Dapatkan segera info rasmi yang lengkap di sistemguruonline.my ⏬️

Jawatan Kosong SUK Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Kelantan 2023

Terkini: Jawatan Kosong Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Kelantan (SUK Kelantan)
Jawatan Kosong SUK

Jawatan Kosong SUK (Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Kelantan).  Kerja kosong adalah merupakan tarikan ramai orang dan sentiasa menjadi satu carian kerna kerja kosong adalah merupakan punca untuk kita mencari rezeki. Dan terkini Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Kelantan (SUK Kelantan) juga telah menyambut anda dengan membuka satu peluang kerjaya bersama Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Kelantan (SUK Kelantan) ini bagi tahun 2023.

Peluang kerjaya yang dibuka oleh SUK Kelantan ini adalah peluang keemasan untuk seluruh rakyat Malaysia terutama penduduk negeri Kelantan dengan tawaran yang begitu menarik dan amat menyenangkan dengan kadar gaji dan bonus mengikut keadaan ekonomi sekarang serta kenaikkan gaji yang begitu lumayan. Oleh itu SPA amatlah menyarankan mereka-mereka yang mempunyai kelayakan dari segi sijil seperti SPM, Ijazah agar segera mengisi borang permohonan jawatan ini dengan sebaik yang mungkin.

Jawatan Kosong SUK
Jawatan Kosong SUK

Jawatan Kosong SUK Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Kelantan

Kerajaan negeri Kelantan adalah sebuah kerajaan yang sentiasa komited dalam membangun ekonomi serta mempunyai pelbagai tarikan sama ada dari segi budaya mahupun agama dan dengan keenakan makanan yang menjadi salah satu faktor tarikan. Kerajaan negeri Kelantan sentiasa memastikan agar rakyat Malaysia terutama penduduknya dapat memeliki peluang kerjaya di negeri serambi Mekah ini. Oleh itu, peluang jawatan kosong yang telah dibuka ini perlulah segera direbut.

Untuk makluman anda semua, sebagai langkah persediaan untuk mereka yang berminat ataupun ingin mencuba mengisi borang permohonan jawatan kosong yang ditawarkan ini, anda disarankan mengambil tahu sedikit sebanyak maklumat mengenai SUK Kelantan sebagai langkah persediaan seandainya ditanya soalan mengenai latar belakang SUK Kelantan sewaktu sesi temuduga nanti.

Berikut Adalah Maklumat Ringkas Mengenai SUK Kelantan:

suk sekarang
Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Kelantan (Tahun 1954) Padang Gimlette (Kawasan Bangunan MARA sekarang)

Di awal pemerintahan Sultan Muhammad IV (1899—1920) telah dibina sebuah bangunan kayu berbentuk empat persegi yang dikenali sebagai “Opis Pohon Celagi”. Pejabat Setiausaha Kerajaan juga pernah ditempatkan di Bangunan Takdir, Jalan Sultan Ibrahim, di sebelah Pejabat Pos Lama, Kota Bharu.

Semasa Pendudukan Jepun dalam tahun 1942 sebuah bangunan baru bagi Pejabat Setiausaha Kerajaan telah dipindahkan ke bangunan baru di Jalan Hospital / Jalan Doktor. Setelah siapnya bangunan baru di Kampung Puteh, Jalan Kuala Krai maka pada bulan Mac 1987, Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Kelantan mulai ditempatkan di Kota Darulnaim, Kota Bharu, Kelantan

Pada abad ke -19 hingga awal abad ke – 20 tugas – tugas kesetiausahaan seperti menulis surat – surat DiRaja dan surat – surat rasmi Kerajaan telah dilaksanakan oleh “Semian” (Tok Semian). Perkataan “Semian” berasal dari bahasa Siam yang bermakna “jurutulis” .Di akhir abad ke – 19 pejabat Semian terletak di bangunan panjang yang diperbuat daripada kayu di hadapan Istana Balai Besar dan dikenali sebagai “Opis Panjang” yang dibina pada awal pemerintahan Sultan Mansor(1891—1899).

Sumber rujukan latar belakang SUK Kelantan adalah di sini Portal Rasmi SUK Kelantan 

Jawatan Kosong Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Kelantan (SUK Kelantan), Mohon Segera!

Apakah Maklumat Jawatan Kosong Yang Telah Ditawarkan?

Buat pengetahuan para calon dan para pemohon yang berminat bagi jawatan kosong yang ditawarkan, anda perlulah menyemak senarai maklumat jawatan yang ditawarkan ini supaya peluang kerjaya ini mengikut kelayakan anda dalam mengisi borang permohonan tersebut. Berikut adalah maklumat mengenai senarai jawatan kosong yang diiklankan:

 • Nama Majikan: Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Kelantan (SUK Kelantan)
 • Lokasi Jawatan Kosong: Kota Bharu, Kelantan
 • Tempoh Lantikan Jawatan: SATU (1) tahun (Penyambungan akan dipertimbangkan berdasarkan kepada peraturan yang berkuatkuasa).
 • Senarai Jawatan Kosong Yang Ditawarkan:

Ijazah Sarjana Muda dalam bidang berkaitan yang diiktiraf oleh Kerajaan :-

 1. AKAUNTAN / PEGAWAI KEWANGAN
 2. ARKITEK
 3. JURUGEOSPATIAL
 4. JURUTERA
 5. JURUTERA KIMIA
 6. JURUTERA PERTANIAN
 7. JURUUKUR BAHAN
 8. PEGAWAI GEOSAINS
 9. PEGAWAI PERANCANG BANDAR DAN DESA
 10. PEGAWAI PERIKANAN
 11. PEGAWAI PERTANIAN
 12. PEGAWAI TADBIR
 13. PEGAWAI TEKNOLOGI MAKANAN
 14. PEGAWAI TEKNOLOGI MAKLUMAT
 15. PEGAWAI UNDANG-UNDANG
 16. PEGAWAI VETERINAR

