Dapatkan segera info rasmi yang lengkap di sistemguruonline.my ⏬️

STR Bujang Fasa 2 : Kemaskini & Semakan Bayaran Sumbangan Tunai Rahmah

STR Bujang Fasa 2 : Kemaskini & Semakan Bayaran Sumbangan Tunai Rahmah

STR Bujang Fasa 2 : Kemaskini & Semakan Bayaran Sumbangan Tunai Rahmah. Sumbangan Tunai Rahmah (STR) adalah merupakan sebuah bantuan kerajaan yang dilancarkan pada tahun 2023 dengan usaha untuk membantu dan mengurangkan beban yang telah ditanggung oleh rakyat.

Dengan pengumuman terbaru mengenai bantuan ini yang masih berlangsung dan akan Melalui empat fasa sepanjang tahun 2023 akan memberi kegembiraan dan kesenangan kepada mereka yang mengharapkan bantuan kewangan oleh kerajaan.

Untuk anda yang berminat untuk dapatkan bantuan kerajaan terkini dan semasa, anda boleh ikut Telegram rasmi sistem guru online:

telegram us

STR Bujang Fasa 2 : Kemaskini & Semakan Bayaran Sumbangan Tunai Rahmah

Bantuan Sumbangan Tunai Rahmah (STR)

Bantuan STR adalah salah satu inisiatif di bawah konsep Payung Rahmah yang bermatlamat bagi membantu golongan yang kurang berkemampuan dalam menghadapi cabaran kos sara hidup.

Usaha kerajaan ini adalah denga memberi bantuan dari segi kewangan secara berfasa. Mengikuti kategori yang telah ditetapkan dijangkan akan dapat membantu mereka yang memerlukan.

Untuk Syarat Kelayakan STR Bujang

Bagi golonhan bujang layak menerima STR sekiranya memenuhi kategori kelayakan seperti berikut:

 Bujang

 • Merupakan Bujang atau Ibu atau Bapa Tunggal / Balu / Janda / Duda yang tidak mempunyai anak yang menepati syarat; dan
 • Adalah had umur adalah 21-59 tahun; dan
 • Untuk pendapatan bagi Bujang adalah RM2,500 dan ke bawah.

Makluman : Individu bujang berumur 21 tahun dan ke atas yang masih belajar sepenuh masa di Institusi Pengajian Tinggi Awam / Swasta hanya dibenarkan bagi dimasukkan ke dalam maklumat anak / tanggungan permohonan isi rumah dan tidak dibenarkan membuat permohonan sebagai individu bujang. Mohon rakyat cakna akan makluman ini.

Apakah Jumlah & Tarikh Terima Bayaran?

Untuk jumlah bayaran bantuan tunai ini bagi penerima berstatus bujang yang layak adalah sebanyak RM350.

Jumlah & Tarikh Terima Bayaran Jumlah bayaran bantuan tunai ini bagi penerima berstatus bujang yang layak adalah : RM350

Bagi kadar tambahan STR berjumlah RM600 adalah dikhususkan untuk penerima isi rumah yang telah dikenal pasti berada dalam kategori miskin tegar. Kelayakan kadar tambahan ini terhad kepada:

 • Untuk penerima isi rumah yang tersenarai sebagai Miskin Tegar dalam rekod data eKasih; dan
 • Hendaklah berpendapatan isi rumah tidak melebihi PGK Miskin Tegar RM1,169 berdasarkan semakan silang agensi pendapatan
 • Untuk makluman, Sumbangan ini akan disalurkan dalam bentuk bakul makanan dan juga secara baucar untuk barangan makanan asas bernilai RM100 bagi tempoh 6 bulan.

Bilakah Tarikh Bayaran STR Bujang?

Untuk penerima bantuan tunai 2023 untuk kategori bujang akan menerima bayaran dalam fasa berikut:

 • Fasa 1 (Januari) : RM100
 • Fasa 2 (April) RM100
 • Fasa 3 (Julai) : RM150
 • Fasa 4 (November) : RM0

Jumlah keseluruhan bantuan bujang STR RM350

Fasa 1 (Januari) : RM100 Fasa 2 (April) RM100 Fasa 3 (Julai) : RM150 Fasa 4 (November) : RM0 Jumlah : RM350
STR Bujang Fasa 2

 Kemaskini & Semakan Bayaran Sumbangan Tunai Rahmah

 Permohonan Baru / Kemaskini STR 2023

Untuk pemohon yang perlu membuat permohonan baharu STR adalah seperti berikut:

 1. Pemohon yang mana masih tiada rekod dalam sistem STR; serta
 2. Jumlah pendapatan isi rumah sehingga RM5,000 dan ke bawah; atau
 3. Jumlah pendapatan hingga RM2,500 dan ke bawah untuk individu bujang / tiadapasangan / tiada anak yang menepati syarat kelayakan.

Untuk para pemohon yang perlu membuat kemas kini permohonanSTR adalah seperti berikut:

 1. Pemohon yang mana tidak mengemaskini permohonan untuk tiga tahun berturut-turut sepanjang pelaksanaan BSH 2020, BPR 2021 dan BKM 2022
 2. Penerima untuk STR Fasa 1 yang mempunyai perubahan maklumat terkini

Semakan Syarat Kelayakan STR 2023?

