Dapatkan segera info rasmi yang lengkap di sistemguruonline.my ⏬️

Official Kerajaan Taliban Melancar ‘Sportcar’ Pertama Buatan Afghanistan

Kerajaan Taliban Melancar 'Sportcar' Pertama Buatan Afghanistan

Kerajaan Taliban Melancar ‘Sportcar’ Pertama Buatan Afghanistan.

Assalamualaikum warahmatullahi taala wabarakatuh Alhamdulillah hari ini admin ingin berkongsi satu berita viral di media sosial itu berkaitan dengan suatu buah negara yang baru dibentuk menjadi kerajaan pimpinan baharu  telah mereka cipta satu kereta yang bakal menandingi kereta sport car seperti Lamborghini Ferrari dan lain-lain lagi

Disamping itu juga kerajaan pimpinan baharu itu adalah kerajaan Taliban di Afghanistan. Untuk maklumat lanjut berkaitan dengan berita ini sila lihat di bawah:

Kepada sesiapa yang berminat untuk mengetahui info-info Bantuan Kerajaan atau permohonan kerja kosong atau isu-isu semasa di Malaysia dan luar negara bolehlah sertai telegram kami yang terpantas berkaitan info-info di Malaysia.

Kerajaan Taliban Melancar ‘Sportcar’ Pertama Buatan Afghanistan

Berita berkaitan dengan pembinaan  sport car ini telah viral di seluruh dunia pelancaran kereta sport ini telah dilancar  Kabul Afghanistan.

Pemerintah kerajaan taliban telah melancar sport car pertama hasil rekaan dan buatan engineers Afghanistan.

Jenis prototaip kereta sport itu adalah Medan Sembilan yang merupakan projek yang telah dijalankan selama 5 tahun oleh 30 orang jurutera yang hebat di Afghanistan di pengeluar entok dan juga di institut vokasional teknikal Afghanistan (ATVI)

Keupayaan Prototype Mada 9

Kereta sport mudah sembilan ini tidak lagi dapat dikenal pasti upaya hanya untuk beraksi di jalan raya dan juga masih lagi tidak dapat dipastikan berikutan entok itu satu ukuran data jadi entok tidak mengeluarkan sebarang data tentang prestasi kereta sport mada 9

Ada sebahagian yang mengatakan kereta ini berkemungkinan belum kuat dan belum mampu untuk bersaing dengan Bugatti McLaren dan lain-lain memandangkan enjin yang digunakan pada mada 9 ini sama seperti kereta Toyota Corolla, namun demikian pihak engineer pembinaan kereta mada sembilan ini telah mengubah suai enjin kereta bagi meningkatkan kelajuannya

Info dari jurucakap Taliban, zabihullah mujahid turut berkongsi berkaitan dengan imej supersport atau supercar itu di media sosial dan menjadi viral di seluruh dunia. Beliau juga menyifatkan rekaan ia sebagai satu kebanggaan kepada seluruh negara terutamanya di bawah pimpinan kerajaan Taliban

Penghargaan Kerana Pelancaran Kereta Sportcar Ini

Claim Insurans Kereta Banjir 1

Menurut jurucakap kerajaan taliban itu “beliau mengucapkan ribuan terima kasih kepada jabatan Pendidikan vokasional atas pencapaiannya yang begitu besar dan berharga mereka,” ujarnya

Sementara itu, ketua pegawai eksekutif entok Afghanistan, Mohammad Reza Ahmadi berkata, beliau berharap dengan kewujudan supersport ini dapat menyampaikan ilmu kepada orang ramai di seluruh dunia dan khususnya bagi rakyat Afghanistan agar dapat membantu melonjakkan imej Afghanistan ke persada antarabangsa lalu ingin menjadi satu kuasa dalam pembinaan Kereta super sport

“ia akan memulakan perjalanan di qabul dan mungkin ke peringkat dunia satu hari nanti,” katanya

Kerajaan Taliban Di Afghanistan Dulu Dan Sekarang 

Taliban dahulu

dikenali sebagai organisasi ketenteraan terrorisme pengganas Afghanistan. kerajaan taliban pernah memerintah sebahagian besar Afghanistan dari 1996 sehingga 2001, pentadbiran mereka telah dikutuk di peringkat antarabangsa atas perlakuan kejam terhadap rakyat Afghanistan, terutama wanita.

