Dapatkan segera info rasmi yang lengkap di sistemguruonline.my ⏬️

Permohonan Jawatan Kosong DBKL 2023 Dibuka Pelbagai Jawatan Menarik Ditawarkan

Jawatan Kosong DBKL 2023

Permohonan Jawatan Kosong DBKL 2023 Dibuka Pelbagai Jawatan Menarik Ditawarkan . Terkini, Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) Jawatan Kosong Februari 2023 telah membuka peluang kepada rakyat Malaysia yang berminat untuk memohon tawaran yang ditawarkan. Mohon untuk baca dan fahami dengan teliti kehendak bakal majikan sebelum membuat permohonan.

Jawatan yang telah ditawarkan oleh Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL)  ini ia adalah terbuka buat seluruh warganegara Malaysia yang berminat dan mempunyai kelayakan di dalam bidang yang telah disenaraikan pada rajah di bawah. Sila pastikan para calon baca syarat yang dikehendaki dengan teliti sebelum memohon jawatan tersebut.

Permohonan Jawatan Kosong DBKL 2023 Dibuka Pelbagai Jawatan Menarik Ditawarkan

Permohonan kerja kosong di DBKL ia merangkumi beberapa perkara yang perlu anda ketahui sebagaimana ia dimaklumkan dari syarikat sendiri.

 • Maklumat Jawatan Kosong Yang Ditawarkan
 • Tarikh Permohonan Dibuka Dan Ditutup
 • Langkah Buat Permohonan Jawatan
 • Syarat Kelayakan Untuk Permohonan

Makluman, segala info dan maklumat yang telah diberikan ia adalah berdasarkan kepada sumber rujukan dari laman rasmi majikan sendiri.

Dan kepada anda yang ingin mendapatkan info dan pemberitahuan semasa mengenai jawatan kosong dan peluang kerjaya, anda boleh menyertai telegram rasmi ” Permohonan Jawatan Kosong ” seluruh Malaysia:

Maklumat Permohonan Jawatan Kosong DBKL 2023 Pelbagai Jawatan Menarik Ditawarkan

Apakah Jawatan Kosong Yang Ditawarkan Oleh DBKL Tahun 2023?

Peluang menjawat kekosongan yang dibuka dibawah majikan kerajaan merupakan jawatan yang perlu diisi segera secepat mungkin. Terdapat beberapa jawatan kosong yang perlu rakyat Malaysia layak membuat permohonan kerja berdasarkan kelayakan dari peringkat PMR, SPM, Diploma dan Ijazah.

Calon berkelayakan dan memenuhi syarat-syarat yang ditetapkan untuk memohon mengisi kekosongan kerja yang diiklankan seperti di bawah:

Maklumat Jawatan:

 • Nama Majikan: Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL)
 • Lokasi Kekosongan: Kuala Lumpur
 • Status Jawatan: Kontrak/Tetap

Jawatan kosong terkini yang diiklankan adalah seperti berikut:

 1. PEGAWAI TADBIR GRED N41
 2. AHLI MUZIK (PENGUBAH LAGU) GRED B37
 3. PENOLONG PEGAWAI KESIHATAN PERSEKITARAN GRED U29

Untuk makluman kepada semua, permohonan jawatan kosong ini adalah tertakluk kepada pihak majikan yang membuat ketetapan. Bagi sebarang permohonan dan kekosongan jawatan adalah tertakluk kepada makluman pihak majikan. Jika terdapat perubahan,ianya adalah perubahan daripada pihak majikan dan sebarang kesilapan yang berlaku ia adalah diluar kawalan dan diperbaiki secepat yang mungkin.

Bilakah Tempoh Permohonan Jawatan Kosong Dibuka Dan Ditutup?

Permohonan dibuka pada sekarang dan permohonan boleh dibuat secepat yang mungkin, Permohonan jawatan ini dibuka bermula sekarang dan permohonan akan ditutup pada 27 Februari 2023 mengikut iklan yang diwar-warkan (rujuk iklan jawatan dibawah).

Permohonan boleh dibuat secara secara sah mengikut makluman majikan melalui atas talian seperti yang ditetapkan oleh pihak majikan.

Apakah Syarat Kelayakan Memohon Jawatan Kosong?

Makluman pengetahuan para pemohon, kelayakan memohon jawatan kosong ia adalah tertakluk pada syarat umum dibawah:

 • Pemohon adalah warganegara Malaysia
 • Pemohon berumur 18 tahun keatas
 • Pemohon mempunyai kelayakan akademik minimum SPM dan keatas. Kelayakan akademik seperti diploma dan ijazah.

Untuk memohon, pastikan anda ikuti langkah memohon kerja kosong terkini yang telah ditetapkan majikan seperti di bawah.

Sekiranya anda, calon yang berkelayakan dengan Ijazah, Diploma, Sijil Tinggi Persekolahan (SPM, STPM, “A” Level, Pre-U) atau Kelayakan Professional yang diiktiraf adalah di pelawa untuk memohon mengisi kekosongan jawatan di atas. (Sila rujuk iklan dan syarat kelayakan di bawah terlebih dahulu)

Selain itu calon juga perlulah mempunyai ciri-ciri berikut:

 1. Cukup syarat akademik yang ditetapkan
 2. Berminat bina kerjaya bersama majikan
 3. Berpengetahuan
 4. Mempunyai ciri kepimpinan dan lain-lain (rujuk kelayakan permohonan di bawah)

Kelebihan Bagi Jawatan Kosong Yang Ditawarkan Bagi DBKL:

 • Gaji dengan pelbagai imbuhan menarik
 • Cuti Tahunan
 • Cuti Sakit dan lain-lain
 • Dan lain-lain
Screenshot 2023 02 18 12 21 53 849 edit com.android.chrome

Screenshot 2023 02 18 12 23 05 224 edit com.android.chrome

Screenshot 2023 02 18 12 31 45 015 edit com.android.chrome

Pengambilan Jawatan Kosong DBKL 2023 Adalah Seperti Berikut 

Langkah – langkah untuk buat permohonan Jawatan Kosong DBKL

Makluman kepada para pemohon yang berminat menjadi sebahagian daripada DBKL. Anda boleh membuat permohonan jawatan dengah kadar segera selagi permohonan jawatan kosong masih belum ditutup. Mohon segera sebelum 27 Februari 2023.

