Dapatkan segera info rasmi yang lengkap di sistemguruonline.my ⏬️

Jawatan Kosong UPSI 2023

Jawatan Kosong UPSI 2023
Jawatan Kosong UPSI 2023

Jawatan Kosong UPSI 2023. Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI ingin menawarkan peluang kerjaya kepada sesiapa sahaja yang berminat dan mempunyai kelayakan didalam bidang berkaitan. Dinasihatkan kepada yang berminat dengan jawatan yang ditawarkan untuk membaca sampai habis deskripsi kerja yang dibuka.

UPSI adalah sebuah institusi pendidikan gah yang tidak asing lagi di Malaysia yang menawarkan pengajian pendidikan yang kompleks dan komprehensif. Amat beruntung jika sesiapa yang dapat menjadi sebahagian daripada tenaga kerja disana.

UNIVERSITI PENDIDIKAN SULTAN IDRIS ingin mempelawa calon di kalangan Warganegara Malaysia yang dinamik, inovatif dan bercita-cita tinggi untuk bersama-sama merealisasikan wawasan universiti sebagai Universiti No. 1 Pendidikan di Malaysia dan  berumur tidak kurang 18 tahun pada tarikh tutup iklan serta berkelayakan dalam bidang yang berkaitan untuk mengisi jawatan di UPSI.

Mohon Sekarang Jawatan Kosong UPSI 2023

Apakah Jawatan Kosong UPSI 2023 Yang Ditawarkan?

BILKUMPULAN PERKHIDMATANJAWATANGREDTARAF
1.Pengurusan & ProfesionalSkim Perkhidmatan Khas Universiti (Bidang Perakaunan dan Pemasaran)41Kontrak
2.PelaksanaSkim Perkhidmatan Khas Universiti19Kontrak
5.PelaksanaSkim Perkhidmatan Khas Universiti (Pengawal Keselamatan)11Kontrak
6.PelaksanaSkim Perkhidmatan Khas Universiti  (Pengasuh)11Kontrak

Bilakah Tarikh Tutup Permohonan?

Tarikh tutup permohonan jawatan yang diiklankan adalah pada 05 Januari 2023.

Bagaimanakah Cara Membuat Permohonan?

 1. Pemohon perlu mendaftar dan mempunyai akaun dengan Online Job Application UPSI (myjobs.upsi.edu.my).
 2. Untuk permohonan jawatan kali kedua dan seterusnya, pemohon tidak perlu mendaftar semula atau mewujudkan akaun baru, sebaliknya hanya perlu mengemaskini jawatan yang dipohon dalam akaun sedia ada.
 3. Permohonan secara atas talian perlu diisi dengan lengkap kerana permohonan akan diproses menggunakan permohonan atas talian ini. Permohonan yang tidak lengkap akan ditolak dan tidak akan diproses.
 4. Permohonan adalah terbatal sekiranya didapati pemohon memberikan maklumat yang tidak benar.
 5. Setelah permohonan lengkap diisi,

5.1 sila cetak dan pastikan gambar berjaya dimuat naik/dilekatkan;

5.2 sila sertakan salinan dokumen / sijil yang telah disahkan oleh Pegawai Kerajaan Gred 41 dan ke atas seperti berikut: –
(i) Kad Pengenalan;
(ii) Ijazah Sarjana Muda/Diploma (jika berkaitan);
(iii) Transkrip Akademik (jika berkaitan);
(iv) Sijil Matrikulasi KPM/STPM/STAM/SPM/SPVM/SPMV/SVM/SKM/PT3/PMR/SRP atau setaraf (jika berkaitan);
(v) Sijil Kokurikulum; dan
(vi) Lain-lain dokumen yang berkaitan.
5.3 dihantarkan ke alamat yang tertulis di bawah dan bukan diemel;
5.4 pemohon yang terdiri daripada warga UPSI (kakitangan bertaraf tetap/ kontrak/sementara/sambilan) perlu menghantar permohonan bersama surat iringan kepada Unit Perjawatan, Bahagian Sumber Manusia (BSM) melalui Ketua Pusat Tanggungjawab (PTj).

6. Pemohon perlu menyemak dari semasa ke semasa pengumuman yang dibuat di bahagian Semak Permohonan di myjobs.upsi.edu.my untuk mengetahui status terkini permohonan. Pihak UPSI tidak akan bertanggungjawab jika pemohon mendakwa tidak mengetahui mengenai status permohonannya disebabkan pemohon tidak menyemak status permohonan secara dalam talian di ruangan tersebut.

7. Pemohon diminta mengisi maklumat alamat emel yang aktif. Permohonan secara dalam talian ini akan menggunakan emel sebagai salah satu medium komunikasi antara pihak UPSI dan pemohon. Pihak UPSI tidak akan bertanggungjawab jika pihak pemohon tidak menerima makluman yang dihantar secara emel kepada pemohon yang disebabkan oleh pemohon tidak mengakses emelnya.

