Dapatkan segera info rasmi yang lengkap di sistemguruonline.my ⏬️

Doa Selepas Solat Yang Mudah Diamalkan dan Terdapat 3 Versi Yang Anda Boleh Pilih

DOA SELEPAS SOLAT

Doa selepas solat adalah salah satu saranan yang dituntut sesudah selesai solat. Sebagai hamba kepada Allah yang esa, doa adalah salah satu cara hubungan yang istimewa diantara hamba dan penciptanya.

Untuk doa selepas solat, pelbagai pihak mempunyai keperluan untuk mengetahui doa yang mana terbaik untuk diamalkan. Perkongsian kali ini, kami membantu anda menyediakan doa selepas solat yang mempunyai tiga versi dan boleh diamalkan mana-mana mengikut pilihan anda. Disusun juga doa-doa yang sahih daripada nabi SAW.

Doa Selepas Solat Menurut Sunnah Nabi Muhammad SAW

DOA SELEPAS SOLAT
Doa Selepas Solat Yang Mudah Diamalkan dan Terdapat 3 Versi Yang Anda Boleh Pilih 26

Perkongsian doa selepas solat ini adalah dibahagikan kepada tiga versi yang sesuai diamalkan untuk semua dan disusun juga ikut kepentingan. Untuk doa selepas solat adalah disusun mengikut doa-doa yang sahih dan sunnah daripada nabi.

Doa Selepas SolatPenerangan
Versi 1Doa yang sesuai diamalkan dalam mohon ampun, kebaikan, rezeki dan rahmat Allah.
Versi 2Doa yang sesuai diamalkan oleh seorang ayah untuk mendoakandan mengharapkan anak menjadi soleh.
Versi 3Doa yang khusus untuk para pelajar amalkan dalam memohon keberkatan ilmu, ibu bapa dan berjaya dalam pelajaran.
Doa selepas solat ini disusun mengikut saranan dan ketetapan oleh mereka yang berautoriti.

Berikut adalah senarai himpunan doa selepas solat mengikut versi yang anda boleh amalkan selalu:

Himpunan Doa Selepas Solat Versi 1

Himpunan Doa Selepas Solat Pertama adalah koleksi doa yang disarankan untuk dibaca selepas solat pertama. Ini adalah doa-doa yang diambil dari sumber hadis dan al-Quran yang bertujuan untuk memohon keampunan, petunjuk, kebaikan, dan rahmat dari Allah SWT. Berikut adalah himpunan doa selepas solat versi 1 dalam format yang lebih jelas:

Doa Pembuka

doa selepas solat

Maksud: Segala puji tertentu bagi Allah, Tuhan yang memelihara dan mentadbirkan seluruh alam semesta. Pujian yang melengkapi segala nikmat dan yang menyempurnakan kelebihan. Wahai Tuhanku! Bagi Engkau segala puji sebagaimana yang layak bagi keagungan Zat-Mu dan kebesaran kekuasaan-Mu. Ya Allah Ya Tuhan! Berilah selawat dan salam kepada penghulu kami Nabi Muhammad dan juga kepada ahli keluarganya, dan sahabatnya.

Doa Keampunan

doa selepas solat

Maksud: Wahai Tuhanku! Cucurilah rahmat kepada mereka berdua sebagaimana mereka mencurahkan kasih sayangnya memelihara dan mendidikku semasa kecil. Demikian juga bagi seluruh umat Muslim dan Mukmin dalam kalangan lelaki dan wanita, sama ada yang masih hidup atau yang telah meninggal dunia.

Doa Mohon Pertunjuk, Takwa, Afaf, dan Qana‘ah

doa selepas solat

Maksud: Ya Allah ya Tuhanku! Sesungguhnya aku memohon kepada-Mu petunjuk, ketakwaan, terhindar dari perbuatan yang tidak baik, dan kecukupan (tidak minta-minta).

