Dapatkan segera info rasmi yang lengkap di sistemguruonline.my ⏬️

4 Kekosongan Jawatan Di Institut Penyelidikan Perhutanan Malaysia (FRIM)

Jawatan Kosong FRIM4 Kekosongan Jawatan Di Institut Penyelidikan Perhutanan Malaysia (FRIM). Terkini,Institut Penyelidikan Perhutanan Malaysia (FRIM) telah membuka peluang kepada rakyat Malaysia yang berminat untuk memohon tawaran yang ditawarkan. Mohon untuk baca dan fahami dengan teliti kehendak bakal majikan sebelum membuat permohonan.

Jawatan yang telah ditawarkan oleh FRIM  ini ia adalah terbuka buat seluruh warganegara Malaysia yang berminat dan mempunyai kelayakan di dalam bidang yang telah disenaraikan pada rajah di bawah. Sila pastikan para calon baca syarat yang dikehendaki dengan teliti sebelum memohon jawatan tersebut.

4 Kekosongan Jawatan Di Institut Penyelidikan Perhutanan Malaysia (FRIM)

Permohonan kerja kosong di DBKL ia merangkumi beberapa perkara yang perlu anda ketahui sebagaimana ia dimaklumkan dari syarikat sendiri.

 • Maklumat Jawatan Kosong Yang Ditawarkan
 • Tarikh Permohonan Dibuka Dan Ditutup
 • Langkah Buat Permohonan Jawatan
 • Syarat Kelayakan Untuk Permohonan

Makluman, segala info dan maklumat yang telah diberikan ia adalah berdasarkan kepada sumber rujukan dari laman rasmi majikan sendiri.

Dan kepada anda yang ingin mendapatkan info dan pemberitahuan semasa mengenai jawatan kosong dan peluang kerjaya, anda boleh menyertai telegram rasmi ” Permohonan Jawatan Kosong ” seluruh Malaysia:

Channel Whatsapp Kerja Kosong Malaysia

Maklumat Jawatan Kosong Di Institut Penyelidikan Perhutanan Malaysia (FRIM)

Apakah Jawatan Kosong Yang Ditawarkan Oleh FRIM  Tahun 2023?

Peluang menjawat kekosongan yang dibuka dibawah majikan kerajaan merupakan jawatan yang perlu diisi segera secepat mungkin. Terdapat beberapa jawatan kosong yang perlu rakyat Malaysia layak membuat permohonan kerja berdasarkan kelayakan dari peringkat PMR, SPM, Diploma dan Ijazah.

Calon berkelayakan dan memenuhi syarat-syarat yang ditetapkan untuk memohon mengisi kekosongan kerja yang diiklankan seperti di bawah:

Maklumat Jawatan

 • Nama Majikan:Institut Penyelidikan Perhutanan Malaysia (FRIM)
 • Lokasi Kekosongan: sila rujuk iklan
 • Status Jawatan: Kontrak/Tetap

Jawatan kosong terkini yang diiklankan adalah seperti berikut:

 • 1. PENOLONG PEGAWAI PENYELIDIK Q29
 • 2. PEMBANTU PENYELIDIK Q19
 • 3. PEMBANTU TAMAN / LADANG G19
 • 4. PEMBANTU AWAM H11

Untuk makluman kepada semua, permohonan jawatan kosong ini adalah tertakluk kepada pihak majikan yang membuat ketetapan. Bagi sebarang permohonan dan kekosongan jawatan adalah tertakluk kepada makluman pihak majikan. Jika terdapat perubahan,ianya adalah perubahan daripada pihak majikan dan sebarang kesilapan yang berlaku ia adalah diluar kawalan dan diperbaiki secepat yang mungkin.

Bilakah Tempoh Permohonan Jawatan Kosong Dibuka Dan Ditutup?

Permohonan dibuka pada sekarang dan permohonan boleh dibuat secepat yang mungkin, Permohonan jawatan ini dibuka bermula sekarang dan permohonan akan ditutup pada 11 Ogos 2023 mengikut iklan yang diwar-warkan (rujuk iklan jawatan dibawah).

Permohonan boleh dibuat secara secara sah mengikut makluman majikan melalui atas talian seperti yang ditetapkan oleh pihak majikan.

Apakah Syarat Kelayakan Memohon Jawatan Kosong?

Makluman pengetahuan para pemohon, kelayakan memohon jawatan kosong ia adalah tertakluk pada syarat umum dibawah:

 • Pemohon adalah warganegara Malaysia
 • Pemohon berumur 18 tahun keatas
 • Pemohon mempunyai kelayakan akademik minimum SPM dan keatas. Kelayakan akademik seperti diploma dan ijazah.

Untuk memohon, pastikan anda ikuti langkah memohon kerja kosong terkini yang telah ditetapkan majikan seperti di bawah.

