Dapatkan segera info rasmi yang lengkap di sistemguruonline.my ⏬️

Jawatan Kosong Di Tenaga Nasional Berhad (TNB) Tahun 2023

Jawatan Kosong Di Tenaga Nasional Berhad
Jawatan Kosong Di Tenaga Nasional Berhad

Jawatan Kosong Di Tenaga Nasional Berhad (TNB) Tahun 2023.Teebaru penawaran jawatan kosong telah dibuka di sebuah syarikat milik kerajaan Malaysia(GLC) pada bulan Januari Tahun 2023 ini. Untuk permohonan jawatan kosong ini boleh dimohon secara atas talian dan mestilah menepati dengan apa yang disyaratkan seperti diiklankan oleh pihak majikan.

Bagi permohonan jawatan kosong di Tenaga Nasional Berhad (TNB), para calon boleh dibuat permohonan dengan kadar segera. Syarikat tersebut yang merupakan anatra syarikat yang menyediakan perkhidmatan dalam menyambungkan saluran elektrik untuk kegunaan masyarakat Malaysia. Selain itu, syarikat ianya berfungsi penting dalam memajukan dan memastikan kawasan-kawasan setempat mendapat bekalan elektrik yang cukup untuk sepanjang masa.

Untuk anda yang berminat bagi membuat permohonan jawatan kosong, para pemohon boleh merujuk maklumat di bawah.

Gaji Minimum Akan Dinaikkan 2
Jawatan Kosong Di Tenaga Nasional Berhad

Jawatan Kosong Di Tenaga Nasional Berhad (TNB) Tahun 2023

Info Mengenai Majikan..

Tidak dapat disangsikan lagi dengan nama sebuah syarikat yang terkemuka di Malaysia itu syarikat Tenaga Nasional Berhad (TNB). Ia merupakan antara pelopor utama dalam industri penyediaan elektrik kepada rakyat Malaysia. Syarikat tersebut juga adalah merupakan antara syarikat yang diselia atau dikawal oleh kerajaan kerana ia merupakan syarikat milik kerajaan Malaysia atau dikenali GLC.

Selain menawarkan perkhidmatan penyaluran elektrik ke rumah-rumah di negara Malaysia, syarikat tersebut juga memainkan peranan penting dalam memastikan keperluan dan kepenggunaan terjaga dan terkawal Dalam komuniti rakyat Malaysia. TNB yang merupakan sebuah syarikat yang mencatat keuntungan setiap tahun dan juga tersenarai di dalam bursa saham Malaysia atau dikenali KLCI.

TNB merupakan salah satu syarikat yang ternama dan gas di benua Asia kerana dengan prestasi dalam menyediakan perkhidmatan elektrik mendapat tempat sebagai antara syarikat yang terbaik dalam pengurusan dan industri elektrik.

Koleksi Kertas Soalan Percubaan SPM Matematik Tambahan 20203
Jawatan Kosong Di Tenaga Nasional Berhad

Untukpengetahuan anda syarikat TNB juga merupakan salah satu syarikat yang menawarkan dividen yang tinggi setiap tahun di dalam bursa saham Malaysia. Ianya adalah petanda jelas bahawa syarikat tersebut bukanlah calang-calang. Kepada anda yang ingin menjadi sebahagian daripada syarikat tersebut anda boleh teliti permohonan dan cara permohonan lebih lanjut di bawah.

Apakah Jawatan Kosong yang Ditawarkan?

Jawatan kosong oleh sektor kerajaan dibuka untuk rakyat Malaysia dan permohonan mestilah dibuat melalui atas talian sahaja. Bagi permohonan jawatan kosong hendaklah menuruti kelayakan akademik bersesuaian dengan jawatan yang ditawarkan contohmya bermula daripada SPM, Diploma dan Ijazah.

Maklumat Jawatan

Jawatan :

 • PROGRAM PROTEGE READY TO WORK TNB FASA 8 2022/2023

Sektor : Syarikat Milik Kerajaan(GLC)

Faedah :

 • Elaun Saraan sebanyak RM2,000 sebulan.
 • Kelayakan Cuti Tahunan
 • Potongan PERKESO & EiS
 • Bayaran balik rawatan perubatan

Iklan yang dibuka adalah melalui data dan maklumat jawatan kosong yang telah diiklankan oleh pihak majikan, ia adalah berdasarkan maklumat rasmi sahaja iaitu daripada pihak majikan tersendiri melalui portal diatas talian. Untuk sebarang perubahan adalah merujuk kepada laman rasmi daripada pihak majikan itu sendiri sahaja.

Bilakah Permohonan Jawatan kosong Dibuka Dan Ditutup?

Permohonan jawatan kosong dibuka bermula pada 22 Disember 2022 dan akan ditutup pada 15 Januari 2022. Permohonan adalah boleh dibuat melalui laman rasmi TNB sendiri sahaja.

