Dapatkan segera info rasmi yang lengkap di sistemguruonline.my ⏬️

3 Daerah di Johor Banjir, 6 PPS dibuka

3 daerah di Johor banjir, 6 PPS dibuka
PPS PPS PPS PPS

3 daerah di Johor banjir, 6 PPS dibuka. Setelah sekian lama bumi Malaysia tidak tidak dibasahi dengan hujan, akhir-akhir ini dibeberapa tempat hujan turun dengan lebat sekali sehingga menyebabkan banjir seperti negeri Johor

Hari ini enam pusat pemindahan sementara (PPS) telah dibuka di Johor di tiga daerah setakat 1 tengah haselepas banjir selepas hujan sejak awal pagi tadi.

Pengerusi Jawatankuasa Pengurusan Bencana (JPBN) negeri Tan Sri Dr Azmi Rohani berkata, Kesemua PPS di Kluang, Kota Tinggi dan Segamat kini menempatkan 74 keluarga yang terdiri daripada 298 penduduk dari enam kawasan terjejas.

Beliau yang juga Setiausaha Kerajaan Negeri Johor berkata, semua PPS mula dibuka antara jam 11 pagi hingga 12 tengah hari.

“Dua PPS dibuka di Kluang, masing-masing di Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Seri Perdana yang menempatkan tiga keluarga lapan penduduk Yap Tau Sah dan Sekolah Jenis Kebangsaan (SJK) (C) Ping Ming yang menempatkan enam keluarga. seramai 18 penduduk kampung Palembang.

“Manakala Di Kota Tinggi, PPS dibuka di Dewan Kampung Baru Sungai Mas dengan 41 penduduk Kampung Baru Sungai Mas yang melibatkan enam keluarga dipindahkan ke dewan,” katanya dalam satu kenyataan akhbar hari ini.

Menurutnya, di Segamat, seramai 104 penduduk Kampung Pekan Air Panas membabitkan 26 keluarga ditempatkan di Dewan Serbaguna Pekan Air Panas, manakala 19 keluarga terdiri daripada 68 penduduk Kampung Paya Merah ditempatkan di dewan serbaguna Kampung. Paya Merah.

“Satu lagi PPS di Segamat yang terletak di Dewan Kampung Sungai Gatom kini menempatkan 14 keluarga yang terdiri daripada 59 penduduk kampung terbabit,” katanya.

Sementara itu, menurut laporan Monsun Timur Laut (MTL) Jabatan Meteorologi Malaysia, Johor antara yang berada di bawah amaran bahaya dan kesukaran sehingga esok.

Kluang, Mersing, Kulai, Kota Tinggi dan Johor Bahru dilaporkan berada di bawah amaran bahaya dan dijangka menerima hujan lebat secara berterusan.

Sementara itu, Segamat, Batu Pahat dan Pontian menerima amaran buruk bahawa hujan lebat berterusan dijangka berlaku. Bagaimanapun, setakat jam 12 tengah hari ini, semua daerah di Johor mengalami hujan. – Metro

(Gambar) 3 daerah di Johor banjir, 6 PPS dibuka

Preview (opens in a new tab) https://www.sistemguruonline.my/?p=81676&preview=true

Banjir johor
IMG 20230124 145124 999
IMG 20230124 145125 351
IMG 20230124 145124 766

Baca juga:

Nasihat dan maklumat banjir

Banjir Memusnahkan Banyak Peringkat dan bukan sahaja menyebabkan gangguan ketara kepada perkhidmatan dan kerosakan harta benda, tetapi juga boleh membahayakan nyawa dengan cepat di rumah, di jalan raya dan semasa berada di luar rumah.

Berhati-hati dengan risiko banjir anda

Sebagai langkah berjaga-jaga, pastikan anda mengetahui risiko banjir keluarga anda. Anda boleh melakukan ini dengan menyemak peta risiko banjir untuk sungai dan laut.

Anda juga boleh bersedia dengan membuat rancangan banjir , sekiranya berlaku kecemasan.

Apabila banjir tiba, keluarga boleh menyediakan rumah mereka lebih awal dengan memasang produk perlindungan banjir, seperti beg pasir dan penyangkut tandas di tandas di tingkat bawah untuk mengurangkan risiko kumbahan mengalir semula ke dalam rumah. Anda juga boleh meletakkan palam dalam singki dan tab mandi, menimbangnya dengan sarung bantal atau beg plastik yang diisi dengan tanah. Selain itu, putuskan sambungan peralatan yang menggunakan air, seperti mesin basuh dan mesin basuh pinggan mangkuk.

Ia juga dinasihatkan untuk mematikan air, gas dan elektrik di sesalur kuasa apabila air hampir memasuki hartanah anda. Bekalan gas hendaklah dimatikan di Injap Kawalan Kecemasan (yang biasanya terletak di sebelah meter gas). Anda harus menghubungi pembekal gas anda atau pembekal perkhidmatan kecemasan Gas Nasional, untuk memeriksa sama ada langkah-langkah sedang dilaksanakan untuk paras air yang meningkat.