Doa Dianugerahkan dengan Isteri dan Anak yang Soleh

doa selepas solat

Maksud: Ya Tuhan kami, anugrahkanlah kepada kami isteri kami dan keturunan kami sebagai penyenang hati (kami), dan jadikanlah kami imam bagi orang yang bertakwa.

Doa Digolongkan sebagai Orang yang Menjaga Solat

doa selepas solat

Maksud: Wahai Tuhanku! Jadikanlah daku orang yang mendirikan solat, dan demikian juga zuriat keturunanku. Wahai Tuhan kami, perkenankanlah doa permohonanku.

Doa Dikekalkan dalam Pertunjuk dan Rahmat

doa selepas solat

Maksud: Wahai Tuhan kami! Janganlah Engkau memesongkan hati kami sesudah Engkau beri petunjuk kepada kami, dan kurniakanlah kepada kami limpah rahmat dari sisi-Mu; sesungguhnya Engkau jualah Tuhan yang melimpah-limpah pemberian-Nya.

Doa Diberikan Kebaikan Dunia dan Akhirat

doa selepas solat

Maksud: Wahai Tuhan kami! Berilah kami kebaikan di dunia dan kebaikan di akhirat, dan peliharalah kami dari azab neraka.

Doa Penutup

doa selepas solat

Maksud: Allah SWT menselawati dan mensejahterakan ke atas penghulu kami Muhammad dan ahli keluarganya, para sahabatnya. Dan segala puji bagi Allah, Tuhan bagi sekalian alam.

Himpunan Doa Selepas Solat Versi 2

Himpunan Doa Selepas Solat Kedua adalah koleksi doa yang sesuai untuk dibaca selepas solat kedua, dan ia menekankan bacaan doa untuk anak-anak yang masih dalam proses pembangunan akhlak. Berikut adalah doa yang diperincikan lebih jelas:

Doa Pembuka

Doa Selepas Solat

Maksud: Segala puji tertentu bagi Allah, Tuhan yang memelihara dan mentadbirkan seluruh alam semesta. Pujian yang melengkapi segala nikmat dan yang menyempurnakan kelebihan. Wahai Tuhanku! Bagi Engkau segala puji sebagaimana yang layak bagi keagungan Zat-Mu dan kebesaran kekuasaan-Mu. Ya Allah Ya Tuhan! Berilah selawat dan salam kepada penghulu kami Nabi Muhammad, ahli keluarganya, dan sahabatnya.

Doa Keampunan

Doa Selepas Solat

Maksud: Wahai Tuhanku! Ampunkanlah bagi kami, dan bagi kedua ibu bapa kami, serta bagi sesiapa yang masuk ke rumah kami dengan keadaan beriman; dan (ampunkanlah) bagi sekalian orang yang beriman, lelaki dan perempuan; dan janganlah Engkau tambahi orang yang zalim melainkan kebinasaan!

Doa Keampunan, Rahmat, Hidayah, Kesihatan, dan Rezeki

Doa Selepas Solat

Maksud: Ya Allah! Ampunilah kami, rahmatilah kami, berilah hidayah kepada kami, berilah kami afiat, dan rezekikan kami.

Doa Diri dan Zuriat Kekal Sebagai Muslim

Doa Selepas Solat

Maksud: Wahai Tuhan kami! Jadikanlah kami orang Islam (yang berserah diri) kepada-Mu, dan jadikanlah daripada keturunan kami umat Islam (yang berserah diri) kepadamu, dan tunjukkanlah kepada kami syariat dan cara ibadat kami, dan terimalah taubat kami; sesungguhnya Engkaulah Maha Penerima taubat, lagi Maha Mengasihani.

Doa Diberikan Ilham, Kebijaksanaan, dan Terjauh Daripada Kejahatan Diri

Doa Selepas Solat

Maksud: Ya Allah! Ilhamkan kepada kami kebijaksanaan, dan lindungilah kami dari kejahatan diri kami.