Untuk membuat permohonan jawatan kosong anda boleh merujuk kepada maklumat yang disediakan di bawah. ( Rujuk iklan dibawah).

Apakah Syarat Kelayakan Permohonan Jawatan Kosong Yang Ditawarkan?

Untuk membuat permohonan jawatan kosong hendaklah merujuk kepada syarat-syarat kelayakan dibawah :

 1. Warganegara Malaysia
 2. Mempunyai kelayakan Ijazah Sarjana Muda dalam bidang Sains Komputer / Teknologi Maklumat, Perakaunan, Kewangan, Pengurusan Pentadbiran / Sumber Manusia / Pentadbrian Awam / Statistik, Business Analytics, Pemasaran Antarabangsa, Psikologi, Undang-Undang dan lain- lain bidang yang diiktiraf oleh Jabatan Perkhidmatan Awam / Agensi Kelayakan Malaysia dan selari dengan keperluan bisnes TNB/ Anak Syarikat/ pemain industri bekalan elektrik.
 3. SPM/SPMV dengan kredit dalam matapelajaran Bahasa Malaysia, Bahasa Inggeris dan Matematik serta lulus matapelajaran Pendidikan Islam / Pendidikan Moral.
 4. Had umur tidak melebihi 27 tahun.
 5. Graduan ijazah dari dalam dan luar negara yang masih belum mendapat pekerjaan dan keutamaan diberikan kepada graduan yang telah menganggur melebihi 6 bulan dari tarikh graduasi.
 6. Graduan yang bekerja tetapi pekerjaannya tidak setara dengan kelayakan akademik (underemployed).
 7. Sanggup mengikuti latihan di mana-mana fungsi dan lokasi unit bisnes TNB/ Anak Syarikat TNB/ pemain industri bekalan elektrik.
 8. Keutamaan kepada graduan yang mempunyai pendapatan isirumah yang rendah (Golongan Keluarga Berpendapatan dalam kategori B40 & M40), tiada masalah kesihatan dan masalah keluarga (seperti kekangan untuk menjaga ahli keluarga).
 9. Tidak pernah menyertai sebarang Skim Latihan 1 Malaysia bersama TNB/ Anak Syarikat sebelum

Makluman untuk para pemohon, pemohon mestilah merujuk syarat-syarat yang telah disediakan dan untuk mereka yang yang berminat bagi membuat permohonan anda boleh merujuk cara permohonan di bawah. Sila rujuk dengan teliti terlebih dahulu mengenai cara permohonan dan pastikan anda mengikuti saluran yang betul.

Mohon juga jawatan lain di bulan Januari 2023:

Permohonan Jawatan Kosong Di TNB Tahun 2023

Makluman mengenai permohonan jawatan, khas kepada para calon yang berminat bagi memohon jawatan kosong di TNB , calon-calon boleh membuat permohonan dengan kadar segera sebelum tarikh tutup iaitu 15 Januari 2023.

Untuk calon-calon yang berminat, calon boleh membuat permohonan secara atas talian iaitu mengikut syarat dan juga penetapan yang telah ditetapkan oleh pihak TNB sendiri. Calon boleh merujuk makluman rasmi di  iklan  , syarat-syarat dan cara permohonan jawatan mengikut makluman rasmi dibawah:

Iklan , Syarat-syarat Dan Cara Permohonan Jawatan Kosong Di TNB Tahun 2023

Cara Membuat Permohonan Jawatan Kosong Di TNB

Untuk pemberitahuan kepada para calon, calon boleh membuat permohonan segera dengan merujuk laman rasmi permohonan oleh pihak TNB sendiri.Sila buat permohonan sebelum tarikh tutup.

Pemohon juga akan diminta untuk mengisi beberapa maklumat penting serta maklumat butiran diri. Setelah selesai mengisi maklumat, pemohon boleh untuk terus membuat permohonan jawatan dan mengesahkan permohonan anda. Mohon di pautan dibawah:

Link Permohonan Jawatan Di TNB

Bagi sebarang persoalan dan pertanyaan mengenai jawatan kosong, anda boleh terus rujuk ke:

https://www.tnb.com.my/about-tnb/

Semoga Dipermudahkan Urusan Permohonan, Lakukan Yang Terbaik!

Melalui penawaran jawatan kosong di atas, diharapkan kepada para calon yang berminat untuk membuat permohonan jawatan kosong, segera untuk membuat persediaan seperti permohonan dan persediaan untuk menghadapi temuduga. Kepada calon-calon hendaklah dan mestilah melakukan persediaan yang lebih rapi dan bersemangat untuk melayakkan diri terpilih menyandang jawatan kosong yang diwar-warkan.

Semoga dipermudahkan urusan para calon dalam urusan memohon pekerjaan di tempat yang diiklankan. Kami doakan kejayaan mengiringi para calon. Teruskan berusaha anda!

Cikgu Ahmad
Cikgu Ahmad
"It always seems impossible until it's done."

Anda Mungkin Meminati