Dapatkan segera info rasmi yang lengkap di sistemguruonline.my ⏬️

Jawatan Kosong di Jabatan Akauntan Malaysia Effective Disember 2022 dan Minima SPM Layak Memohon

Terkini : Jawatan Kosong Di Jabatan Akauntan Negara Malaysia Disember 2022 | Minima SPM Layak Memohon!

Terkini : Jawatan Kosong Di Jabatan Akauntan Malaysia Disember 2022 | Minima SPM Layak Memohon! Untuk makluman buat seluruh rakyat Malaysia, berita gembira terutama mereka-mereka berumur tidak kurang 18 tahun pada tarikh tutup permohonan jawatan dan bagi mereka yang mempunyai minat untuk membina sebuah kerjaya bersama satu jabatan di mana ia berada di bawah kerajaan Kementerian Kewangan, kini telah dibuka peluang keemasan untuk anda segera mengisi peluang kerjaya ini.

Jabatan Akauntan Negara Malaysia atau nama singkatannya (JANM) ingin mempelawa seluruh warganegara Malaysia permohonan bagi warganegara Malaysia yang mana berkelayakan untuk mengisi kekosongan jawatan seperti yang diiklankan oleh JANM. Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) amat menyarankan buat para calon yang berkelayakan serta memiliki minima SPM bagi memohon jawatan kosong yang telah ditawarkan. Permohonan ini dibuka sekarang!

Sila layari laman portal rasmi telegram permohonan peluang kerjaya di bawah ini agar dapat membantu anda mendapatkan maklumat atau info peluang kerjaya atau jawatan kosong serta info yang bermanfaat

Telegram Permohonan Peluang Kerjaya

Terkini : Jawatan Kosong Di Jabatan Akauntan Malaysia Disember 2022| Minima SPM Layak Memohon! 

Untuk makluman anda Jabatan Akauntan Negara Malaysia (JANM) ini telah diwujudkan dengan jawatan Akauntan Negara Malaysia di mana ia di bawah Kementerian Kewangan sebelum Malaysia mencapai kemerdekaan. JANM bermula dari satu bangunan pejabat yang kecil bertempat di Bangunan Life Insurance Corporation of India di persimpangan Jalan Melaka dan Jalan Tun Perak (Mountbatten Road).

Pejabat ini kemudiannya ditempatkan di Bangunan Sultan Abdul Samad, Kuala Lumpur dan seterusnya beroperasi di Blok 8, Kompleks Pejabat Kerajaan, Jalan Duta, Kuala Lumpur. Kini, JANM beroperasi di Kompleks Kementerian Kewangan, Presint 2, Putrajaya. Untuk mengenali lebih lanjut mengenai Jabatan Akauntan Malaysia, sila klik link yang telah berikan ini Maklumat Jabatan Akauntan Malaysia (JANM)

Apakah Maklumat Jawatan Kosong Yang Telah Ditawarkan?

 • Nama Majikan: Jabatan Akauntan Malaysia
 • Jawatan Ditawarkan: Pembantu Akauntan W19
 • Penempatan: Sarawak
 • Kekosongan: 15 Kekosongan dan 200 Simpanan

Perhatian, untuk makluman anda yang mungkin terlepas pandang mengenai maklumat jawatan kosong yang lain, berikut adalah link laman portal yang disenaraikan untuk memudahkan anda mendapatkan informasi peluang jawatan kosong:

Jawatan Kosong Di Jabatan Akauntan Malaysia Disember 2022 | Minima SPM Layak Memohon!

Apakah Syarat Kelayakan Bagi Yang Ingin Memohon?

Untuk para pemohon yang berminat dan ingin mencuba dengan mengisi kekosongan jawatan kosong yang telah ditawarkan, perlulah buat para pemohon menilai terlebih dahulu syarat kelayakan yang ditetapkan oleh majikan supaya permohonan anda tidak ditolak.

Berikut adalah maklumat syarat kelayakan bagi calon seperti yang dipinta oleh majikan:

 1. Calon bagi lantikan hendaklah Warganegara Malaysia
 2. Calon perlulah berumur tidak kurang daripada 18 tahun pada tarikh tutup iklan jawatan; dan
 3. Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh Kerajaan serta Kepujian dalam subjek Matematik dan Prinsip Perakaunan pada peringkat peperiksaan tersebut. (Gaji permulaan pada Gred W19: RM1,353.00) atau
 4. SPM atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh Kerajaan serta Sijil Perdagangan Malaysia peringkat Pertengahan (Simpan Kira-Kira) atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya. (Gaji permulaan pada Gred W19: RM1,409.40) atau
 5. SPM atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh Kerajaan serta Sijil Kemahiran Malaysia (SKM) Tahap 2 dalam bidang berkaitan atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya.(Gaji permulaan pada Gred W19: RM1,409.40) atau
 6. SPM atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh Kerajaan serta Sijil Perdagangan Malaysia peringkat Tertinggi (Perakaunan) atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya (Gaji permulaan pada Gred W19: RM1,465.80) atau
 7. SPM atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh Kerajaan serta SKM Tahap 3 dalam bidang berkaitan atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya (Gaji permulaan pada Gred W19: RM1,465.80)

Sila rujuk laman web ini dengan klik pada Syarat Kelayakan Jabatan Akauntan Negara Malaysia untuk mengetahui maklumat lebih lanjut mengenai syarat dan tawaran jawatan kosong tersebut.

Jawatan Kosong Di Jabatan Akauntan Malaysia Disember 2022 

Bilakah Tarikh Dibuka dan Ditutup Permohonan?

Untuk makluman buat para pemohon yang berminat dengan jawatan kosong ini, pengisian permohonan jawatan kosong ini dibuka sekarang dan calon perlulah segera membuat permohonan tersebut secepat yang mungkin sebelum tarikh tutup permohonan iaitu 18 Disember 2022.

Peringatan penting, sebarang borang permohonan yang telah lewat dihantar daripada tarikh tutup 18 Disember 2022 seperti mana yang telah ditetapkan. Maka borang permohonan anda akan ditolak.

Bagaimanakah Panduan Untuk Membuat Permohonan?

33db04ba 3c39 49a5 9eb9 97e933fed168 2
Jabatan Akauntan Malaysia

Untuk para calon yang telah mengikuti syarat-syarat kelayakan seperti mana yang diwar-warkan oleh majikan, boleh membuat permohonan tersebut secara atas talian (online) tanpa perlu bersemuka. Dan panduan langkah buat permohonan adalah dengan menekan link laman web yang disediakan di sini

Panduan Membuat Permohonan Jawatan Jabatan Akauntan Negara

Sila layari laman telegram rasmi Sistem Guru Online bagi dapatkan info terkini dan maklumat yang sentiasa diupdate dari semasa ke semasa

https://telegram.me/sistemguruonline

 

Sir Mohd Afizi
Sir Mohd Afizihttps://www.sistemguruonline.my/
Fulltime Writer at Sistem Guru Online. "There are two days in the year that we can't do anything, yesterday and tomorrow!"

Anda Mungkin Meminati