Dapatkan segera info rasmi yang lengkap di sistemguruonline.my ⏬️

Realme 10 Pro 5G : Review Penuh Spesifikasi dan Harga

Realme 10 Pro 5g

Keluaran Realme 9-siri awal tahun ini ditimpa pelbagai masalah, Dengan itu pihak real me memperkenalkan Realme 10 Pro 5g untuk membetulkan beberapa kesilapan. Dan dari reka bentuk, Realme 10 Pro mungkin mempunyai peluang yang lebih baik untuk memenangi beberapa peminat pada kali ini.

Ikuti telegram informasi terkini dengan tekan pautan dibawah:

Pengenalan Review Realme 10 Pro 5g

Telefon Realme 10 Pro 5g menawarkan peningkatan yang agak minimum berbanding sebelumnya, tetapi bila telusuri lebih mendalam pada spesifikasi menunjukkan sebaliknya. Model baharu ini menaik taraf paparan, menukar reka bentuk sepenuhnya dan berkongsi kamera utama peringkat lebih tinggi yang lebih mahal. Perkara terakhir ini agak besar kerana 10 Pro kini menggunakan sensor 108MP, 1/1.67″ yang agak besar ditambah dengan apertur f/1.8 yang luas. Itu merupakan satu peningkatan yang besar daripada sensor 64MP pada 9 Pro.

TelefonHarga
Realme 10 Pro 5gRM1,099.00
sdas
Realme 10 Pro 5G

Realme 10 Pro juga mempunyai bateri 5,000 mAh, kamera selfie dan saiz paparan yang sama seperti 10 Pro+ dan mendahuluinya dengan slot kad mikroSD yang sangat diingini. Salah satu daripada beberapa sebab untuk memilih varian Plus yang lebih mahal adalah untuk mendapatkan paparan OLED. Malangnya, sama seperti pendahulunya, 10 Pro menggunakan panel LCD IPS.

gsmarena 003
Realme 10 Pro 5G

Sebaliknya, Realme baharu menjanjikan kualiti gambar keseluruhan yang lebih baik, kecerahan maksimum yang lebih tinggi dan pepenjuru yang lebih besar. Jadi, ia bukan seolah-olah Realme tidak cuba memasukkan LCD berkualiti tinggi ke dalam bajet yang sudah ketat.

Spesifikasi Telefon Realme 10 Pro 5g

Siri 10 Realme adalah perubahan besar daripada generasi sebelumnya dari segi reka bentuk. Semua elemen bujur dan bulat, atau sekurang-kurangnya kebanyakannya, digantikan dengan tepi rata dan tajam – lebih sejajar dengan aliran reka bentuk semasa dalam industri telefon pintar. Lebih penting lagi, Realme 10 Pro bertambah baik mengikut dimensi dan berat berbanding sebelum.

Spec Umum

Tahun Dikeluarkan2023
Jaringan2G, 3G, 4G, 5G
SIM CardDual SIM (Slot Khusus)

Hardware Dalaman

ChipsetQualcomm Snapdragon 695
CPUOcta-core (2×2.2 GHz Kryo 660 Gold & 6×1.8 GHz Kryo 660 Silver)
GPUAdreno 619
LCD 6.72 inches, IPS LCD, 120Hz, 600 nits (typ), 680 nits (peak)

Memori Simpanan

RAM8 GB
Memori Internal128 GB, 256 GB
Memori EksternalAda (Slot Khusus)

Kamera Utama

Jumlah Kamera2
Konfigurasi108 MP (wide), f/1.752 MP (depth), f/2.4
FiturPDAF, LED flash, HDR, panorama, Video: 1080p@30fps

Kamera Selfie

Jumlah Kamera1
Konfigurasi16 MP (wide), f/2.45
FiturPanorama, Video: 1080p@30fps

Ketahan Bateri

JenisLi-Po
Kapasitas5000 mAh
FiturPengisian cepat 33W (klaim 50% dalam 29 menit)

