Dapatkan segera info rasmi yang lengkap di sistemguruonline.my ⏬️

Pengambilan Segera Jawatan Kosong Petronas Besar-besaran Tahun 2023

Jawatan Kosong Petronas

Pengambilan Segera Jawatan Kosong Petronas Besar-besaran Tahun 2023. Terkini, Petronas telah membuka peluang kepada rakyat Malaysia yang berminat untuk memohon tawaran yang ditawarkan. Mohon untuk baca dan fahami dengan teliti kehendak bakal majikan sebelum membuat permohonan.

Jawatan yang telah ditawarkan oleh Petronas ini ia adalah terbuka buat seluruh warganegara Malaysia yang berminat dan mempunyai kelayakan di dalam bidang yang telah disenaraikan pada rajah di bawah. Sila pastikan para calon baca syarat yang dikehendaki dengan teliti sebelum memohon jawatan tersebut.

Pengambilan Segera Jawatan Kosong Petronas Besar-besaran Tahun 2023

Permohonan kerja kosong di Petronas ia merangkumi beberapa perkara yang perlu anda ketahui sebagaimana ia dimaklumkan dari syarikat sendiri.

 • Maklumat Jawatan Kosong Yang Ditawarkan
 • Tarikh Permohonan Dibuka Dan Ditutup
 • Langkah Buat Permohonan Jawatan
 • Syarat Kelayakan Untuk Permohonan

Makluman, segala info dan maklumat yang telah diberikan ia adalah berdasarkan kepada sumber rujukan dari laman rasmi majikan sendiri.

Dan kepada anda yang ingin mendapatkan info dan pemberitahuan semasa mengenai jawatan kosong dan peluang kerjaya, anda boleh menyertai telegram rasmi ” Permohonan Jawatan Kosong ” seluruh Malaysia:

telegram us

Maklumat Pengambilan Segera Jawatan Kosong Petronas Besar-besaran Tahun 2023

Apakah Jawatan Kosong Yang Ditawarkan Oleh Petronas Tahun 2023?

Peluang menjawat kekosongan yang dibuka dibawah majikan kerajaan merupakan jawatan yang perlu diisi segera secepat mungkin. Terdapat beberapa jawatan kosong yang perlu rakyat Malaysia layak membuat permohonan kerja berdasarkan kelayakan dari peringkat PMR, SPM, Diploma dan Ijazah.

Calon berkelayakan dan memenuhi syarat-syarat yang ditetapkan untuk memohon mengisi kekosongan kerja yang diiklankan seperti di bawah:

Maklumat Jawatan:

 • Nama Majikan: Petronas
 • Lokasi Kekosongan: seluruh negeri
 • Status Jawatan: Kontrak/Tetap

Jawatan kosong terkini yang diiklankan adalah seperti berikut:

 • Executive (Line Trainer -Mechanical SB)
 • Exec (Financial Acctg. – PD&T Sector 3)
 • Technician (MT – Process Operations)
 • Executive (Data Architecture Management)
 • Head (DevOps Engineering)
 • Executive (Data Science)
 • Head (Data Science)
 • Executive (End User Design)
 • Head (Design Adoption)
 • Head (Information Architecture)
 • Head (Svc Excellence & Feedback Mgmt)
 • Head (Visual Design)
 • Executive (Spot Trading), LMT
 • Dan banyak lagi (sila rujuk iklan di bawah)

Untuk makluman kepada semua, permohonan jawatan kosong ini adalah tertakluk kepada pihak majikan yang membuat ketetapan. Bagi sebarang permohonan dan kekosongan jawatan adalah tertakluk kepada makluman pihak majikan. Jika terdapat perubahan,ianya adalah perubahan daripada pihak majikan dan sebarang kesilapan yang berlaku ia adalah diluar kawalan dan diperbaiki secepat yang mungkin.

Bilakah Tempoh Permohonan Jawatan Kosong Dibuka Dan Ditutup?

Permohonan dibuka pada sekarang dan permohonan boleh dibuat secepat yang mungkin, Permohonan jawatan ini dibuka bermula sekarang dan permohonan akan ditutup mengikut iklan yang diwar-warkan (rujuk iklan jawatan dibawah).

Permohonan boleh dibuat secara secara sah mengikut makluman majikan melalui atas talian seperti yang ditetapkan oleh pihak majikan.

Apakah Syarat Kelayakan Memohon Jawatan Kosong?

Makluman pengetahuan para pemohon, kelayakan memohon jawatan kosong ia adalah tertakluk pada syarat umum dibawah:

 • Pemohon adalah warganegara Malaysia
 • Pemohon berumur 18 tahun keatas
 • Pemohon mempunyai kelayakan akademik minimum SPM dan keatas. Kelayakan akademik seperti diploma dan ijazah.

Untuk memohon, pastikan anda ikuti langkah memohon kerja kosong terkini yang telah ditetapkan majikan seperti di bawah.

