Dapatkan segera info rasmi yang lengkap di sistemguruonline.my ⏬️

Jawatan Kosong di Kementerian Perusahaan Perladangan & Komoditi (MPIC) Effective Januari 2023

Jawatan Kosong Di Kementerian Perusahaan Perladangan & Komoditi (MPIC) Tahun 2023

Jawatan Kosong Di Kementerian Perusahaan Perladangan & Komoditi (MPIC) Tahun 2023

Assalamualaikum wbt,

Pengambilan Jawatan Kosong Di Kementerian Perusahaan Perladangan & Komoditi (MPIC) Permohonan Dibuka  sekarang Sehingga Januari 2023. Jawatan Kosong Di Kementerian Perusahaan Perladangan & Komoditi (MPIC) telah membuka  pelbagai jawatan kosong  kepada rakyat Malaysia. Permohonan kini boleh dimohon di laman rasmi jawatan kosong. Pelbagai jawatan-jawatan kosong telah dibuka kepada rakyat Malaysia.

Peluang kerjaya di Jawatan Kosong Di Kementerian Perusahaan Perladangan & Komoditi (MPIC) Tahun 2023 merupakan satu peluang keemasan yang wajib direbut oleh rakyat Malaysia. Ini adalah kerana Kementerian Perusahaan Perladangan & Komoditi (MPIC)merupakan sebuah kementerian di dalam kerajaan Malaysia yang bertanggungjawab terhadap pembangunan industri komoditi utama negara tersebut iaitu minyak sawit, getah, kayu, koko, tembakau, kenaf, lada hitam dan sago. Dalam melaksanakan tanggungjawab tersebut, MPI disokong oleh enam badan berkanun dan lima majlis. Ia juga berfungsi merumuskan dasar-dasar dan strategi pembangunan untuk keseluruhan sektor perladangan dan komoditi serta menyelia agensi-agensi di bawahnya dengan menyelaras pelaksanaan program-program perladangan dan komoditi.Inilah masanya peluang kepada anda selaku rakyat Malaysia untuk bekerja dibawah sektor kerajaan di Malaysia. Jangan lepaskan peluang anda!.

Jawatan Kosong Di Kementerian Perusahaan Perladangan & Komoditi (MPIC) Tahun 2023

f4055b11 6a01 48cd 98a5 b6733dc22e3b 1

Pengenalan: Perhatian kepada rakyat Malaysia yang tengah mencari pekerjaan boleh mohon iklan kerja kosong yang ditawarkan oleh majikan sekarang.

Maklumat Jawatan Kosong Ditawarkan MPIC

 • Tempoh Lantikan
 • Kadar Gaji Yang Ditawarkan
 • Syarat-syarat Asas Permohonan
 • Kriteria Pemohon
 • Tugas dan Tanggungjawab Utama
 • Penempatan Dan Cara Mohon

Permohonan Kini Dibuka Kementerian Perusahaan Perladangan & Komoditi (MPIC) 

Permohonan anda boleh dibuat laman rasmi sepertimana yang dipaparkan jawatan kosong dibawah :

Maklumat Jawatan Kosong Ditawarkan Di Kementerian Perusahaan Perladangan & Komoditi (MPIC)

Majikan: Kementerian Perusahaan Perladangan & Komoditi (MPIC)

Jawatan Kosong Yang Ditawarkan:

 1. Pegawai Tadbir
 2. Pereka Grafik
 3. Penolong Pegawai Tadbir
 4. Penolong Pegawai Teknologi Maklumat
 5. Juruvideo
 6. Pembantu Tadbir

Lokasi: Tidak Diberitahu

Kumpulan Perkhidmatan: Pengurusan dan Profesional

Taraf Lantikan: Persoalan MyStep Jawatan yang ditawarkan adalah bertaraf KONTRAK / PELANTIKAN SECARA PEMINJAMAN

Tempoh Lantikan:

Satu (1) hingga dua (2) tahun untuk setiap lantikan dan boleh dilanjutkan tertakluk kepada keputusan Jawatankuasa Pengurusan Kementerian Perusahaan Perladangan & Komoditi (MPIC)

Kadar Gaji Yang Ditawarkan

Gaji permulaan dan Imbuhan pada akan dibayar berdasarkan kelayakan mengikut gred jawatan dan pekeliling berkaitan.

