disuruh rajin mencuci. Bukan sekadar pada peringkat teori atau di buku sahaja tapi setiap hari adanya sesi amali pembersihan dilakukan di Jepun.

Jom lihat, macam mana sekali rakyat Jepun diajar tentang kebersihan. Ianya bermula waktu sekolah ataupun peringkat ‘nursery’ lagi. Ya, dari kanak kanak seumur 4, 5 tahun lagi. Kemudian, didikan seperti itulah yang kekal hingga semua rakyatnya dewasa.

Bila anak anak mula masuk alam pra-persekolahan, fasiliti untuk basuh tangan pun sangat mengagumkan . Selain sinki dalam tandas, sinki lain pun ada di setiap koridor dan setiap lantai sekolah. Kadang kadang di taman sekolah pun ada. Dekat tepi sinki disediakan sekali sabun ketul dalam beg jaring.




 Dekat Jepun, pelajarnya  basuh tangan banyak kali dalam sehari. Di sana ada sesi ‘rehat bilik air’. Masa tu guru akan bersama-sama pelajar dia basuh tangan sama sama. Selain tu, pelajar juga dipantau supaya mereka basuh tangan sebelum rehat, selepas amali sains, ataupun selepas waktu rehat.

Pelajar jepun juga diajar bawakan sampul tangan kecil untuk keringkan tangan dan bawa sekali paket tisu untuk lap hidung. Budaya ini ‘dipaksa’ melalui pemantauan guru. Di sekolah jepun juga, adanya minggu ‘eisei shirabe’ iaitu pemeriksaan kebersihan.




Pelajar lain yang menjadi ahli jawatankuasa akan periksa setiap orang memastikan ada bawa sampul tangan dan tisu, dan pastu kuku pelajar pelajar semua dah dipotong rapi. Waktu kumur pun diperhatikan supaya semua pelajar dah lakukan setiap kali lepas makan pada waktu pemeriksaan ni.

Kadang kadang ada juga sekolah jalankan ‘Kempen Kumur Sekolah’ setiap tahun terutamanya musim dilanda sebarang wabak. Dia buat macam mana? Lepas rehat, sekolah akan pasang lagu ‘Disney’ lepastu semua pelajar akan pergi dekat sinki untuk kumur ramai ramai.

Mengikut mereka, kumur tu boleh mencegah demam ataupun dari tersebar wabak penyakit. Memang make sense kan.

Kalau pada waktu lain pulak, guru dekat jepun akan selalu beri tugas pada setiap pelajar tugas mencuci sekolah selepas makan tengah hari bersama sama bagi membentuk generasi yang bersederhana dan menjaga kebersihan. Bukan setakat kawasan sekolah yang biasa biasa, ini senua termasuk bahagian tandas dan kawasan tangga-tangga sekali.






Sehinggakan kebanyakan sekolah di jepun tak perlukan tukang cuci lagi untuk kebersihan sekolah. Semuanya boleh dibuat oleh pelajar bersama sama guru saja.

Tokyo Times melaporkan, amalan membersihkan kawasan sekolah ini bermula seawal usia 6 tahun hingga 17 tahun dan sebanyak empat kali seminggu.

Menurutnya, setiap hari pelajar bersama rakan-rakannya akan mengangkat meja dan membersihkan kawasan bilik darjah serta apabila meningkat dewasa, pelajar akan diarahkan untuk membersihkan tandas. Mentaliti Sekolah Di Malaysia Jauh Ketinggalan. Nak denda sikit sikit pun tak dibenarkan.

Amalan mengerahkan pelajar dalam aktiviti membersihkan sekolah ni memupuk sifat hormat pelajar tu dengan persekitaran termasuk kerjasama antara pelajar. Sehingga hari ni, tiada satu pun laporan di Jepun mengatakan ibu bapa tak berpuas hati bila anak anak m

Admin SGO sendiri rasakan sudah tiba masanya, ibu bapa negara kita optimistik untuk ubah mentaliti ke arah lebih baik serta mencontohi budaya Jepun dalam usaha menjadikan anak-anak yang lebih hormat, bersih dan bekerjasama.

Maka sekolah harus proaktif dalam membudayakan kebersihan tandas sebagai tanggungjawab semua. Para pelajar juga haruslah dilatih daripada kecil supaya rajin membersihkan tandas sekolah, menghiasnya agar kelihatan cantik dan selesa dengan meletakkan bunga-bunga, dekorasi serta wangian. Ini bukan sahaja akan menjadikan tandas sebagai salah satu tempat utama untuk dibersihkan malah akan meningkatkan lagi kualiti kehidupan bagi penghuni sekolah tersebut.

Sikap ini membentuk diri para pelajar agar sentiasa menghargai kebersihan tandas walau di mana juga mereka berada dan terus menjadi amalan positif sehingga mereka dewasa.

Alangkah baiknya, jika rakyat negara ini mempunyai sikap seperti orang Jepun yang sangat berdisiplin dan pembersih. Sudah tentu memberikan keselesaan kepada semua orang untuk menggunakan tandas di tempat-tempat awam. Dan alangkah indahnya jika pelajar yang beragama Islam dapat menghayati sendiri ajaran yang Islam yang meletakkan taharah sebahagian daripada iman.

Tiada guna suatu kemajuan itu jika hanya infrastruktur sahaja yang kelas pertama tetapi minda, mentaliti dan akhlak masih kelas ketiga. Untuk membangunkan infrastruktur kelas pertama tidaklah sukar, namun hendak membangunkan minda, mentaliti dan akhlak kelas pertama tidaklah semudah membangunkan infrastruktur kelas pertama. Marilah kita mula melentur sikap anak-anak daripada rebung. Mulakannya dengan pendidikan di sekolah.

Semoga perkongsian SGO kali ini memberi manfaat dan teruskan menyokong SGO.

Sumber 

http://www.utusan.com.my/rencana/wajibkan-orientasi-tandas-sekolah-1.432900

http://www.japantimes.co.jp/life/2003/06/05/lifestyle/national-hygiene-begins-in-the-classroom/#.WIAuVFN97IU

ad