Doa Mohon Dijauhkan Daripada Sifat Keji

Doa Selepas Solat

Maksud: Ya Allah, kami berlindung kepada-Mu dari kelemahan, kemalasan, rasa takut, nyanyuk, dan kedekut. Terlilit hutang serta dikuasai musuh. Dan kami juga berlindung kepada-Mu dari siksa kubur serta bencana kehidupan dan kematian.

Doa Diberikan Kebaikan Dunia dan Akhirat

doa selepas solat

Maksud: Wahai Tuhan kami! Berilah kami kebaikan di dunia dan kebaikan di akhirat, dan peliharalah kami dari azab neraka.

Doa Penutup

doa selepas solat

Maksud: Allah SWT menselawati dan mensejahterakan ke atas penghulu kami Muhammad dan ahli keluarganya, para sahabatnya. Dan segala puji bagi Allah, Tuhan bagi sekalian alam.

Himpunan Doa Selepas Solat Versi 3

Himpunan Doa Selepas Solat Ketiga adalah koleksi doa yang sesuai untuk pelajar yang sibuk belajar. Untuk doa versi ini dimasukkan doa yang baik bagi kebaikan kepada pelajar.

Doa Pembuka

doa selepas solat

Maksud: Segala puji tertentu bagi Allah, Tuhan yang memelihara dan mentadbirkan seluruh alam semesta. Selawat dan salam kepada Nabi yang mulia, ahli keluarganya, dan para sahabatnya.

Doa Rahmat, Keampunan, Keselamatan, Kekayaan, Kejayaan Mendapat Syurga, dan Terjauh Daripada Neraka

Doa Selepas Solat

Maksud: Ya Allah, aku memohon kepada-Mu rahmat-Mu, keampunan-Mu, keselamatan, kekayaan dalam kebaikan, kejayaan mendapatkan syurga, dan perlindungan daripada api neraka.

Doa Keampunan dan Rahmat Buat Ibu Bapa

Doa Selepas Solat

Maksud: Wahai Tuhan kami, ampunilah dosa kami dan dosa ibu bapa kami. Cucurilah rahmat kepada mereka berdua sebagaimana mereka mencurahkan kasih sayang dan mendidik kami semasa kecil.

Doa Diberikan Ilmu dan Kefahaman

Doa Selepas Solat

Maksud: Ya Allah, tambahkanlah pengetahuan dan kefahaman kepada kami.

Doa Terjauh Daripada Ilmu dan Perkara Keji

Doa Selepas Solat

Maksud: Ya Allah, aku berlindung kepada-Mu daripada ilmu yang tidak berguna, hati yang tidak khusyuk, diri yang tidak pernah puas, dan doa yang tidak terkabulkan.

Doa Diberikan Kebaikan Dunia dan Akhirat

doa selepas solat

Maksud: Wahai Tuhan kami, berilah kami kebaikan di dunia dan akhirat, dan peliharalah kami dari azab neraka.

Doa Penutup

doa selepas solat

Maksud: Allah SWT menselawati dan mensejahterakan penghulu kami, Nabi Muhammad, dan ahli keluarganya, serta para sahabatnya. Dan segala puji bagi Allah, Tuhan seluruh alam.

Tatacara Berdoa Selepas Solat

Adab Berdoa Yang Telah Diajar Oleh Rasulullah Sollallahu ‘Alaihi Wa Sallam

Untuk doa selepas solat, mestilah diamalkan mengikut adab dan tuntutan dalam agama. Kita dituntut untuk menjaga adab ketika berdoa. Berikut adalah tatacara berdoa dan adab doa selepas solat yang diajar oleh Rasulullah Sollallahu ‘Alaihi Wa Sallam:

 1. Ikhlas: Dalam berdoa, pastikan niat dan tujuan Anda murni hanya untuk Allah, tanpa mencari perhatian atau pujian dari orang lain, dan tanpa merasa bangga atau riya’. Ini merupakan satu prinsip utama dalam berdoa yang diajar oleh Islam.