Kadar Gaji – RM1,500 – RM2,100

Syarat-syarat Asas Permohonan

Syarat-syarat asas yang akan ditimbangkan adalah seperti berikut:

 • Terbuka kepada semua warganegara Malaysia;
 • Memiliki ijazah sarjana muda yang diiktiraf oleh kerajaan daripada institusi pengajian tinggi tempatan atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya DAN Kepujian (sekurang-kurangnya gred ‘C’ dalam subjek Bahasa Melayu pada peringkat Sijil Pelajaran Malaysia atau Sijil Vokasional Malaysia atau kelulusan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh kerajaan;
 • bidang yag dipohon, serta menguasai kemahiran interpersonal dan perundingan yang baik dengan keupayaan untuk membangun dan mengekalkan kerjasama dengan semua pemegang taruh; dan
 • Mempunyai kemahiran komunikasi yang baik dengan semua pemegang taruh serta berkeupayaan menulis dan bertutur dengan baik di dalam Bahasa Melayu dan Bahasa Inggeris.
 • Cukup syarat  yang ditetapkan
 • Berminat bina kerjaya bersama majikan
 • Calon-calon hendaklah komited dengan bidang tugas

Kelebihan bekerja Kementerian Perusahaan Perladangan & Komoditi (MPIC)

 • Gaji dengan pelbagai imbuhan dan tambahan menarik
 • Cuti tahunan
 • Cuti Sakit

Untuk mengetahui syarat-syarat permohonan dan urusan permohonan jawatan, anda boleh ikuti dibawah

Baca juga:

Jawatan Kosong Di Hotel Tabung Haji

Jawatan Kosong Di Kumpulan Wang Persaraan (KWAP) Ambilan Januari

Cara Permohonan Jawatan MPIC

Permohonan jawatan di atas perlu dibuat secara manual melalui Kementerian Perusahaan Perladangan & Komoditi (MPIC):

Mohon Jawatan Kosong Kementerian Perusahaan Perladangan & Komoditi (MPIC)

Calon yang ingin memohon jawatan kosong di Kementerian Perusahaan Perladangan & Komoditi (MPIC)ini adalah mengisi permohonan anda di laman web Rasmi kami akan kongsikan di bawah.Sebelum anda mencuba dan Memohon jawatan kosong Kementerian Perusahaan Perladangan & Komoditi (MPIC) ini anda dikehendaki untuk menyemak dahulu syarat kelayakan anda supaya permohonan Anda anda diterima dengan jayanya.

Semak Kelayakan Anda

Sila kemukakan permohonan seperti berikut:permohonan secara atas talian melalui dibawah

https://mystep.mof.gov.my

Catatan Tambahan
 • Hanya calon yang layak selepas tapisan sahaja yang akan dipanggil untuk ditemu duga.
 • Permohonan yang tidak menerima jawapan dalam tempoh enam (6) bulan dari tarikh iklan jawatan ditutup hendaklah dianggap tidak berjaya.
 • Segala perbelanjaan berhubung dengan permohonan/temu duga jawatan ini tidak akan ditanggung oleh Kementerian Perusahaan Perladangan & Komoditi (MPIC)

Sebarang permasalahan atau persoalan berhubung iklan ini bolehlah diajukan kepada pegawai berikut:

1.Puan Noor Faiziatul Nazwa binti Mhd Jamil: 03-88803451/

[email protected]

2.Puan Norfairus binti Md Zain:

03-88878372/

[email protected]

TARIKH TUTUP: 25 JANUARI 2023 sebelum jam 12.00 Tengahari 

“Semoga Dipermudahkan Urusan Dan Peroleh Kejayaan”

Kepada calon yang berminat diminta untuk persiapkan diri untuk menghadiri temuduga jika dipanggil. Permohonan pelbagai jawatan kosong  di Kementerian Perusahaan Perladangan & Komoditi (MPIC) merupakan peluang keemasan kepada anda untuk memulakan kerjaya di bawah  sektor kerajaan. Semoga segala usaha dan persiapan anda dipermudahkan dan mendapat kejayaan daripada permohonan yang dibuat. Selamat Maju Jaya dalam permohonan anda dalam memohon Jawatan Kosong Di Kementerian Perusahaan Perladangan & Komoditi (MPIC) Tahun 2023

Info Tambahan:

Pengenalan MPIC

Pada tahun 1972, Kementerian Perusahaan Utama (KPU) telah diwujudkan untuk memajukan industri komoditi negara yang berupaya memberi sumbangan kepada pertumbuhan ekonomi negara.

