Dapatkan segera info rasmi yang lengkap di sistemguruonline.my ⏬️

Jadual Pembayaran STR Fasa 1 Masuk Mengikut Jenis Bank

Jadual Pembayaran STR Fasa 1 Masuk Mengikut Jenis Bank
Jadual Pembayaran STR Fasa 1

Jadual Pembayaran STR Fasa 1 Masuk Mengikut Jenis Bank. Baharu sahaja diumumkan oleh kerajaan Malaysia mengenai maklumat rasmi Sumbangan Tunai Rahmah disalurkan kepada rakyat Malaysia secara berperingkat pada permulaan Fasa 1. Dengan peruntukan sebanyak bilion ringgit kerajaan Malaysia komited untuk membantu meringankan beban dan kesusahan yang ditanggung oleh pelbagai golongan lapisan masyarakat terutama mereka yang dari golongan b40 dan miskin tegar serta muflis.

Kini dikeluarkan bagi makluman rakyat, mengeni Jadual bayaran STR fasa 1 dikreditkan mengikut senarai bank penerima yang terlibat mulai 17 Januari. Seperti kita sedia maklum, sumbangan tunai rahmah (STR) ini adalah merupakan usaha kerajaan atau bantuan baru diperkenalkan pada tahun ini dan telah dijenama semula dari bantuan tunai rakyat (BTR) yang diumumkan sebelum ini.

Jadual Pembayaran STR Fasa 1 Masuk Mengikut Jenis Bank

Jadual Pembayaran STR Fasa 1 Masuk Mengikut Jenis Bank
Jadual Pembayaran STR Fasa 1 Masuk Mengikut Jenis Bank

Sumbangan Tunai Rahmah Mula Dikreditkan

Seperti yang dimaklumkan oleh Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim berkenaan sumbangan Tun Rahman akan disalurkan bermula pada 17 Januari maklumat tersebut diumumkan di laman sosial beliau Facebook Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Perkara ini mendapat dan menerima respon positif daripada rakyat Malaysia setelah sekian lama menunggu bantuan kewangan oleh pihak kerajaan yang sebelum ini menjanjikan akan membantu dan memfokuskan perkara untuk membantu golongan yang berpendapatan rendah serta mempunyai rancangan yang jelas bagi membantu membina hidup yang lebih. Kini, Sumbangan Tunai Rahmah disalurkan secara berperingkat mengikut jadual bayaran bagi Fasa 1 dan kemasukan bayaran adalah mengikut jenis bank.

Mengenai program bantuan tunai ini, yang lebih fokuskan bagi golongan b40 ini membabitkan peruntukan dana bantuan sebanyak RM1.67 bilion dan ia akan memberi manfaat jumlah kepada 8.7 juta penerima yang terdiri dari kumpulan b40 dan miskin tegar.

Untuk penerima kawasan pendalaman termasuk negeri sabah dan sarawak yang tidak mempunyai kad bank turut boleh tuntut bantuan STR bagi fasa 1 di cawangan Bank Simpanan Nasional (BSN) bermula sejak 17 Januari 2023 lagi.

Kadar Bantuan Sumbangan Tunai Rahmah Fasa 1 Mengikut Kategori

Sumbangan bantuan tersebut adalah mengikut kepada kategori.Berikut dikongsikan kepada anda adalah jumlah bantuan STR fasa 1 yang akan diterima mengikut ketegori kelayakan seperti dibawah :

 • Kategori Isi Rumah (Keluarga) : RM300
 • Kategori Bujang : RM100
 • Kategori Warga Emas Bujang : RM100.

Nota : pembayaran STR bagi fasa 1 ini diberikan secara sekali bayar sahaja.

Maklumat Bayaran Sumbangan Tunai Rahmah (STR) Fasa 1

Jadual Bayaran STR Bagi Fasa 1

Bagi penerima sumbangan tunai rahmah, Anda perlu cakna akan jadual pembayaran yang dikeluarkan,disini dikongsikan maklumat berkenaan jadual pembayaran STR fasa 1 mengikut senarai bank. Seperti sebelum ini, bayaran bantuan akan dikreditkan bermula kepada penerima dari bank BSN dan diikuti bank-bank lain sehingga selesai.

 • Bank Simpanan Nasional : Bermula 15/16 Januari 2023
 • Maybank : Bermula 17 Januari 2023
 • Bank Islam : Bermula 16/17 Januari 2023
 • CIMB Bank : Bermula 17 Januari
 • Public Bank : Bermula 17 Januari
 • Bank Rakyat : Bermula 17 Januari
 • Bank-bank lain yang terlibat : Bermula 17 Januari 2023.

