Dapatkan segera info rasmi yang lengkap di sistemguruonline.my ⏬️

Jawatan Kosong LPPKN 2023 Lembaga Penduduk dan Pembangunan Keluarga Negara | Wow

 

Jawatan Kosong LPPKN 2023

Jawatan Kosong LPPKN 2023 Lembaga Penduduk dan Pembangunan Keluarga Negara. Terkini, Lembaga Penduduk dan Pembangunan Keluarga Negara (LPPKN) Jawatan Kosong Februari 2023 telah membuka peluang kepada rakyat Malaysia yang berminat untuk memohon tawaran yang ditawarkan. Mohon untuk baca dan fahami dengan teliti kehendak bakal majikan sebelum membuat permohonan.

Jawatan yang telah ditawarkan oleh LPPKN ini ia adalah terbuka buat seluruh warganegara Malaysia yang berminat dan mempunyai kelayakan di dalam bidang yang telah disenaraikan pada rajah di atas. Sila pastikan para calon baca syarat yang dikehendaki dengan teliti sebelum memohon jawatan tersebut.

Jawatan Kosong LPPKN 2023 Lembaga Penduduk dan Pembangunan Keluarga Negara

Permohonan kerja kosong di LPPKN ia merangkumi beberapa perkara yang perlu anda ketahui sebagaimana ia dimaklumkan dari syarikat sendiri.

 • Maklumat Jawatan Kosong Yang Ditawarkan
 • Tarikh Permohonan Dibuka Dan Ditutup
 • Langkah Buat Permohonan Jawatan
 • Syarat Kelayakan Untuk Permohonan

Makluman, segala info dan maklumat yang telah diberikan ia adalah berdasarkan kepada sumber rujukan dari laman rasmi majikan sendiri.

Dan kepada anda yang ingin mendapatkan info dan pemberitahuan semasa mengenai jawatan kosong dan peluang kerjaya, anda boleh menyertai telegram rasmi ” Permohonan Jawatan Kosong ” seluruh Malaysia:

telegram us

Maklumat Jawatan Kosong LPPKN 2023 Pelbagai Jawatan Menarik Ditawarkan

Apakah Jawatan Kosong Yang Ditawarkan Oleh LPPKN Tahun 2023?

Peluang menjawat kekosongan yang dibuka dibawah majikan kerajaan merupakan jawatan yang perlu diisi segera secepat mungkin. Terdapat beberapa jawatan kosong yang perlu rakyat Malaysia layak membuat permohonan kerja berdasarkan kelayakan dari peringkat PMR, SPM, Diploma dan Ijazah.

Calon berkelayakan dan memenuhi syarat-syarat yang ditetapkan untuk memohon mengisi kekosongan kerja yang diiklankan seperti di bawah:

Maklumat Jawatan:

 1. Nama Majikan: Lembaga Penduduk dan Pembangunan Keluarga Negara (LPPKN)
 2. Lokasi Kekosongan: Negeri Sembilan
 3. Status Jawatan: Kontrak

Jawatan kosong terkini yang diiklankan adalah seperti berikut:

 • Penolong Pegawai Pembangunan Masyarakat
 • Pembantu Perangkaan

Untuk makluman kepada semua, permohonan jawatan kosong ini adalah tertakluk kepada pihak majikan yang membuat ketetapan. Bagi sebarang permohonan dan kekosongan jawatan adalah tertakluk kepada makluman pihak majikan. Jika terdapat perubahan,ianya adalah perubahan daripada pihak majikan dan sebarang kesilapan yang berlaku ia adalah diluar kawalan dan diperbaiki secepat yang mungkin.

Bilakah Tempoh Permohonan Jawatan Kosong Dibuka Dan Ditutup?

Permohonan dibuka pada sekarang dan permohonan boleh dibuat secepat yang mungkin, Permohonan jawatan ini dibuka bermula sekarang dan permohonan akan ditutup pada 17 Februari 2023 mengikut iklan yang diwar-warkan (rujuk iklan jawatan dibawah).

Permohonan boleh dibuat secara secara sah mengikut makluman majikan melalui atas talian seperti yang ditetapkan oleh pihak majikan.

Apakah Syarat Kelayakan Memohon Jawatan Kosong?

Makluman pengetahuan para pemohon, kelayakan memohon jawatan kosong ia adalah tertakluk pada syarat umum dibawah:

 1. Pemohon adalah warganegara Malaysia
 2. Pemohon berumur 18 tahun keatas
 3. Pemohon mempunyai kelayakan akademik minimum SPM dan keatas. Kelayakan akademik seperti diploma dan ijazah.

Untuk memohon, pastikan anda ikuti langkah memohon kerja kosong terkini yang telah ditetapkan majikan seperti di bawah.

Sekiranya anda, calon yang berkelayakan dengan Ijazah, Diploma, Sijil Tinggi Persekolahan (SPM, STPM, “A” Level, Pre-U) atau Kelayakan Professional yang diiktiraf adalah di pelawa untuk memohon mengisi kekosongan jawatan di atas. (Sila rujuk iklan dan syarat kelayakan di bawah terlebih dahulu)

Selain itu calon juga perlulah mempunyai ciri-ciri berikut:

 • Cukup syarat akademik yang ditetapkan
 • Berminat bina kerjaya bersama majikan
 • Berpengetahuan
 • Mempunyai ciri kepimpinan dan lain-lain (rujuk kelayakan permohonan di bawah)

Kelebihan Bagi Jawatan Kosong Yang Ditawarkan Bagi LPPKN:

 • Gaji dengan pelbagai imbuhan menarik
 • Cuti Tahunan
 • Cuti Sakit dan lain-lain
 • Dan lain-lain

Pengambilan Jawatan Kosong LPPKN 2023 Adalah Seperti Berikut 

Langkah – langkah untuk buat permohonan Jawatan Kosong LPPKN

Makluman kepada para pemohon yang berminat menjadi sebahagian daripada LPPKN. Anda boleh membuat permohonan jawatan dengah kadar segera selagi permohonan jawatan kosong masih belum ditutup. Mohon segera sebelum 17 Februari 2023.

