Dapatkan segera info rasmi yang lengkap di sistemguruonline.my ⏬️

e-Tunai Belia Rahmah 2023 Syarat Dan Cara Tebus RM200.

e-Tunai Belia Rahmah 2023 Syarat Dan Cara Tebus RM200.

e-Tunai Belia Rahmah 2023 Syarat Dan Cara Tebus RM200.

Kementerian Kewangan Malaysia telah mengumumkan Program ePemula di bawah Belanjawan 2022, yang bertujuan untuk meringankan beban kewangan golongan belia, membantu pemulihan perniagaan pekedai fizikal, dan menggalakkan transaksi tanpa tunai. Program ini melibatkan penyedia perkhidmatan e-dompet terpilih dan telah memberikan manfaat kepada sekitar 2 juta rakyat Malaysia melalui kredit ePemula bernilai RM200. Penyedia perkhidmatan e-dompet yang mengambil bahagian dalam program ini, termasuklah BigPay, GrabPay, ShopeePay, dan Touch ‘n Go eWallet, juga menawarkan inisiatif tambahan seperti baucar, pulangan tunai, diskaun, mata ganjaran, dan ‘coins’.

Bantuan E-Tunai Belia Syarat Dan Cara Penebusan RM200 adalah merupakan sebuah bantuan kerajaan yang dilancarkan pada tahun 2023 dengan usaha untuk membantu dan mengurangkan beban yang telah ditanggung oleh rakyat.

Dengan pengumuman terbaru mengenai bantuan ini yang masih berlangsung dan akan  memberi kegembiraan dan kesenangan kepada mereka yang mengharapkan bantuan kewangan oleh kerajaan.

Jom ikuti maklumat lanjut berkaitan dengan e-Tunai Belia Rahmah 2023 Syarat Dan Cara Tebus RM200.

e-Tunai Belia Rahmah 2023 Syarat Dan Cara Tebus RM200

Bantuan E-Tunai Belia Rahmah

Bantuan E-Tunai Belia Syarat Dan Cara Penebusan RM200 adalah salah satu inisiatif di bawah ikhtiar minimum bebanan hidup yang bermatlamat bagi membantu golongan yang kurang berkemampuan dalam menghadapi cabaran kos sara hidup.

Usaha kerajaan ini adalah denga memberi bantuan dari segi kewangan secara berfasa. Mengikuti kategori yang telah ditetapkan dijangkan akan dapat membantu mereka yang memerlukan.

Bilakah Tarikh Bantuan E-Tunai Belia Rahmah

Tarikh pengumuman permohonan inisiatif ini bagi tahun 2023 adalah sebelum Raya Haji.

Jika dibandingkan dengan tahun lalu, pembukaan permohonan kredit ePemula telah dilakukan dari 11 April hingga 1 Jun 2022.

Selepas permohonan kredit berjaya dilakukan, pemohon dikehendaki untuk membelanjakan kredit tersebut tidak melebihi 11.59 malam, 10 Jun 2022.

Baki kredit ePemula yang tidak digunakan oleh pemohon akan luput secara automatik dari e-dompet setelah tarikh akhir ini.

Bantuan E-tunai Belia Rahmah sebanyak RM200 dijangka boleh ditebus pada akhir Jun 2023

Insentif yang ditawarkan oleh penyedia perkhidmatan e-dompet bergantung kepada polisi masing-masing dan pengumuman kempen penyedia perkhidmatan e-dompet tersebut perlu dirujuk untuk mendapatkan maklumat lanjut.

photo1684122337
e-Tunai Belia Rahmah 2023 Syarat Dan Cara Tebus RM200.

 Kemaskini e-Tunai Belia Rahmah 2023 Syarat Dan Cara Tebus RM200.

 Permohonan Baru / Kemaskini Bantuan E-Tunai Belia Rahmah

Untuk pemohon yang perlu membuat permohonan baharu e-tunai adalah seperti berikut:

MOHON DISINI & MAKLUMAT LANJUT

Semakan Syarat Kelayakan e-tunai belia rahmah 2023

Bagi penerima bantuan e-tunai belia rahmah 2023 yang layak menerima bayaran adalah merujuk pada penerima BKM 2022 yang telah disemak silang dengan data kematian pemohon dan pasangan sehingga 10 Jun 2023 sahaja.