Software dan Performance Realme 10 Pro 5g

Siri Realme 10 adalah antara telefon pintar bukan Pixel pertama yang memulakan pengendalian dengan Android 13 dari asalnya. Kejadian ini cukup jarang berlaku, terutamanya dalam segmen pertengahan pasaran selepas Android 13 diperkenalkan secara rasmi. Namun, adalah penting untuk diingat bahawa Realme UI 4.0, walaupun membawa beberapa pembaharuan estetik dan ciri-ciri kecil, secara keseluruhan masih mempunyai aura Realme 3.0. Ini bukanlah perkara yang negatif, kerana Realme 3.0 pada mulanya telah menarik perhatian ramai.

gsmarena 018
Realme 10 Pro 5G : Review Penuh Spesifikasi dan Harga 10

Salah satu perubahan ketara dalam Realme UI 4.0 adalah pengenalan tema baru yang dikenali sebagai Aquamorphic, memberikan sentuhan moden dan kemas kepada pengalaman pengguna Android. Tema ini juga boleh didapati pada peranti Oppo dan OnePlus.

Selain itu, penambahbaikan termasuk pengenalan Kawalan Media yang merupakan sebahagian daripada Android 13, peningkatan animasi yang menghasilkan prestasi yang lebih lancar dan responsif, widget dinamik, serta peningkatan pusat pemberitahuan dan kawalan.

dewadas
Realme 10 Pro 5G : Review Penuh Spesifikasi dan Harga 11

Realme UI 4.0 juga memberikan kebebasan kepada pengguna dalam menyesuaikan antaramuka. Pengguna dapat mengakses pilihan Gaya dan wallpaper dalam Tetapan yang membolehkan mereka menukar latar belakang (dinamik dan statik), menggantikan set icon, mengubah bentuk icon pantas, mengubah fon, dan memilih warna yang berbeza secara menyeluruh, yang secara signifikan akan mempengaruhi penampilan keseluruhan antara muka Realme.

Kualiti Kamera dan Gambar

Pada asasnya, Realme 10 Pro hanya mempunyai satu kamera yang boleh digunakan di belakangnya kerana yang kedua hanyalah sensor deeper. Berita baiknya ialah kamera utama menggunakan sensor 108MP berkebolehan zoom jauh di atas kelas Realme 10 Pro. Ia agak besar – 1/1.67″ dan mempunyai piksel 0.64µm dan sensor itu sendiri dipasangkan dengan apertur f/1.8. Ia adalah tetapan yang sama seperti Realme 10 Pro+ dan ia juga merupakan peningkatan besar berbanding Realme 9 Pro sebelumnya.

sfasfasfasf
Realme 10 Pro 5G : Review Penuh Spesifikasi dan Harga 12

Sebaliknya, ada yang mungkin mengatakan bahawa persediaan kamera Realme 10 Pro adalah penurunan taraf berbanding pendahulunya kerana kamera ultralebar dan makro hilang. Ada sebahagian pengemar berpendapat bahawa kamera Realme 10 Pro tidak masuk akal. walaupun sangat murah untuk dibeli, mengurangkan kos dan membolehkan Realme menggunakan ruang kepala untuk sesuatu yang lebih bermakna.

Selfie16MP. Kamera f/2.5 di hadapan juga boleh ditemui pada 10 Pro+, dan cukup menarik, 9 Pro mungkin mempunyai sensor 16MP yang sama tetapi apertur f/2.1 yang lebih luas.

sdasscfsa
Waktu siang
sdasfasfs
Waktu Petang
gsmarena 016
Waktu Malam

TINGGALKAN KOMEN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

Mr Deen
Mr Deen
Fulltime Writer. "Tidak perlu menjelaskan siapa dirimu kepada sesiapapun, kerana yang menyukaimu tidak perlu tahu dan yang membencimu tidak akan percaya". Terus pandang ke depan!

Anda Mungkin Meminati