Dapatkan segera info rasmi yang lengkap di sistemguruonline.my ⏬️

Pengambilan Jawatan di Kementerian Sumber Asli (NRECC) Sebanyak 7 Kekosongan

Pengambilan Jawatan di Kementerian Sumber Asli (NRECC) Sebanyak 7 Kekosongan

Dimaklumkan oleh pihak kementerian berkaitan dengan Pengambilan Jawatan di Kementerian Sumber Asli (NRECC) Sebanyak 7 Kekosongan, suka admin sharekan satu info kerjaya yang sepatutnya anda perlu cuba memohon kerana pekerjaan ini merupakan adalah pekerjaan di bawah sektor awam atau dibawah kawalan kerajaan.

Oleh yang demikian, para graduan yang baru habis belajar dan berminat untuk mencuba memohon Pengambilan Jawatan di Kementerian Sumber Asli anda boleh ikuti artikel ini secara penuh supaya anda tidak terlepas walaupun satu maklumat.

Sertai telegram kami yang menyalurkan info kerja kosong Malaysia kerajaan dan swasta. Untuk itu anda boleh tekan pautan dibawah:

Maklumat Pengambilan Jawatan di Kementerian Sumber Asli

Maklumat Lengkap Jawatan

Berikut adalah senarai jawatan kosong yang dibuka oleh Kementerian Sumber Asli beserta penerangan ringkas:

JAWATAN KOSONGGREDLOKASI
 Jurutera J41Pejabat NRECC

Syarat Lantikan Jawatan  Jurutera

Untuk permohonan jawatan kali ini merupakan jawatan penting, mestilah para calon mengikut kepada kriteria kelayakan yang telah ditetapkan. Perlu untuk pemohon cakna akan syarat permohonan seperti dibawah:

Calon-calon bagi lantikan hendaklah memiliki kelayakan seperti berikut:-

Pembantu Operasi

KELAYAKAN LANTIKAN KE GRED J41
Kelayakan Masuk: Ijazah Sarjana Muda
 
Bidang/Kelayakan Khusus: Ijazah Sarjana Muda Kejuruteraan yang diiktiraf oleh Kerajaan daripada institusi pengajian tinggi tempatan atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya.
 
Gaji Permulaan: J41: RM2,529.00
photo 2023 10 01 17 49 26
Pengambilan Jawatan di Kementerian Sumber Asli

Tarikh Akhir Pengambilan Jawatan di Kementerian Sumber Asli

Untuk makluman kepada semua calon yang berminat untuk memohon, tarikh permohonan iklan kerjaya ini ditutup pada 2 Oktober 2023 pada hari Isnin dan Khamis 11:59 malam.

Langkah Permohonan Pengambilan Jawatan di Kementerian Sumber Asli

Iklan Penuh Jawatan

Sebelum memulakan urusan permohonan kerja adalah lebih baik untuk anda melihat terlebih dahulu keseluruhan iklan yang dikeluarkan secara rasminya oleh pihak majikan. Penting untuk anda ketahui iklan yang dibuka dan akan ditutup untuk mengelakkan anda terlepas pandang. Berikut adalah iklan yang disiarkan:

photo 2023 10 01 17 49 25
Pengambilan Jawatan di Kementerian Sumber Asli

Langkah Cepat Permohonan untuk Para Calon

Bagi para pemohon yang bersedia dan berminat membuat permohonan anda boleh ikuti langkah dan tatacara yang kami sediakan.

 • Permohonan adalah secara online melalui portal permohonan kerja portal SPA Malaysia di
 • Untuk memohon, sila log masuk jika anda telah mendaftar, atau jika anda belum mendaftar sebagai pencari kerja, sila daftar terlebih dahulu.
 • Lengkapkan borang permohonan secara dalam talian dengan maklumat yang tepat dan pastikan anda memenuhi semua syarat kelayakan yang dinyatakan dalam iklan sebelum menghantar permohonan.
 • Pastikan bahawa borang permohonan anda telah diisi dengan betul dan mematuhi semua syarat yang dinyatakan sebelum menghantar permohonan anda.
 • Sila pastikan bahawa permohonan anda sampai kepada pihak berkenaan sebelum atau pada tarikh tutup permohonan. Permohonan yang diterima selepas tarikh tersebut tidak akan dipertimbangkan.

