Dapatkan segera info rasmi yang lengkap di sistemguruonline.my ⏬️

Kerja Kosong SPA Bagi Jawatan Pembantu Operasi Seluruh Malaysia 2023

Kerja Kosong SPA Bagi Jawatan Pembantu Operasi Seluruh Malaysia 2023
Kerja Kosong SPA Bagi Jawatan Pembantu Operasi Seluruh Malaysia 2023 4

Assalamualaikum wbt, suka admin sharekan satu info kerjaya yang sepatutnya anda perlu cuba memohon kerana pekerjaan ini merupakan adalah pekerjaan di bawah sektor awam atau dibawah kawalan kerajaan. Oleh yang demikian, berikut adalah maklumat yang admin inginkan kongsikan kepada anda semua Kerja Kosong SPA Bagi Jawatan Pembantu Operasi Seluruh Malaysia kini dibuka kepada semua rakyat Malaysia.

Oleh yang demikian, para graduan yang baru habis belajar dan sahabat kita yang belum ada pekerjaan anda semestinya perlu memohon kekosongan jawatan yang telah dibuka oleh SPA.

Sertai telegram kami yang menyalurkan info kerja kosong Malaysia kerajaan dan swasta. Untuk itu anda boleh tekan pautan dibawah:

Maklumat Kerja Kosong SPA Bagi Jawatan Pembantu Operasi Seluruh Malaysia

Maklumat Lengkap Jawatan

Berikut adalah senarai jawatan kosong yang dibuka oleh SPA beserta penerangan ringkas:

JAWATAN KOSONGGREDLOKASI
Pembantu OperasiN11Sarawak
Pembantu OperasiN11Semenanjung

Syarat Lantikan Jawatan Pembantu Operasi

Untuk permohoan jawatan kali ini, mestilah para calon mengikut kepada kriteria kelayakan yang telah ditetapkan. Perlu untuk pemohon cakna akan syarat permohonan seperti dibawah:

Calon-calon bagi lantikan hendaklah memiliki kelayakan seperti berikut:-

Pembantu Operasi

SYARAT LANTIKAN
a. Warganegara Malaysia; dan
b. Berumur tidak kurang daripada 18 tahun pada tarikh tutup iklan jawatan; dan
c. Pentaksiran Tingkatan Tiga (PT3)/Penilaian Menengah Rendah (PMR) atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh Kerajaan. (Gaji permulaan pada Gred N11: RM1,216.00) atau PT3/PMR atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh Kerajaan dan memiliki lesen memandu Kelas B2/B/D/E2/E1/E yang dikeluarkan oleh Jabatan Pengangkutan Jalan [kecuali Lesen Memandu Percubaan (P)].(Gaji permulaan pada Gred N11: RM1,262.15)

Tarikh Tutup Permohonan Kerja Kosong SPA

Untuk makluman kepada semua calon yang berminat untuk memohon, tarikh permohonan iklan kerjaya ini ditutup pada 1 & 5 Oktober 2023 pada hari Ahad dan Khamis 11:59 malam.

photo 2023 10 01 14 35 54 1
Kerja Kosong SPA
photo 2023 10 01 14 35 58 1
Kerja Kosong SPA

Cara Permohonan Jawatan Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Oktober 2023

Iklan Penuh Jawatan

Sebelum memulakan urusan permohonan kerja adalah lebih baik untuk anda melihat terlebih dahulu siaran iklan yang dikeluarkan secara rasminya oleh pihak majikan. Penting untuk anda ketahui iklan yang dibuka dan akan ditutup untuk mengelakkan anda terlepas pandang. Berikut adalah iklan yang disiarkan:

Jika anda telah selesai membuat semakan iklan, maka anda hendaklah membuat permohonan terus agar anda tidak terlepas untuk mendapat pengalaman bekerja dibawah sektor kerajaan.

Langkah Cepat Permohonan untuk Para Calon

Bagi para pemohon yang bersedia dan berminat membuat permohonan anda boleh ikuti langkah dan tatacara yang kami sediakan.

