Dapatkan segera info rasmi yang lengkap di sistemguruonline.my ⏬️

Jawatan Kosong Jabatan Kastam Diraja Malaysia Tahun 2023

Jawatan Kosong Jabatan Kastam Diraja Malaysia Tahun 2023
Jawatan Kosong Jabatan Kastam Diraja Malaysia

Jawatan Kosong Jabatan Kastam Diraja Malaysia Tahun 2023.Jabatan Kastam Diraja Malaysia kini sedang membuka peluang pekerjaan kepada rakyat Malaysia, dan permohonan boleh dibuat melalui laman rasmi jawatan kosong. Terdapat pelbagai jenis jawatan kosong yang ditawarkan kepada rakyat Malaysia.

Kerjaya di Jabatan Kastam Diraja Malaysia adalah peluang keemasan yang perlu diambil oleh rakyat Malaysia. Jabatan ini bertanggungjawab dalam menjaga keselamatan negara dan mengawal pergerakan barang serta penumpang di sempadan negara. Sebagai jabatan kerajaan yang disegani, Jabatan Kastam Diraja Malaysia berperanan sebagai penjaga kedaulatan negara dan penting bagi memastikan kestabilan ekonomi negara. Sekarang adalah peluang anda sebagai rakyat Malaysia untuk bekerja di bawah sektor kerajaan di Malaysia. Jangan lepaskan peluang ini!

Jawatan Kosong Jabatan Kastam Diraja Malaysia Tahun 2023

Jabatan Kastam Diraja Malaysia (JKDM) adalah sebuah jabatan kerajaan Malaysia yang bertanggungjawab dalam mengawal dan menguruskan aktiviti perdagangan di Malaysia, termasuk mengawal masuk dan keluar barang di sempadan negara. Jabatan ini kini sedang membuka peluang pekerjaan kepada rakyat Malaysia, dan permohonan boleh dibuat melalui laman rasmi SPA9.

Terdapat pelbagai jenis jawatan kosong yang ditawarkan oleh Jabatan Kastam Diraja Malaysia, termasuklah:

first aid 850489 640 1
Jawatan Kosong Jabatan Kastam Diraja Malaysia

1.Pegawai Kastam Gred W41

Pegawai Kastam Gred W41 adalah jawatan yang mempunyai tanggungjawab dalam mengawal dan menguruskan aktiviti-aktiviti berkaitan dengan kastam, termasuk memeriksa barang dan kenderaan yang memasuki negara. Calon-calon yang berminat untuk memohon jawatan ini perlu mempunyai ijazah Sarjana Muda atau yang setaraf dengannya. – Rujuk Deskripsi Tugas

2.Penolong Pegawai Kastam Gred W27

Penolong Pegawai Kastam Gred W27 adalah jawatan yang mempunyai tanggungjawab dalam membantu pegawai kastam dalam menjalankan tugas mereka, termasuk memeriksa dokumen dan barang. Calon-calon yang berminat untuk memohon jawatan ini perlu mempunyai diploma atau yang setaraf dengannya. Rujuk Deskripsi Tugas

3.Pembantu Tadbir (Perkeranian/Operasi) Gred N19

stormtrooper 2296199 640 1
Jawatan Kosong Jabatan Kastam Diraja Malaysia

Pembantu Tadbir adalah jawatan yang mempunyai tanggungjawab dalam menyokong operasi harian jabatan, termasuk menjawab panggilan telefon dan mengendalikan dokumen. Calon-calon yang berminat untuk memohon jawatan ini perlu mempunyai Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) atau yang setaraf dengannya. – Rujuk Deskripsi Tugas 

4.Pembantu Operasi Gred N11

Pembantu Operasi adalah jawatan yang mempunyai tanggungjawab dalam mengendalikan barang dan kenderaan yang memasuki dan keluar dari negara, termasuk memeriksa dan mengekalkan rekod-rekod yang berkaitan. Calon-calon yang berminat untuk memohon jawatan ini perlu mempunyai Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) atau yang setaraf dengannya. – Rujuk Deskripsi Tugas 

Jabatan Kastam Diraja Malaysia menyediakan pelbagai manfaat dan elaun yang kompetitif, serta latihan dan pembangunan kerjaya yang berkualiti bagi kakitangan mereka. Selain itu, jabatan ini juga menekankan integriti dan profesionalisme dalam menjalankan tugas dan memastikan persekitaran kerja yang selamat dan kondusif bagi kakitangan mereka.