Untuk Maklumat Lanjut Sila Klik

Iklan Penuh Jawatan Kosong

Calon-calon yang layak selepas tapisan sahaja akan dipanggil untuk ditemu duga

 1. Pemohon yang tidak menerima sebarang maklum balas dari UPSI dalam tempoh enam (6) bulan dari tarikh tutup iklan adalah dianggap tidak berjaya.
 2. Sila hantarkan permohonan ke:

Unit Perjawatan
Bahagian Sumber Manusia
Universiti Pendidikan Sultan Idris
35900 Tanjung Malim, Perak

Untuk sebarang pertanyaan, sila hubungi Unit Perjawatan, BSM :

No. Telefon : 05 – 450 6328 / 6338 / 6399 / 6339 / 6340

Emel : [email protected]

Baca Juga:

Latar Belakang UPSI

Pusat latihan guru pertama di Tanah Melayu pada asalnya terletak di Taiping dan dikenali sebagai Maktab Perguruan Matang. Dibuka pada tahun 1913, rumah bangsawan Melayu Taiping, Ngah Ibrahim berfungsi sebagai maktab perguruan pertama di Tanah Melayu sehingga ia dipindahkan ke Tanjung Malim sembilan tahun kemudian dan diberi nama Sultan Perak ketika itu. Sejarah UPSI seperti yang kita ketahui hari ini bermula pada tahun 1922 apabila universiti itu dikenali sebagai Kolej Latihan Sultan Idris (SITC). Ia ditetapkan oleh timbalan pengarah sekolah Melayu, R.O. Winstedt sebagai maktab latihan untuk guru Melayu. Dinamakan sempena Almarhum Sultan Idris Murshidul Azam Shah, Sultan Perak ke-28, maktab itu dibuka pada 29 November 1922 oleh ketua setiausaha Negeri-Negeri Melayu Bersekutu, Sir George Maxwell.

Rejim pengajaran awal memerlukan pelajar melengkapkan kursus tiga tahun latihan di mana kemahiran tradisional dan aritmetik diajar. Dengan penerimaan pakai Ordinan Pelajaran 1957 berdasarkan syor Laporan Jawatankuasa Pendidikan 1956 (lebih dikenali sebagai Laporan Razak), kursus latihan dilanjutkan kepada lima tahun dan mata pelajaran baharu telah diperkenalkan. SITC juga dikenali secara rasmi dengan nama Melayunya, Maktab Perguruan Sultan Idris (Bahasa Inggeris: Maktab Perguruan Sultan Idris) atau MPSI.

Pada tahun 1976, MPSI menjadi pendidikan bersama dengan kemasukan kumpulan pertama 150 pelajar perempuan. Pada tahun 1987, MPSI telah dinaik taraf dan dinamakan semula sebagai Institut Perguruan Sultan Idris (Bahasa Inggeris: Institut Perguruan Sultan Idris) atau IPSI dan kursus baharu telah disediakan yang membawa kepada ijazah yang dianugerahkan oleh Universiti Pertanian Malaysia (kini dikenali sebagai Universiti Putra Malaysia). Pada tahun 1997, IPSI telah dinaik taraf menjadi universiti masa kini dan dinamakan Universiti Pendidikan Sultan Idris.

Kampus

UPSI mempunyai dua kampus iaitu Kampus Sultan Abdul Jalil Shah (KSAJS) dan Kampus Sultan Azlan Shah (KSAS). Kampus utama terletak di tapak seluas 300 ekar di bandar Tanjung Malim yang merentasi kedua-dua sempadan negeri Perak dan Selangor. Sebuah kampus baharu terletak di tapak seluas 800 ekar (3.2 km2) di perbandaran baharu Proton City, 5 kilometer dari kampus semasa.

Fakulti

Sebanyak sembilan fakulti telah ditubuhkan iaitu:

 • Fakulti Sastera, Pengkomputeran dan Industri Kreatif (FSKIK)Pengkomputeran
 • Mencipta Multimedia
 • Seni dan Reka Bentuk
 • Fakulti Sains dan Matematik (FSMT)
 • Fakulti Pengurusan dan Ekonomi (FPE)
 • Fakulti Sains Sukan dan Kejurulatihan (FSSK)
 • Fakulti Muzik dan Seni Persembahan (FMSP)
 • Pendidikan Muzik & Muzik
 • menari
 • Teater
 • Fakulti Bahasa dan Komunikasi (FBK)
 • Fakulti Sains Sosial dan Kemanusiaan (FSK)
 • Fakulti Pendidikan Teknikal dan Vokasional (FPTV)
 • Fakulti Pembangunan Manusia (FPM)

Tujuan penubuhan

Matlamat asal maktab ini dibangunkan adalah untuk melatih guru-guru untuk sekolah-sekolah Melayu, demikian itu juga, pihak British juga berharap lepasan SITC akan dapat dimanfaatkan sebagai tenaga pekerja mereka. SITC kemudiannya seolah-olah menjadi Pusat Kehidupan Intelektual Melayu dengan penuntut-penuntut yang datang dari segenap pelusuk Semenanjung. Pertemuan penuntut-penuntut Melayu ini secara langsung atau tidak langsung telah membuka mata mereka tentang tanggungjawab meninggikan tahap pelajaran anak-anak Melayu dan membawa kepada perkembangan golongan terpelajar Melayu yang bersemangat kebangsaan. Keunggulan SITC membentuk pelajar dan pelajaran Melayu terbukti sehingga selesai Perang Dunia Kedua, bahkan hingga beberapa tahun selepasnya, sebelum wujud beberapa institusi pengajian tinggi lainnya.-sumber Wikipedia

dairy 1986532 640 5

Akhir Sekali, semoga dipermudahkan kepada semua yang membuat permohonan agar dapat berkhidmat di UPSI.

Sir Mohd Afizi
Sir Mohd Afizihttps://www.sistemguruonline.my/
Fulltime Writer at Sistem Guru Online. "There are two days in the year that we can't do anything, yesterday and tomorrow!"

Anda Mungkin Meminati