Dapatkan segera info rasmi yang lengkap di sistemguruonline.my ⏬️

Jawatan Kosong di Institut Pendidikan Guru Malaysia (IPG) Mac 2023

Jawatan Kosong Di Institut Pendidikan Guru Malaysia
Jawatan Kosong di Institut Pendidikan Guru Malaysia

Jawatan Kosong Di Institut Pendidikan Guru Malaysia (IPG) Mac 2023. Terkini, Institut Pendidikan Guru (IPG) telah membuka peluang kepada rakyat Malaysia yang berminat untuk memohon tawaran yang ditawarkan. Mohon untuk baca dan fahami dengan teliti kehendak bakal majikan sebelum membuat permohonan.

Jawatan yang telah ditawarkan oleh Institut Pendidikan Guru (IPG) ini ia adalah terbuka buat seluruh warganegara Malaysia yang berminat dan mempunyai kelayakan di dalam bidang yang telah disenaraikan pada rajah di bawah. Sila pastikan para calon baca syarat yang dikehendaki dengan teliti sebelum memohon jawatan tersebut.

Jawatan Kosong Di Institut Pendidikan Guru Malaysia (IPG) Mac 2023

Jawatan Kosong di Institut Pendidikan Guru Malaysia
Jawatan Kosong di Institut Pendidikan Guru Malaysia

Permohonan kerja kosong di IPG ia merangkumi beberapa perkara yang perlu anda ketahui sebagaimana ia dimaklumkan dari syarikat sendiri.

 • Maklumat Jawatan Kosong Yang Ditawarkan
 • Tarikh Permohonan Dibuka Dan Ditutup
 • Langkah Buat Permohonan Jawatan
 • Syarat Kelayakan Untuk Permohonan

Makluman, segala info dan maklumat yang telah diberikan ia adalah berdasarkan kepada sumber rujukan dari laman rasmi majikan sendiri.

Maklumat Jawatan Kosong Di Institut Pendidikan Guru Malaysia (IPG) Mac 2023

Apakah Jawatan Kosong Yang Ditawarkan Oleh IPG Tahun 2023?

Peluang menjawat kekosongan yang dibuka dibawah majikan kerajaan merupakan jawatan yang perlu diisi segera secepat mungkin. Terdapat beberapa jawatan kosong yang perlu rakyat Malaysia layak membuat permohonan kerja berdasarkan kelayakan dari peringkat PMR, SPM, Diploma dan Ijazah.

Calon berkelayakan dan memenuhi syarat-syarat yang ditetapkan untuk memohon mengisi kekosongan kerja yang diiklankan seperti di bawah:

Maklumat Jawatan:

 1. Nama Majikan: Institut Pendidikan Guru Malaysia (IPG)
 2. Lokasi Kekosongan: Seluruh Malaysia

Jawatan kosong terkini yang diiklankan adalah seperti berikut:

 • Pensyarah
 • Jurulatih Kokurikulum
 • Pegawai Pengurusan IPGK

Untuk makluman kepada semua, permohonan jawatan kosong ini adalah tertakluk kepada pihak majikan yang membuat ketetapan. Bagi sebarang permohonan dan kekosongan jawatan adalah tertakluk kepada makluman pihak majikan. Jika terdapat perubahan,ianya adalah perubahan daripada pihak majikan dan sebarang kesilapan yang berlaku ia adalah diluar kawalan dan diperbaiki secepat yang mungkin.

Bilakah Tempoh Permohonan Jawatan Kosong Dibuka Dan Ditutup?

Permohonan dibuka pada sekarang dan permohonan boleh dibuat secepat yang mungkin, Permohonan jawatan ini dibuka bermula sekarang dan permohonan akan ditutup pada 21 Mac 2023 mengikut iklan yang diwar-warkan (rujuk iklan jawatan dibawah).

Permohonan boleh dibuat secara secara sah mengikut makluman majikan melalui atas talian seperti yang ditetapkan oleh pihak majikan.

Apakah Syarat Kelayakan Memohon Jawatan Kosong?

Makluman pengetahuan para pemohon, kelayakan memohon jawatan kosong ia adalah tertakluk pada syarat umum dibawah:

 • Pemohon adalah warganegara Malaysia
 • Pemohon berumur 18 tahun keatas
 • Pemohon mempunyai kelayakan akademik minimum SPM dan keatas. Kelayakan akademik seperti diploma dan ijazah.

Untuk memohon, pastikan anda ikuti langkah memohon kerja kosong terkini yang telah ditetapkan majikan seperti di bawah.