Pada peringkat awal penubuhannya, KPU hanya memberi tumpuan kepada pembangunan dua komoditi utama iaitu bijih timah dan getah. Peranan KPU kemudiannya telah dikembangkan meliputi pembangunan komoditi lain seperti kelapa sawit, koko, perhutanan dan kayu-kayan, mineral, nenas serta tembakau yang didapati turut memberi sumbangan kepada ekonomi negara.

Pada tahun 2004, KPU telah distrukturkan semula dan dikenali sebagai Kementerian Perusahaan Perladangan dan Komoditi (KPPK). Penstrukturan semula ini melibatkan perubahan bidang tanggungjawab, dimana Jemaah Pemasaran Lada Hitam (JPLH) dipindahkan daripada Kementerian Pertanian kepada KPPK manakala tanggungjawab berkaitan perhutanan, mineral dan geosains dipindahkan ke Kementerian Sumber Asli dan Alam Sekitar. Tanggungjawab utama lain kementerian masih dikekalkan.

Pada tahun 2012, KPPK telah melakukan penjenamaan semula ke atas singkatan nama Kementerian Perusahaan Perladangan dan Komoditi dan dikenali sebagai MPIC. Pada tahun 2018, MPIC telah melakukan penjenamaan semula nama Kementerian Perusahaan Perladangan dan Komoditi (MPIC) kepada Kementerian Industri Utama (MPI). Pada tahun 2020, MPI telah dinamakan semula kepada Kementerian Perusahaan Perladangan dan Komoditi (MPIC). Pada Disember 2022, MPIC telah melakukan penjenamaan semula nama Kementerian Perusahaan Perladangan dan Komoditi (MPIC) kepada Kementerian Perladangan dan Komoditi.

Kementerian Perladangan dan Komoditi bertanggungjawab dalam prestasi sektor agrikomoditi dari pengeluaran, pemprosesan dan dari pembuatan sehingga ke pemasaran. Sektor ini telah berkembang dari pengeluaran dan pengeksportan bahan mentah kepada penghasilan produk separa proses, produk yang telah diproses dan produk akhir, seterusnya menjana lebih banyak produk bernilai tambah dalam memenuhi permintaan global yang semakin meningkat. Subsektor agrikomoditi yang merangkumi minyak sawit, getah, kayu, koko, lada dan kenaf menjadi antara pemacu ekonomi negara yang turut menyumbang kepada pendapatan eksport, mewujudkan peluang pekerjaan dalam masa yang sama menjana pendapatan terutamanya kepada pekebun kecil. Enam agensi di bawah kementerian bergerak seiring dalam perkembangan sektor komoditi. Antaranya, Lembaga Minyak Sawit Malaysia, Lembaga Getah Malaysia, Lembaga Perindustrian Kayu Malaysia, Lembaga Koko Malaysia, Lembaga Lada Malaysia dan Lembaga Kenaf dan Tembakau Negara. Lima majlis turut memainkan peranan penting dalam mempromosikan sektor agrikomoditi negara di peringkat tempatan dan juga antarabangsa. Antaranya Majlis Minyak Sawit Malaysia, Majlis Getah Malaysia, Majlis Kayu Kayan Malaysia, Majlis Pensijilan Kayu Malaysia dan Majlis Pensijilan Minyak Sawit Malaysia.

Mr Deen
Mr Deen
Fulltime Writer. "Tidak perlu menjelaskan siapa dirimu kepada sesiapapun, kerana yang menyukaimu tidak perlu tahu dan yang membencimu tidak akan percaya". Terus pandang ke depan!

Anda Mungkin Meminati