“Pada hal mereka tidak diperintahkan melainkan supaya menyembah Allah dengan mengikhlaskan ibadat kepada-Nya, lagi tetap teguh di atas tauhid; dan supaya mereka mendirikan solat serta memberi zakat. Dan yang demikian itulah Agama yang benar.”

Firman Allah dalam Surah al-Baiyyinah (ayat 5)
 1. Mentauhidkan Allah: Dalam berdoa, pastikan Anda meyakini serta mengakui sifat-sifat mulia Allah Ta’ala. Anda harus menerima segala perintah Allah dan berusaha meninggalkan segala perbuatan yang diharamkan-Nya.

“Dan apabila hamba-Ku bertanya kepadamu tentang Aku maka (jawablah): sesungguhnya Aku amat hampir; Aku perkenankan permohonan orang yang berdoa apabila ia berdoa kepada-Ku. Maka hendaklah mereka menyahut seruan-Ku, dan hendaklah mereka beriman kepada-Ku supaya mereka menjadi baik dan betul.”

Firman Allah dalam Surah al-Baqarah (ayat 186)
 1. Menggunakan Asma’ al-Husna: Saat berdoa, Anda sebaiknya menyebut nama-nama mulia Allah (Asma’ al-Husna) yang menunjukkan sifat-sifat-Nya yang sempurna.

“Dan Allah mempunyai nama-nama yang baik, maka serulah kepada-Nya dengan nama-nama itu, dan pulaukanlah orang yang berpaling dalam masa menggunakan nama-nama-Nya. Mereka akan mendapat balasan mengenai apa yang mereka telah kerjakan.”

Firman Allah dalam Surah al-A’raf (ayat 180)
 1. Memuji Allah dan Berselawat kepada Rasulullah Sollallahu ‘Alaihi Wa Sallam: Sebelum memulakan doa dan bermohon kepada Allah, mulailah dengan memuji Allah dan berselawat kepada Nabi Muhammad SAW.

Daripada Fudhalah bin ‘Ubaid Radhiayallahu ‘Anhu berkata: Ketika kami duduk bersama Rasulullah Sollallahu ‘Alaihi Wa Sallam, tiba-tiba masuk seorang lelaki lalu solat dan kemudiannya dia berdoa: Ya Allah, ampunkanlah dosaku dan rahmatilah diriku. Lantas Nabi Sollallahu ‘Alaihi Wa Sallam bersabda: “Kamu tergesa-gesa wahai orang yang berdoa. Apabila kamu selesai solat, duduklah dan pujilah Allah dengan pujian yang selayaknya untuk-Nya. Kemudian berselawatlah kepada-Ku. Selepas itu, barulah kamu berdoa.”

Hadis riwayat at-Tirmizi
 1. Menghadap Kiblat: Ketika Anda berdoa, disarankan untuk menghadap kiblat, seperti yang diajarkan Rasulullah SAW.

Imam Muslim meriwayatkan daripada Saidina Umar bin al-Khattab
Radhiayallahu ‘Anhu berkata: Ketika hari Peperangan Badar, Rasulullah Sollallahu ‘Alaihi Wa Sallam melihat kepada orang musyrikin yang berjumlah 1000 orang, sedangkan tentera Baginda hanya 319 orang sahaja. Lalu Rasulullah Sollallahu ‘Alaihi Wa Sallam menghadap ke arah kiblat, kemudian Baginda menadah tangan berdoa dan memohon kepada tuhannya : “Ya Allah, kurniakanlah apa yang telah Engkau janjikan kepadaku. Ya Allah, jika musnah kumpulan ini di kalangan orang-orang Islam, nescaya Engkau tidak akan disembah lagi di bumi.” Baginda berterusan bermunajat kepada tuhannya dalam keadaan mengangkat tangan dan menghadap kiblat sehingga jatuh kain dari atas kedua bahunya.
Kata Imam an-Nawawi rahimahullah di dalam Syarah Sahih Muslim:
Berdasarkan Hadith ini, adalah disunatkan menghadap kiblat dan mengangkat kedua-dua belah tangan ketika berdoa.