Perkembangan awal

Selepas kejatuhan Republik Afghanistan Demokratik yang disokong oleh Russia pada tahun 1992, Afghanistan terjerumus dalam keadaan huru-hara perperangan antara ketua perang mujahideen yang bersaing. Taliban muncul sebagai kuasa yang mampu membawa kestabilan dalam kekosongan kuasa ini. Ia membawa kebaikan ekonomi dengan menghapuskan pelbagai bayaran yang diperlukan oleh pelbagai ketua perang; ia membawa kebaikan politik dengan mengurangkan pertempuran antara puak (sungguhpun pihak kerajaan taliban bertempur sengit dengan musuhnya, kuasa menyeluruhnya mengurangkan jumlah pecahan puak yang bertelagah); dan ia membawa kebaikan sosial dengan mengenakan kestabilan yang dialu-alukan kepada masyarakat yang kacau bilau. Pihak Taliban mendapat sokongan meluas dari puak Pashtun Afganistan dan dari beberapa negara jiran semasa perkembangan awalnya. Sungguhpun kerajaan taliban yang semakin radikal akan menjauhi kebanyakan mereka kemudiannya, masyarakat antarabangsa, termasuk Amerika Syarikat, turut menganggap kemunculan Taliban sebagai perkembangan positif semasa awal kemunculannya.

Legenda kerajaan taliban menyatakan bahawa pada musim bunga 1994, apabila mendengar dua orang gadis diculik dan dirogol di pusat pemeriksaan mujahidin di perkampungan Sang Hesar berhampiran Kandahar, mullah tempatan, Mohammed Omar, seorang veteran Harakat-i Inqilab-i Islami pasukan mujahideen, mengumpul tiga puluh taliban lain membentuk pasukan pejuang, menyelamatkan gadis tersebut dan menggantung komander mujahideen yang bertanggung jawab. Selapas kejadian ini, menurut lagenda Taliban, perkhidmatan pejuang keugamaan yang alim ini amat dialu-alukan oleh penduduk kampung yang diganggu oleh mujahideen liar ini, dan dengan itu terbentuklah Taliban.

Berikutan selepas kejadian ini, Omar lari ke Balochistan wilayah Pakistan, dari mana beliau muncul pada musim luruh, dilaporkan dengan 1,500 taliban pasukan bersenjata lengkap dan dibiayai dengan baik, yang akan menyediakan perlindungan untuk satu konvoi perdagangan Pakistan yang membawa barang-barang melalui darat ke Turkmenistan. Bagaimanapun, banyak laporan mencadangkan bahawa konvoi itu sebenarnya dipenuhi pejuang-pejuang Pakistan yang berlakun sebagai taliban, dan yang kerajaan taliban telah memperolehi banyak senjata, latihan ketenteraan, dan bantuan ekonomi daripada Pakistan.

Budaya

Di bahasa yang dipertutur di Afghanistan dan Pakistan, Taliban (juga Taleban) bererti mereka yang mengkaji kitab (bererti al-Qur’an). Ia berasal daripada perkataan Bahasa Arab untuk pencari atau pelajar, talib. kerajaan taliban tergolong kedalam pergerakan Deobandi, satu pergerakan Sunni Islam yang menekankan keimanan dan penjimatan dan kewajipan kekeluargaan bagi lelaki. Mereka terbentuk daripada etnik Pashtun di kawasan Afghanistan.

Rencana utama: Kehidupan di bawah pemerintahan Taliban

Apabila berkuasa, Taliban melaksanakan undang-undang Islam. kerajaan taliban pernah memulakan rombakan kerajaan, pengganti yang mereka lantik mempunyai banyak pengalaman memerintah. Ramai yang mempunyai latihan ulamak, sarjana terpelajar mengenai Undang-undang Islam.

