Dapatkan segera info rasmi yang lengkap di sistemguruonline.my ⏬️

Tarikh Hari Guru 2024, Tema Hari Guru 2024 dan Ucapan Selamat Hari Guru

Tarik Hari Guru 2024, Tema Hari Guru 2024 dan Ucapan Selamat Hari Guru

Hari guru 2024 adalah merupakan hari yang di mana para guru seluruh malaysia dihargai dan dihormati kerana jasa mereka mencurahkan ilmu dan bakti dalam dunia pendidikan.

Guru adalah merupakan nissan yang sangat berjasa kepada murid dalam melahirkan seorang insan yang berjaya dari segi akhlak dan akademik. Siapa guru mungkin mudah untuk menjadi manusia yang mempunyai pengetahuan. Ikuti maklumat hari guru lebih lanjut.

Berkenaan Sambutan Hari Guru 2024

Apakah itu Hari Guru 2024?

Hari guru ialah hari yang di mana dalam negara malaysia disambut pada 16 mei pada setiap tahun sebagai penghargaan kepada para pendidik. Hari ini telah dipilih sebagai hari guru untuk memperingati peristiwa yang berlaku pada 16 mei 1956.

image 246
Tarikh Hari Guru 2024, Tema Hari Guru 2024 dan Ucapan Selamat Hari Guru 6

Peristiwa dimana undang-undang persekutuan tanah melayu yang telah menerima cadangan laporan jawatankuasa pelajaran sebagai dasar pelajaran untuk negara Malaysia. Ianya adalah laporan Razak yang menjadi dasar pelajaran kebangsaan.

Tarikh Rasmi Perayaaan Hari Guru 2024

Tarikh rasmi sambutan hari guru 2024 adalah pada 16 mei 2024 bersamaan dengan hari khamis. Sambutan hari guru kebiasaannya dilakukan di sekolah dan menjadi acara yang khusus untuk meraikan guru-guru yang telah mencurahkan bakti tanpa jemu.

SambutanTarikhHari
Hari Guru16 Mei 2024Khamis

Tema Sambutan Hari Guru 2024

image 9
Tarikh Hari Guru 2024, Tema Hari Guru 2024 dan Ucapan Selamat Hari Guru 7

Bagi tema sambutan hari guru 2024 adalah ditetapkan oleh KPM dan tema hari guru 2024 adalah ” Guru Jauhari Digital ASpirasi Negara Madani”. Dijangkakan sambutan hari guru lebih meriah dengan tema menyuburkan digital negara Madani.

Penerangan dan Sambutan Hari Guru 2024

Logo Hari Guru 2024

image 244

Bagi tema dan logo sambutan hari guru adalah ditetapkan oleh pihak Kementerian Pendidikan Malaysia(KPM) yang mana mempunyai program sambutan yang perlu diisi oleh seluruh sekolah KPM.

Berdasarkan dasar yang dibawa oleh KPM adalah untuk mewujudkan keseragaman pendidikan dari segi aktiviti dan pengisiaan.

Untuk tema dan logo hari guru 2024 adalah KPM akan umumkan nanti. Bagi sambutan hari guru 2023 yag lalu, ia disambut meriah dengan tema “SEJAHTERA” yang diertikan seperti dibawah:

  • S : Selamat, Seronok dan Sihat
  • E : Etika dan Empati
  • J : Jati Diri
  • A : Adab sopan
  • H : Harmoni
  • T : Tekun, Teliti dan Terampil
  • E : Eksplorasi
  • R : Rasional
  • A : Artikulasi

Ucapan Sempena Hari Guru 2024

image 245
Tarikh Hari Guru 2024, Tema Hari Guru 2024 dan Ucapan Selamat Hari Guru 8

Berikut adalah merupakan senarai ucapan sempena hari guru 2024 yang anda boleh gunakan untuk memberi ucapan kepada guru anda:

Selamat hari guru kasih kerana telah mendidik dan bersabar dalam mencurahkan ilmu kepada saya.

Terima kasih cikgu kerana telah mendidik saya ketika saya pandai akan sesuatu subjek. Tiada apa yang saya boleh balas kerana jasa guru amatlah besar. Selamat hari guru

Tanpa guru siapalah saya tidak mengenal membaca dan menulis. Terima kasih cikgu kerana telah mendidik saya.

Mohon maaf dan restu minta halalkan ilmu guru sepanjang saya belajar. Ucapan seribu terima kasih kepada guru kerana telah mendidik saya dengan. Selamat hari guru!

Soalan FAQs Berkenaan Hari Guru 2024

Bilakah sambutan hari guru dibuat pertama kali?

Kenapa hari guru disambut 16 Mei?

Hari guru disambut setiap tahun pada 16 mei adalah untuk memberi perintah yang mana 16 mei telah ditetapkan mengenai undang-undang pusingan tanah melayu yang menerima cadangan laporan jawatankuasa pelajaran.

Apakah kepentingan sambutan hari guru?

Kepentingan sambutan hari guru adalah untuk mewujudkan suasana yang baik di kalangan pelajar untuk terus menghargai jasa guru serta menjaga kepentingan seorang guru.

Dimana sambutan hari guru?

Sambutan hari guru biasa dilakukan di sekolah di dewan serbaguna atau dewan perhimpunan.

Bagaimana hari guru diadakan?

Hari guru diadakan dengan sambutan melalui aktiviti-aktiviti yang menarik seperti persembahan para pelajar pemberian hari ya anugerah guru cemerlang dan lain-lain lagi di sekolah.

TINGGALKAN KOMEN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

Ahmad Mizan Ameen
Ahmad Mizan Ameen
"It always seems impossible until it's done."

Anda Mungkin Meminati