Dapatkan segera info rasmi yang lengkap di sistemguruonline.my ⏬️

Pengambilan Segera Jawatan Kosong di SPP Tahun 2023 Dibuka Besar-besaran

 

Jawatan Kosong di SPP

Pengambilan Segera Jawatan Kosong di SPP Tahun 2023 Dibuka Besar-besaran. Terkini, Suruhanjaya Perkhidmatan Pendidikan (SPP) telah membuka peluang kepada rakyat Malaysia yang berminat untuk memohon tawaran yang ditawarkan. Mohon untuk baca dan fahami dengan teliti kehendak bakal majikan sebelum membuat permohonan.

Jawatan yang telah ditawarkan oleh Suruhanjaya Perkhidmatan Pendidikan (SPP) ini ia adalah terbuka buat seluruh warganegara Malaysia yang berminat dan mempunyai kelayakan di dalam bidang yang telah disenaraikan pada rajah di bawah. Sila pastikan para calon baca syarat yang dikehendaki dengan teliti sebelum memohon jawatan tersebut.

Pengambilan Segera Jawatan Kosong di SPP Tahun 2023 Dibuka Besar-besaran

Permohonan kerja kosong di SPP ia merangkumi beberapa perkara yang perlu anda ketahui sebagaimana ia dimaklumkan dari syarikat sendiri.

Maklumat Jawatan Kosong Yang Ditawarkan

 • Tarikh Permohonan Dibuka Dan Ditutup
 • Langkah Buat Permohonan Jawatan
 • Syarat Kelayakan Untuk Permohonan

Makluman, segala info dan maklumat yang telah diberikan ia adalah berdasarkan kepada sumber rujukan dari laman rasmi majikan sendiri.

Dan kepada anda yang ingin mendapatkan info dan pemberitahuan semasa mengenai jawatan kosong dan peluang kerjaya, anda boleh menyertai telegram rasmi ” Permohonan Jawatan Kosong ” seluruh Malaysia:

telegram us

Maklumat Pengambilan Segera Jawatan Kosong di SPP Tahun 2023

Apakah Jawatan Kosong Yang Ditawarkan Oleh SPP Tahun 2023?

Peluang menjawat kekosongan yang dibuka dibawah majikan kerajaan merupakan jawatan yang perlu diisi segera secepat mungkin. Terdapat beberapa jawatan kosong yang perlu rakyat Malaysia layak membuat permohonan kerja berdasarkan kelayakan dari peringkat PMR, SPM, Diploma dan Ijazah.

Calon berkelayakan dan memenuhi syarat-syarat yang ditetapkan untuk memohon mengisi kekosongan kerja yang diiklankan seperti di bawah:

Maklumat Jawatan:

Nama Majikan: Suruhanjaya Perkhidmatan Pendidikan (SPP)

Lokasi Kekosongan: sila rujuk iklan

Status Jawatan: Kontrak/Tetap

Jawatan kosong terkini yang diiklankan adalah seperti berikut:

 • 1. Pegawai Pendidikan Pengajian Tinggi Gred DH41
 • 2. Pegawai Perkhidmatan Pendidikan Gred DG41
 • 3. Pegawai Pendidikan Pengajian Tinggi Gred DH29
 • 4. Pegawai Perkhidmatan Pendidikan Gred DG29
 • 5. Pembantu Tadbir (Perkeranian/Operasi) Gred N19
 • 6. Pembantu Tadbir (Kewangan) Gred W19
 • 7. Penyelia Asrama Gred N19
 • 8. Pembantu Pengurusan Murid Gred N19
 • 9. Pegawai Khidmat Pelanggan Gred N19
 • 10. Pembantu Makmal Gred C19
 • 11. Pembantu Operasi Gred N11
 • 12. Pemandu Kenderaan Gred H11

Untuk makluman kepada semua, permohonan jawatan kosong ini adalah tertakluk kepada pihak majikan yang membuat ketetapan. Bagi sebarang permohonan dan kekosongan jawatan adalah tertakluk kepada makluman pihak majikan. Jika terdapat perubahan,ianya adalah perubahan daripada pihak majikan dan sebarang kesilapan yang berlaku ia adalah diluar kawalan dan diperbaiki secepat yang mungkin.

Bilakah Tempoh Permohonan Jawatan Kosong Dibuka Dan Ditutup?

Permohonan dibuka pada sekarang dan permohonan boleh dibuat secepat yang mungkin, Permohonan jawatan ini dibuka bermula sekarang dan permohonan akan ditutup mengikut iklan yang diwar-warkan (rujuk iklan jawatan dibawah).

Permohonan boleh dibuat secara secara sah mengikut makluman majikan melalui atas talian seperti yang ditetapkan oleh pihak majikan.

Apakah Syarat Kelayakan Memohon Jawatan Kosong?

Makluman pengetahuan para pemohon, kelayakan memohon jawatan kosong ia adalah tertakluk pada syarat umum dibawah:

 1. Pemohon adalah warganegara Malaysia
 2. Pemohon berumur 18 tahun keatas
 3. Pemohon mempunyai kelayakan akademik minimum SPM dan keatas. Kelayakan akademik seperti diploma dan ijazah.

Untuk memohon, pastikan anda ikuti langkah memohon kerja kosong terkini yang telah ditetapkan majikan seperti di bawah.

