Dapatkan segera info rasmi yang lengkap di sistemguruonline.my ⏬️

Pengambilan Pengawal Keselamatan Kerajaan Malaysia Secara Besar-besaran Seluruh Malaysia Bagi Bulan 11

Pengambilan Pengawal Keselamatan Kerajaan Malaysia
Pengambilan Pengawal Keselamatan Kerajaan Malaysia Secara Besar-besaran Seluruh Malaysia Bagi Bulan 11 5

Makluman terkini dari pihak kerajaan, pengambilan pengawal keselamatan kerajaan Malaysia secara besar-besaran bagi kemasukan bulan November 2003 tahun ini. Permohonan bagi jawatan ini terbuka kepada semua rakyat Malaysia yang berkelayakan dan menepati kriteria yang telah ditetapkan oleh pihak suruhanjaya perkhidmatan awam. Permohonan ini adalah dibawah sektor kerajaan yang merupakan faktor yang ramai rakyat kita minati kerana terdapat pelbagai kebaikan dan jaminan yang akan diberi.

Pengambilan pengawal keselamatan kerajaan Malaysia kini dibuka di seluruh Malaysia bagi kemasukan bulan November ini. Anda disarankan untuk mengikuti dan membaca keseluruhan maklumat perkongsian admin yang akan kami kongsikan bagi memenuhi syarat-syarat dan terma yang telah disediakan. Ikuti telegram sistem guru online.

Maklumat Penuh Pengambilan Pengawal Keselamatan Kerajaan Malaysia

Maklumat Ringkas Jawatan

Jawatan yang ditawarkan di pejabat ketua pegawai keselamatan kerajaan Malaysia ini merupakan iklan terbaru bagi kemasukan pegawai kali ini. Kekosongan yang bakal diambil adalah sebanyak 139 dan simpanan sebanyak satu ribu orang.

JawatanGredJumlah Ambilan
Pengawal KeselamatanKP11Kekosongan : 45 Orang
Simpanan : 100 Orang
107509025 600953667273751 1056425311209102415 n
Pengambilan Pengawal Keselamatan Kerajaan Malaysia

Lokasi Jawatan yang ditawarkan

Untuk pengetahuan para calon semua lokasi yang dibuka dan ditawarkan oleh pihak pejabat pegawai keselamatan adalah dibuka pada seluruh Semenanjung Malaysia bagi permohonan kali ini. Pada iklan yang kami akan kongsikan kepada anda semua penempatan masih belum ditetapkan tetapi diberitahu hanya kemasukan lokasi di Semenanjung sahaja.

Tempoh Masa Permohonan

Bagi para calon dan pemohon anda dikehendaki mengetahui tempoh masa tutup permohonan adalah sebagaimana yang kami akan kongsikan. Tarikh tutup permohonan jawatan ini ditutup pada 4 Disember 2023.

Permohonan bagi jawatan ini, anda boleh membuat secara atas talian melalui platform yang disediakan pihak pengurusan untuk para calon semua. Tempoh iklan ini merujuk pada iklan yang telah diwar-warkan oleh jabatan pegawai keselamatan kerajaan Malaysia.

Syarat-syarat dan Kelayakan

Oleh yang demikian kami kongsikan syarat-syarat kelayakan bagi pengambilan pengawal keselamatan kerajaan malaysia ini. Syarat lantikan ini melingkupi ekonomi dan syarat utama bagi jawatan suruhan perkhidmatan awam Malaysia ini.

 • Warganegara Malaysia
 • Para calon mestilah berumur 18 tahun ke atas pada tarikh tutup iklan jawatan
 • Kelayakan minimum akademik adalah lulus Pentaksiran Tingkatan Tiga (PT3) / Penilaian Menengah Rendah (PMR) atau setaraf dengannya.
 • Kelayakan kedua : Bekas Polis atau Bekas Tentera, bekas anggota polis atau tentera yang sekurang-kurangnya berpangkat Konstabel Polis Sokongan atau Prebet atau yang setaraf dengannya dan telah disahkan dalam jawatan tersebut serta mempunyai rekod perkhidmatan yang baik.

