Dapatkan segera info rasmi yang lengkap di sistemguruonline.my ⏬️

Jawatan Kosong PUSPAKOM 2022

Jawatan kosong puspakom
Jawatan Kosong PUSPAKOM

Jawatan Kosong PUSPAKOM. Dibuka permohonan Jawatan Kosong  di PUSPAKOM Sdn Bhd. Kepada yang berminat adalah dialu-alukan memohon dan dipelawa kepada Warganegara Malaysia yang berkelayakan dan berumur tidak kurang dari 18 tahun pada tarikh tutup iklan jawatan untuk mengisi kekosongan jawatan Tetap/kontrak seperti berikut.

Jawatan Kosong Di PUSPAKOM – Pelbagai Negeri Dibuka

Calon yang layak dan menepati ciri-ciri yang ditetapkan untuk memohon kekosongan kerja yang diiklankan seperti di bawah:

Apakah Senarai Jawatan yang ditawarkan?

job 5382501 640 2
Jawatan Kosong PUSPAKOM

1. Kerani
2. Pemeriksa Kenderaan

Maklumat Jawatan Kosong PUSPAKOM

Tarikh Tutup Permohonan : Rujuk Iklan
Lokasi : Pelbagai Negeri
Sektor : Kerajaan/Swasta
Kelulusan Minimum : Ijazah/Diploma/SPM/STPM/Kelayakan Profesional yang diiktiraf
Status Pelantikan : Tetap/Kontrak

Bagaimanakah Cara Untuk Saya Memohon Jawatan Yang Ditawarkan?

Permohonan adalah secara dalam talian melalui portal dalam talian atau borang yang telah ditetapkan di PUSPAKOM.

*Permohonan hendaklah sampai kepada pihak mereka sebelum/pada tarikh tutup. Selepas tarikh permohonan tersebut anda tidak akan diterima.

*Bagi calon yang berminat dengan jawatan ini, anda dikehendaki membuat permohonan melalui pautan yang disediakan di bawah:-

Borang Permohonan dan Syarat-syarat:

(Untuk permohonan jawatan dan info lanjut anda boleh klik link di bawah)

Permohonan dan Borang Disini

Baca juga:

Apa yang Anda Perlu Tahu Tentang PUSPAKOM?

Pusat Pemeriksaan Kenderaan Berkomputer (PUSPAKOM) ialah merupakan agensi pemeriksaan kenderaan berkomputer yang didirikan pada 1994, Puspakom di bawah (DRB-HICOM), di bawah Syarikat Persendirian perkhidmatan Puspakom kepada Kumpulan DRB-HICOM agar perkhidmatannya lebih hebat dan berdaya saing.DRB-HICOM adalah syarikat yang listed di bursa saham.

Antara matlamat penubuhannya ialah pemeriksaan kenderaan baru dan lama, kereta import menepati piawai keselamatan yang ditetapkan. Caj tertentu akan dikenakan kepada pemilik kenderaan dengan kadar yang sesuai.

Pengarah Urusan Kumpulan DRB-Hicom Datuk Seri Mohd Khamil Jamil memberitahu bahawa Puspakom mempunyai 50 cawangan tetap dan 21 cawangan berjadual di pelusuk Malaysia. Pemilik kenderaan lama dinasihatkan ke Puspakom untuk membuat pemeriksaan berkala bagi memastikan kenderaan mereka benar-benar selamat digunakan.

Buat anda yang sedang mencari kerja atau akan ditemuduga oleh sesebuah syarikat, tip ini sedikit sebanyak dapat membantu anda untuk membuat preparation secukupnya sebelum masuk ke bilik temuduga. Mungkin ada antara tip ini yang anda sudah tahu tetapi harapnya dapat jadi peringatan sekali lagi supaya tidak terlupa.

Ketahui 15 Petua Lulus Temuduga:

Bila dapat sahaja temuduga pasti ramai pusing macam mana nak lulus temuduga kan. Ini kerana anda tidak tahu cara yang sebenar untuk lulus. Rasa gugup, berdebar itu biasa bagi semua orang bila hadapi situasi besar terutamanya bila melibatkan solat kerja. Mana taknya, ia melibatkan masa depan kita dan kita akan teruskan hidup dengan kerja tersebut.

Jadi, tips dibawah adalah merupakan tips yang pernah dikongsikan oleh mereka yang berpengalaman dan lulus temuduga. Tidak salah kita mengamalkan petua daripada orang lain. Kita boleh ambil petua tersebut selagimana ianya tidak bertentangan dengan syariat dan menepati etika kerja yang bakal kita minta.

1. Terima panggilan temuduga melalui e-mel

Apabila dipanggil untuk temuduga, pastikan anda menerima ‘jemputan’ dalam bentuk email. Ini bagi memudahkan urusan sebelum dan selepas temuduga.

