Dapatkan segera info rasmi yang lengkap di sistemguruonline.my ⏬️

Sony Xperia 1v : Review, Harga, Kamera dan Lain-Lain

sony xperia 1v

Ini adalah Sony Xperia 1v, telefon bimbit flagship terbaru Sony yang berfokus pada kamera. Kita telah melihat beberapa telefon kamera hebat yang dilancarkan setiap hari, jadi bagaimana Sony Xperia 1v tahun ini bersaing? Mari kita ketahui dalam ulasan penuh kami dibawah.

Sony Xperia 1v: Telefon Flagship Terkini dengan Keupayaan Kamera Canggih

Sony Xperia 1v

Pengenalan

Sony Xperia 1v bertujuan menjadi telefon kamera terbaik Sony, dengan peningkatan besar berbanding model sebelumnya. Peningkatan ini diperlukan untuk bersaing dengan pesaing yang telah meningkatkan tahap kamera utama dengan sensor Sony IMX909 jenis satu inci – sensor terbesar yang terdapat dalam telefon pintar.

Walau bagaimanapun, Sony memilih untuk menggunakan sensor yang berbeza, iaitu IMX888, yang tidak sebesar IMX909 tetapi masih hampir dua kali lebih besar daripada sensor dalam Sony Experia 1 iv. Sensor baru ini menggunakan reka bentuk tumpukan inovatif di mana fotodiode dan transistor dipisahkan kepada lapisan yang berbeza, membolehkan fotodiode yang lebih besar dan peningkatan keupayaan pengumpulan cahaya, serta mengurangkan bunyi.

Harga Sony Xperia 1v

Xperia 1 V adalah satu lagi kejayaan Sony dalam rangkaian telefon pintar flagship mereka. Dengan harga bermula dari RM5,799 di Malaysia, telefon ini menawarkan kombinasi hebat antara kemampuan kamera yang cemerlang dan paparan 4K HDR yang memukau. Untuk membuat pembelian, anda boleh merujuk laman web rasmi sony atau cawangan terdekat.

Reka Bentuk

Sony Xperia 1v

Sony Xperia 1v mempunyai reka bentuk yang menarik dengan dimensi 165 x 71 x 8.3 mm dan berat 187 g. Reka bentuknya menggabungkan kaca Gorilla Glass Victus 2 di bahagian depan dan belakang serta rangka aluminium yang tahan lama.

Sony Xperia 1v ini turut mempunyai penilaian ketahanan IP65/IP68, menjadikannya tahan terhadap habuk dan air hingga kedalaman 1.5 meter selama 30 minit.

Spek Skrin dan Ciri-Ciri

Sony Xperia 1v

Skrin adalah OLED 6.5-inci dengan resolusi 4K dan kadar segar 120Hz, ideal untuk penggunaan kandungan sinematik. Walau bagaimanapun, apabila digunakan secara menegak, ia mungkin kelihatan tinggi dan sempit, seperti pada model-model sebelumnya.

Resolusi 4K tidak sentiasa aktif, menjimatkan tenaga dengan merenderkan sebahagian besar kandungan pada resolusi 1080p, dengan 4K digunakan terutamanya untuk media seperti foto, video, dan penstriman. Pada 643 PPI, kandungan kelihatan sangat tajam. Skrin ini menyokong warna 10-bit dan video HDR10, tetapi tidak menyokong Dolby Vision.

Skrin Sony Xperia 1v mencukupi terang, mencapai hingga 590 nits dengan pelarasan manual dan kira-kira 940 nits dengan penyesuaian kecerahan automatik cahaya matahari. Kecerahan maksimum bergantung kepada tetapan warna dan tertinggi dalam mod pencipta dengan tetapan lalai.

Anda mempunyai pilihan untuk mencapai ketepatan warna yang baik, tetapi terdapat pilihan kadar refresh rate yang terhad – hanya untuk mengaktifkan atau menonaktifkan mod refresh rate yang tinggi.

Prestasi Sony Xperia 1v untuk Beberapa Funsgi

Prestasi dan Keupayaan Prosesor

Sony Xperia 1v

Sony Xperia 1v adalah telefon yang tahan lasak dengan pelbagai multitasking, dilengkapi dengan teknologi jaringan 5G, memberikan kelajuan dan kelancaran dalam penggunaan aplikasi dan internet. Dengan chipset Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2 yang canggih, ia menawarkan prestasi tinggi dan efisiensi tenaga yang baik.

