Dapatkan segera info rasmi yang lengkap di sistemguruonline.my ⏬️

Luar Biasa! PN Lantik “Orang Besar” Jadi Ketua Pembangkang | Ini Info Lengkap Siapa Beliau

png 20221213 021438 0000

Luar Biasa! PN Lantik “Orang Besar” Jadi Ketua Pembangkang | Ini Info Lengkap Siapa Beliau. Terbaru info berkaitan politik Malaysia yang menjadi telah menjadi isu hangat untuk beberapa hari ini di Malaysia.Kerajaan Perpaduan telah mendapat perkenan dari Yang Dipertua Agung Malaysia setelah mendapat majoriti mudah untuk membentuk satu kerajaan bagi memerintah Kerajaan Malaysia.

Di samping itu,Ketua Kerajaan Perpaduan,Dato Seri Haji Anwar Bin Ibrahim juga dapat perkenan dari Yang di-Pertuan Agong atau Raja Malaysia,Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah ibni Almarhum Sultan Haji Ahmad Shah Al-Musta’in Billah untuk menjadi Perdana Menteri untuk mengetuai Pimpinan Kerajaan Malaysia.

Untuk Mengetahui lebih lanjut Info-info Berkaitan Politik boleh Ikuti  DISINI

Luar Biasa! PN Lantik “Orang Besar” Jadi Ketua Pembangkang | Ini Info Lengkap Siapa Beliau 

Apakah itu Perikatan Nasional?

  • Perikatan Nasional (singkatan: PN) adalah gabungan parti politik rasmi di Malaysia yang terdiri daripada 3 parti komponen iaitu Parti Islam Se-malaysia (PAS), Parti Gerakan Rakyat Malaysia (Gerakan) dan Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu). Gabungan ini ditubuhkan disebabkan daripada masalah politik Malaysia  dan bagi menghadapi pilihan raya Sabah yang berlaku pada tahun 2020. Parti ini didaftarkan pada 7 Ogos 2020 selepas lima bulan mentadbir Kerajaan Persekutuan Malaysia  dari tarikh penubuhan Kabinet Muhyiddin Yassin  pada 10 Mac 2020. Parti Perikatan Nasional telah didaftarkan di bawah Pendaftaran Pertubuhan  (ROS) dan penggunaan logo serta bendera parti tersebut telah diluluskan oleh Suruhanjaya Pilihanraya (SPR) Malaysia. Penubuhan parti ini dipengaruhi oleh Kabinet Muhyiddin Yassin yang ditubuhkan pada 10 Mac 2020. Gabungan ini didahului oleh Persatuan Perikatan Parti Malaysia (PPPM).

Benchmark bagi Perikatan Nasional ialah Bersih & Stabil merupakan slogan yang menginginkan sesebuah parti itu bersih dari segala rasuah dan salah guna kuasa yang mana sangat bersesuaian dengan agama Islam supaya untuk menjauhi-nya dan pembuatnya hendaklah ditegur akan kesalahannya manakala Stabil menunjukkan PN sangat inginkan menitik berat akan ekonomi yang stabil dikala tahun depan Menunjukkan Ekonomi Dunia akam meruncing.

Struktur  Perikatan Nasional

  • Pengerusi
Tan Sri Dato’ (Dr) Haji Mahiaddin Haji Muhammad Yassin
  • Setiausaha agung
Dato’ Seri Hamzah Zainudin
  • Timbalan Pengerusi
  • Tuan Guru Tan Sri Dato’ Seri Haji Abdul Hadi Awang
  • Senator Datuk Dr. Dominic Lau Hoe Chai
  • Dato’ Seri Ahmad Faizal Azumu
  • Pengasas
Tan Sri Dato’ (Dr) Haji Muhyiddin Haji Muhammad Yassin

  Ketua Pembangkang Telah Dilantik Oleh Perikatan Nasional

Jawatankuasa Perikatan Nasional telah bersepakat untuk melantik ketua pembangkang di Dewan Rakyat Malaysia bagi meneruskan perbincangan masalah sosial,ekonomi,agama dan lain-lain.