Bagi penerima bantuan STR 2023 yang layak menerima bayaran Fasa 1 adalah merujuk pada penerima BKM 2022 yang telah disemak silang dengan data kematian pemohon dan pasangan sehingga 31 Disember 2022 sahaja.

Untuk makluman kepada semua, bayaran bagi STR 2023 Fasa 1 dan 2 menggunakan maklumat penerima BKM 2022 dan pembayaran Fasa 3 dan 4 akan menggunakan maklumat penerima STR 2023.

Oleh itu bagi mereka yang ingin membuat kemaskini boleh membuat kemaskini dengan kadar segera. Adalah patut untuk anda perbaharui data anda untuk kerajaan memberi bantuan yang jelas.

Bagi permohonan baru dan proses kemaskini STR boleh dibuat mengikut kaedah berikut:

PERMOHONAN ATAS TALIAN

BAGI PERMOHONAN SECARA MANUAL / FIZIKAL

 • Tarikh : Bermula 8-31 Mac 2023
 • Adalah pemohon boleh mengisi dan mengemukakan Borang Permohonan STR dengan hadir ke :
  • Pejabat LHDNM
  • Pejabat Satelit (PS) LHDNM
  • Pusat Khidmat Hasil (PKH) LHDNM
  • Pusat Transformasi Bandar (UTC) LHDNM

Untuk makluman,Kata Laluan MySTR adalah berdasarkan maklumat pada MyBKM 2022 sahaja.

Bagi tahu lebih lanjut, sila rujuk portal rasmi STR 2023 di pautan rasmi Sumbangan Tunai Rahmah https://bantuantunai.hasil.gov.my atau maklumat dari laman web rasmi Belanjawan 2023 https://budget.mof.gov.my/manfaat/faq/str.html

Bajet 2023 : Bantuan Sumbangan Tunai Rahmah Dan Bantuan KWSP

Bajet 2023 baru-baru ini diumumkan oleh kerajaan Malaysia, dengan pelbagai langkah dan inisiatif yang ditawarkan untuk membantu rakyat yang terkesan oleh pandemik COVID-19 dan meningkatkan ekonomi negara. Dalam bajet tersebut, terdapat dua bentuk bantuan yang ditawarkan, iaitu Bantuan Sumbangan Tunai Rahmah dan Bantuan KWSP.

Bantuan Sumbangan Tunai Rahmah adalah satu inisiatif baru yang dilancarkan oleh kerajaan untuk membantu golongan yang memerlukan, terutamanya mereka yang terkesan secara ekonomi oleh pandemik COVID-19. Setiap isi rumah yang layak akan menerima sumbangan tunai sebanyak RM500, dengan penerimaannya akan dibuat dalam tiga fasa berasingan. Ini adalah satu langkah yang penting dalam membantu rakyat Malaysia untuk mengatasi kesukaran kewangan yang dihadapi pada masa ini.

Bantuan KWSP, di sisi lain, adalah satu lagi bentuk bantuan yang diperkenalkan oleh kerajaan dalam bajet 2023. Bantuan ini bertujuan untuk membantu pekerja yang telah kehilangan pekerjaan atau pendapatan akibat pandemik COVID-19. Kerajaan akan memberikan bantuan sebanyak RM500 kepada pekerja yang terkesan, yang akan disalurkan melalui akaun KWSP mereka. Ini akan membantu pekerja untuk memperoleh sedikit kelegaan kewangan pada masa ini.

Kedua-dua bantuan ini adalah inisiatif yang baik dari kerajaan, kerana mereka akan membantu rakyat Malaysia yang memerlukan sedikit kelegaan kewangan pada masa ini. Walaupun ia mungkin tidak mencukupi sepenuhnya untuk menyelesaikan semua masalah kewangan yang dihadapi oleh rakyat Malaysia, ia adalah satu langkah yang baik dalam membantu mereka yang terkesan secara ekonomi oleh pandemik COVID-19.

Selain daripada itu, bantuan-bantuan ini juga membantu dalam meningkatkan ekonomi negara. Dengan memberikan bantuan kepada golongan yang memerlukan, kerajaan sedang membantu untuk meningkatkan daya beli rakyat, yang pada gilirannya akan membantu untuk meningkatkan permintaan untuk barangan dan perkhidmatan, dan seterusnya membantu dalam menggerakkan ekonomi negara.

Dalam kesimpulannya, STR Bujang Fasa 2 : Kemaskini & Semakan Bayaran Sumbangan Tunai Rahmah bentuk bantuan yang penting dalam bajet 2023. Ia membantu rakyat Malaysia yang memerlukan sedikit kelegaan kewangan pada masa ini, dan pada masa yang sama membantu dalam meningkatkan ekonomi negara. Oleh itu, ia adalah satu inisiatif yang baik dari kerajaan dan patut dihargai dan digunakan sebaik mungkin oleh rakyat Malaysia.

Cikgu Ahmad
Cikgu Ahmad
"It always seems impossible until it's done."

Anda Mungkin Meminati