Prosesor octa-core dengan kombinasi inti yang berbeza membolehkan telefon ini berfungsi dengan baik. Ia juga menyokong OS Android 13, membawa pengalaman pengguna yang baru dan smooth.

Kemampuan Kamera Sony Xperia 1v

Sony Xperia 1v
Sony Xperia 1v : Review, Harga, Kamera dan Lain-Lain 8

Sony Xperia 1v adalah telefon kamera berasaskan Sony yang bertujuan untuk menjadi yang terbaik dengan peningkatan ketara dibandingkan model sebelumnya. Peningkatan ini diperlukan agar dapat bersaing dengan pesaing yang telah meningkatkan kemampuan kamera utama mereka. Hadir dengan sensor Sony IMX909 berukuran satu inci – sensor, ia merupakan terbesar yang pernah tersedia dalam mana-mana telefon pintar.

Sony Xperia 1v
Hasil gambar Sony Xperia 1v

Berikut adalah maklumat ciri kamera dan spesifikasi Sony Xperia 1v dalam bentuk jadual:

Ciri Kamera Sony Xperia 1vSpesifikasi
Kamera Utama– Resolusi: 48 MP – Ciri-ciri: pemprosesan komputasi, Dual Pixel PDAF, OIS – Kualiti gambar berkualiti tinggi dengan warna semulajadi dan julat dinamik yang baik – Mampu merakam video 4K berkualiti tinggi dengan penstabilan gambar.
Kamera Telefoto– Resolusi: 12 MP – Ciri-ciri: zoom optik berterusan 3.5x hingga 5.2x, OIS, pemprosesan malam – Memberikan fleksibiliti dalam pengambilan gambar tanpa mengorbankan kualiti.
Kamera Ultra-Lebar– Resolusi: 12 MP – Ciri-ciri: pemprosesan Dual Pixel PDAF – Membolehkan pengambilan gambar yang luas dan berkualiti tinggi dalam pelbagai keadaan cahaya.
Kamera Selfie– Resolusi: 12 MP – Pengambilan gambar berkualiti tinggi dan boleh merakam video 4K.

Speaker dan Audio

Sony Xperia 1v dilengkapi dengan stereo speaker dan sokongan untuk audio 24-bit/192kHz. Sistem getaran dinamiknya juga menambah pengalaman audio yang mendalam.

Ia juga mempunyai jack audio 3.5mm yang semakin jarang ditemui dalam telefon flagship moden, membolehkan pengguna untuk menyambungkan headphone ke peranti dengan mudah.

Bateri dan Pengecasan

Dengan bateri Li-Po 5000 mAh yang tidak boleh dicabut, Sony Xperia 1v ini menawarkan ketahanan bateri yang baik. Ia disokong oleh caj pantas 30W dan caj tanpa wayar. Dengan pengecasan pantas, ia boleh mencapai 50% dalam masa 30 minit.

  • Bateri 5000 mAh
  • Kepantasan pengecasan sebanyak 30w
  • Wireless charging
  • Mampu mencapai 50 peratus pengecasan untuk 30 minit

Maklumat Tambahan

Sony Xperia 1v juga mempunyai pelbagai ciri-ciri tambahan seperti scan cap jari yang dipasang pada sisi, NFC, sokongan kamera Sony Alpha, dan banyak lagi.

Telefon ini boleh juga didapati dalam warna hitam, hijau khaki, dan perak platinum, membolehkan pengguna memilih gaya yang sesuai dengan selera mereka.

Sony Xperia 1v adalah telefon flagship terkini yang menggabungkan teknologi terkini dalam reka bentuk yang menarik. Ia adalah pilihan yang terbaik untuk penggemar fotografi dan pengguna yang menginginkan prestasi yang baik dalam semua aspek. Dengan sokongan 5G, skrin OLED , dan kemampuan kamera yang mengagumkan, ia menawarkan pengalaman pengguna yang pada tahap yang memuaskan.

TINGGALKAN KOMEN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

Cikgu Ahmad
Cikgu Ahmad
"It always seems impossible until it's done."

Anda Mungkin Meminati