  • Permohonan adalah secara online melalui portal permohonan kerja portal SPA Malaysia di
  • Untuk memohon sila daftar masuk (login) atau jika anda belum mendaftar sebagai pencari kerja, sila daftar terlebih dahulu.
  • Sila lengkapkan borang online dengan maklumat yang betul dan pastikan anda memenuhi syarat kelayakan (rujuk iklan) yang diberikan sebelum menghantar permohonan
  • Pastikan anda telah melengkapkan borang permohonan dengan maklumat yang betul dan juga mengikuti syarat yang diberikan sebelum menghantar permohonan
  • Permohonan hendaklah sampai kepada pihak mereka sebelum/pada tarikh tutup. Selepas dari tarikh tersebut permohonan anda tidak akan diterima.

Catatan

  1. Borang Permohonan secara online yang tidak lengkap akan ditolak.
  2. Hanya calon-calon yang layak selepas disenarai pendek sahaja akan dipanggil ke peringkat seterusnya.
  3. Permohonan yang tidak menerima sebarang jawapan selepas ENAM (6) bulan dari tarikh tutup iklan hendaklah menganggap permohonan tuan/puan tidak berjaya.

Nota : Sesiapa tidak tahu untuk buka akaun SPA 9 anda boleh ikuti DISINI

Latar Belakang Suruhanjaya Perkhidmatan Awam

Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia telah ditubuhkan pada 31 Ogos 1957, iaitu bersamaan dengan hari Kemerdekaan Tanah Melayu pada ketika itu. Pada awalnya, semasa penjajahan Inggeris, Perkhidmatan Awam Negeri-Negeri Tanah Bersekutu Melayu ketika itu di bawah pentadbiran Inggeris. Kemerdekaan Tanah Melayu pada 31 Ogos 1957 telah dengan sendirinya membentuk pemerintahan baru Persekutuan Tanah Melayu yang merdeka dan berdaulat. Secara Rasmi, Suruhanjaya Perkhidmatan Awam telah dibentuk sebagaimana termaktub dalam Perkara 144(1) Perlembagaan Persekutuan

Perkara 144(1) Perlembagaan Persekutuan:- “Tertakluk kepada peruntukan mana-mana undang-undang yang ada dan kepada peruntukan Perlembagaan ini, maka adalah menjadi kewajipan sesuatu Suruhanjaya yang dimaksudkan oleh Bahagian ini melantik, mengesahkan, memasukkan ke dalam perjawatan tetap atau perjawatan berpencen, menaikkan pangkat menukar dan menjalankan kawalan tatatertib ke atas anggota-anggota bagi perkhidmatan-perkhidmatan yang diliputi oleh bidang kuasanya.”

Buku 60 Tahun Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia 1957-2017

Fungsi Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia di bawah Perkara 144(1) Perlembagaan Persekutuan, Fungsi-Fungsi Suruhanjaya adalah meliputi perkara-perkara berikut:-

1. MELANTIK
2. MENGESAHKAN DALAM PERKHIDMATAN
3. KEMASUKAN KE DALAM JAWATAN BERPENCEN
4. MENAIKKAN PANGKAT
5. MENUKAR
6. MENJALANKAN KAWALAN TATATERTIB

Perkara 144(1) Perlembagaan Persekutuan:- “Tertakluk kepada peruntukan mana-mana undang-undang yang ada dan kepada peruntukan Perlembagaan ini, maka adalah menjadi kewajipan sesuatu Suruhanjaya yang dimaksudkan oleh Bahagian ini melantik, mengesahkan, memasukkan ke dalam perjawatan tetap atau perjawatan berpencen, menaikkan pangkat, menukar dan menjalankan kawalan tatatertib ke atas anggota-anggota bagi perkhidmatan-perkhidmatan yang diliputi oleh bidang kuasanya.”

TINGGALKAN KOMEN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

Mr Deen
Mr Deen
Fulltime Writer. "Tidak perlu menjelaskan siapa dirimu kepada sesiapapun, kerana yang menyukaimu tidak perlu tahu dan yang membencimu tidak akan percaya". Terus pandang ke depan!

Anda Mungkin Meminati