2.Jangan Lupa Bawa dokumen lengkap

Biasanya untuk temu duga, anda perlu membawa borang pekerjaan yang lengkap, transkrip dan sijil berkaitan (salinan asal dan salinan), CV terkini, dan gambar pasport. Pastikan anda menyediakan seperti yang diminta. Jika anda mencari pekerjaan, sediakan sekurang-kurangnya 10 set.

3. Mengenakan pakaian yang kemas dan sopan

Bagi lelaki, saya selalunya akan memakai baju dan set blazer dan seluar yang sama warna. Warna yang sesuai untuk blazer dan seluar ialah hitam, kelabu dan warna gelap yang lain. Pastikan anda memakai tali leher dan kasut hitam berkilat. Manakala bagi wanita, set coli, set baju, seluar dan blazer atau set baju, skirt paras lutut dan blazer.

4. Tiba awal

Tiba 30-60 minit sebelum waktu temuduga. Bila sampai awal, boleh solat Dhuha atau solat 2 rakaat. Selepas solat sunat, berdoalah kepada Allah agar diberi ketenangan dan kemudahan dalam segala urusan temuduga. Ingat, hati setiap manusia dipegang oleh Allah. Allah juga Maha Berkuasa untuk menggerakkan hati penemuduga anda.

5. Dapatkan maklumat lanjut

Rujuk point nombor 1, melalui email ini anda boleh berkomunikasi dengan HR / recruiter. Dapatkan maklumat berikut daripada mereka seperti job description (JD) jawatan yang ditemuduga dan nama penuh dan jawatan penemuduga.

6. Buat persiapan awal

Menggunakan huraian kerja yang disediakan, anda boleh bersedia untuk menjawab soalan teknikal serta soalan yang berkaitan dengan watak anda. Tengok CV awak, tengok JD. Jangkakan soalan yang mungkin ditanya. Senaraikan sekurang-kurangnya 3 perkara utama bagaimana anda boleh menjadi aset kepada syarikat.

7. Selidik penemuduga

Menggunakan nama penuh penemuduga dan jawatan kerja, anda boleh mengintai mereka di LinkedIn. Melalui cara ini walaupun sebelum temuduga anda sudah mengetahui latar belakang penemuduga anda dan menjangkakan soalan yang mungkin ditanya.

8. Bertenang dan berzikir

Sebelum masuk bilik temuduga baca Bismillah 50 kali. Keutamaan membaca Bismillah 50 kali dapat melembutkan hati orang yang kita temui. Atau zikir lain pun boleh. Bila kita nak pergi temuduga, hanya Allah yang boleh bantu.

9. Banyakkan berlatih

Berlatih menjawab soalan memanaskan badan dengan lancar dalam BI. Soalan pemanasan biasa ialah, “Beritahu saya tentang diri anda”. Pastikan anda boleh menjawab soalan ini dengan lancar dalam masa 3-5 minit. Jika anda gagap walaupun di sini, anda boleh menganggap diri anda gagal.

10. Banyakkan bahan bacaan

Berlatih menjawab soalan lazim lain yang berkaitan dengan industri, syarikat, JD dan CV anda. Pastikan setiap titik dalam CV anda boleh diterangkan secara mendalam. Melalui penerangan anda, penemuduga boleh ‘gauge’ sama ada anda boleh buat kerja seperti yang tertulis dalam JD atau tidak.

11. Bertanya dengan tekun

Berlatih bertanya soalan berkaitan industri, syarikat dan JD. Jangan asyik tanya berapa gaji yang boleh. Jika anda layak dibayar, syarikat akan membayar anda apa sahaja gaji yang anda harapkan.

12. Dapatkan kad nama penemuduga

Selepas temuduga, dapatkan kad perniagaan semua penemuduga anda. Dengan maklumat dalam kad perniagaan anda boleh membuat susulan selepas temuduga.

13. Bersyukur

Hantar ‘E-mel Terima Kasih’ kepada semua penemuduga anda dalam masa 24 jam selepas temu duga.

14. Minta keberkatan

Sebelum dan selepas temuduga, hubungi ibu bapa anda dan minta doa mereka. Doa mereka terutama doa ibu sangat penting.

15. Lakukan perkara yang baik

Banyakkan bersedekah, solat Dhuha dan solat Tahajjud. Ini sahaja cara mudah untuk menjemput rezeki (lulus temuduga).

Ha, itulah petua-petua yang terbaik yang boleh anda amalkan. Mana tahu lepas lakukan perkara tersebut kita lulus temuduga! “Usaha tangga kejayaan” bak kata orang. Dan yang paling penting, “belum cuba belum tahu!”

Sir Mohd Afizi
Sir Mohd Afizihttps://www.sistemguruonline.my/
Fulltime Writer at Sistem Guru Online. "There are two days in the year that we can't do anything, yesterday and tomorrow!"

Anda Mungkin Meminati