Diploma / Sijil / STPM / STAM dalam bidang berkaitan yang diiktiraf oleh Kerajaan :-

 1. PENOLONG AKAUNTAN
 2. PENOLONG JURUGEOSPATIAL
 3. PENOLONG JURUTERA
 4. PENOLONG JURUUKUR
 5. PENOLONG PEGAWAI GEOSAINS
 6. PENOLONG PEGAWAI PENGUATKUASA
 7. PENOLONG PEGAWAI PERANCANG BANDAR DAN DESA
 8. PENOLONG PEGAWAI PERIKANAN
 9. PENOLONG PEGAWAI PERTANIAN
 10. PENOLONG PEGAWAI SENI BINA
 11. PENOLONG PEGAWAI TADBIR
 12. PENOLONG PEGAWAI TANAH
 13. PENOLONG PEGAWAI TEKNOLOGI MAKANAN
 14. PENOLONG PEGAWAI TEKNOLOGI MAKLUMAT
 15. PENOLONG PEGAWAI UNDANG-UNDANG
 16. PENOLONG PEGAWAI VETERINAR

SPM / SPVM / SVM :-

 1. PEMBANTU HAL EHWAL ISLAM
 2. PEMBANTU KEMAHIRAN
 3. PEMBANTU PENGUATKUASA
 4. PEMBANTU SYARIAH
 5. PEMBANTU TADBIR (P/O)

PT3 / PMR / SRP :-

 1. PEMANDU KENDERAAN
 2. PEMBANTU AWAM
 3. PENGAWAL KESELAMATAN

Bilakah Tarikh Dibuka dan Ditutup Permohonan Ini?

Untuk makluman para pemohon yang berminat, tarikh dibuka permohonan bagi jawatan kosong ini adalah sekarang dan anda amatlah disarankan supaya segera mengisi borang permohonan jawatan ini sebelum tiba tarikh tutup permohonan seperti yang diiklankan iaitu 7 Januari 2023

Jawatan Kosong Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Kelantan (SUK Kelantan), Cara Permohonan

Bagaimanakah Cara Untuk Membuat Permohonan Jawatan Ini?

 • Cara buat permohonan adalah secara atas talian iaitu online tanpa perlu bersemuka melalui portal online atau borang yang telah ditetapkan di Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Kelantan.
 • Permohonan calon hendaklah sampai kepada pihak mereka sebelum/pada tarikh tutup seperti yang telah diberikan. Selepas dari tarikh tersebut permohonan anda tidak akan diterima sebagaimana yang telah dimaklumkan majikan.
 • Bagi calon yang telahpun berminat dengan senarai jawatan yang ditawarkan ini, anda dikehendaki membuat permohonan melalui link yang disediakan dibawah:

Permohonan Online SUK Kelantan

Apakah Syarat Kelayakan Untuk Permohonan Jawatan Ini?

Buat makluman para calon semua, untuk anda berjaya dapatkan jawatan ini, anda mestilah melihat dari segi syarat kelayakan untuk memohon jawatan ini agar borang permohonan anda tidak ditolak oleh majikan.

*Perhatian, segala syarat-syarat kelayakan di berikan adalah rasmi dari majikan sendiri. Anda boleh merujuk link iklan yang kami berikan.

 1. Pemohon mestilah merupakan warganegara Malaysia
 2. Pemohon juga adalah berumur tidak kurang dari 18 tahun pada tarikh tutup iklan jawatan.
 3. Pemohon mestilah memiliki sijil kelayakan akademik seperti mana yang diminta oleh majikan dan sijil tersebut mestilah diiktiraf oleh kerajaan
 4. Pemohon mestilah mempunyai tahap kesihatan yang baik
 5. Pemohon juga mempunyai sikap bertanggungjawab dan amanah dalam menjalankan tugas.

Berapakah Kadar Upah Yang Diberikan?

Kadar upah berdasarkan jawatan sebagaimana berikut :

 1. Ijazah Sarjana Muda – RM2000
 2. Diploma / Sijil / STPM / STAM – RM1800
 3. SPM / SPVM / SVM – RM1600
 4. PT3 / PMR / SRP – RM1400

Apakah Kemudahan Yang Telah Disediakan?

 • Cuti Rehat – 12 Hari / Setahun
 • Cuti Sakit – 14 Hari / Setahun
 • Perlindungan Sosial – Caruman KWSP dan PERKESO

Jawatan Kosong SUK Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Kelantan 2023

Sekali lagi diingatkan permohonan hendaklah dihantar sebelum atau pada 7 Januari 2023 (Sabtu), jam 11.59 malam. Hanya calon yang berkelayakan dan memenuhi syarat tapisan akan dipanggil untuk menghadiri temuduga atau boleh dibuat pelantikan secara terus mengikut kesesuaian yang difikirkan munasabah. Pemohon yang tidak menerima sebarang jawapan selepas DUA (2) bulan dari tarikh tutup iklan adalah dianggap TIDAK BERJAYA.

Pelantikan calon adalah tidak terikat dengan jawatan yang dimohon dan boleh sahaja ditawarkan apa-apa jawatan yang dianggap sesuai serta munasabah.

 

Sir Mohd Afizi
Sir Mohd Afizihttps://www.sistemguruonline.my/
Fulltime Writer at Sistem Guru Online. "There are two days in the year that we can't do anything, yesterday and tomorrow!"

Anda Mungkin Meminati