Syarat Lantikan Tambahan

Berikut syarat tambahan bagi jawatan pengawal keselamatan hendaklah mempunyai syarat-syarat ukuran fizikal dan pancaindera seperti berikut:

Syarat Tambahan
– Tinggi sekurang-kurangnya 1.57m bagi lelaki dan 1.53m bagi wanita tanpa bersepatu.
– Berat badan sekurang-kurangnya 48kg bagi lelaki dan 46kg bagi wanita.
– Mempunyai ukuran Indeks Jisim Badan (BMI) di antara julat 19 hingga 26.
– Mempunyai sekurang-kurangnya 79sm ukuran dada yang biasa dan 84sm semasa menarik nafas (lelaki sahaja).
– Lulus dalam ujian penglihatan bagi mata kiri dan kanan yang diuji berasingan dengan ketetapan V6/9 tanpa menggunakan cermin mata.
– Pengecaman warna dan pendengaran yang tidak cacat.
– Diperiksa dan diperakui sihat untuk berkhidmat oleh pengamal perubatan yang berdaftar.
553
Pengambilan Pengawal Keselamatan Kerajaan Malaysia

Kelebihan Jawatan Pengawal Keselamatan Kerajaan Malaysia

Jawatan di sektor kerajaan sudah tentu akan disediakan pelbagai kelebihan besar bagi penjawat awam. Berikut antara kelebihan umum yang ramai pasti dapat:

 1. Caruman KWSP
 2. Caruman SOCSO
 3. Cuti Am
 4. Cuti Sakit
 5. Elaun Overtime

Deskripsi Jawatan Bagi Pengambilan Pengawal Keselamatan Kerajaan Malaysia

Setiap jawatan mesti akan ada tugasan mesti dilakasanakan, berikut ringkasan tugas bagi jawatan pengawal keselematan kerajaan malaysia:

 • Bertanggungjawab melaksanakan tugas kawalan keselamatan aset kerajaan melibatkan keselamatan fizikal, dokumen dan personel di bangunan dan premis kerajaan termasuk kawasan-kawasan yang diisytiharkan sebagai Kawasan Larangan dan Tempat Larangan di bawah Akta Kawasan Larangan dan Tempat Larangan 1959 (Akta 298).

Langkah-langkah Mudah Permohonan Jawatan Gred KP11

Admin selalu akan ingatkan kepada semua para pemohon sebelum anda membuat sebarang permohonan bagi jawatan ini anda dikehendaki untuk menyemak kembali iklan permohonan kerja pengawal keselamatan kerajaan Malaysia secara keseluruhan. Motif tersebut supaya anda tidak terlepas sedikit maklumat semasa anda membuat permohonan.

photo 2023 12 03 12 17 39
Iklan Pengambilan Pengawal Keselamatan Kerajaan Malaysia

Langkah-langkah Memohon Pengambilan Pengawal Keselamatan Kerajaan Malaysia

 • Pemohon yang yang berminat dan memenuhi syarat yang ditetapkan perlulah mengemukakan beberapa dokumen dan kemskini segala permohonan anda secara onlien melalui Portal Rasmi Sistem Pendaftaran Suruhanjaya Awam SPA9 di pautan berikut: Sistem Permohonan Pekerja Suruhanjaya Perkhimatan Awam ( SPA9)
 • Pemohon juga disarankan jika anda sudah berjaya membuat permohonan pertama bagi jawtan diatas maka tidak perlu untuk anda membuat permohonan sekali lagi walaupun tarikh permohonan dalam tempoh sah dari tarikh tutup.
 • Pemohon juga perlu kemas kini tempat anda mahu temu duga sebelum pada tarikh akhir mohon.
 • Jika para pemohon berjaya mendapat panngilan atau emel bertulis anda layak temuduga maka anda diingatkan untuk membuat persediaan awal bagi proses temu duga berjalan dengan lancar.
 • Permohonan selepas tarikh tutup iklan tidak akan dilayan dan akan ditolak.

Admin harap perkongsian maklumat pengambilan pengawal keselamatan kerajaa malaysia ini dapat membantu kepada individu yang masih memerlukan pekerjaan dan mencari kerja. Kami sarankan kepada para pembaca yang berminat untuk sebarkan kepada kenalan dekat, adik-beradik atau sesiapa yang anda rasa mampu memohon jawatan ini.

1 komen

 1. Sy berminat utk bekerja sbg pengawal keselamatan.pengalaman sy lbh dari 10 tahun bermula dari pengawal statik hingga pengawal bersenjata.hbngi number whatsApp sy 013-5255773 utk info lengkap..terima kasih

TINGGALKAN KOMEN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

Mr Deen
Mr Deen
Fulltime Writer. "Tidak perlu menjelaskan siapa dirimu kepada sesiapapun, kerana yang menyukaimu tidak perlu tahu dan yang membencimu tidak akan percaya". Terus pandang ke depan!

Anda Mungkin Meminati