Dapatkan segera info rasmi yang lengkap di sistemguruonline.my ⏬️

Jawatan Kosong Keretapi Tanah Melayu Berhad (KTMB) Mei 2023

Jawatan Kosong Keretapi Tanah Melayu Berhad

Jawatan Kosong Keretapi Tanah Melayu Berhad (KTMB) Mei 2023. Terkini, Keretapi Tanah Melayu Berhad (KTMB) telah membuka peluang kepada rakyat Malaysia yang berminat untuk memohon tawaran yang ditawarkan. Mohon untuk baca dan fahami dengan teliti kehendak bakal majikan sebelum membuat permohonan.

Jawatan yang telah ditawarkan oleh Keretapi Tanah Melayu Berhad (KTMB) ini ia adalah terbuka buat seluruh warganegara Malaysia yang berminat dan mempunyai kelayakan di dalam bidang yang telah disenaraikan pada rajah di bawah. Sila pastikan para calon baca syarat yang dikehendaki dengan teliti sebelum memohon jawatan tersebut.

Jawatan Kosong Keretapi Tanah Melayu Berhad (KTMB) Mei 2023

Permohonan kerja kosong di KTMB ia merangkumi beberapa perkara yang perlu anda ketahui sebagaimana ia dimaklumkan dari syarikat sendiri.

 • Maklumat Jawatan Kosong Yang Ditawarkan
 • Tarikh Permohonan Dibuka Dan Ditutup
 • Langkah Buat Permohonan Jawatan
 • Syarat Kelayakan Untuk Permohonan

Makluman, segala info dan maklumat yang telah diberikan ia adalah berdasarkan kepada sumber rujukan dari laman rasmi majikan sendiri.

Dan kepada anda yang ingin mendapatkan info dan pemberitahuan semasa mengenai jawatan kosong dan peluang kerjaya, anda boleh menyertai telegram rasmi ” Permohonan Jawatan Kosong ” seluruh Malaysia:

telegram us

Maklumat Jawatan Kosong Keretapi Tanah Melayu Berhad

Apakah Jawatan Kosong Yang Ditawarkan Oleh KTMB Tahun 2023?

Peluang menjawat kekosongan yang dibuka dibawah majikan kerajaan merupakan jawatan yang perlu diisi segera secepat mungkin. Terdapat beberapa jawatan kosong yang perlu rakyat Malaysia layak membuat permohonan kerja berdasarkan kelayakan dari peringkat PMR, SPM, Diploma dan Ijazah.

Calon berkelayakan dan memenuhi syarat-syarat yang ditetapkan untuk memohon mengisi kekosongan kerja yang diiklankan seperti di bawah:

Maklumat Jawatan:

 • Nama Majikan: Keretapi Tanah Melayu Berhad (KTMB)
 • Lokasi Kekosongan: Sila Rujuk Iklan
 • Status Jawatan: Kontrak/Tetap

Jawatan kosong terkini yang diiklankan adalah seperti berikut:

 • Juruteknik GredJ07G10

Untuk makluman kepada semua, permohonan jawatan kosong ini adalah tertakluk kepada pihak majikan yang membuat ketetapan. Bagi sebarang permohonan dan kekosongan jawatan adalah tertakluk kepada makluman pihak majikan. Jika terdapat perubahan,ianya adalah perubahan daripada pihak majikan dan sebarang kesilapan yang berlaku ia adalah diluar kawalan dan diperbaiki secepat yang mungkin.

Bilakah Tempoh Permohonan Jawatan Kosong Dibuka Dan Ditutup?

Permohonan dibuka pada sekarang dan permohonan boleh dibuat secepat yang mungkin, Permohonan jawatan ini dibuka bermula sekarang dan permohonan akan ditutup pada 30 April 2023 mengikut iklan yang diwar-warkan (rujuk iklan jawatan dibawah).

Permohonan boleh dibuat secara secara sah mengikut makluman majikan melalui atas talian seperti yang ditetapkan oleh pihak majikan.

Apakah Syarat Kelayakan Memohon Jawatan Kosong?

Makluman pengetahuan para pemohon, kelayakan memohon jawatan kosong ia adalah tertakluk pada syarat umum dibawah:

 • Pemohon adalah warganegara Malaysia
 • Pemohon berumur 18 tahun keatas
 • Pemohon mempunyai kelayakan akademik minimum SPM dan keatas. Kelayakan akademik seperti diploma dan ijazah.

Untuk memohon, pastikan anda ikuti langkah memohon kerja kosong terkini yang telah ditetapkan majikan seperti di bawah.

Sekiranya anda, calon yang berkelayakan dengan Ijazah, Diploma, Sijil Tinggi Persekolahan (SPM, STPM, “A” Level, Pre-U) atau Kelayakan Professional yang diiktiraf adalah di pelawa untuk memohon mengisi kekosongan jawatan di atas. (Sila rujuk iklan dan syarat kelayakan di bawah terlebih dahulu)

Selain itu calon juga perlulah mempunyai ciri-ciri berikut:

 1. Cukup syarat akademik yang ditetapkan
 2. Berminat bina kerjaya bersama majikan
 3. Berpengetahuan
 4. Mempunyai ciri kepimpinan dan lain-lain (rujuk kelayakan permohonan di bawah)

Kelebihan Bagi Jawatan Kosong Yang Ditawarkan Bagi KTMB:

 • Gaji dengan pelbagai imbuhan menarik
 • Cuti Tahunan
 • Cuti Sakit dan lain-lain
 • Dan lain-lain

Pengambilan Jawatan Kosong Keretapi Tanah Melayu Berhad (KTMB) Adalah Seperti Berikut 

Langkah-langkah untuk memohon jawatan kosong di KTMB

Makluman kepada para pemohon yang berminat menjadi sebahagian daripada KTMB. Anda boleh membuat permohonan jawatan dengah kadar segera selagi permohonan jawatan kosong masih belum ditutup. Mohon segera sebelum 30 April 2023.