Maklumat Tambahan Perlu Calon Take Noted

 1. Borang Permohonan secara online yang tidak lengkap akan ditolak.
 2. Hanya calon-calon yang layak selepas disenarai pendek sahaja akan dipanggil ke peringkat seterusnya.
 3. Permohonan yang tidak menerima sebarang jawapan selepas ENAM (6) bulan dari tarikh tutup iklan hendaklah menganggap permohonan tuan/puan tidak berjaya.

Nota : Sesiapa tidak tahu untuk buka akaun SPA 9 anda boleh ikuti DISINI

Latar Belakang Pengambilan Jawatan di Kementerian Sumber Asli

Maklumat Ringkas Kementerian

Kementerian ini bermula sebagai Kementerian Sumber Asli dan Alam Sekitar, ditubuhkan selepas pengumuman restrukturisasi kabinet oleh YAB Perdana Menteri pada 27 Mac 2004.

Gabungan beberapa jabatan daripada empat kementerian sebelum ini membentuk kementerian baru ini. Kementerian-kementerian yang terlibat termasuk:

 1. Kementerian Tanah dan Pembangunan Kooperasi (KTPK)
 2. Jabatan Tanah dan Ukur (INSTUN)
 3. Kementerian Sains, Teknologi, dan Alam Sekitar (KSTAS)
 4. Kementerian Perdagangan Utama (KPU)
 5. Kementerian Pertanian (KP)

Pada 10 Mac 2020, dalam pimpinan kerajaan baru Perikatan Nasional, Kementerian Tenaga dan Sumber Asli ditubuhkan untuk menggantikan Kementerian Tanah, Air, dan Sumber Asli, sejajar dengan penstrukturan portofolio kementerian.

Dalam restrukturisasi ini, portofolio Air dari kementerian sebelumnya telah diasingkan dan menjadi Kementerian Alam Sekitar dan Air.

Sementara itu, portofolio Tenaga daripada Kementerian Tenaga, Sains, Teknologi, Alam Sekitar, dan Perubahan Iklim telah dipindahkan ke kementerian yang baru ditubuhkan ini.

Visi

Menjadi peneraju utama dalam pengurusan sumber asli, alam sekitar, bekalan elektrik, dan air yang berkelanjutan serta inklusif dalam menghadapi impak perubahan iklim demi kesejahteraan negara.

Misi

 1. Melaksanakan pengurusan sumber asli dan alam sekitar dengan tindakan pemeliharaan, pemuliharaan, dan penggunaan yang bertanggungjawab demi pembangunan yang berkelanjutan.
 2. Menguruskan industri bekalan elektrik secara strategik dengan maksud memaksimumkan penggunaan tenaga boleh baharu dan meningkatkan kecekapan tenaga untuk memastikan perkhidmatan yang berdaya harap, berjimat, dan lestari.
 3. Memastikan kelestarian dan keterjaminan bekalan air melalui dasar dan peningkatan pengurusan.
 4. Melaksanakan tindakan mitigasi dan adaptasi demi membangunkan daya tahan terhadap perubahan iklim.

Objektif

 1. Menyediakan perkhidmatan yang cekap melalui:
  • Pengurusan sumber asli yang lestari dan bertanggungjawab.
  • Pengurusan industri bekalan elektrik yang berdaya harap, berjimat, dan lestari.
  • Kawalan pencemaran alam sekitar dan pembangunan daya tahan iklim.
  • Transformasi sektor air yang terjamin dan lestari.
  • Pembangunan modal insan dan pengurusan kewangan yang cekap.
  • Tata kelola yang baik yang merangkumi peningkatan perundangan dan kerjasama strategik dengan pihak berkepentingan.

TINGGALKAN KOMEN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

Mr Deen
Mr Deen
Fulltime Writer. "Tidak perlu menjelaskan siapa dirimu kepada sesiapapun, kerana yang menyukaimu tidak perlu tahu dan yang membencimu tidak akan percaya". Terus pandang ke depan!

Anda Mungkin Meminati