Home Terkini

YB Serahkan Semua Gaji Bulanannya Berjumlah RM25,000 Untuk Rakyat

jpg 20221213 085650 0000

YB Serahkan Semua Gaji Bulanannya Berjumlah RM25,000 Untuk Rakyat . Sambung tulis Pendahuluan. 2 ayat sahaja cukup tak perlu panjang.

Datuk Syed Abu Hussin Hafiz Syed Abdul Fasal, seorang Ahli Parlimen Bukit Gantang telah memberikan kesemua emolumem iaitu gaji atau elaun bulanan wakil rakyatnya berjumlah RM25,000 bagi menolong rakyat di kawasannya.

Langkah tersebut adalah merupakan apa yang beliau lakukan ketika mula dipilih sebagai wakil rakyat sejak 2018 lagi supaya dapat memenuhi keperluan rakyat yang miskin.

Daripada awal saya jadi ahli Parlimen pun saya sudah serahkan duit (emolumem) kepada pegawai saya untuk uruskan bantuan bagi menjalankan semua aktiviti dan perbelanjaan di Parlimen Bukit Gantang.

“Sudah lima tahun saya tak ambil. Kali ini pun sama, saya akan gunakan wang elaun ahli Parlimen sebanyak RM25,000 ini, saya serahkan kepada pusat khidmat untuk mereka atur bantuan kepada rakyat,” katanya menurut Sinar Harian.

Beliau mengucapkan sedemikian semasa ditemu ramah oleh wartawan pada Majlis Penyerahan Bantuan Enjin Sangkut oleh Lembaga Kemajuan Ikan Malaysia (LKIM) kepada 25 orang nelayan tempatan di Pejabat Persatuan Nelayan Kawasan (PNK) Matang di sini pada Isnin lalu.

Meskipun Perikatan Nasional (PN) bukan lagi kerajaan, mereka akan tetap memberikan khidmat terbaik di setiap kawasan masing-masing, kata Ahli Parlimen daripada Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) itu.

YB Serahkan Semua Gaji Bulanannya Berjumlah RM25,000 Untuk Rakyat

“Itu kerana, Rakyat telah beri mandat dengan memilih siapa untuk jadi pegang tampuk pemerintahan, cuma harapan tidak terlaksana untuk PN jadi kerajaan.

“Perkara sudah berlaku dan walaupun kami bukan berada dipihak kerajaan, kami akan beri khidmat yang terbaik. Saya orang berniaga, saya ada income berniaga sendiri, jadi saya tidak runsing,” katanya.

telegram us

Biodata

YB Dato’ Syed Abu Hussin bin Hafiz Syed Abdul Fasal adalah merupakan Ahli Parlimen Bukit Gantang dari Barisan Nasional sejak 2018 menggantikan Idris Ahmad dari PAS. Pada PRU 14 kerajaan Barisan Nasional tewas dalam Pilihan raya umum Malaysia 2018, kemudian beliau membuat keputusan untuk keluar dari parti keramatnya iaitu Barisan Nasional dan UMNO dan menjadi ahli politik bebas ketika itu.

Beliau telah menyertai BERSATU setelah kerajaan Perikatan Nasional mengambilalih tampuk kerajaan pada tahun lalu.

Merupakan anak jati tempatan yang berasal dari Kampung Kota Barat.

Beliau juga pernah menjawat sebagai Ketua UMNO Bukit Gantang yang membawa pendekatan al-Quran dan Sunnah dalam transformasi kepimpinan.

Kemudian, beliau adalah seorang yang menyandang jawatan sebagai Pengerusi Lembaga Kemajuan Ikan Malaysia bermula 1 Mei 2020.

Dilahirkan pada 29 Julai 1960 di Bukit Gantang Perak dan berkahwin dengan Datin Muna Mat Ali.

Pada 9 Mei 2018 beliau bertanding dan telah memenangi kerusi Parlimen Bukit Ga inntang yang mengalahkan penyandang kerusi ketika itu, Idris Ahmad dari Pas dan Khadri Khalid dari PKR (PPBM). Beliau mendapat undian sebanyak 22,450 dan mendapat majoriti sebanyak 4,089 undian.

Kronologi Pilihanraya Umum ke-15

PRU kali kita menyaksikan bertembungan sengit antara 3 blok parti terbesar iaitu Perikatan Nasional, Barisan Nasional dan Pakatan Harapan. Namun pasca Pilihanraya kita menyaksikan tiada satu pun blok parti yang mendapat jumpah majoriti mudah untuk membentuk sebuah kerajaan Persekutuan.

Pada awalnya, BN yang mendapat 35 kerusi sahaja semasa PRU 15 memilih untuk berkecuali daripada bergabung dengan mana-mana parti dan berpendirian untuk kekal menjadi pembangkang.

Namun, YDP Agong telah mencadangkan agar BN bersatu dengam mana-mana blok untuk membentuk sebuah kerajaan Perpaduan. Akhirnya BN bersetuju untuk memilih parti yang mendapat jumlah kerusi terbesar iaitu PH dengan jumlah kerusinya 73 kerusi.

Akhirnya dibawah perkenan Yang di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah, Dato Seri Anwar Ibrahim dilantik menjadi Perdana Menteri Ke-10

Istiadat Pengurniaan Suratcara Pelantikan dan Mengangkat serta Menandatangani Sumpah Jawatan sebagai PM ditetapkan pada pukul 5 petang di lstana Negara menurut Datuk Pengelola Bijaya Diraja Istana Negara, Datuk Ahmad Fadil Shamsuddin dalam kenyataan beliau sebelum ini.

Beliau berkata, keputusan pelantikan itu dibuat setelah Seri Paduka Baginda memperhalusi titah pandangan Raja-Raja Melayu pada sesi perbincangan khas yang berlangsung bermula jam 11 pagi Khamis.

Menurut Ahmad Fadil, perbincangan khas itu juga bermatlamat untuk Seri Paduka Baginda mendengar pandangan Raja-Raja Melayu untuk membolehkan Baginda membuat keputusan yang terbaik demi kepentingan dan kesejahteraan negara serta rakyat.

Ucapnya, langkah itu adalah bagi membolehkan Seri Paduka Baginda membuat keputusan melantik seorang ahli Dewan Rakyat yang pada hemat Baginda mungkin mendapat kepercayaan majoriti ahli Dewan Rakyat sebagai Perdana Menteri selaras dengan Perkara 40(2) (a) dan Perkara 43(2) (a) Perlembagaan Persekutuan.

“Setelah memperhalusi titah pandangan Raja-Raja Melayu, Seri Paduka Baginda telah memberi perkenan untuk melantik Datuk Seri Anwar lbrahim (Ahli Parlimen Tambun) sebagai Perdana Menteri Malaysia ke-10 selaras dengan kuasa Baginda yang diperuntukkan di bawah Perkara 40(2)(a) dan Perkara 43(2)(a) Perlembagaan Persekutuan,” menurut kenyataan itu. – rujuk Sinar Harian