Permohonan jawatan boleh dibuat secara atas talian (Online) sahaja dan mestilah mengikut prosedur permohonan yang telah ditetapkan. Pemohon diminta untuk membuat semakan maklumat butiran diri, iklan jawatan dan syrat-syarat kelayakan sebelum membuat permohonan. Pastikan juga permohonan dibuat dengan betul.

Bagi para pemohon, anda boleh baca terlebih dahulu iklan,syarat-syarat dan cara permohonan dibawah:

Iklan Jawatan Kosong DBKL

Telah dinyatakan maklumat diatas merupakan iklan serta maklumat syarat-syarat kelayakan bagi permohonan jawatan dan cara permohonan bagi setiap jawatan yang ditawarkan. Bagi anda yang berminat untuk membuat permohonan pengambilan jawatan DBKL, anda boleh ikuti cara-cara seperti yang diberikan.

Bagi anda yang berminat dengan jawatan yang ditawarkan, sila ikuti langkah-langkah yang disediakan seperti berikut :

Cara Online

 • Permohonan adalah secara online melalui portal permohonan kerja DBKL di Laman Web DBKL
 • Untuk memohon sila daftar masuk (login) atau jika anda belum mendaftar sebagai pencari kerja, sila daftar terlebih dahulu.
 • Sila lengkapkan borang online dengan maklumat yang betul dan pastikan anda memenuhi syarat kelayakan (rujuk iklan) yang diberikan sebelum menghantar permohonan
 • Pastikan anda telah melengkapkan borang permohonan dengan maklumat yang betul dan juga mengikuti syarat yang diberikan sebelum menghantar permohonan
 • Permohonan hendaklah sampai kepada pihak mereka sebelum/pada tarikh tutup. Selepas dari tarikh tersebut permohonan anda tidak akan diterima.
 • Sekiranya anda tidak menerima sebarang maklum balas dari pihak majikan dalam tempoh 3 hingga 6 bulan. Permohonan bolehlah dianggap tidak berjaya.

Mengenai Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL)

DBKL merupakan singkatan bagi Dewan Bandaraya Kuala Lumpur, yang merupakan badan berkuasa tempatan (local authority) yang bertanggungjawab atas pentadbiran dan pembangunan kawasan metropolitan Kuala Lumpur. DBKL memainkan peranan penting dalam menguruskan pembangunan dan penyelenggaraan bandaraya Kuala Lumpur, termasuk aspek keselamatan awam, keselesaan, kelestarian alam sekitar, kawalan perancangan, pengangkutan dan kemudahan sosial.

DBKL bertanggungjawab terhadap pelbagai tugas seperti pengurusan tanah dan bangunan, pengurusan sisa pepejal, pengurusan perparkiran, penyelenggaraan jalan raya, pengangkutan awam, pematuhan peraturan dan undang-undang setempat, serta banyak lagi. Selain itu, DBKL juga menguruskan pelbagai acara dan program komuniti bagi memastikan keharmonian dan kekayaan budaya di bandar Kuala Lumpur terpelihara.

Secara keseluruhan, DBKL memainkan peranan penting dalam memastikan bandar Kuala Lumpur berada di landasan pembangunan yang mampan dan memberikan kemudahan dan keselesaan yang optimum kepada penduduk dan pengunjung bandaraya.

Selain itu, DBKL juga bertanggungjawab dalam menguruskan pelbagai projek pembangunan infrastruktur seperti pembinaan jalan baru, jambatan, taman dan lapangan terbang. DBKL juga memainkan peranan penting dalam mengawal dan menangani isu-isu sosial seperti pembuangan sisa pepejal dan keselamatan awam. Sebagai badan berkuasa tempatan, DBKL juga menguruskan perancangan dan pembangunan bandar yang mampan dan selaras dengan aspirasi rakyat dan memenuhi keperluan ekonomi dan sosial setempat.

Walaupun begitu, DBKL juga seringkali menghadapi kritikan daripada orang awam, terutamanya berkaitan dengan isu-isu seperti pembangunan tanpa kawalan, perencanaan yang tidak efektif, dan pengurusan sisa pepejal yang tidak memuaskan. Namun, DBKL masih terus berusaha untuk meningkatkan kualiti perkhidmatannya dan menyediakan khidmat yang lebih baik kepada penduduk Kuala Lumpur.

Semoga dengan segala perkongsian maklumat mengenai Permohonan Jawatan Kosong DBKL 2023 Dibuka Pelbagai Jawatan Menarik Ditawarkan dapat membantu para calon yang memohon jawatan yang ditawarkan.

Sir Mohd Afizi
Sir Mohd Afizihttps://www.sistemguruonline.my/
Fulltime Writer at Sistem Guru Online. "There are two days in the year that we can't do anything, yesterday and tomorrow!"

Anda Mungkin Meminati