Bagi mereka yang berminat untuk menyertai pasukan Jabatan Kastam Diraja Malaysia, permohonan jawatan kosong boleh dibuat melalui laman rasmi SPA9. Pastikan anda mempunyai kelayakan yang diperlukan sebelum memohon dan jangan lepaskan peluang emas ini untuk menyertai jabatan kerajaan yang dihormati di Malaysia.

Mohon juga jawatan Lain Selain Jawatan Kosong Jabatan Kastam Diraja Malaysia

Permohonan Jawatan Kosong Di Laman Rasmi SPA9 Tahun 2023

Langkah pertama untuk memohon jawatan kosong di Jabatan Kastam Diraja Malaysia adalah dengan melayari laman web rasmi Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA) di alamat https://www.spa.gov.my/. Setelah itu, cari dan klik pautan “Permohonan Jawatan Kosong” pada laman web tersebut.

Pada laman web Permohonan Jawatan Kosong, anda perlu mendaftar untuk mendapatkan akaun di laman web tersebut terlebih dahulu. Anda boleh mendaftar dengan memilih pilihan “Daftar” pada bahagian “Menu Permohonan” di laman tersebut. Isikan maklumat peribadi anda seperti nama, tarikh lahir, nombor telefon, alamat e-mel dan lain-lain.

Setelah itu, anda perlu memuat naik dokumen-dokumen seperti salinan sijil-sijil akademik, salinan kad pengenalan dan salinan pasport (jika perlu). Pastikan semua dokumen yang dimuat naik adalah dalam format yang diterima oleh SPA.

Setelah dokumen dimuat naik, anda boleh mula mencari jawatan kosong yang tersedia di Jabatan Kastam Diraja Malaysia dengan memilih pilihan “Carian Jawatan” pada bahagian “Menu Permohonan” di laman web tersebut.

Jawatan Kosong Jabatan Kastam Diraja Malaysia Tahun 2023Cari Jawatan Kosong Jabatan Kastam Diraja Malaysia

Cari jawatan kosong yang anda berminat dan ikuti arahan yang diberikan untuk memohon jawatan tersebut. Jawatan kosong yang ditawarkan oleh Jabatan Kastam Diraja Malaysia melalui laman SPA9 adalah seperti berikut:

  • Penolong Penguasa Kastam Gred W27
  • Penolong Pegawai Kastam Gred W27
  • Penolong Pegawai Tadbir Gred N27
  • Pembantu Tadbir (Perkeranian/Operasi) Gred N17
  • Pembantu Penguatkuasa Gred N17

Namun, senarai jawatan kosong di laman SPA9 selalunya dikemaskini dari semasa ke semasa, jadi pastikan untuk semak laman tersebut secara berkala untuk mendapatkan maklumat terkini mengenai jawatan kosong yang ditawarkan oleh Jabatan Kastam Diraja Malaysia.

Apabila Permohonan Selesai

Sekiranya anda berjaya memohon jawatan kosong, anda akan dimaklumkan melalui alamat e-mel yang diberikan semasa pendaftaran akaun. Jika anda dipanggil untuk temuduga, anda perlu mempersiapkan diri dengan baik dan memastikan anda mempunyai pengetahuan yang mencukupi tentang kerjaya di Jabatan Kastam Diraja Malaysia.

Sekiranya anda menghadapi masalah semasa mengisi borang permohonan atau memuat naik dokumen, anda boleh menghubungi pusat khidmat pelanggan SPA di talian 03-8000 8000 atau e-mel [email protected] untuk mendapatkan bantuan.

Secara keseluruhannya, memohon jawatan kosong di laman spa9 untuk Jabatan Kastam Diraja Malaysia adalah mudah dan cepat. Pastikan anda mematuhi semua arahan dan memastikan dokumen yang dimuat naik adalah dalam format yang diterima oleh SPA. Semoga berjaya dalam permohonan anda dan mendapatkan kerjaya yang diimpikan!

Cikgu Ahmad
Cikgu Ahmad
"It always seems impossible until it's done."

Anda Mungkin Meminati