Jika banjir telah diramalkan di tempat anda tinggal, dengar radio tempatan anda atau semak laman web Agensi Alam Sekitar dan Pejabat Met untuk mendapatkan kemas kini, untuk mengelakkan perjalanan ke kawasan banjir.

Semasa

Apabila banjir berlaku, adalah penting untuk mencuba dan menjauhkan diri daripada air. Berikut adalah nasihat tentang cara mengatasi di rumah, semasa melancong atau di luar rumah.

Sekitar rumah

Merupakan keputusan yang sukar untuk meninggalkan rumah anda, tetapi anda boleh membahayakan diri anda dengan cuba tinggal di sana semasa banjir. Pertimbangkan keseimbangan antara terperangkap atau berpindah ke tempat yang lebih selamat. Ia adalah bantuan sebenar untuk mengikuti panduan polis dan perkhidmatan kecemasan lain jika mereka meminta anda untuk pergi. Mereka mungkin tidak dapat menghubungi anda dengan cepat jika anda tinggal di rumah anda. Jika banjir menjejaskan rumah anda, dapatkan bantuan awal daripada pihak berkuasa tempatan anda.

Juga periksa jiran yang terdedah termasuk orang tua dan keluarga yang mempunyai anak kecil. Objek tersembunyi dan permukaan yang tidak rata dan licin akan menyukarkan untuk berjalan di dalam dan di luar rumah. Perjalanan, tergelincir dan terperangkap kaki adalah kebimbangan khusus. Direndam dalam air sejuk (di bawah 15°c) atau duduk di dalam rumah yang sejuk dan tidak panas boleh menyebabkan hipotermia dengan cepat, mengatasi keupayaan anda untuk bergerak, bertindak balas dan membantu diri anda.

Elektrik

Air dan elektrik tidak bercampur tetapi anda juga perlu mengambil tahu tentang isu dengan barangan elektrik yang boleh menyebabkan kebakaran. Jangan tergoda untuk memasangkan penjana mudah alih terus ke panel elektrik utama.

Jika terdapat air di dalam atau di sekeliling kotak fius, hubungi profesional dan jangan sentuh kotak fius untuk mematikan elektrik. Periksa sekeliling rumah dan keluarkan peralatan elektrik yang rosak. Alihkan mana-mana peralatan mudah alih dari kawasan banjir.

Bekalan elektrik dan gas tidak boleh dihidupkan semula sehingga anda mendapat nasihat profesional bahawa adalah selamat untuk berbuat demikian. Jangan pukul mancis atau pemetik api atau gunakan lilin untuk membimbing anda semasa memasuki hartanah. Selain itu, jangan gunakan sebarang peralatan elektrik berkuasa sesalur di kawasan yang dilanda banjir sehingga dinasihatkan oleh juruelektrik berdaftar bahawa ia adalah selamat untuk berbuat demikian, dan jangan sekali-kali menyentuh mana-mana pendawaian terdedah kerana ia mungkin masih hidup.

Karbon monoksida

Menggunakan pemanas atau penjana sementara untuk mengepam air keluar dalam ruang tertutup meningkatkan risiko keracunan karbon monoksida .

Penjana kuasa petrol atau diesel, penyahlembap dan mesin basuh tekanan tidak boleh digunakan di dalam rumah tanpa pengalihudaraan yang mencukupi kerana gas ekzosnya boleh terkumpul dan membunuh.

Haiwan peliharaan

Walaupun kucing berdikari, kebanyakan haiwan peliharaan tidak. Anjing khususnya, memerlukan senaman yang kerap dan mereka boleh menjadi agresif jika disimpan dalam ruang terkurung untuk masa yang lama. Jangan biarkan mereka bersendirian dengan kanak-kanak kecil dan orang lain yang mungkin terdedah.

Pencemaran air dan risiko kesihatan

Disebabkan oleh pencemaran dan pencemaran, adalah penting anda tidak minum, memasak, mencuci atau membersihkan pinggan mangkuk dalam air banjir. Air yang tercemar boleh menimbulkan risiko kesihatan tertentu kepada orang yang lebih terdedah, seperti golongan muda dan orang tua. Jika anda mempunyai jiran yang lebih tua, pastikan mereka tidak menghadapi kesukaran.

Juga, atas sebab kebersihan, basuh dan nyah kuman tangan anda dan kawasan terdedah lain sebelum makan dan pergi ke tandas. Jika anda tertelan air banjir, hubungi GP tempatan anda.

Tekanan keadaan boleh memainkan peranannya kepada semua peringkat umur. Public Health England mempunyai lebih banyak nasihat dan maklumat.

Air kotor boleh menyembunyikan lubang dalam dan bahaya tersandung. Cuba elakka daripada melangkah ke dalam air apabila anda tidak dapat melihat bahagian bawahnya.

Sir Mohd Afizi
Sir Mohd Afizihttps://www.sistemguruonline.my/
Fulltime Writer at Sistem Guru Online. "There are two days in the year that we can't do anything, yesterday and tomorrow!"

Anda Mungkin Meminati