Bagi pembayaran bantuan ini, pembayaran ini dijalankan secara berperingkat bagi fasa 1. Kepada penerima yang telah dapat bayaran dan akan yang dalam proses pengkreditan. Mohon para penerima yang masih belum dapat agar bersabar kerana pembayaran dilakukan secara peringkat.

Baca juga:

Bantuan Rakyat Tanda Sumbangan Kerajaan Malaysia

Dengan pengumuman berita gembira daripada Kerajaan Malaysia untuk rakyat Malaysia Ia adalah merupakan satu sumbangan yang besar yang merupakan bantuan kewangan yang diperlukan sebelum ini oleh mereka yang daripada golongan berpendapatan rendah.

Kini tanggungjawab kepada rakyat pula apabila di salurkan bantuan tunai ringgit. Seharusnya rakyat menggunakan wang tersebut dengan tujuan kepentingan dan keperluan untuk memberi keringanan dalam kehidupan rakyat. Rancanglah perbelanjaan anda dan tunaikanlah apa yang diutamakan dahulu.

Rakyat : Elakkan Boros,Uruskan Kewangan Dengan Betul

Untuk menguruskan kewangan dengan baik, terdapat beberapa perkara yang boleh anda lakukan, antaranya:

 •  Buat belanjawan bulanan: Buat belanjawan bulanan yang merangkumi pendapatan dan perbelanjaan anda. Ini akan membantu anda mengurus wang anda dengan lebih baik dan mengetahui di mana wang anda berada.
 •  Elakkan perbelanjaan yang tidak perlu: Elakkan membeli perkara yang anda tidak perlukan atau tidak boleh digunakan dengan betul.
 •  Simpan wang: Cuba simpan sebahagian wang anda untuk kecemasan atau untuk matlamat jangka panjang, seperti persaraan atau pendidikan anak-anak.
 •  Labur wang anda: Cari peluang pelaburan yang baik seperti saham, dana bersama atau harta untuk mengembangkan wang anda.
 •  Jangan berhutang: Elakkan berhutang kecuali dalam situasi yang sangat diperlukan dan pastikan anda boleh membayar balik dengan cepat.
 •  Jangan lupa simpan.
 •  Jangan lupa kawal hutang
 •  Jangan lupa kawal perbelanjaan dan pendapatan
 •  Jangan lupa untuk mengawal perancangan kewangan jangka panjang
 •  Jangan lupa untuk mengawal perancangan kewangan jangka pendek

Ini adalah beberapa cadangan umum tentang cara menguruskan kewangan anda dengan baik. Walau bagaimanapun, keadaan kewangan setiap orang adalah berbeza, jadi pastikan anda menyesuaikan saranan ini dengan keadaan kewangan anda sendiri.

Apakah Bantuan Kerajaan Yang Sedia Ada Boleh Dimohon?

Untuk makluman kepada semua kerajaan juga menyediakan program inisiatif selain bantuan tunai Rahmat yang diperkenalkan. Bantuan-bantuan ini diperkenalkan dan tiada terikat dengan masa dan sentiasa ada untuk dipohon oleh rakyat Malaysia berdasarkan kelayakan dan syarat yang telah ditetapkan.

Terdapat beberapa bantuan kerajaan yang sentiasa dibuka dan boleh dibuat permohonan khas kepada rakyat Malaysia:

Permohonan RMR ONLINE Bagi Rakyat Malaysia Tahun 2023

Bantuan kediaman kerajaan Malaysia sediakan untuk memenuhi keperluan rakyat, permohonan bina rumah adalah tertakluk kepada syarat dan kelayakan yang telah ditetapkan. Untuk membuat permohonan, anda boleh merujuk pada pautan yang disediakan:

Permohonan Rumah PPR Untuk Tahun 2023

Projek Perumahan Rakyat (PPR) adalah merupakan satu rancangan daripada kerajaan agar dapat membantu rakyat memiliki serta memenuhi keperluan harian. Untuk makluman, PPR boleh didapatkan melalui sewaan dan milikan. Dengan serendah sewa RM124 sebulan ia dapat membantu rakyat memilih rumah yang selesa dan mudah.

Seperti kita maklum kerajaan senantiasa berusaha untuk memberikan yang terbaik untuk rskyat tidak kira pelbagai lapisan masyarakat. Jadual Pembayaran STR Fasa 1 Masuk Mengikut Jenis Bank adalah merupakan usaha kerajaan yang perlu rakyat hargai.

Cikgu Ahmad
Cikgu Ahmad
"It always seems impossible until it's done."

Anda Mungkin Meminati