Dapatkan segera info rasmi yang lengkap di sistemguruonline.my ⏬️

Gaji Lepasan Ijazah Menurun Ke Paras Gaji Minimum Tahun 2023

Gaji Lepasan Ijazah Menurun Ke Paras Gaji Minimum

Gaji Lepasan Ijazah Menurun Ke Paras Gaji Minimum. Menteri ekonomi, Rafizi Ramli, mengungkapkan kebimbangan mengenai trend gaji permulaan bagi lepasan ijazah di negara ini yang semakin mendekati paras gaji minimum untuk pekerja tidak mahir, iaitu hanya RM1,500 sebulan.

Rafizi menekankan bahawa apabila terdapat perbezaan yang sangat kecil antara gaji minimum dan gaji lepasan ijazah, maka seharusnya gaji permulaan bagi lepasan ijazah dinaikkan dengan lebih signifikan untuk memastikan jurang yang jelas di antara kedua-duanya. – Sumber : Berita Harian

Bagi anda yang ingin mengikuti perkembangan isu semasa dalam negara Malaysia anda dialu-alukan untuk menyertai telegram rasmi kami iaitu sistem guru online:

Channel Whatsapp Kerja Kosong Malaysia

Gaji Lepasan Ijazah Menurun Ke Paras Gaji Minimum

Gaji Lepasan Ijazah Menurun Ke Paras Gaji Minimum
Gaji Lepasan Ijazah Menurun Ke Paras Gaji Minimum

Data awal statistik gaji menunjukkan bahawa kecenderungan tersebut sebenarnya menurun dan hampir menyamai gaji minimum.

“Data menunjukkan bahawa gaji minimum seolah-olah telah dijadikan sebagai acuan untuk membayar gaji, terutamanya bagi lepasan ijazah dan pekerja muda yang berkemahiran.

“Kehadiran fenomena ini memerlukan langkah dasar segera untuk mengatasi situasi ini,” katanya semasa melancarkan Laporan Statistik Upah Pekerja (Sektor Formal) Suku Pertama 2023 yang dikeluarkan oleh Jabatan Perangkaan Malaysia (DOSM).

Laporan Statistik Upah Pekerja (Sektor Formal) Suku Pertama 2023 disusun berdasarkan data pentadbiran yang diperoleh daripada agensi berkaitan.Penerbitan laporan ini merupakan pencapaian pertama yang menggunakan inisiatif kerangka Pembangunan Pangkalan Data Utama (PADU) yang melibatkan integrasi data pentadbiran yang pelbagai yang berkaitan dengan pasaran pekerjaan.

Laporan tersebut memberi tumpuan khusus kepada pekerja dalam sektor formal, memaparkan landskap tenaga kerja Malaysia, termasuk statistik upah yang dibayar semasa tempoh rujukan.

Upah yang dicatat dalam laporan ini merujuk kepada semua bentuk ganjaran berbentuk wang, termasuk bonus, komisen, dan elaun yang dibayar kepada pekerja untuk kerja yang dilakukan pada tempoh rujukan.

Gaji Lepasan Ijazah Menurun Ke Paras Gaji Minimum, Pihak Kerajaan Akan Memulakan Perbincangan

Rafizi berkata bahawa perkara ini akan dibincangkan secara lebih mendalam dan akan menjadi fokus utama dalam Kementerian Ekonomi.

“Kami baru sahaja membicarakannya sekarang kerana kami perlu mengumpulkan data dan mendapatkan maklumat yang tepat mengenai keadaan gaji beberapa bulan lalu.

“Sekarang, kami yakin dengan diagnosis. Kami yakin bahawa memang terdapat masalah dengan gaji. Ini bukan hanya perkara yang bual-bual sahaja. Sekarang, ia telah disahkan oleh data. Kami akan memberi tumpuan kepada perkara ini,” katanya.

Kenaikan Gaji Adalah Matlamat Madani

Rafizi juga menegaskan Gaji Lepasan Ijazah Menurun Ke Paras Gaji Minimum serta komitmen Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim, yang jelas mengenai kadar gaji rakyat, dan ini merupakan sebahagian daripada teras utama Ekonomi MADANI, iaitu meningkatkan batasan.

Beliau menyatakan bahawa hal ini berkaitan dengan batas gaji permulaan dan gaji untuk golongan muda.

82 Peratus Pekerja Formal  Bergaji Kurang Dari RM5,000!

job 4131482 640 6

Dalam Gaji Lepasan Ijazah Menurun Ke Paras Gaji Minimum menerusi pembentangan tersebut, DOSM melaporkan bahawa 82 peratus pekerja sektor formal di negara ini menerima pendapatan kurang dari RM5,000, dengan 35 peratus daripadanya memperoleh pendapatan di bawah RM2,000 sebulan.

Laporan tersebut juga menunjukkan lebih dari 50 peratus pekerja sektor formal di negara ini menerima gaji di bawah RM3,000 pada Mac 2023.

Rafizi mengulas situasi tersebut dengan menyatakan bahawa data terkini menunjukkan bahawa pekerja sektor formal di negara ini mendapatkan gaji yang rendah, dan situasi ini amat mendukacitakan.

Katanya, lebih dari 50 peratus pekerja yang menerima gaji di bawah RM3,000 menunjukkan bahawa sebahagian besar pekerja sektor formal di negara ini berada di bawah paras gaji kehidupan yang wajar, iaitu RM3,047.

Beliau menambah bahawa median atau nilai tengah upah bulanan pada Mac 2023 bagi pekerja sektor formal adalah sebanyak RM2,600, menunjukkan peningkatan sebanyak 8.3 peratus berbanding RM2,400 pada tempoh yang sama tahun lalu, tetapi tidak jauh dari paras garis kemiskinan pada RM2,589.

Oleh itu, beliau menekankan perlunya pelaksanaan dasar gaji progresif untuk mengatasi masalah ini.

“Kami mengakui bahawa masalah gaji wujud. Oleh itu, perlukan restrukturisasi bukan hanya untuk merangsang pertumbuhan dan pelaburan, tetapi untuk mencerminkan kehidupan harian tenaga kerja melalui pertumbuhan dan pelaburan yang terancang,” katanya.

Rafizi menyatakan bahawa dasar atau model gaji progresif akan dibentangkan kepada Majlis Tindakan Ekonomi Negara (MTEN) yang diketuai oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim pada Isnin ini untuk mendapatkan keputusan dasar sebelum pelaksanaannya.

Beliau juga menyatakan bahawa syarikat-syarikat kecil dan sederhana dengan pekerja kurang daripada 50 orang telah dimaklumkan tentang dasar atau model gaji progresif yang akan dikemukakan.

Rafizi menyatakan bahawa respons daripada sesi libat urus sebelum ini sangat positif, tetapi mereka berharap ada komitmen daripada kerajaan dengan menyediakan peruntukkan khusus setiap tahun untuk menyokong pelaksanaan dasar tersebut.

Cikgu Ahmad
Cikgu Ahmad
"It always seems impossible until it's done."

Anda Mungkin Meminati