Sekiranya anda, calon yang berkelayakan dengan Ijazah, Diploma, Sijil Tinggi Persekolahan (SPM, STPM, “A” Level, Pre-U) atau Kelayakan Professional yang diiktiraf adalah di pelawa untuk memohon mengisi kekosongan jawatan di atas. (Sila rujuk iklan dan syarat kelayakan di bawah terlebih dahulu)

Selain itu calon juga perlulah mempunyai ciri-ciri berikut:

 1. Cukup syarat akademik yang ditetapkan
 2. Berminat bina kerjaya bersama majikan
 3. Berpengetahuan
 4. Mempunyai ciri kepimpinan dan lain-lain (rujuk kelayakan permohonan di bawah)

Kelebihan Bagi Jawatan Kosong Yang Ditawarkan Bagi FRIM:

 • Gaji dengan pelbagai imbuhan menarik
 • Cuti Tahunan
 • Cuti Sakit dan lain-lain
 • Dan lain-lain

Pengambilan Jawatan Kosong FRIM, Adalah Seperti Berikut

Langkah-langkah untuk memohon jawatan kosong di FRIM

Makluman kepada para pemohon yang berminat menjadi sebahagian daripada DBKL. Anda boleh membuat permohonan jawatan dengah kadar segera selagi permohonan jawatan kosong masih belum ditutup. Mohon segera sebelum 27 Februari 2023.

Permohonan jawatan boleh dibuat secara atas talian (Online) sahaja dan mestilah mengikut prosedur permohonan yang telah ditetapkan. Pemohon diminta untuk membuat semakan maklumat butiran diri, iklan jawatan dan syrat-syarat kelayakan sebelum membuat permohonan. Pastikan juga permohonan dibuat dengan betul.

Bagi para pemohon, anda boleh baca terlebih dahulu iklan,syarat-syarat dan cara permohonan dibawah:

=—————————-72300A70 507B 4CAD B942 353BA757C5DC 339A9436 1237 4115 A61C 130A1F0C1E8C 6D763B4C 99B9 4CDC 8D86 E6F32E19044B

Telah dinyatakan maklumat diatas merupakan iklan serta maklumat syarat-syarat kelayakan bagi permohonan jawatan dan cara permohonan bagi setiap jawatan yang ditawarkan. Bagi anda yang berminat untuk membuat permohonan pengambilan jawatan DBKL, anda boleh ikuti cara-cara seperti yang diberikan.

Bagi anda yang berminat dengan jawatan yang ditawarkan, sila ikuti langkah-langkah yang disediakan seperti berikut :

Cara Online

 • Permohonan adalah secara online melalui portal permohonan kerja FRIM di laman seperti yang tertera di atas.
 • Sila lengkapkan borang online dengan maklumat yang betul dan pastikan anda memenuhi syarat kelayakan (rujuk iklan) yang diberikan sebelum menghantar permohonan
 • Pastikan anda telah melengkapkan borang permohonan dengan maklumat yang betul dan juga mengikuti syarat yang diberikan sebelum menghantar permohonan
 • Permohonan hendaklah sampai kepada pihak mereka sebelum/pada tarikh tutup. Selepas dari tarikh tersebut permohonan anda tidak akan diterima.
 • Sekiranya anda tidak menerima sebarang maklum balas dari pihak majikan dalam tempoh 3 hingga 6 bulan. Permohonan bolehlah dianggap tidak berjaya.

Mengenai FRIM

Institut Penyelidikan Perhutanan Malaysia (FRIM) merupakan sebuah institut penyelidikan utama di Malaysia yang ditubuhkan pada tahun 1929. Institut ini terletak di Kepong, Selangor, dan menjadi pusat penyelidikan utama dalam bidang perhutanan dan alam sekitar di negara ini.

FRIM berperanan penting dalam menyumbang kepada pembangunan dan perlindungan hutan serta alam sekitar di Malaysia. Melalui kajian saintifik yang berterusan, institut ini menyediakan maklumat dan penemuan-penemuan penting yang membantu dalam pengurusan lestari sumber hutan, pemuliharaan ekosistem, dan penanaman semula hutan.

Selain itu, FRIM juga berperanan sebagai pusat untuk pembiakan dan penanaman spesies tumbuhan yang penting untuk tujuan konservasi. Penemuan spesies tumbuhan baru dan penilaian kepelbagaian tumbuhan semulajadi adalah sebahagian daripada usaha institut ini dalam memahami kekayaan biologi di Malaysia.

FRIM juga melaksanakan program latihan dan pembangunan kepakaran untuk memastikan pengetahuan dalam bidang perhutanan dan alam sekitar disampaikan kepada generasi akan datang. Kehadiran pusat penyelidikan ini menyumbang kepada peningkatan kemahiran dalam pengurusan sumber alam negara dan membantu dalam menjalankan dasar-dasar konservasi alam sekitar.

Dengan kepakaran yang tinggi dan reputasi antarabangsa yang kukuh, FRIM berperanan sebagai rujukan dalam bidang perhutanan dan alam sekitar di peringkat nasional dan antarabangsa. Institusi ini memainkan peranan penting dalam menyokong pelbagai bidang seperti kajian alam sekitar, biodiversiti, dan kelestarian alam sekitar negara Malaysia.

Semoga dengan segala perkongsian mengenai 4 Kekosongan Jawatan Di Institut Penyelidikan Perhutanan Malaysia (FRIM) dapat membantu para calon yang memohon.

Sir Mohd Afizi
Sir Mohd Afizihttps://www.sistemguruonline.my/
Fulltime Writer at Sistem Guru Online. "There are two days in the year that we can't do anything, yesterday and tomorrow!"

Anda Mungkin Meminati