PAKEJ PERMAI 2021 : INISIATIF 21 : MEMPERKENALKAN SKIM REHABILITASI SEWA BELI BAS DAN TEKSI

inisiatif 21

Semenjak pandemic Covid-19 melanda Malaysia, peningkatan kes yang mendadak mendorong kerajaan untuk melaksanakan PKP di seluruh negara. Pelaksanaan PKP ini bukan sahaja memerlukan rakyat untuk berada di kawasan yang ditetapkan dan tidak boleh merentas daerah mahupun negeri, bahkan beberapa sector perniagaan turut mengalami penurunan keuntungan dengan mendadak.

Salah satu sector yang turut terkesan adalah sector pengangkutan awam seperti bas dan teksi. Mereka bukan sahaja tidak mempunyai pelanggan kerana penutupan sempadan negeri bahkan juga ada diantara mereka tida boleh beroperasi kerana beberapa kekangan dan syarat ketat yang ditetapkan.

Maka dengan itu, Syarikat Jaminan Pinjaman Perniagaan akan memperkenalkan skim baharu yang diberi nama Skim Rehabilitasi Sewa Beli Bas dan Teksi.

Di bawah skim ini, bas yang terpilih seperti bas persiaran dan teksi daripada syarikat sewa beli dan pajakan akan menikmati 50% jaminan ke atas pinjaman.

Pengusaha bas dan teksi akan dapat menstruktur semula pinjaman dan mereka akan dapat menikmati moratorium selama 12 bulan. Mereka juga akan menikmati pembayaran balik bulanan yang lebih rendah.

Untuk skim ini, jaminan sebanyak 1 bilion ringgit telah disediakan.