Ini menunjukkan betapa seriusnya PN untuk menjadi pembangkang yang matang akan menegur apa baik dan kurang kepada Pihak Kerajaan.

Siapakah Ketua Pembangkang Bagi Dewan Rakyat kali ini?

Mesyuarat Jawatankuasa PERIKATAN NASIONAL (PN) bersetuju melantik Ahli Parlimen Larut, yang juga Setiausaha Agung Bersatu, Datuk Seri Hamzah Zainudin, sebagai Ketua Pembangkang di Dewan Rakyat.

Setiausaha Agung PAS, Datuk Seri Takiyuddin Hassan, berkata perkara itu telah diputuskan dalam satu mesyuarat yang diadakan beberapa hari lalu.

Beliau berkata, pencalonan Hamzah sebagai Ketua Pembangkang juga telah dihantar ke Parlimen.

“Kita telah menubuhkan satu jawatankuasa dalam kalangan 74 Ahli Parlimen PN dan bersetuju melantik Hamzah sebagai Ketua Pembangkang.

“Jawatankuasa juga turut melantik Pengerusi PN Tan Sri Muhyiddin Yassin sebagai Ketua Ahli Parlimen PN dan Timbalannya ialah Presiden PAS, Tan Sri Abdul Hadi Awang,” katanya.

Beliau memberitahu pemberita demikian ketika menghadiri majlis kesyukuran meraikan jentera Pilihan Raya Dewan Udangan Negeri Bunot Payung di Wakaf Che Yeh di sini hari ini.

Selain itu, Takiyuddin berkata jawatankuasa juga bersetuju melantik beliau sebagai Ketua Whip PN. – BERNAMA

Siapakah Dato Hamzah Bin Zainuddin?

Dato’ Seri Hamzah bin Zainudin (lahir 12 Mac 1957) merupakan Ahli Parlimen Larut, Negeri Perak yang juga menyandang jawatan sebagai Menteri Dalam Negeri Malaysia sejak 10 Mac 2020 bagi menggantikan Tan Sri Muhyiddin Yassin yang telah dilantik sebagai Perdana Menteri Malaysia ke-8. Beliau juga pernah dilantik sebagai Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan di bawah Perdana Menteri Malaysia ke-6, Datuk Seri Najib Tun Razak pada 29 Julai 2015 di Putrajaya.

Keputusan PRU15 Bagi Parlimen Larut

keputusan Parlimen Larut yang dipertandingkan oleh Dato’ Hamzah Bin Zainuddin bagi tahun 2008-2018 boleh lihat dibawah:-

Tahun Barisan NasionalUndiPeratusan LawanUndiPeratusan
2008 Hamzah Zainuddin15,87852% Mohd Dhari Othman (PAS)13,96746%
2013 Hamzah Zainudin (UMNO)22,18456% Mohd Fauzi Shaari (PAS)16,88843%
 Raveendran M. Vallikana (BEBAS)2781%
2018 Hamzah Zainudin (UMNO)18,18446% Abu Husin Mohammad (PAS)13,69835%
 Khairil Anuar Akhiruddin (PPBM)7,73820%

Keputusan Bagi PRU15 2022 untuk Parlimen Larut

Calon DATO SERI HAMZAH ZAINUDIN bagi parti Perikatan Nasional menang secara rasmi:28350 Majoriti: 11598 manakala Calon Barisan Nasional, Shafiq Fhadly Mahmud memberi saingan sengit dengan KeputusanRasmi: 16752

Jelas menunjukkan rakyat bagi Parlimen Larut masih inginkan dan percaya akan Dato Hamzah  Zainuddin untuk terus menerajui hak pimpinan disitu.

Adakah Dato’ Hamzah Zainuddin akan kekal di Larut untuk Pilihanraya yang akan datang?

Sila Layari Telegram Rasmi Sistem Guru Online Untuk Info dan Maklumat Terkini

Telegram Rasmi Sistem Guru Online

Mr Deen
Mr Deen
Fulltime Writer. "Tidak perlu menjelaskan siapa dirimu kepada sesiapapun, kerana yang menyukaimu tidak perlu tahu dan yang membencimu tidak akan percaya". Terus pandang ke depan!

Anda Mungkin Meminati