Sekiranya anda, calon yang berkelayakan dengan Ijazah, Diploma, Sijil Tinggi Persekolahan (SPM, STPM, “A” Level, Pre-U) atau Kelayakan Professional yang diiktiraf adalah di pelawa untuk memohon mengisi kekosongan jawatan di atas. (Sila rujuk iklan dan syarat kelayakan di bawah terlebih dahulu)

Selain itu calon juga perlulah mempunyai ciri-ciri berikut:

 1. Cukup syarat akademik yang ditetapkan
 2. Berminat bina kerjaya bersama majikan
 3. Berpengetahuan
 4. Mempunyai ciri kepimpinan dan lain-lain (rujuk kelayakan permohonan di bawah)

Kelebihan Bagi Jawatan Kosong Yang Ditawarkan Bagi Petronas:

 • Gaji dengan pelbagai imbuhan menarik
 • Cuti Tahunan
 • Cuti Sakit dan lain-lain
 • Dan lain-lain

Pengambilan Segera Jawatan Kosong Petronas Besar-besaran, Adalah Seperti Berikut 

Langkah-langkah untuk memohon jawatan kosong di Petronas 

Makluman kepada para pemohon yang berminat menjadi sebahagian daripada Petronas. Anda boleh membuat permohonan jawatan dengah kadar segera selagi permohonan jawatan kosong masih belum ditutup.

Permohonan jawatan boleh dibuat secara atas talian (Online) sahaja dan mestilah mengikut prosedur permohonan yang telah ditetapkan. Pemohon diminta untuk membuat semakan maklumat butiran diri, iklan jawatan dan syrat-syarat kelayakan sebelum membuat permohonan. Pastikan juga permohonan dibuat dengan betul.

Bagi para pemohon, anda boleh baca terlebih dahulu iklan,syarat-syarat dan cara permohonan dibawah:

Mohon Disini Jawatan Kosong Di Petronas

Telah dinyatakan maklumat diatas merupakan iklan serta maklumat syarat-syarat kelayakan bagi permohonan jawatan dan cara permohonan bagi setiap jawatan yang ditawarkan. Bagi anda yang berminat untuk membuat permohonan pengambilan jawatan Petronas, anda boleh ikuti cara-cara seperti yang diberikan.

Bagi anda yang berminat dengan jawatan yang ditawarkan, sila ikuti langkah-langkah yang disediakan seperti berikut :

Cara Mohon

 1. Permohonan adalah secara online melalui portal permohonan kerja Petronas di Laman Web Petronas
 2. Untuk memohon sila daftar masuk (login) atau jika anda belum mendaftar sebagai pencari kerja, sila daftar terlebih dahulu.
 3. Sila lengkapkan borang online dengan maklumat yang betul dan pastikan anda memenuhi syarat kelayakan (rujuk iklan) yang diberikan sebelum menghantar permohonan
 4. Pastikan anda telah melengkapkan borang permohonan dengan maklumat yang betul dan juga mengikuti syarat yang diberikan sebelum menghantar permohonan
 5. Permohonan hendaklah sampai kepada pihak mereka sebelum/pada tarikh tutup. Selepas dari tarikh tersebut permohonan anda tidak akan diterima.
 6. Sekiranya anda tidak menerima sebarang maklum balas dari pihak majikan dalam tempoh 3 hingga 6 bulan. Permohonan bolehlah dianggap tidak berjaya.

Mengenai Petronas 

Petronas, yang nama penuhnya adalah Petroliam Nasional Berhad, ialah sebuah syarikat minyak dan gas terbesar di Malaysia dan antara syarikat minyak dan gas terbesar di dunia. Syarikat ini ditubuhkan pada tahun 1974 dan dimiliki sepenuhnya oleh Kerajaan Malaysia. Petronas terlibat dalam pelbagai aktiviti dalam industri minyak dan gas termasuk eksplorasi dan pengeboran, pengeluaran minyak mentah dan gas asli, penjualan produk petroleum, pengangkutan dan pengilangan minyak, dan pembangunan projek-projek petrokimia.

Petronas juga mempunyai kepentingan dalam industri petroliam global melalui pelbagai usaha patungan dengan syarikat-syarikat minyak dan gas antarabangsa. Selain daripada industri minyak dan gas, Petronas juga terlibat dalam sektor perniagaan dan perkhidmatan yang berkaitan dengan minyak dan gas seperti perkapalan, perkhidmatan teknikal, dan pengurusan projek. Petronas telah memberi sumbangan yang besar kepada ekonomi Malaysia dan memainkan peranan penting dalam pembangunan negara dalam bidang minyak dan gas.

Petronas merupakan syarikat minyak dan gas terbesar di Malaysia dan juga merupakan syarikat terkemuka di peringkat antarabangsa. Petronas didirikan pada tahun 1974 oleh kerajaan Malaysia untuk menguruskan sumber daya minyak dan gas negara. Syarikat ini mempunyai kehadiran global yang kuat dengan operasi di lebih daripada 50 buah negara.

Di Malaysia, Petronas memainkan peranan penting dalam pembangunan ekonomi negara dan menjadi penyumbang terbesar kepada hasil negara. Selain daripada pengeluaran minyak dan gas, Petronas juga terlibat dalam sektor lain seperti petrokimia, pemprosesan gas asli, teknologi dan perkhidmatan sokongan. Petronas juga terlibat dalam usaha-usaha pembangunan sosial melalui inisiatif korporat tanggungjawab sosial.

Semoga dengan segala perkongsian maklumat mengenai Pengambilan Segera Jawatan Kosong Petronas Besar-besaran Tahun 2023 dapat membantu para calon yang memohon.

Sir Mohd Afizi
Sir Mohd Afizihttps://www.sistemguruonline.my/
Fulltime Writer at Sistem Guru Online. "There are two days in the year that we can't do anything, yesterday and tomorrow!"

Anda Mungkin Meminati