Dapatkan segera info rasmi yang lengkap di sistemguruonline.my ⏬️

OFFICIAL ZAHID HAMIDI SANDANG JAWATAN TPM EFFECTIVE SERTA MERTA

TEKINI : RAMAI TIDAK BERPUAS HATI DENGAN PELANTIKAN ZAHID HAMIDI

ZAHID HAMIDI SANDANG JAWATAN TPM. Panas hari ini apabila pengumuman kabinet yang akan mentadbir negara Malaysia menerusi pengumuman Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim sebentar tadi. Tular di media sosial tergempar di beberapa sisi di dalam media sosial apabila seorang sosok pemimpin yang bernama Zahid Hamidi telah dilantik sebagai timbalan Perdana Menteri dan juga menyandang Menteri Kemajuan desa dan wilayah.

Zahid Hamidi yang merupakan Presiden UMNO menjadi sebutan di kalangan netizen apabila namanya tersenarai sebagai menteri di dalam kerajaan perpaduan yang baru sahaja dibentuk minggu lepas selepas mendapati majoriti dalam gabungan antara Pakatan Harapan Barisan Nasional, GPS dan lain-lain.

ZAHID HAMIDI SANDANG JAWATAN TPM 

Terjawab sudah persoalan mengenai pembentukan kabinet kerajaan perpaduan negara Malaysia yang baru sahaja melalui pilihan raya umum kali ke-15. Baru saja minggu lepas Perdana Menteri mengadap YDP Agong bagi menyempurnakan watikah pelantikan Perdana Menteri yang ke-10. Kerajaan perpaduan yang baru sahaja dibentuk adalah merupakan titah daripada YDP Agong bagi memastikan kerajaan yang dibentuk adalah kerajaan yang stabil dan makmur dari segi pentadbiran.

Seperti dimaklumkan bahawa Pakatan Harapan merupakan parti yang terbanyak undi dan menang undi popular dalam pilihan raya umum kali ke 15. Sementara itu di bawahnya adalah perikatan nasional yang mengikut berapa bilangan kerusi yang dimenangi. Manakala Barisan Nasional hanya memenangi sebanyak 30 kerusi semasa pilihan raya umum. Pembentukan kerajaan perpaduan telah diperkenalkan oleh agong antara semua parti ,dan hanya parti perikatan Nasional yang menolak daripada bergabung bagi mewakili pihak semak dan imbang dalam kerajaan Malaysia.

Zahid Hamidi Pemimpin Yang Terpalit Kes Mahkamah

408640305 1544107223075603 6516862660129820829 n

Tular kini di dalam media sosial di kalangan para netizen apabila Datuk Seri Zahid Hamidi terpilih untuk menyandang timbalan Perdana Menteri dan sebagai Menteri Kemajuan desa dan wilayah bagi pemerintahan tampuk kali ini.

Kita dibalutkan Datuk Seri Zahid Hamidi merupakan seorang yang kini sedang dalam perbicaraan kes mahkamah dan perkaitan kes yang masih dibicarakan dan masih belum diputuskan keputusannya mana ada bersalah ataupun tidak. Beliau yang mempunyai pertuduhan sebanyak 40 kes sebelum ini. Kini beliau masih dalam perbicaraan melibatkan kes rasuah.

Relevankah Datuk Seri Zahid Hamidi Menyandang Jawatan Kementerian?

Tanggapan yang pertama jikalau seseorang yang masih dalam perbicaraan mahkamah dan masih menguruskan pentadbiran negeri atau negara, ia akan dipandang sebagai tidak relevan kerana tidak sepatutnya seorang pemimpin yang tidak bersih untuk diberikan tanggungjawab untuk menguruskan hal ehwal Rakyat.

Demikianlah apa yang berlaku dan melanda persepsi warna 3 apabila Datuk Seri Zahid Hamidi telah dilantik untuk menyandang jawatan Menteri di dalam pentadbiran kerajaan perpaduan yang baru sahaja dibentuk. Hal ini menimbulkan pelbagai polemik kerana politik yang sebelum ini disebarkan adalah mengenai pemimpin yang punyai kuasa mahkamah tidak layak dan patut untuk menyandang apa-apa jawatan di dalam pentadbiran negara.

Kita Perlukan Pemimpin Yang Bersih

Sepatutnya negara Malaysia perlu dipimpin oleh mereka yang benar-benar bersih dari segi pengurusan dan bebas “kluster mahkamah”. Sepertimana yang boleh kita contohkan dengan negara luar yang mana mereka meneliti dan menyelidik sedalamnya sebelum menjadikan seseorang itu sebagai pemimpin kepada mereka. Kali ini adalah penting kerana kita memerlukan pemimpin yang bersih dan saksama dalam menguruskan pentadbiran negara.

Apa Akan Jadi Jikalau Pemimpin Terlibat Dengan Rasuah Mentadbir Negara?

Amatlah malang jika laut kita menerima pemimpin yang terlibat dengan rasuah untuk memimpin negara. Kemungkinan besar akan timbul pelbagai masalah dan isu dalam pentadbiran kerana orang yang tidak layak telah menyandang jawatan yang penting dalam pentadbiran negara. Kita juga perlu mendapat pemimpin yang adil dan memahami apakah keperluan rakyat bukan mereka yang menjadikan jawatan pemimpin sebagai jalan-jalan untuk mengumpul kekayaan dan kemewahan. Harapan kita harapkan negara Malaysia agar terus maju kehadapan mempunyai sistem pengurusan pelbagai bidang yang baik.

Cikgu Ahmad
Cikgu Ahmad
"It always seems impossible until it's done."

Anda Mungkin Meminati