Banyak kumpulan-kumpulan Anti-Islam takut dengan kebangkitan Islam sekali lagi, kerana Afganistan satu-satunya negara yang melaksanakan Undang-undang Islam yang lengkap. Hasilnya, kumpulan ini memulakan kempen propaganda selepas 2000, kebanyakan dalam bentuk yang digelar penderaan wanita, dadah dan sebagainya.

Taliban melarang pengusahaan candu popi di 2000, disebabkan oleh sebab-sebab keagamaan. Pengeluaran jatuh dari 4000 tan pada tahun 2000 (kira-kira 70% bekalan dunia) kepada 82 tan dalam tahun 2001, kebanyakan yang mana adalah dituai dalam bahagian Afghanistan yang diawasi oleh Perikatan Utara.

Ini adalah apa yang dikatakan oleh menteri agama, Al-Haj Maulwi Qalamuddin, kepada New York Times: “Untuk sebuah negara yang terbakar, dunia ingin memberi mancis. Mengapa terdapat kerisauan mengenai wanita? Roti terlalu mahal. Tiada kerja yang ada. Budak-budak lelaki juga tidak pergi ke sekolah. Namun apa yang saya dengar adalah mengenai wanita. Di mana dunia apabila lelaki di sini ialah mencemar maruah mana-mana wanita mereka mahu?”

Ini apa yang taliban katakan mengenai Pendidikan: “Bertentangan dengan lapuran mengenai pendidikan wanita dalam akhbar, angka-angka yang di dapati dari sektor pendidikan di Afghanistan, mendedahkan bahawa pendidikan wanita di pedalaman Afghanistan meningkat. Menurut satu kajian yang dijalankan oleh ahli Jawatankuasa Sweden bagi Afghanistan (Swedish Committee of Afghanistan) (SCA), hampir 80 peratus bagi sekolah wanita terletak di kawasan luar bandar di bawah pentadbiran Negara Islam Afghanistan beroperasi sepenuhnya. Ms. Pia Karlsson, penasihat pendidikan di Unit Sokongan Latihan Teknikal (Education Technical Support Unit) (ETSU) bagi SCA , berkata dalam satu temubual yang akhir-akhir ini diterbit oleh Frontier Post, akhbar harian Bahasa Inggeris yang berpangkalan di Peshawar bahawa hanya di dalam wilayah Ghazni, di mana Negara Islam di bawah kepimpinan TIMA berkuasa untuk dua tahun terakhirnya, kira-kira 85 peratus wanita masih di sekolah. Ms. Karlsson kata, “gambaran di luar bandar berbeza sepenuhnya.”

Patung Buddha di Bamiyan

Pada Mac 2001, pihak Taliban mengarahkan pemusnahan dua patung Buddha yang dipahat pada permukaan tebing di Bamiyan, satu setinggi 38 meter dan berusia 1,800 tahun, yang satu lagi setinggi 53 meter dan berusia 1,500 tahun. Tindakan ini dikutuk oleh UNESCO dan kebanyakan negara sekeliling dunia. Taliban bagaimanapun membalas dengan mengatakan ada pihak luar yang menawarkan duit untuk memperbaiki kepala patung rosak, sedangkan kanak-kanak di Afhanistan ketika itu sedang kebuluran. Apabila Taliban meminta duit tersebut disalurkan kepada kanak-kanak, mereka menolaknya. Maka patung tersebut dimusnahkan.

Semoga Kerajaan Islam Terus Dipandang Tinggi Di Seluruh Dunia

Alhamdulillah dengan kejayaan kerajaan Taliban melancarkan sportcar pertama buatan Afghanistan ini akan mendapat perhatian dunia bahkan boleh bersaing rapat dengan kompeni atau syarikat yang besar di dunia.

Mr Deen
Mr Deen
Fulltime Writer. "Tidak perlu menjelaskan siapa dirimu kepada sesiapapun, kerana yang menyukaimu tidak perlu tahu dan yang membencimu tidak akan percaya". Terus pandang ke depan!

Anda Mungkin Meminati