Permohonan jawatan boleh dibuat secara atas talian (Online) sahaja dan mestilah mengikut prosedur permohonan yang telah ditetapkan. Pemohon diminta untuk membuat semakan maklumat butiran diri, iklan jawatan dan syrat-syarat kelayakan sebelum membuat permohonan. Pastikan juga permohonan dibuat dengan betul.

Bagi para pemohon, anda boleh baca terlebih dahulu iklan,syarat-syarat dan cara permohonan dibawah:

http://form.ktmb.com.my/ER/indexlogin.html

Screenshot 2023 04 26 11 45 18 104 edit com.google.android.apps .docs

Telah dinyatakan maklumat diatas merupakan iklan serta maklumat syarat-syarat kelayakan bagi permohonan jawatan dan cara permohonan bagi setiap jawatan yang ditawarkan. Bagi anda yang berminat untuk membuat permohonan pengambilan jawatan KTMB, anda boleh ikuti cara-cara seperti yang diberikan.

Bagi anda yang berminat dengan jawatan yang ditawarkan, sila ikuti langkah-langkah yang disediakan seperti berikut :

Cara Mohon

 1. Permohonan adalah secara online melalui portal permohonan kerja KTMB di laman web seperti yang tertera di atas.
 2. Sila lengkapkan borang online dengan maklumat yang betul dan pastikan anda memenuhi syarat kelayakan (rujuk iklan) yang diberikan sebelum menghantar permohonan
 3. Pastikan anda telah melengkapkan borang permohonan dengan maklumat yang betul dan juga mengikuti syarat yang diberikan sebelum menghantar permohonan
 4. Permohonan hendaklah sampai kepada pihak mereka sebelum/pada tarikh tutup. Selepas dari tarikh tersebut permohonan anda tidak akan diterima.
 5. Sekiranya anda tidak menerima sebarang maklum balas dari pihak majikan dalam tempoh 3 hingga 6 bulan. Permohonan bolehlah dianggap tidak berjaya.

Mengenai KTMB 

Keretapi Tanah Melayu Berhad (KTMB) adalah syarikat pengangkutan kereta api utama di Malaysia. Syarikat ini didirikan pada tahun 1947 dan mempunyai lebih daripada 1,900 km laluan kereta api di seluruh Malaysia, termasuk di Semenanjung Malaysia dan Sabah dan Sarawak di Borneo Malaysia.

KTMB menawarkan pelbagai perkhidmatan pengangkutan, termasuk perkhidmatan penumpang, perkhidmatan kargo, serta perkhidmatan pengangkutan kontena. Syarikat ini juga mempunyai beberapa pakej pelancongan yang menarik, seperti “Ekspres Sinaran Selatan” yang menghubungkan Kuala Lumpur dengan Singapura, dan “Ekspres Rakyat” yang menghubungkan utara dan selatan Semenanjung Malaysia. KTMB terus berusaha untuk meningkatkan perkhidmatannya dengan pengenalan teknologi baru dan peningkatan keselamatan dan keselesaan penumpangnya.

Keretapi Tanah Melayu Berhad (KTMB) juga menawarkan perkhidmatan intercity yang menghubungkan bandar-bandar utama di semenanjung Malaysia seperti Kuala Lumpur, Johor Bahru, Ipoh, Penang, dan banyak lagi. Selain itu, terdapat perkhidmatan Keretapi Ekspres Antarabangsa yang menghubungkan Kuala Lumpur dengan Singapura melalui kerjasama dengan pihak pengurusan kereta api Singapura, Keretapi Tanah Melayu Singapura (KTM Singapura).

Selain perkhidmatan kereta api, KTMB juga menawarkan perkhidmatan bas yang menghubungkan stesen-stesen kereta api dengan destinasi-destinasi popular seperti lapangan terbang dan bandar-bandar kecil di seluruh Malaysia. KTMB juga menyediakan perkhidmatan kargo bagi penghantaran barangan melalui kereta api.

Sejak beberapa tahun kebelakangan ini, KTMB telah melaksanakan beberapa inisiatif untuk meningkatkan mutu perkhidmatan dan menarik minat pelanggan, antaranya adalah pengenalan kereta api yang lebih selesa dan moden seperti Electric Train Service (ETS) dan KTM Intercity Timuran, pengenalan aplikasi mudah alih untuk pembelian tiket secara atas talian dan kemudahan perkhidmatan WiFi percuma di beberapa stesen utama.

Semoga dengan segala perkongsian maklumat mengenai Jawatan Kosong Keretapi Tanah Melayu Berhad (KTMB) Mei 2023 dapat membantu para calon yang memohon.

Sir Mohd Afizi
Sir Mohd Afizihttps://www.sistemguruonline.my/
Fulltime Writer at Sistem Guru Online. "There are two days in the year that we can't do anything, yesterday and tomorrow!"

Anda Mungkin Meminati