 1. Mengangkat Kedua Tangan: Ketika berdoa, Anda dapat mengangkat kedua tangan sebagai tanda kerendahan dan keterbukaan kepada Allah. Ini menggambarkan rasa ketergantungan Anda kepada-Nya.

Daripada Salman al-Farisi Radhiayallahu ‘Anhu berkata: Telah bersabda Rasulullah Sollallahu ‘Alaihi Wa Sallam: “Sesungguhnya tuhanmu yang Maha Pemalu dan Maha Mulia malu dengan hamba-Nya apabila hamba-Nya itu mengangkat kedua belah tangan-Nya berdoa tetapi tiada apa-apa yang diberikan Allah kepadanya.”

Hadis sahih riwayat Abu Daud
 1. Yakin Bahwa Doa Akan Dikabulkan: Ketika kita berdoa, kita harus yakin bahawa Allah akan memakbulkan doa kita. Yakin dan khusyuk adalah kunci penting dalam berdoa.

“Berdoalah kepada Allah dalam keadaan kalian benar-benar yakin bahawa Allah akan memustajabkan doa tersebut. Ketahuilah bahawa sesungguhnya Allah tidak memustajabkan doa daripada hati yang lalai dan tidak khusyu”

Hadis hasan riwayat at-Tirmizi.

Semoga tatacara adab berdoa ini membantu Anda untuk menjalankan doa dengan cara yang benar dan beroleh keberkahan dari Allah SWT.

Perkara Yang Boleh Membantu Ke Arah Mustajabnya Doa

Berikut adalah beberapa perkara yang dapat membantu agar doa Anda dikabulkan:

 1. Ikhlas dalam Berdoa: Ikhlas merupakan hal yang sangat penting dalam berdoa. Anda harus melakukan doa dengan penuh keyakinan bahwa Allah adalah Sang Maha Kuasa dan Sanggup memenuhi segala hajat Anda. Ini adalah tindakan tunduk kepada Allah dan berharap kepada-Nya.

Firman Allah yang bermaksud: “Dan beribadatlah dengan mengikhlaskan amal kamu kepada-Nya.”

Surah al-A’raf, ayat 29
 1. Bertaubat dengan Sungguh-sungguh: Maksiat adalah penghalang utama bagi terkabulnya doa. Oleh karena itu, sebelum Anda berdoa, penting untuk bertaubat dengan tulus dan memohon pengampunan kepada Allah. Ini seperti yang dilakukan oleh Nabi Nuh ‘Alaihissalam ketika dia meminta kepada kaumnya untuk bertaubat sebelum Allah mengabulkan doanya.

Firman Allah yang menceritakan tentang kisah Nabi Nuh ‘Alaihissalam yang berkata kepada kaumnya : Sehingga aku berkata (kepada mereka): Pohonkanlah ampun kepada Tuhan kamu, sesungguhnya adalah la Maha Pengampun. Ia akan menghantarkan hujan lebat mencurah- curah kepada kamu. Dan la akan memberimu harta serta anak-pinak; dan la akan mengadakan bagi kamu kebun-kebun, serta mengadakan bagi kamu sungai-sungai.

Surah Nuh, ayat 10-12
 1. Berdoa dengan Rasa Rendah Hati, Hina, Harap, Takut, dan Khusyu’: Rasa-rasa ini adalah inti dari doa dan menunjukkan rasa rendah hati dan kehambaan kepada Allah. Saat Anda berdoa, lakukanlah dengan perasaan tunduk dan khawatir akan Allah, serta dengan harapan dan harap-harap cemas kepada-Nya.

Firman Allah yang bermaksud: Berdoalah kepada Tuhan kamu dengan merendah diri dan perlahan-lahan. Sesungguhnya Allah tidak suka kepada orang yang melampaui batas.