Sekiranya anda, calon yang berkelayakan dengan Ijazah, Diploma, Sijil Tinggi Persekolahan (SPM, STPM, “A” Level, Pre-U) atau Kelayakan Professional yang diiktiraf adalah di pelawa untuk memohon mengisi kekosongan jawatan di atas. (Sila rujuk iklan dan syarat kelayakan di bawah terlebih dahulu)

Selain itu calon juga perlulah mempunyai ciri-ciri berikut:

 1. Cukup syarat akademik yang ditetapkan
 2. Berminat bina kerjaya bersama majikan
 3. Berpengetahuan
 4. Mempunyai ciri kepimpinan dan lain-lain (rujuk kelayakan permohonan di bawah)

Kelebihan Bagi Jawatan Kosong Yang Ditawarkan Bagi IPG:

 • Gaji dengan pelbagai imbuhan menarik
 • Cuti Tahunan
 • Cuti Sakit dan lain-lain
 • Dan lain-lain
Screenshot 2023 03 11 22 50 35 831 edit com.android.chrome
Jawatan Kosong di Institut Pendidikan Guru Malaysia

Pengambilan Jawatan Kosong Di Institut Pendidikan Guru Malaysia (IPG) Adalah Seperti Berikut 

Langkah – langkah untuk buat permohonan Jawatan Kosong IPG

Makluman kepada para pemohon yang berminat menjadi sebahagian daripada IPG. Anda boleh membuat permohonan jawatan dengah kadar segera selagi permohonan jawatan kosong masih belum ditutup. Mohon segera sebelum 21 Mac 2023.

Permohonan jawatan boleh dibuat secara atas talian (Online) sahaja dan mestilah mengikut prosedur permohonan yang telah ditetapkan. Pemohon diminta untuk membuat semakan maklumat butiran diri, iklan jawatan dan syrat-syarat kelayakan sebelum membuat permohonan. Pastikan juga permohonan dibuat dengan betul.

Bagi para pemohon, anda boleh baca terlebih dahulu iklan,syarat-syarat dan cara permohonan dibawah:

Mohon Disini Jawatan Kosong IPG

Telah dinyatakan maklumat diatas merupakan iklan serta maklumat syarat-syarat kelayakan bagi permohonan jawatan dan cara permohonan bagi setiap jawatan yang ditawarkan. Bagi anda yang berminat untuk membuat permohonan pengambilan jawatan IPG, anda boleh ikuti cara-cara seperti yang diberikan.

Bagi anda yang berminat dengan jawatan yang ditawarkan, sila ikuti langkah-langkah yang disediakan seperti berikut :

Cara Online

 1. Permohonan adalah secara online melalui portal permohonan kerja IPG di Laman Web Institut Pendidikan Guru Malaysia.
 2. Untuk memohon sila daftar masuk (login) atau jika anda belum mendaftar sebagai pencari kerja, sila daftar terlebih dahulu.
 3. Sila lengkapkan borang online dengan maklumat yang betul dan pastikan anda memenuhi syarat kelayakan (rujuk iklan) yang diberikan sebelum menghantar permohonan
 4. Pastikan anda telah melengkapkan borang permohonan dengan maklumat yang betul dan juga mengikuti syarat yang diberikan sebelum menghantar permohonan
 5. Permohonan hendaklah sampai kepada pihak mereka sebelum/pada tarikh tutup. Selepas dari tarikh tersebut permohonan anda tidak akan diterima.
 6. Sekiranya anda tidak menerima sebarang maklum balas dari pihak majikan dalam tempoh 3 hingga 6 bulan. Permohonan bolehlah dianggap tidak berjaya.

Mengenai IPG

Institut Pendidikan Guru (IPG) di Malaysia adalah institusi pendidikan tinggi yang khusus menyediakan program pendidikan guru. IPG bertanggungjawab untuk melatih calon guru yang berkualiti dalam pelbagai bidang seperti Bahasa Melayu, Bahasa Inggeris, Matematik, Sains, dan lain-lain. IPG juga menawarkan program pendidikan awal kanak-kanak, pendidikan khas, dan pendidikan seni.

Program-program di IPG terbahagi kepada dua jenis, iaitu Program Sarjana Muda Pendidikan (PSP) dan Program Diploma Pendidikan (PDP). PSP memerlukan kelayakan Sijil Tinggi Pelajaran Malaysia (STPM) atau kelayakan setarafannya, manakala PDP memerlukan kelayakan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) atau kelayakan setarafannya.

IPG juga menawarkan program pengajaran dan pembelajaran yang holistik dan komprehensif untuk mempersiapkan calon guru dengan kemahiran yang diperlukan untuk mengajar di pelbagai peringkat pendidikan, termasuk praktek mengajar di sekolah-sekolah tempatan. Selain itu, IPG juga mempunyai kemudahan yang lengkap dan moden, seperti perpustakaan, pusat komputer, asrama, dan kemudahan sukan.

Setelah tamat belajar di IPG, graduan boleh memohon untuk mengajar di sekolah-sekolah di Malaysia. IPG juga mempunyai hubungan rapat dengan Kementerian Pendidikan Malaysia dan sekolah-sekolah di seluruh negara untuk memastikan graduan mempunyai peluang untuk berkembang dalam bidang pendidikan.

Secara keseluruhannya, IPG di Malaysia memainkan peranan penting dalam melatih dan memperkasakan calon guru yang berkualiti dalam bidang pendidikan, dan memainkan peranan utama dalam pembangunan pendidikan negara.

Semoga dengan segala perkongsian maklumat mengenai Jawatan Kosong Di Institut Pendidikan Guru Malaysia (IPG) Mac 2023 dapat membantu para calon yang memohon. Semoga Allah permudahkan segala urusan.

Sir Mohd Afizi
Sir Mohd Afizihttps://www.sistemguruonline.my/
Fulltime Writer at Sistem Guru Online. "There are two days in the year that we can't do anything, yesterday and tomorrow!"

Anda Mungkin Meminati