Dapatkan segera info rasmi yang lengkap di sistemguruonline.my ⏬️

[TERKINI] MyPSV : Bantuan Lesen Memandu Kepada Rakyat Malaysia | Semak Kelayakan Anda 2022

IMG 20221025 201406 149

[TERKINI]MyPSV : Bantuan Lesen Memandu Kepada Rakyat Malaysia | Semak Kelayakan Anda. Makluman terbaru daripada kerajaan bahawa Kerajaan telah mengumumkan melalui pembentangan bajet 2023. Sehubungan itu, diminta rakyat Malaysia untuk lebih cakna kepada pengumuman daripada kerajaan berkenaan bantuan kepada rakyat.

Sebelum ini kerajaan Malaysia telah memperuntukkan sejumlah besar dalam pembentangan bajet 2023 yang disampaikan oleh menteri kewangan ,Tengku Datuk Seri Zafrul. Menegaskan sebanyak RM400 juta telah diperuntukkan bagi menjayakan bantuan lesen memandu kepada rakyat Malaysia mengikut syarat kelayakan. Bantuan ini dikhususkan kepada mereka daripada golongan yang tidak berkemampuan. Hal ini akan dapat membantu mereka yang daripada golongan susah dan terbeban.

Bagi mengetahui lebih lanjut mengenai bantuan lesen memandu anda boleh ikuti maklumat di bawah. Sertai juga telegram bantuan kerajaan di sini.

MyPSV : Bantuan Lesen Memandu Kepada Rakyat Malaysia | Semak Kelayakan Anda

Apakah Itu Bantuan Lesen Memandu Kepada Rakyat Malaysia?

mypsv

Bantuan lesen memandu pada rakyat Malaysia yang diperkenalkan oleh kerajaan melalui pembentangan bajet tahun 2023 ia diberi nama bantuan MyPSV. Bantuan ini adalah khusus kepada anak muda di Malaysia daripada golongan yang berpendapatan rendah yang ingin menjana pendapatan melalui perkhidmatan membawa penumpang.

Kerajaan Malaysia telah bersetuju untuk menanggung bayaran bagi mendapatkan lesen teksi ,bas dan e-hailing di bawah program tersebut. Selain Itu tujuan utama kerajaan juga adalah untuk memupuk perkembangan ekonomi dari segi pengangkutan.

Baca Juga:

Bantuan MyPSV Kepada Anak Muda Malaysia

image 320

Hasil pembentangan bajet 2023 kerajaan Malaysia telah mengetengahkan kepentingan kepada golongan muda dari segi menjana pendapatan. Melalui pengumuman kerajaan berkenaan bantuan ini ia akan memberi kesan positif kepada golongan yang memerlukan bantuan dari segi kewangan.

Wajar perkenalkan bantuan sebegini bagi membantu mereka yang tidak berkemampuan mempunyai lesen memandu bagi meneruskan kehidupan dan mencari rezeki melalui inisiatif kerajaan.

Bantuan MyPSV akan dapat membantu golongan daripada b40 khususnya golongan belia untuk menjana pendapatan melalui perkhidmatan dengan membawa penumpang seperti teksi ,bas dan perkhidmatan e-hailing.

Apakah Jenis Bantuan Dari Inisiatif MyPSV?

Jenis bantuan dari inisiatif MyPSV ialah untuk membantu golongan belia. Menurut kerajaan Malaysia, Kerajaan telah bersetuju untuk menanggung kos bayaran bagi mendapatkan lesen memandu yang tergolong daripada:

  • Teksi
  • Bas
  • E-hailing

Diharapkan juga kerajaan Malaysia bagi tahun 2023 untuk menjayakan bantuan pemberian lesen memandu ini dapat dilaksanakan dan pastinya ia akan dapat memanfaatkan jutaan rakyat Malaysia.

Apakah Lagi Bantuan Yang Diperkenalkan Bagi Golongan Belia Melalui Pembentangan Bajet 2023?

Kerajaan Malaysia kali ini memperkenalkan terma “keluarga Malaysia” yang mana ia termasuk peranan kerajaan adalah meliputi semua golongan tidak kira daripada bangsa dan agama.

Oleh itu, hasil daripada pembentangan bajet tahun 2023 Kerajaan telah membahagikan dan membentangkan dengan adil dan inisiatif serta bantuan kepada semua golongan daripada pelbagai lapisan masyarakat dan daripadanya kerajaan juga mengambil cakna kepada golongan belia dan antara inisiatif yang diperkenalkan kepada golongan belia ialah:

  1. Kerajaan umum pada bajet 2023 serta bersetuju untuk menanggung bayaran ujian memandu bagi lesen motosikal kelas B2 yang akan diperkenalkan tahun hadapan. Maklumat lanjut disini.
  2. Kerajaan juga memperkenalkan Skim Tekun Belia Mobilepreneur untuk menggalakkan golongan muda bekerja dengan meneruskan pemberian bantuan RM10 juta iaitu sebagai pembiayaan modal anak muda yang terbabit dalam perkhidmatan penghantaran menggunakan motosikal.
  3. Selain itu, kerajaan Malaysia juga bersetuju untuk mengurangkan bebanan golongan bekerja sendiri membayar caruman perkeso dengan kerajaan akan menanggung sebanyak 80 peratus daripada nilai caruman tersebut.
Cikgu Ahmad
Cikgu Ahmad
"It always seems impossible until it's done."

Anda Mungkin Meminati