Dapatkan segera info rasmi yang lengkap di sistemguruonline.my ⏬️

Terkini Jawatan Kosong KTMB Februari 2023 Keretapi Tanah Melayu Berhad

Jawatan Kosong KTMB Februari

Terkini Jawatan Kosong KTMB Februari 2023 Keretapi Tanah Melayu Berhad. Makluman KTMB, berita terkini tentang kerja kosong khas kepada rakyat Malaysia. Permohonan pekerjaan kini boleh dimohon di laman rasmi jawatan kosong atau laman rasmi jabatan kerajaan pusat dan negeri yang baharu dibuka kepada orang ramai

Iklan peluang pekerjaan baru sahaja diwar-warkan khas peluang pekerjaan kepada rakyat Malaysia dibawah Keretapi Tanah Melayu Berhad (KTMB). Peluang keemasan ini yang harus direbut oleh rakyat Malaysia khususnya mereka yang baru sahaja tamat belajar di universiti.

Terkini Jawatan Kosong KTMB Februari 2023 Keretapi Tanah Melayu Berhad

Permohonan kerja kosong di Keretapi Tanah Melayu Berhad (KTMB) ia merangkumi beberapa perkara yang perlu anda ketahui sebagaimana ia dimaklumkan dari syarikat sendiri.

 • Maklumat Jawatan Kosong
 • Tarikh Dibuka dan Ditutup Permohonan
 • Syarat Kelayakan Untuk Permohonan
 • Langkah Buat Permohonan

Makluman, segala info dan maklumat yang telah diberikan ia adalah berdasarkan kepada sumber rujukan dari laman rasmi majikan sendiri.

Dan kepada anda yang ingin mendapatkan info dan pemberitahuan semasa mengenai jawatan kosong dan peluang kerjaya, anda boleh menyertai telegram rasmi ” Permohonan Jawatan Kosong ” seluruh Malaysia:

telegram us

Maklumat Jawatan Kosong KTMB Februari 2023 

Apakah Jawatan Kosong Yang Ditawarkan Oleh KTMB Februari Tahun 2023?

Peluang menjawat kekosongan yang dibuka dibawah majikan kerajaan merupakan jawatan yang perlu diisi segera secepat mungkin. Terdapat beberapa jawatan kosong yang perlu rakyat Malaysia layak membuat permohonan kerja berdasarkan kelayakan dari peringkat PMR, SPM, Diploma dan Ijazah.

Calon berkelayakan dan memenuhi syarat-syarat yang ditetapkan untuk memohon mengisi kekosongan kerja yang diiklankan seperti di bawah:

Maklumat Jawatan:

 • Nama Majikan:  Keretapi Tanah Melayu Berhad (KTMB)

Jawatan kosong terkini yang diiklankan adalah seperti berikut:

 • 1. MANAGER, SUPPORT SERVICES
 • 2. SENIOR EXECUTIVE MARKETING
 • 3. TECHNICAL ASSISTANT

Untuk makluman kepada semua, permohonan jawatan kosong ini adalah tertakluk kepada pihak majikan yang membuat ketetapan. Bagi sebarang permohonan dan kekosongan jawatan adalah tertakluk kepada makluman pihak majikan. Jika terdapat perubahan,ianya adalah perubahan daripada pihak majikan dan sebarang kesilapan yang berlaku ia adalah diluar kawalan dan diperbaiki secepat yang mungkin.

Bilakah Tempoh Permohonan Jawatan Kosong Dibuka Dan Ditutup?

Permohonan dibuka pada sekarang dan permohonan boleh dibuat secepat yang mungkin, Permohonan jawatan ini dibuka bermula sekarang dan permohonan akan ditutup pada 17 Februari 2023 mengikut iklan yang diwar-warkan (rujuk iklan jawatan dibawah).

Borang Permohonan boleh dimuat turun secara secara sah mengikut makluman majikan melalui atas talian seperti yang ditetapkan oleh pihak majikan.

Apakah Syarat Kelayakan Memohon Jawatan Kosong?

Makluman pengetahuan para pemohon, kelayakan memohon jawatan kosong ia adalah tertakluk pada syarat umum dibawah:

 1. Pemohon adalah warganegara Malaysia
 2. Pemohon berumur 18 tahun keatas
 3. Pemohon mempunyai kelayakan akademik minimum SPM dan keatas. Kelayakan akademik seperti diploma dan ijazah.

Untuk memohon, pastikan anda ikuti langkah memohon kerja kosong terkini yang telah ditetapkan majikan seperti di bawah.

Sekiranya anda, calon yang berkelayakan dengan Ijazah, Diploma, Sijil Tinggi Persekolahan (SPM, STPM, “A” Level, Pre-U) atau Kelayakan Professional yang diiktiraf adalah di pelawa untuk memohon mengisi kekosongan jawatan di atas. (Sila rujuk iklan dan syarat kelayakan di bawah terlebih dahulu)

Selain itu calon juga perlulah mempunyai ciri-ciri berikut:

 1. Cukup syarat akademik yang ditetapkan
 2. Berminat bina kerjaya bersama majikan
 3. Berpengetahuan
 4. Mempunyai ciri kepimpinan dan lain-lain (rujuk kelayakan permohonan di bawah)

Kelebihan Bagi Jawatan Kosong Yang Ditawarkan Bagi Keretapi Tanah Melayu Berhad:

 • Gaji dengan pelbagai imbuhan menarik
 • Cuti Tahunan
 • Cuti Sakit dan lain-lain
 • Dan lain-lain

Terkini Jawatan Kosong KTMB Februari Tahun 2023 Adalah Seperti Berikut 

Langkah – langkah untuk buat permohonan KTMB

Makluman kepada para pemohon yang berminat menjadi sebahagian daripada KTMN. Anda boleh membuat permohonan jawatan dengan kadar segera selagi permohonan jawatan kosong masih belum ditutup. Mohon segera dan hantar borang pada 17 Februari 2023 ini.

