Dapatkan segera info rasmi yang lengkap di sistemguruonline.my ⏬️

Hati-hati! Gas Kimia Pembunuh Serangga Dalam Mi Segera Di Malaysia 2023?

Hati-hati! Gas Kimia Pembunuh Serangga Dalam Mi Segera Di Malaysia 2023?

Hati-hati! Gas Kimia Pembunuh Serangga Dalam Mi Segera Di Malaysia 2023  . Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh Hari ini admin kongsikan satu maklumat berkaitan satu isu yang menjadi polemik dalam kalangan penggemar mi segera di Malaysia iaitu terdapat bahan kimia yang dikenali sebagai ethylene oxside yang sering digunakan untuk membunuh makhluk perosak seperti serangga dan lain-lain lagi.

Jom ikuti perkongsian Gas Kimia Pembunuh Serangga Dalam Mi Segera Di Malaysia

Kepada anda yang berminat untuk mengikuti berkaitan info bantuan rasmi daripada kerajaan anda dikehendaki untuk menyertai telegram official permohonan kerja untuk mendapatkan maklumat dan info terkini mengenai jawatan kosong dari semasa ke semasa:

telegram us

Hati-hati! Gas Kimia Pembunuh Serangga Dalam Mi Segera Di Malaysia 2023 

Kini kenyataan media Kementerian kesihatan Malaysia iaitu berkaitan satu laporan berkaitan dengan isu pencemaran makanan di dalam mi segera setelah memasuki pasaran di Malaysia. Kementerian kesihatan Malaysia KKM dengan perhatiannya akan laporan dari pihak berkuasa kesihatan Taiwan mengenai isu pencemaran bahan kimia di dalam produk mee kari putih Penang halal dari Malaysia dan mi segera jenama indomie perisa ayam special.

IMG 20230426 141113 934

Di dalam kenyataan terbaru Kementerian kesihatan Malaysia KKM menyatakan bahawasanya at least merupakan sebatian gas kimia yang keras anorganik dan sering digunakan untuk membunuh makhluk perosak seperti serangga. Ianya juga digunakan sebagai bahan aktif dalam bahan pencuci tetapi tidak dibenarkan penggunaannya pada permukaan yang bersentuhan makanan.

Ikuti maklumat jawatan kosong:

Jawatan Kosong Yayasan Felda Bagi Ambilan Mei 2023

Benarkah Gas Kimia Pembunuh Serangga Dalam Mi Segera?

Bagi simple mi kari putih Penang alai telah diberikan  persempelan di Malaysia mendapati ianya telah mengikut perundangan yang telah ditetapkan oleh kementerian kesihatan. Walaupun begitu pihak KKM lebih perhatian bagi memastikan kawalan keselamatan makanan yang berterusan terus dijaga, dengan itu PKM telah mengeluarkan arahan kepada pihak syarikat mi kari putih Penang alai untuk penarikan balik secara secara sukarela produk itu bagi best berkaitan yang mempunyai tarikh luput 25 Ogos 2023 dari pasaran tempatan sekiranya dan jika ada.

Indomie:Gas Kimia Pembunuh Serangga Dalam Mi Segera Di Malaysia?

IMG 20230426 141113 738

Berdasarkan pengumpulan data dan semakan terbaru dari food safety information system of Malaysia, KKM telah mendapati dan mengesahkan bahawa terdapat kemasukan produk mi segera jenama indomie perisa ayam special keluaran negara jiran sebelah itu Indonesia ke negara kita.

Dalam hal berikut, Kementerian kesihatan KKM telah mengeluarkan arahan kepada syarikat  indomie tersebut bagi untuk tindakan tahan uji dan lepas bagi produk mi segera itu bagi perisa ayam special. Berikutan penahanan produk indomie perisa ayam special ini telah ditahan di semua pintu masuk negara dan PKM meminta pihak syarikat tersebut menarik balik secara sukarela produk terlibat dari pasaran khususnya di Malaysia.

Ada makluman terbaru juga lanjutan daripada isu penarikan semula produk mi sedaap keluaran negara Indonesia yang mengandungi asid pada tahun 2022, Kementerian kesihatan Malaysia KKM melalui bahagian keselamatan dan kualiti makanan telah meneruskan pemantauan keselamatan makanan yang berterusan ke atas produk makanan tersebut agar makanan yang dijual berkaitan di pasaran tempatan mahupun import.

Pemantauan Mi Segera Di Malaysia Yang Ada Gas Kimia Pembunuh Serangga Dalam Mi Segera Di Malaysia Sebelum Ini

Hasil pemantauan Kementerian kesihatan tentang makanan yang dieksport dari negara daripada tahun 2022 sehingga kini telah membuat pemantauan ke atas 36 sampel produk mi segera dalam pelbagai jenama di pasaran tempatan di Malaysia. Hasil pemantauan  tersebut PKM mendapati 11 sampel produk Mi sedaap telah mengandungi admin outside Dan telah diambil tindakan penguatkuasaan ke atas syarikat tersebut.

Berikutan tindakan ini telah diambil di atas perundangan yang telah wujud di negara kita tindakan itu dimaksudkan ialah memberi kompang, tindakan mahkamah dan juga penarikan balik produk tersebut dari produk atau pasaran di Malaysia.

Nasihat Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) Kepada Pengguna 

Sesungguhnya mi yang mengandungi Gas Kimia Pembunuh Serangga Dalam Mi Segera Di Malaysia telah menyebabkan Kementerian kesihatan Malaysia sentiasa mengambil perhatian  dan prihatin terhadap perkara-perkara yang boleh memberi ancaman kepada kesihatan pembeli dan pengguna. Pembeli dan pengguna dinasihatkan agar tidak mengambil sebarang barangan yang telah terlibat dalam penghasilan makanan yang telah melanggar perundangan sistem di Malaysia bahkan dilarang untuk memakan produk itu.

Sebarang maklumat atau kurus kedai berhubung isu ini pengguna boleh menghubungi Pejabat kesihatan daerah yang terdekat menyalurkan dan memaklumkan menemui laman web kkmatau laman Facebook bahagian keselamatan dan kualiti makanan pkkm www.facebook.com

Mr Deen
Mr Deen
Fulltime Writer. "Tidak perlu menjelaskan siapa dirimu kepada sesiapapun, kerana yang menyukaimu tidak perlu tahu dan yang membencimu tidak akan percaya". Terus pandang ke depan!

Anda Mungkin Meminati