Dapatkan segera info rasmi yang lengkap di sistemguruonline.my ⏬️

Video Trauma Detik Terakhir Pesawat Yeti Airlines sebelum Terhempas

Yeti Airlines
Yeti Airlines

Video Detik Terakhir Pesawat Yeti Airlines sebelum Terhempas. Rakaman Detik-detik terakhir pesawat Nepal yang terhempas. Sebuah video viral di media sosial menunjukkan detik-detik terakhir penerbangan Yeti Airlines sebelum pesawat itu terhempas, mengorbankan 68 nyawa, lapor akhbar The Sun semalam.

Dalam rakaman video itu, kedengaran sekumpulan lima rakan ketawa ketika bersiaran secara langsung di Facebook ketika pesawat itu bakal mendarat di Lapangan Terbang Antarabangsa Pokhara, Nepal.

Video Detik Terakhir Pesawat Yeti Airlines sebelum Terhempas

Salah seorang penumpang, Sonu Jaiswal, 29, yang dikatakan dalam perjalanan bersama empat rakannya untuk percutian aktiviti luncur udara, adalah antara yang maut.

Rakaman live itu menunjukkan Sonu merakam pemandangan di luar tingkap pesawat, manakala seorang rakan kedengaran berkata, “Sangat seronok.”

Pesawat ATR-72 mendarat seperti biasa sebelum skrin video Sonu tiba-tiba bertukar jingga dan diikuti dengan jeritan apabila kokpit pesawat itu dilihat bergegar.

Satu hentaman turut kedengaran sebelum kabin pesawat itu terbakar.

“Sonu melakukan siaran langsung di Facebook selepas berlepas ke Pokhara.

“Siaran itu menunjukkan Sonu dan rakan-rakannya dalam keadaan gembira sebelum kebakaran dilihat dan siaran langsung dihentikan,” kata sepupu Sonu, Rajat Jaiswal.

Dalam klip video di bawah, pesawat yang berlepas dari Kathmandu itu dilihat terbang terbalik dan hilang kawalan sebelum terhempas ke dalam gaung di kawasan lapangan terbang Pokhara.

Paparan klip video menunjukkan situasi ketika pesawat terbabit terhempas.

Seorang penduduk tempatan, Khum Bahadur Chhetri berkata, dia boleh melihat dari atas bumbung rumahnya ketika pesawat Yeti Airlines itu cuba mendarat.

“Saya melihat pesawat Yeti Airlines itu terbang dari kiri ke kanan sebelum ia jatuh dan terhempas ke dalam gaung,” katanya.

Dalam kejadian itu, seramai 72 orang dilaporkan berada di dalam pesawat Yeti Airlines itu apabila ia terhempas kira-kira jam 10.50 pagi (waktu tempatan).

Link video:

Video pesawat terhempas

Pencari berkata mereka telah putus harapan untuk mencari mangsa yang terselamat selepas bencana udara terburuk Nepal dalam beberapa dekad.

Pegawai tempatan Tek Bahadur berkata peluang untuk mencari sesiapa yang masih hidup adalah “tiada”. Bagaimanapun, data penerbangan dan perakam suara pesawat telah ditemui, katanya.

Baca juga:

Terdapat 72 penumpang dan anak kapal dalam penerbangan Yeti Airlines dari Kathmandu ke bandar pelancongan Pokhara yang terhempas pada Ahad.

Tidak jelas punca nahas itu.

“Kami telah mengumpul 68 mayat setakat ini. Kami sedang mencari empat lagi mayat,” kata Encik Bahadur, ketua pegawai daerah di daerah Taksi.

Ia adalah nahas pesawat paling maut di negara ini dalam tempoh 30 tahun.

 

Rakaman telefon bimbit menunjukkan penerbangan Yeti Airlines bergolek dengan mendadak ketika menghampiri lapangan terbang. Ia kemudian mencecah tanah di gaung Sungai Seti, hanya lebih satu kilometer dari lapangan terbang.

Terdapat 72 penumpang dan anak kapal dalam penerbangan itu.

Pada hari Isnin kira-kira 300 penyelamat meneruskan pencarian mereka, menyisir serpihan yang hangus.

