Dapatkan segera info rasmi yang lengkap di sistemguruonline.my ⏬️

Biodata Guru Besar SK Seri Budiman, Kuala Terengganu – Kes Cikgu Tampar Murid 2023

Biodata Guru Besar SK Seri Budiman - Encik Salleh @ Mokhtar Bin Ismail
Guru Besar SK Seri Budiman

Tular beberapa hari mengenai Guru Besar SK Seri Budiman yang menjadi bualan hangat oleh para netizen kerana video mengenai guru besar tersebut menampar seorang murid semasa program di dewan perhimpunan sekolah tersebut. Kejadian tersebut berlaku dipercayai ketika perhimpunan pagi.

Walaubagaimanapun, motif video yang tersebar itu belum jelas dan terdapat beberapa kekeliruan. Menjadi tumpuan utama adalah guru besar yang dipercayai bernama En Salleh @ Mokhtar Bin Ismail.

Berkenaan Guru Besar SK Seri Budiman

Guru Besar SK Seri Budiman
Guru Besar SK Seri Budiman

Sekolah Kebangsaan Budiman 2 adalah merupakan sebuah sekolah rendah yang berada di Jalan Budiman, Kuala Terengganu. Berdasarkan data 2009, SK Budiman 2 memiliki sebanyak 632 pelajar lelaki dan 600 pelajar perempuan yang mana menjadikan jumlah semuanya adalah seramai 1232 murid dan mempunyai 70 orang guru.

Biografi Guru Besar dan Sekolah Kebangsaan Budiman 2

BiografiMaklumat
Nama SekolahSekolah Kebangsaan Budiman 2
Nama Guru BesarEncik Salleh @ Mokhtar Bin Ismail (Sekarang)
GPK Pentadbiran dan AkademikPn Wan Rusliza binti Wan Ahmad
Penolong Kanan Hal Ehwal MuridPn Saadiah binti Abdul Rahman
Alamat SekolahJalan Budiman, 20400, Kuala Terengganu
Jalan Budiman, Kuala Terengganu, 20400, Terengganu
Moto SekolahDemi Dwijaya
PenubuhanDitubuhkann 1986
No Tel09-623 5477

Pencapaian Sekolah Dibawah Guru Besar SK Seri Budiman, Encik Salleh @ Mokhtar Bin Ismail

Biodata Guru Besar SK Seri Budiman - Encik Salleh @ Mokhtar Bin Ismail
Guru Besar SK Seri Budiman

Sekolah yang ditubuhkan pada tahun 1986 ini telah mencapai pelbagai pencapaian yang menarik untuk diperhatikan. Pencapaian terbaru sekolah tersebut adalah berjaya melakar kejutan dengan memenangi kejohanan bola sepak bawah 11 tahun peringkat negeri selepas menumpahkan SK Pusat Kuala Ibai pada 9 oktober 2023. Pada perlawanan akhir tersebut yang berlangsung di SK Seri Budiman berjaya memenangi menerusi penentuan sepakan penalti 3-1 selepas kedudukan terikat tanpa jaringan.

image 368
Biodata Guru Besar SK Seri Budiman, Kuala Terengganu - Kes Cikgu Tampar Murid 2023 7

Guru besar SK Seri Budiman, Encik Salleh merupakan pengerusi kejohanan yang mengadakan kejohanan pertama sekali di sekolah terbabit dengan mendapat sokongan padu daripada Jabatan Pendidikan Negeri Terengganu(JPN) dan Pejabat Pendidikan Daerah Kuala Terengganu (PPD). Beliau juga terlibat dengan usaha untuk mencukil bakat baru dan dalam masa yang sama dengan Karnival Sted 2023 yang turut berlansung dengan kejohanan catur serta pertandingan mewarna.

image 369
Biodata Guru Besar SK Seri Budiman, Kuala Terengganu - Kes Cikgu Tampar Murid 2023 8

Selain itu, pencapaian sekolah ini juga telah memenangi johan Gold keseluruhan Kebangsaan Pertandingan Misi Sihat Yakult 2022. Menerusi penyertaan pertandingan ini,SK Seri Budiman telah menyapu keseluruhan dengan memenangi kategori aktiviti kesihatan mental terbaik, aktiviti lompat tali terbaik, kategori guru terbaik dan kategori murid terbaik. Anugerah telah disampaikan oleh Encik Hiroki Yanase, Pengarah urusan Yakult sendirian berhak dan team Yalkult malaysia.

Kontroversi Kes Guru Besar Tampar Murid Di SK Seri Budiman

Video Tular Guru Besar Tampar Murid Di Majlis Perhimpunan Sekolah

Video Tular Guru Besar Tampar Murid Di Majlis Perhimpunan Sekolah

Tular di media sosial berkenaan dengan video yang dipaparkan seorang guru menampar seorang murid di bahagian dahi dan seterusnya telah menolak murid itu ke tepi semasa berada di atas pentas.

Video tersebut telah tular dan difahamkan dirakam oleh seorang guru yang lain yang juga telah mendakwa dia tidak kisah jika dirinya di saman berkenaan perkara tersebut.

Ada juga yang beranggapan bahawa tindakan tersebut tidak wajar dan tindakan cara menegur juga adalah salah sepatutnya memikirkan keadaan sekeliling sekiranya seorang guru bertindak demikian akan membuatkan orang hilang rasa hormat pada guru berkenaan yang juga seorang guru besar.

Dikatakan majlis itu berlangsung di dewan perhimpunan sekolah dan turut hadir oleh wakil daripada kerajaan negeri, polis dan tnb yang dikatakan juga murid yang ditampar oleh guru besar itu adalah seorang emcee bagi majlis.

KPM Mula Siasat Melibatkan Kes Guru Tampar Murid

Pihak KPM sedang menjalankan siasatan berkenaan rakaman video yang tulah memaparkan seorang guru mahu telah menampal murid semasa penganjuran majlis rasmi di sebuah sekolah. KPM juga telah mengatakan bahawa pihaknya mengambil maklum berkenaan rakaman video terbabit yang telah tular di media sosial. Menurut KPM, siasatan sudah dijalankan untuk memastikan isu ini dapat diselesaikan dengan segera.

Peringatan kepada orang ramai diminta untuk hentikan sebarang spekulasi dan perlu menunggu makluman balas rasmi berkenaan isu ini.

TINGGALKAN KOMEN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

Cikgu Ahmad
Cikgu Ahmad
"It always seems impossible until it's done."

Anda Mungkin Meminati