 • Syarat kelayakan:
  1. Warganegara Malaysia;
  2. Berumur 18-20 tahun pada 2023; atau berstatus aktif sebagai pelajar sepenuh masa di institusi pendidikan di Malaysia*
  • Kolej Komuniti
  • Politeknik
  • Universiti Awam (UA)/Institusi Pendidikan Tinggi Awam (IPTA)
  • Institusi Pendidikan Tinggi Swasta (IPTS)
  • Pelajar institusi pendidikan yang setara dengan Tingkatan 6
  • Senior Middle 3
  • Sijil Tinggi Agama (STAM)
  • Diploma Kolej Vokasional
  • Diploma dan setara institusi TVET
  • Pengajian Asas (Foundation)/Asasi
  • A-Level
  • International Baccalaureate Diploma
  • Australian Matriculation (AUSMAT) Diploma
  • Diploma Lanjutan
  • Sarjana Muda dan setaraf
  • Sarjana dan setaraf
  • Doktor Falsafah dan setaraf
  • kursus profesional yang bertaraf diploma dan ke atas yang diiktiraf oleh Kerajaan atau badan-badan profesional di Malaysia
 

Bantuan Lain Yang Patut Anda Ketahui:

Makluman Tambahan e-Tunai Belia Rahmah 2023 Syarat Dan Cara Tebus RM200.

Inisiatif eTunai Belia Rahmah merupakan satu inisiatif tahunan yang diperkenalkan oleh Kerajaan sebelum ini dalam Belanjawan 2022 (e-Pemula).

Menurut Kementerian Kewangan yang ditemuramah oleh Utusan Malaysia, pemberian bantuan e-dompet sebanyak RM200 kepada pelajar universiti di negara ini akan dimulakan pada Jun 2023.

Pemberian bantuan e-dompet ini telah diperluaskan kepada semua mahasiswa yang layak dan tidak terhad kepada mahasiswa berusia antara 18 hingga 20 tahun seperti yang diumumkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Kementerian Kewangan bersama-sama dengan kerjasama kementerian-kementerian yang terlibat sedang dalam proses menyiapkan dengan jayanya penyediaan perkhidmatan e-dompet ini, termasuk pembangunan sistem data program ini dan keperluan pengajian, sebelum pelancarannya pada akhir bulan Jun nanti.

Sebelum ini, akhbar tempatan telah melaporkan tentang rayuan mahasiswa universiti kepada kerajaan untuk segera melaksanakan bantuan RM200 e-dompet kepada mereka seperti yang diumumkan oleh Perdana Menteri pada 7 April yang lalu.

Mahasiswa berpendapat bahawa bantuan ini dapat membantu meringankan beban kewangan dan menghadapi kos sara hidup yang semakin meningkat di kampus.

Kementerian Pengajian Tinggi, ketika dihubungi, menyatakan bahawa semua keputusan berkaitan pemberian bantuan e-dompet sebanyak RM200 kepada mahasiswa akan ditangani oleh Kementerian Kewangan.

Kementerian Pengajian Tinggi turut menekankan bahawa mereka bekerjasama rapat dengan Kementerian Kewangan dalam usaha memastikan pelaksanaan pemberian bantuan e-dompet kepada pelajar universiti berjalan lancar dan berkesan.

Bantuan e-dompet sebanyak RM200 ini dianggap sebagai langkah penting dalam memberikan sokongan kewangan kepada pelajar dalam menangani perbelanjaan sara hidup sambil menuntut di universiti.

Selain itu, Kementerian Kewangan turut menjelaskan pihaknya telah bekerjasama dengan penyedia perkhidmatan e-dompet bagi memastikan sistem ini berfungsi dengan baik dan dapat memberi manfaat kepada pelajar.

Berdasarkan maklumat yang diterima, proses menyediakan perkhidmatan e-dompet dan membina sistem data untuk program ini berada di peringkat akhir dan dijadualkan akan dilancarkan pada penghujung Jun ini.

Kerajaan amat prihatin terhadap kebajikan pelajar universiti dan mengambil langkah ini untuk memastikan mereka mendapat bantuan kewangan yang mereka perlukan.

Diharapkan e-dompet RM200 ini dapat memberikan sokongan yang memberangsangkan kepada pelajar universiti, membantu mereka menguruskan perbelanjaan harian, dan membolehkan mereka memberi tumpuan sepenuhnya kepada pelajaran.

Kementerian Kewangan dan Kementerian Pengajian Tinggi akan terus bekerjasama bagi memastikan inisiatif eTunai Belia Rahmah berjalan lancar dan memberi manfaat kepada pelajar universiti di seluruh negara.

Dalam kesimpulannya,e-Tunai Belia Rahmah 2023 Syarat Dan Cara Tebus RM200. bentuk bantuan yang penting dalam bajet 2023. Ia membantu rakyat Malaysia yang memerlukan sedikit kelegaan kewangan pada masa ini, dan pada masa yang sama membantu dalam meningkatkan ekonomi negara. Oleh itu, ia adalah satu inisiatif yang baik dari kerajaan dan patut dihargai dan digunakan sebaik mungkin oleh rakyat Malaysia.(e-Tunai Belia Rahmah 2023 Syarat Dan Cara Tebus RM200)

Mr Deen
Mr Deen
Fulltime Writer. "Tidak perlu menjelaskan siapa dirimu kepada sesiapapun, kerana yang menyukaimu tidak perlu tahu dan yang membencimu tidak akan percaya". Terus pandang ke depan!

Anda Mungkin Meminati