Dapatkan segera info rasmi yang lengkap di sistemguruonline.my ⏬️

Pengambilan Kerja Kosong Telekom Malaysia Februari 2023

 

Kerja Kosong Telekom Malaysia

Pengambilan Kerja Kosong Telekom Malaysia Februari 2023. Makluman terkini buat seluruh rakyat Malaysia, kini syarikat terbesar Malaysia iaitu Telekom Malaysia Berhad telah membuka peluang pekerjaan iaitu mengisi kekosongan jawatan buat seluruh rakyat Malaysia dengan seluas-luasnya. Permohonan ini perlulah segera anda mengisinya sebelum tiba tarikh tutup permohonan yang telah ditawarkan.

Peluang keemasan jawatan kosong ini perlulah segera direbut oleh rakyat Malaysia, kerana gaji yang ditawarkan adalah amatlah lumayan. Oleh itu, janganlah lepaskan peluang kerjaya ini kerana peluang itu tidaklah selalu datang.

Pengambilan Kerja Kosong Telekom Malaysia Februari 2023

Permohonan kerja kosong di Telekom Malaysia ia merangkumi beberapa perkara yang perlu anda ketahui sebagaimana ia dimaklumkan dari syarikat sendiri.

 • Maklumat Jawatan Kosong Yang Ditawarkan
 • Tarikh Permohonan Dibuka Dan Ditutup
 • Langkah Buat Permohonan Jawatan
 • Syarat Kelayakan Untuk Permohonan

Dan kepada anda yang ingin mendapatkan info dan pemberitahuan semasa mengenai jawatan kosong dan peluang kerjaya, anda boleh menyertai telegram rasmi ” Permohonan Jawatan Kosong ” seluruh Malaysia:

telegram us

Maklumat Pengambilan Kerja Kosong Telekom Malaysia Februari 2023

Apakah Jawatan Kosong Yang Ditawarkan Oleh Telekom Malaysia Februari Tahun 2023?

Peluang menjawat kekosongan yang dibuka dibawah majikan kerajaan merupakan jawatan yang perlu diisi segera secepat mungkin. Terdapat beberapa jawatan kosong yang perlu rakyat Malaysia layak membuat permohonan kerja berdasarkan kelayakan dari peringkat PMR, SPM, Diploma dan Ijazah.

Calon berkelayakan dan memenuhi syarat-syarat yang ditetapkan untuk memohon mengisi kekosongan kerja yang diiklankan seperti di bawah:

Maklumat Jawatan

 1. Nama Majikan: Telekom Malaysia (TM)
 2. Lokasi Kekosongan: Seluruh Malaysia

Jawatan kosong terkini yang diiklankan adalah seperti berikut:

TM EXECUTIVE LEADERSHIP INDUSTRIAL TRAINING (ELIT) – MARCH 2023

Untuk makluman kepada semua, permohonan jawatan kosong ini adalah tertakluk kepada pihak majikan yang membuat ketetapan. Bagi sebarang permohonan dan kekosongan jawatan adalah tertakluk kepada makluman pihak majikan. Jika terdapat perubahan,ianya adalah perubahan daripada pihak majikan dan sebarang kesilapan yang berlaku ia adalah diluar kawalan dan diperbaiki secepat yang mungkin.

Bilakah Tempoh Permohonan Jawatan Kosong Dibuka Dan Ditutup?

Permohonan dibuka pada sekarang dan permohonan boleh dibuat secepat yang mungkin, Permohonan jawatan ini dibuka bermula sekarang dan tarikh tutup adalah 28 Februari 2023 mengikut iklan yang diwar-warkan (rujuk iklan jawatan dibawah).

Permohonan boleh dibuat secara secara sah mengikut makluman majikan melalui atas talian seperti yang ditetapkan oleh pihak majikan.

Apakah Syarat Kelayakan Memohon Jawatan Kosong?

Makluman pengetahuan para pemohon, kelayakan memohon jawatan kosong ia adalah tertakluk pada syarat umum dibawah:

 • Pemohon adalah warganegara Malaysia
 • Pemohon berumur 18 tahun keatas
 • Pemohon mempunyai kelayakan akademik minimum SPM dan keatas. Kelayakan akademik seperti diploma dan ijazah.

Untuk memohon, pastikan anda ikuti langkah memohon kerja kosong terkini yang telah ditetapkan majikan seperti di bawah.

Sekiranya anda, calon yang berkelayakan dengan Ijazah, Diploma, Sijil Tinggi Persekolahan (SPM, STPM, “A” Level, Pre-U) atau Kelayakan Professional yang diiktiraf adalah di pelawa untuk memohon mengisi kekosongan jawatan di atas. (Sila rujuk iklan dan syarat kelayakan di bawah terlebih dahulu)

Selain itu calon juga perlulah mempunyai ciri-ciri berikut:

 1. Cukup syarat akademik yang ditetapkan
 2. Berminat bina kerjaya bersama majikan
 3. Berpengetahuan
 4. Mempunyai ciri kepimpinan dan lain-lain (rujuk kelayakan permohonan di bawah)

Kelebihan Bagi Jawatan Kosong Yang Ditawarkan:

 • Gaji dengan pelbagai imbuhan menarik
 • Cuti Tahunan
 • Cuti Sakit dan lain-lain
 • Dan lain-lain

Permohonan Kerja Kosong Telekom Malaysia Februari 2023 Adalah Seperti Berikut 

Langkah – langkah untuk buat permohonan

Makluman kepada para pemohon yang berminat menjadi sebahagian daripada Telekom Malaysia (TM). Anda boleh membuat permohonan jawatan dengah kadar segera selagi permohonan jawatan kosong masih belum ditutup.

