Dapatkan segera info rasmi yang lengkap di sistemguruonline.my ⏬️

Pengambilan Jawatan Kosong FRIM Mei 2024

Jawatan Kosong FRIM Mei 2024

Pengumuman daripada FRIM pada bagi bulan Mei dengan pengambilan untuk jawatan kosong FRIM Mei 2024. Pihak FRIM telah mengumumkan sendiri dengan membuka jawatan kosong bagi beberapa jawatan yang pelbagai untuk permohonan segera oleh rakyat Malaysia.

Bagi jawatan kosong FRIM Mei 2024, Anda boleh mengikuti maklumat lebih lanjut berkenaan beberapa perkara seperti dibawah berkaitan syarat, senarai jawatan, penempatan dan lain-lain.

Makluman Jawatan Kosong FRIM Mei 2024

Institut Penyelidikan Perhutanan Malaysia atau Forest Research Institute Malaysia (FRIM) adalah sebuah agensi kerajaan Malaysia yang mana bawah seliaan Kementerian Sumber Asli dan Alam Sekitar Malaysia.

Peranan FRIM adalah di bawah garis panduan yang disediakan oleh Lembaga Penyelidikan dan Pembangunan Hutan Malaysia (MFRDB). MFRDB telah ditubuhkan di bawah Akta MFRDB 1985, kesan daripada penyusunan semula Institut Penyelidikan Hutan (FRI). FRI pada asalnya ialah sebuah unit di Jabatan Perhutanan Semenanjung Malaysia yang bertukar menjadi sebuah badan berkanun yang dikenali sebagai Institut Penyelidikan Hutan Malaysia (FRIM).

FRIM adalah bertanggungjawab kepada MFRDB yang diletakkan di bawah Kementerian Perusahaan Utama. Untuk jawatan kosong FRIM Mei 2024 ini diharapkan para calon yang berminat boleh mengambil peluang keemasan dan lakukanlah permohonan dengan kadar segera berdasarkan isi maklumat yang kami sediakan.

Senarai Jawatan Kosong FRIM Mei 2024

Terdapat beberapa kekosongan yang para calon boleh ikuti bagi membuat permohonan. Berikut adalah merupakan senarai maklumat untuk permohonan jawatan kosong FRIM Mei 2024 bagi 4 jenis jawatan kosong:

Senarai JawatanPEGAWAI PENYELIDIK (EDITOR PENERBITAN) Q41
PEGAWAI PENYELIDIK (PEMBANGUNAN SISTEM) Q41
PEGAWAI PENYELIDIK (RANGKAIAN) Q41
PEMBANTU TADBIR (PERKERANIAN/OPERASI) N19
PenempatanSelangor
Taraf KekosonganTetap / Kontrak
MajikanInstitut Penyelidikan Perhutanan Malaysia atau Forest Research Institute Malaysia (FRIM)

Tempoh Permohonan Kerja FRIM

Untuk maklumat tarikh tutup untuk permohonan, para calon mestilah mengemukukan permohonan sebelum tarikh tutup permohonan iaitu pada 21 Mei 2024. Bagi para calon yang berminat untuk membuat permohonan, hendaklah mohon secara segera dan menyemak lebih terperinci untuk setiap jawatan kosong yang ditawarkan melalui lampiran iklan dibawah.

Bagi pengetahuan kepada para calon, iklan telah dikeluarkan bermula 29 April 2024 dan pihak FRIM menyeru semua mereka yang berkelayakan daripada SPM, Diploma dan juga Ijazah bagi kemukakan permohonan jawatan kosong sektor awam ini.

Syarat Kelayakan Mohon Kerja

Bagi para calon, berikut adalah merupakan syarat kelayakan permohonan kerja bagi pengambilan jawatan kosong FRIM Mei 2024:

 1. Calon adalah warganegara Malaysia
 2. Calon mestilah umur 18 tahun dan keatas semasa permohonan.
 3. Mempunyai kelayakan akademik bermula daripada SPM dan Ijazah
 4. Mempunyai pengetahuan dan boleh menggunakan perisian Microsoft Office
 5. Mempunyai kemahiran menggunakan komputer.
 6. Boleh bekerja dalam kumpulan dan mahir dalam beberapa perkara.
 7. Mahir dalam Bahasa Melayu dan Bahasa Inggeris, dengan tumpuan khusus kepada tatabahasa, ejaan dan gaya bahasa (pengetahuan bahasa tambahan adalah satu kelebihan).

Bagi urusan seterusnya, para calon boleh membuat semakan berkenaan siaran iklan rasmi yang diterbitkan oleh pihak FRIM dibahagian pautan yang disediakan.

Panduan Permohonan Pengambilan Jawatan Kosong FRIM Mei 2024

Rujuk Iklan Jawatan Kosong FRIM

Jawatan Kosong FRIM Mei 2024

Untuk pemohonan para calon, disini adalah merupakan iklan siaran rasmi yang dikeluarkan oleh pihak FRIM. Melalui makluman iklan ini, telah dibuka sebanyak 4 tawaran jawatan kosong daripada FRIM untuk perngambilan di Kuala Lumpur.

Para calon boleh menyemak sendiri iklan yang disediakan oleh FRIM secara lengkap melalui pautan yang melalui laman website FRIM sediakan dibawah:

Cara Mohon Kerja FRIM

Permohonan hendaklah dibuat melalui sistem permohonan jawatan dalam talian yang boleh diakses di laman sesawang Institut Penyelidikan Perhutanan Malaysia (FRIM). Hanya permohonan yang dibuat melalui sistem permohonan dalam talian FRIM Kerjaya akan diproses. Calon dikehendaki memuat naik:

 • Resume yang lengkap:
  • Kelayakan akademik
  • pengalaman kerja
  • gambar berukuran passport
  • serta salinan sijil-sijil berkaitan semasa membuat permohonan.

Mohon ambil maklumat bahawa tarikh tutup permohonan pada 21 Mei 2024 (Selasa).

CATATAN AM

 • Hanya calon-calon yang layak sahaja akan dipanggil untuk menjalani proses
 • saringan. Pemohon-pemohon yang tidak menerima sebarang jawapan selepas tiga
 • (3) bulan dari tarikh tutup iklan hendaklah menganggap permohonan mereka tidak
 • berjaya.

TINGGALKAN KOMEN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

Cikgu Ahmad
Cikgu Ahmad
"It always seems impossible until it's done."

Anda Mungkin Meminati