Dapatkan segera info rasmi yang lengkap di sistemguruonline.my ⏬️

BERKAT PKP 2.0 : 7 INSENTIF KHAS UNTUK RAKYAT NEGERI TERENGGANU

berkat

BERKAT 2021 yang diperuntukkan sebanyak 19 juta ringgit adalah insentif khas untuk membantu rakyat negeri Terengganu yang terjejas dengan pelaksanaan PKP. Insentif ini mula dilancarkan dalam tempoh PKP 2.0 ini.

Menurut Dato’ Seri Dr. Ahmad Samsuri Moktar selaku Menteri Besar Terengganu berkata, insentif ini dilaksanakan kerana pihak kerajaan sedia maklum akan masalah rakyat terutama mereka yang terjejas pendapatan semenjak pandemic melanda Malaysia.

 

Oleh itu, BERKAT PKP 2.0 dilaksanakan dengan 7 insentif istimewa seperti berikut :

  1. BAKUL MAKANAN : 81,000 penerima bakal mendapat manfaat dari insentif ini. Penerima adalah dari golongan yang menerima bantuan JKM dan Maidam serta Asnaf.
  2. RM100 TUNAI : Seramai 48,000 orang pekerja yang terjejad kerana PKP 2.0 terdiri daripada tukang gunting, pekerja kedai cucian kereta dan seumpanya.
  3. TOPUP INTERNET RM100 : diberikan kepada semua pelajar yang berasal dari keluarga yang berpendapatan kurang daripada Rm2500 sebulan
  4. 1600 TABLET : disalurkan melalui anak syarikat kerajaan negeri (GLC) kepada pelajar-pelajar miskin
  5. KULIAH ONLINE : khas kepada pendakwah yang terjejas dan tiada sumber pendapatan tetap
  6. RM600 INSENTIF KHAS : diberikan kepada penggiat pelancongan negeri Terengganu termasuk pemandu bot penambang, kakitangan agensi pelancongan inbound sahaja, penarik beca, pemandu bot Tasik Kenyir dan pemandu pelancongan yang berdaftar serta pemandu teksi airport
  7. PEMBUKAAN OPERASI 20 BUAH PINTAR (PUSAT INTERNET ASAS RAKYAT) : keutamaan diberikan khas kepada pelajar miskin dan bermasalah untuk PdPR

Beliau turut mengumumkan, rakyat yang tidak termasuk dalam kategori di atas tetapi turut terjejas dan memerlukan bantuan boleh terus menghubungi Pusat Khidmat Masyarakat ADUN/DUN masing-masing untuk memohon bantuan yang bersesuaian.

 

Anda Mungkin Meminati