Permohonan jawatan boleh dibuat secara atas talian (Online) sahaja dan mestilah mengikut prosedur permohonan yang telah ditetapkan. Pemohon diminta untuk membuat semakan maklumat butiran diri, iklan jawatan dan syarat-syarat kelayakan sebelum membuat permohonan. Pastikan juga permohonan dibuat dengan betul.

Bagi para pemohon, anda boleh baca terlebih dahulu iklan,syarat-syarat dan cara permohonan dibawah:

Iklan Kerja Kosong Telekom Malaysia (TM)

Telah dinyatakan maklumat diatas merupakan iklan serta maklumat syarat-syarat kelayakan bagi permohonan jawatan dan cara permohonan bagi setiap jawatan yang ditawarkan. Bagi anda yang berminat untuk membuat permohonan pengambilan jawatan Telekom Malaysia (TM) anda boleh ikuti cara-cara seperti yang diberikan.

Bagi anda yang berminat dengan jawatan yang ditawarkan, sila ikuti langkah-langkah yang disediakan seperti berikut :

Cara Online

 1. Permohonan adalah secara online melalui portal permohonan kerja jobstreet di https://tmcareer.tm.com.my/welcome/search?keyword=&location=
 2. Untuk memohon sila daftar masuk (login) atau jika anda belum mendaftar sebagai pencari kerja, sila daftar terlebih dahulu.
 3. Sila lengkapkan borang online dengan maklumat yang betul dan pastikan anda memenuhi syarat kelayakan (rujuk iklan) yang diberikan sebelum menghantar permohonan
 4. Pastikan anda telah melengkapkan borang permohonan dengan maklumat yang betul dan juga mengikuti syarat yang diberikan sebelum menghantar permohonan
 5. Permohonan hendaklah sampai kepada pihak mereka sebelum/pada tarikh tutup. Selepas dari tarikh tersebut permohonan anda tidak akan diterima.
 6. Sekiranya anda tidak menerima sebarang maklum balas dari pihak majikan dalam tempoh 3 hingga 6 bulan. Permohonan bolehlah dianggap tidak berjaya.

Mengenai Telekom Malaysia (TM)

 LATAR BELAKANG TELEKOM MALAYSIA

Permintaan terhadap perkhidmatan telekomunikasi pada masa kini terus berkembang pesat.Bilangan pelanggan dan perkhidmatan telah meningkat di kawasan bandar mahupun luarbandar. Sejajar dengan itu maka perkhidmatan tambahan dan baru terus diperluaskanselaras dengan permintaan pengguna individu mahupun perniagaan.

Dengan mengambil peluang dari kedudukan pasaran yang semakin kukuh dan pengurusanyang bertambah baik maka pada tahun 1946 lahirlah Jabatan Telekom Malaysia (JTM) yangdibiayai sepenuhnya oleh kerajaan. Bagi memajukan dan menaikkan lagi taraf sektortelekomunikasi ini maka pada tahun 1987, Jabatan Telekom Malaysia ini talah diswastakandiatas nama Telekom Malaysia Berhad.

Namun begitu ia tetap dikawal selia oleh Kementeriaan Tenaga, Komunikasi dan Multimedia.Sejajar dengan itu Telekom Malaysia Berhad telah mengorak langkah untuk terusberkembang seiring dengan hasil pertumbuhan yang berterusan di mana ianya dapatmenambah kepada keuntungan yang tinggi. Telekom Malaysia Berhad juga penyumbangbesar dari segi pembangunan dalam pasaran telekomunikasi di Malaysia secara progresif.

Tujuan penswastaan ini adalah bertujuan untuk meningkatkan lagi taraf ekonomi,kecekapan bekerja serta meningkatkan keupayaan dan kekerapan dalam verja yangdinamik untuk menghadapi persaingan sama ada di dalam mahupun di luar negara.Kerajaan Malaysia merupakan pemegang saham utama sebanyak 60 peratus dan 40peratus lagi adalah di bawah pentadbiran individu (swasta).

Pada masa ini, Ketua EksekutifTelekom Malysia Berhad adalah Dato’ Dr. Khir bin Abd. Rahman. Beliau merupakan orangyang bertanggungjawab dalam pentadbiran Telekom Malaysia bagi merpertingkatkan danmewujudkan sistem rangkaian telekomunikasi yang canggih dan menjadi sebuah organisasiyang unggul. Bagi mencapai syarikat yang bertaraf dunia Telekom Malaysia Berhad telahmenyusun kembali strategi perniagaannya iaitu dengan mengubah carta organisasi pada 1Julai 1995.

Akhir Kata 

Semoga dengan segala perkongsian maklumat mengenai Pengambilan Kerja Kosong Telekom Malaysia Februari 2023 dapat membantu para calon. Semoga Allah permudahkan urusan kalian.

 

Sir Mohd Afizi
Sir Mohd Afizihttps://www.sistemguruonline.my/
Fulltime Writer at Sistem Guru Online. "There are two days in the year that we can't do anything, yesterday and tomorrow!"

Anda Mungkin Meminati