Perdana Menteri Nepal telah mengisytiharkan hari Isnin sebagai hari berkabung kebangsaan, dan kerajaan menubuhkan panel untuk menyiasat punca bencana itu.

Penduduk tempatan Divya Dhakal memberitahu BBC bagaimana dia bergegas ke lokasi nahas selepas melihat pesawat itu terjun dari langit sejurus selepas 11:00 pagi waktu tempatan (05:15 GMT).

“Ketika saya berada di sana, lokasi nahas sudah sesak. Terdapat asap besar yang keluar dari api pesawat. Dan kemudian helikopter datang dalam masa yang singkat,” katanya.

 

“Juruterbang itu cuba sedaya upaya untuk tidak memukul tamadun atau mana-mana rumah,” tambahnya. “Terdapat ruang kecil betul-betul di sebelah Sungai Seti dan penerbangan itu mencecah tanah di ruang kecil itu.”

Kemalangan penerbangan bukan perkara luar biasa di Nepal, selalunya disebabkan landasan terpencil dan perubahan cuaca secara tiba-tiba yang boleh menyebabkan keadaan berbahaya.

Negara Himalaya ini, yang menempatkan beberapa gunung yang paling menakjubkan di dunia, mempunyai beberapa rupa bumi yang paling sukar untuk dilayari.

Kekurangan pelaburan dalam pesawat baru dan peraturan yang lemah juga telah dipersalahkan pada masa lalu.

Kesatuan Eropah telah melarang syarikat penerbangan Nepal dari ruang udaranya atas kebimbangan mengenai piawaian latihan dan penyelenggaraan.

Pada Mei 2022 sebuah pesawat Tara Air terhempas di utara Nepal, mengorbankan 22 orang. Empat tahun sebelum itu 51 orang terbunuh apabila sebuah penerbangan dalam perjalanan dari Bangladesh terbakar ketika ia mendarat di Kathmandu.

 

Chiranjibi Paudel, yang saudara wartawannya Tribhuvan berada dalam penerbangan, berkata tindakan perlu diambil untuk meningkatkan keselamatan penerbangan di Nepal.

“Syarikat penerbangan harus dihukum dan badan kawal selia kerajaan juga harus bertanggungjawab,” katanya.

Pesawat itu turun berhampiran Lapangan Terbang Antarabangsa Pokhara yang baru dibina, yang hanya dibuka pada awal tahun.

Pelancong di lapangan terbang memberitahu BBC bahawa mereka kerap terbang dan masih berasa selamat selepas berita hari ini – perjalanan pendek kapal terbang adalah cara popular untuk kelas pertengahan Nepal untuk mengembara ke seluruh negara.

“Saya tidak takut terbang,” kata Ria yang sedang menunggu begnya tiba, “tetapi perlu ada peraturan yang lebih baik dan pesawat yang lebih baharu.”

Penerbangan Yeti Airlines dari Kathmandu ke bandar pelancongan Pokhara meninggalkan ibu negara Nepal sejurus selepas 10:30 (04:45 GMT) untuk perjalanan yang sepatutnya singkat.

Ia membawa 68 penumpang, termasuk sekurang-kurangnya 15 warga asing, dan empat anak kapal.

Daripada penumpang, 53 dikatakan warga Nepal. Terdapat lima warga India, empat warga Rusia dan dua warga Korea di dalam pesawat itu. Terdapat juga seorang penumpang masing-masing dari Ireland, Australia, Argentina dan Perancis antara lain.

Khum Bahadur Chhetri, seorang penduduk tempatan, memberitahu Reuters bahawa dia memerhati penerbangan dari bumbung rumahnya ketika ia menghampiri lapangan terbang.

“Saya melihat pesawat itu terketar-ketar, bergerak ke kiri dan ke kanan, dan kemudian tiba-tiba ia menunduk dan masuk ke dalam gaung,” tambahnya.

Sir Mohd Afizi
Sir Mohd Afizihttps://www.sistemguruonline.my/
Fulltime Writer at Sistem Guru Online. "There are two days in the year that we can't do anything, yesterday and tomorrow!"

Anda Mungkin Meminati