Surah al-A’raf, ayat 55
 1. Merintih dan Mengulang-ulang Doa: Doa yang diucapkan dengan tulus dan sungguh-sungguh tanpa rasa jemu akan lebih berkesan. Anda dapat mengulangi doa Anda beberapa kali, seperti yang diajarkan oleh sunnah Rasulullah Sollallahu ‘Alaihi Wa Sallam.

Abdullah bin Mas’ud Radhiayallahu Anhu meriwayatkan bahawa Rasulullah sollallahu ‘Alaihi Wa Sallam suka berdoa dan beristighfar sebanyak tiga kali.

Hadis riwayat Abu Daud dan an-Nasaie.

Dengan melakukan semua ini dengan sungguh-sungguh dan penuh keikhlasan, doa Anda memiliki peluang yang lebih besar untuk dikabulkan oleh Allah SWT. Semoga Allah senantiasa mengabulkan doa Anda dan memberkati Anda.

Perkara Yang Tidak Beradab dan Perlu Dielakkan Semasa Berdoa

Para ulama mengklasifikasikan beberapa perbuatan sebagai tidak beradab atau patut dielakkan dalam berdoa kepada Allah. Berikut adalah beberapa perbuatan perlu dihindarkan dalam berdoa terutama doa selepas solat:

1.Meminta Agar Allah Mengekalkan Seseorang Di Atas Muka Bumi (Tidak Mati)

Meminta agar seseorang tidak mati adalah tidak beradab kerana Allah telah menetapkan ajal bagi setiap makhluk yang hidup. Kita seharusnya menerima takdir Allah dalam perkara ini.

2.Agar Berhasil Dalam Perbuatan Berdosa Atau Maksiat

Berdoa untuk menjayakan dalam perbuatan yang bertentangan dengan ajaran agama, seperti berjudi, bergaduh, atau melakukan perbuatan maksiat, adalah tidak beradab. Doa seharusnya digunakan untuk memohon petunjuk, kebaikan, dan ampunan Allah.

3.Meminta Kematian Segera Kerana Tidak Mahu Menanggung Ujian Hidup

Minta untuk kematian segera bertujuan lari dari ujian hidup adalah sikap yang tidak patut sama sekali. Sebaliknya, kita seharusnya berusaha menghadapi ujian hidup dengan sabar dan berusaha mencari solusi yang sesuai dengan syariat.

4.Meninggikan Suara Ketika Berdoa

Berdoa seharusnya dalam keadaan yang tenang dan tidak keras. Mengangkat suara saat berdoa tidak menunjukkan rasa khusyuk dan merendahkan diri di hadapan Allah bahkan mengganggu pula orang lain.

5.Melampau Dalam Menyusun Ketika Berdoa

Doa seharusnya tulus dan sederhana. Menggunakan kata-kata yang berlebihan dan rumit dalam doa tidak selalu menunjukkan keikhlasan, dan boleh membuatkan doa kita menjadi kurang tulus.

6.Berlebih-lebihan Menangis, Merintih, dan Meraung Ketika Berdoa

Meskipun menangis atau merintih dalam doa adalah hal yang wajar, berlebihan dalam emosi boleh menjerumus pada sikap yang tidak tenang kepada Allah. Doa seharusnya datang dari hati yang rendah hati dan takut kepada Allah.

7.Meminta Sesuatu Dari Allah Dengan Terperinci

Doa seharusnya tidak melibatkan permohonan yang spesifik tentang bagaimana Allah seharusnya mengabulkan permohonan kita. Kita seharusnya meminta apa yang kita perlukan dengan tulus dan mempercayai kebijaksanaan Allah dalam menyusun dan mengabulkan doa kita.

Dalam berdoa, yang terpenting adalah memiliki niat yang tulus, merendahkan diri di hadapan Allah, dan memohon dengan kerendahan hati. Doa selepas solat seharusnya menjadi alat untuk memperkuat hubungan kita dengan Allah dan memohon petunjuk, kebaikan, dan ampunan-Nya.

TINGGALKAN KOMEN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

Cikgu Ahmad
Cikgu Ahmad
"It always seems impossible until it's done."

Anda Mungkin Meminati