Borang permohonan jawatan boleh dimuat turun secara atas talian (Online) sahaja dan mestilah mengikut prosedur permohonan yang telah ditetapkan. Pemohon diminta untuk membuat semakan maklumat butiran diri, iklan jawatan dan syrat-syarat kelayakan sebelum membuat permohonan. Pastikan juga permohonan dibuat dengan betul.

Bagi para pemohon, anda boleh baca terlebih dahulu iklan,syarat-syarat dan cara permohonan dibawah dengan klik link di bawah:

Link Rasmi Iklan Jawatan Kosong KTMB

Telah dinyatakan maklumat diatas merupakan iklan serta maklumat syarat-syarat kelayakan bagi permohonan jawatan dan cara permohonan bagi setiap jawatan yang ditawarkan. Bagi anda yang berminat untuk membuat permohonan pengambilan jawatan guru kafa Jakim, anda boleh ikuti cara-cara seperti yang diberikan.

Bagi anda yang berminat dengan jawatan yang ditawarkan, sila ikuti langkah-langkah yang disediakan seperti berikut :

Cara Online

 1. Permohonan adalah secara online melalui portal permohonan kerja jobstreet di https://www.ktmb.com.my/Career.html
 2. Untuk memohon sila daftar masuk (login) atau jika anda belum mendaftar sebagai pencari kerja, sila daftar terlebih dahulu.
 3. Sila lengkapkan borang online dengan maklumat yang betul dan pastikan anda memenuhi syarat kelayakan (rujuk iklan) yang diberikan sebelum menghantar permohonan
 4. Pastikan anda telah melengkapkan borang permohonan dengan maklumat yang betul dan juga mengikuti syarat yang diberikan sebelum menghantar permohonan
 5. Permohonan hendaklah sampai kepada pihak mereka sebelum/pada tarikh tutup. Selepas dari tarikh tersebut permohonan anda tidak akan diterima.
 6. Sekiranya anda tidak menerima sebarang maklum balas dari pihak majikan dalam tempoh 3 hingga 6 bulan. Permohonan bolehlah dianggap tidak berjaya.

Mengenai KTMB

KTMB merupakan singkatan bagi Keretapi Tanah Melayu Berhad, iaitu sebuah syarikat pengangkutan kereta api yang mengendalikan perkhidmatan kereta api di Semenanjung Malaysia. Syarikat ini didirikan pada tahun 1992 setelah penggabungan antara Kumpulan Wangsa Maju dan Perbadanan Aset Keretapi.

Sebagai syarikat pengangkutan kereta api utama di Malaysia, KTMB memainkan peranan penting dalam menyediakan perkhidmatan pengangkutan awam kepada orang ramai. Syarikat ini mengendalikan pelbagai jenis perkhidmatan kereta api termasuk perkhidmatan antarabandar, perkhidmatan kargo, perkhidmatan pelancongan, dan perkhidmatan komuter.

Dalam usaha untuk menyediakan perkhidmatan yang lebih baik kepada pelanggan, KTMB telah melaksanakan pelbagai inisiatif dan pembaharuan. Ini termasuk peningkatan kualiti perkhidmatan, pembaharuan stesen-stesen kereta api, pengenalan perkhidmatan Wifi percuma di dalam gerabak kereta api, serta penambahbaikan jadual perjalanan dan pengurangan masa tunggu.

KTMB juga memainkan peranan penting dalam memajukan industri pelancongan di Malaysia, terutamanya dalam bidang perlancongan kereta api. Syarikat ini menawarkan pelbagai pakej pelancongan yang menarik seperti pakej pelancongan sempena musim durian, pakej pelancongan di kawasan bukit Fraser, pakej pelancongan ke Pulau Pinang, dan banyak lagi.

Walau bagaimanapun, KTMB turut menghadapi cabaran dalam usaha untuk meningkatkan perkhidmatan mereka. Beberapa cabaran termasuk peningkatan kos operasi, keselamatan di dalam gerabak kereta api, serta persaingan daripada syarikat pengangkutan awam lain. KTMB sedang berusaha untuk mengatasi cabaran ini dengan melaksanakan pelbagai inisiatif dan strategi untuk menyediakan perkhidmatan yang lebih baik dan efektif kepada pelanggan.

Akhir Kata 

Semoga dengan segala perkongsian maklumat mengenai Terkini Jawatan Kosong KTMB Februari 2023 Keretapi Tanah Melayu Berhad dapat membantu para calon untuk memohon. Semoga Allah permudahkan segala urusan anda.

 

Sir Mohd Afizi
Sir Mohd Afizihttps://www.sistemguruonline.my/
Fulltime Writer at Sistem Guru Online. "There are two days in the year that we can't do anything, yesterday and tomorrow!"

Anda Mungkin Meminati