Permohonan jawatan boleh dibuat secara atas talian (Online) sahaja dan mestilah mengikut prosedur permohonan yang telah ditetapkan. Pemohon diminta untuk membuat semakan maklumat butiran diri, iklan jawatan dan syrat-syarat kelayakan sebelum membuat permohonan. Pastikan juga permohonan dibuat dengan betul.

Bagi para pemohon, anda boleh baca terlebih dahulu iklan,syarat-syarat dan cara permohonan dibawah:

Laman Rasmi LPPKN

Download Borang Permohonan Pembantu Perangkaan

Download Borang Permohonan Penolong Pegawai Pembangunan Masyarakat

Telah dinyatakan maklumat diatas merupakan iklan serta maklumat syarat-syarat kelayakan bagi permohonan jawatan dan cara permohonan bagi setiap jawatan yang ditawarkan. Bagi anda yang berminat untuk membuat permohonan pengambilan jawatan guru ganti KPM, anda boleh ikuti cara-cara seperti yang diberikan.

Bagi anda yang berminat dengan jawatan yang ditawarkan, sila ikuti langkah-langkah yang disediakan seperti berikut :

Cara Online

 1. Permohonan adalah secara online melalui portal permohonan kerja LPPKN di https://www.lppkn.gov.my/lppkngateway/frontend/web/index.php?r=portal/publication2&menu=81&id=UW90dksvSzVCU2FMdUw4NWpmU0hmUT09
 2. Untuk memohon sila daftar masuk (login) atau jika anda belum mendaftar sebagai pencari kerja, sila daftar terlebih dahulu.
 3. Sila lengkapkan borang online dengan maklumat yang betul dan pastikan anda memenuhi syarat kelayakan (rujuk iklan) yang diberikan sebelum menghantar permohonan
 4. Pastikan anda telah melengkapkan borang permohonan dengan maklumat yang betul dan juga mengikuti syarat yang diberikan sebelum menghantar permohonan
 5. Permohonan hendaklah sampai kepada pihak mereka sebelum/pada tarikh tutup. Selepas dari tarikh tersebut permohonan anda tidak akan diterima.
 6. Sekiranya anda tidak menerima sebarang maklum balas dari pihak majikan dalam tempoh 3 hingga 6 bulan. Permohonan bolehlah dianggap tidak berjaya.

Mengenai LPPKN

Lembaga Penduduk dan Pembangunan Keluarga Negara (LPPKN) adalah sebuah agensi kerajaan Malaysia yang bertujuan untuk mempromosikan pembangunan keluarga dan penduduk di Malaysia. Agensi ini didirikan pada tahun 1966 sebagai Majlis Pembangunan Keluarga Negara dan kemudian diubah namanya menjadi LPPKN pada tahun 1984.

LPPKN bertanggungjawab untuk menyediakan program dan khidmat nasihat berkaitan dengan kesihatan reproduktif, perancangan keluarga, perkahwinan, kehamilan, penjagaan kanak-kanak, serta pendidikan seksual dan kesihatan. Agensi ini juga bertanggungjawab untuk menyediakan khidmat nasihat dan bantuan untuk penyelesaian masalah keluarga, termasuk keguguran, penderaan dalam keluarga, dan perceraian.

LPPKN memainkan peranan penting dalam pembangunan sosial dan ekonomi Malaysia. Melalui program-program dan aktiviti-aktiviti yang disediakan, LPPKN membantu memperbaiki kesihatan reproduktif dan kehidupan keluarga rakyat Malaysia. Agensi ini bekerja dengan pelbagai agensi kerajaan dan badan bukan kerajaan (NGO) untuk meningkatkan kesedaran dan memberikan pendidikan tentang isu-isu berkaitan dengan pembangunan keluarga dan penduduk.

Antara program LPPKN adalah Program Pembangunan Keluarga (PPK), Program Pendidikan Seksual (PESEK), Program Keluarga Berencana (PKB), dan Program Kebajikan Keluarga (PKK). PPK adalah program yang bertujuan untuk meningkatkan kualiti kehidupan keluarga dan memperkukuhkan institusi keluarga sebagai asas pembinaan masyarakat yang stabil. PESEK adalah program yang bertujuan untuk memberikan pendidikan seksual kepada remaja dan dewasa untuk memastikan mereka mempunyai pemahaman yang betul tentang seks dan kehidupan seksual yang sihat. PKB adalah program yang bertujuan untuk membantu keluarga merancang dan menguruskan jumlah anak yang sesuai dengan keupayaan mereka. PKK adalah program yang menyediakan bantuan kewangan dan kemudahan asas kepada keluarga yang memerlukan bantuan.

Akhir Kata

Semoga dengan segala perkongsian maklumat mengenai Jawatan Kosong LPPKN Lembaga Penduduk dan Pembangunan Keluarga Negara 2023 ini dapat membantu para calon untuk memohon.

Sir Mohd Afizi
Sir Mohd Afizihttps://www.sistemguruonline.my/
Fulltime Writer at Sistem Guru Online. "There are two days in the year that we can't do anything, yesterday and tomorrow!"

Anda Mungkin Meminati