Sekiranya anda, calon yang berkelayakan dengan Ijazah, Diploma, Sijil Tinggi Persekolahan (SPM, STPM, “A” Level, Pre-U) atau Kelayakan Professional yang diiktiraf adalah di pelawa untuk memohon mengisi kekosongan jawatan di atas. (Sila rujuk iklan dan syarat kelayakan di bawah terlebih dahulu)

Selain itu calon juga perlulah mempunyai ciri-ciri berikut:

 • Cukup syarat akademik yang ditetapkan
 • Berminat bina kerjaya bersama majikan
 • Berpengetahuan
 • Mempunyai ciri kepimpinan dan lain-lain (rujuk kelayakan permohonan di bawah)

Kelebihan Bagi Jawatan Kosong Yang Ditawarkan Bagi SPP:

 1. Gaji dengan pelbagai imbuhan menarik
 2. Cuti Tahunan
 3. Cuti Sakit dan lain-lain
 4. Dan lain-lain

Pengambilan Segera Jawatan Kosong di SPP Tahun 2023, Adalah Seperti Berikut

Langkah-langkah untuk memohon jawatan kosong di SPP

Makluman kepada para pemohon yang berminat menjadi sebahagian daripada SPP. Anda boleh membuat permohonan jawatan dengah kadar segera selagi permohonan jawatan kosong masih belum ditutup.

Permohonan jawatan boleh dibuat secara atas talian (Online) sahaja dan mestilah mengikut prosedur permohonan yang telah ditetapkan. Pemohon diminta untuk membuat semakan maklumat butiran diri, iklan jawatan dan syrat-syarat kelayakan sebelum membuat permohonan. Pastikan juga permohonan dibuat dengan betul.

Bagi para pemohon, anda boleh baca terlebih dahulu iklan,syarat-syarat dan cara permohonan dibawah:

https://myspp.spp.gov.my/

Telah dinyatakan maklumat diatas merupakan iklan serta maklumat syarat-syarat kelayakan bagi permohonan jawatan dan cara permohonan bagi setiap jawatan yang ditawarkan. Bagi anda yang berminat untuk membuat permohonan pengambilan jawatan SPP, anda boleh ikuti cara-cara seperti yang diberikan.

Bagi anda yang berminat dengan jawatan yang ditawarkan, sila ikuti langkah-langkah yang disediakan seperti berikut :

Cara Mohon

 1. Permohonan adalah secara online melalui portal permohonan kerja SPP di Laman Web SPP
 2. Untuk memohon sila daftar masuk (login) atau jika anda belum mendaftar sebagai pencari kerja, sila daftar terlebih dahulu.
 3. Sila lengkapkan borang online dengan maklumat yang betul dan pastikan anda memenuhi syarat kelayakan (rujuk iklan) yang diberikan sebelum menghantar permohonan
 4. Pastikan anda telah melengkapkan borang permohonan dengan maklumat yang betul dan juga mengikuti syarat yang diberikan sebelum menghantar permohonan
 5. Permohonan hendaklah sampai kepada pihak mereka sebelum/pada tarikh tutup. Selepas dari tarikh tersebut permohonan anda tidak akan diterima.
 6. Sekiranya anda tidak menerima sebarang maklum balas dari pihak majikan dalam tempoh 3 hingga 6 bulan. Permohonan bolehlah dianggap tidak berjaya.

Mengenai SPP

SPP merupakan singkatan bagi “Skim Pembelajaran Permanen”, iaitu satu inisiatif yang diperkenalkan oleh Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) untuk memberikan peluang pembelajaran sepanjang hayat kepada semua rakyat Malaysia tanpa mengira umur, jantina, bangsa atau status sosioekonomi. SPP bertujuan untuk meningkatkan pengetahuan, kemahiran dan kompetensi individu serta memberikan peluang untuk memperoleh kelayakan formal bagi mereka yang memerlukan.

Program SPP menawarkan pelbagai kursus dan latihan yang merangkumi bidang-bidang seperti kemahiran asas, teknologi maklumat dan komunikasi, bahasa asing, seni dan budaya, kesihatan dan kecergasan, keusahawanan, dan banyak lagi. SPP juga memberikan akses kepada program-program persijilan dan diploma yang diiktiraf oleh kerajaan bagi membolehkan peserta SPP memperoleh kelayakan formal.

SPP diselenggarakan oleh beberapa agensi di bawah KPM, termasuklah Jabatan Pembangunan Kemahiran (JPK), Institut Pendidikan Guru (IPG), dan Politeknik Malaysia. Pelbagai program SPP juga diselenggarakan oleh pihak swasta dan badan bukan kerajaan (NGO) di seluruh negara.

Melalui SPP, KPM berharap dapat membina masyarakat Malaysia yang berpengetahuan, berkemahiran, dan mempunyai daya saing yang tinggi dalam era ekonomi digital dan globalisasi yang semakin mencabar.

Semoga dengan segala perkongsian maklumat mengenai Pengambilan Segera Jawatan Kosong di SPP Tahun 2023 Dibuka Besar-besaran dapat membantu para calon yang memohon.

 

Sir Mohd Afizi
Sir Mohd Afizihttps://www.sistemguruonline.my/
Fulltime Writer at Sistem Guru Online. "There are two days in the year that we can't do anything, yesterday and tomorrow!"

Anda Mungkin Meminati