Dapatkan segera info rasmi yang lengkap di sistemguruonline.my ⏬️

Trauma Rakaman CCTV Warga Asing Kelar Diri Sendiri

cctv
cctv

Rakaman CCTV Warga Asing Kelar Diri Sendiri. Seorang warga asing ditemui mati dengan kesan luka di kaki lima sebuah premis di Jalan Pest di sini hari ini.

Seorang lelaki berusia 46 tahun ditemui tidak sedarkan diri sebelum disahkan meninggal dunia oleh Penolong Pegawai Perubatan Hospital Pakar Sultanah Fatimah, Muar.

Tular! Rakaman CCTV Warga Asing Kelar Diri Sendiri

408676638 1544107249742267 2730259366495526997 n
cctv

Asisten Superintendan Polis Daerah Muar Raiz Mukhliz Azman Aziz berkata cctv, pihaknya menerima panggilan berhubung kejadian itu pada jam 3.30 petang dan sepasukan polis dari Ibu Pejabat Polis Daerah Muar ke cctv lokasi kejadian.

“Hasil pemeriksaan kamera litar dekat (CCTV) di premis berhampiran mendapati mangsa mencederakan dirinya sebelum rebah dan tidak sedarkan diri.

408987139 10232254294598263 8875136461119888006 n 2
cctv cctcv cctv cctv cctv cctv ccctv

“Mayat mangsa telah dihantar cctv ke Hospital Pakar Sultanah Fatimah, Muar untuk bedah siasat,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Beliau berkata, kes itu telah diklasifikasikan sebagai kematian mengejut (SDR) dan siasatan lanjut sedang dijalankan.

“Polis menasihatkan orang ramai supaya tidak membuat spekulasi mengenai kejadian ini.

“Sebarang maklumat boleh menghubungi Bilik Gerakan IPD Muar di talian 06 9526001,” katanya.

IMG 20230113 225500
cctv
IMG 20230113 225119 874
cctv

Hukum Bunuh Diri

Mukadimah

Sejak akhir-akhir ini kita dikejutkan dengan beberapa kejadian di dalam atau luar negara yang kadangkala melibatkan harta benda dan nyawa. Salah satu perkara yang berlaku di negara kita ialah bunuh diri mewajarkannya sebagai menghadapi masalah dan kesusahan hidup. Selain meninggalkan nota kepada hadirin mengapa perbuatan yang membawa kepada kematian itu dilakukan. Fenomena seperti ini perlu dikaji dan dikaji dengan lebih terperinci dari semua aspek, sama ada personaliti seseorang, gaya hidup, ekonomi, faktor sosio budaya, keluarga dan pelbagai cara lagi. Semua ini boleh menyumbang kepada tekanan yang melampau. Justeru, di Bayan Linnas kali ini kami membentangkan tajuk berkaitan dengan tajuk Tekanan Hidup Membawa kepada Bunuh Diri: Undang-undang dan Penyelesaian. Semoga Allah tetapkan hati kita dan sentiasa membimbing kita ke arah kebaikan dunia dan akhirat. Amin.

Definisi Bunuh Diri

Menurut Kamus Dewan Bahawa, ia mengambil nyawa dengan sengaja.

Untuk itu, ada banyak cara orang nak bunuh diri seperti menembak diri sendiri, melompat dari tempat tinggi, menggantung diri, minum racun dan pelbagai lagi cara. Semoga Allah menyelamatkan kita daripada bercita-cita untuk membunuh diri, sebaliknya Allah memberi kekuatan kepada kita untuk meneruskan kehidupan yang lain agar kita mendapat ganjaran setimpal dengan amal soleh kita di akhirat kelak. Amin.

Faktor yang membawa kepada bunuh diri

Isu bunuh diri bukan sahaja berlaku di negara-negara mundur atau membangun tetapi juga di negara-negara besar.

Di negara maju seperti Amerika Syarikat (AS), gejala bunuh diri merupakan punca kematian ketiga utama dalam kalangan remaja. Ia dijangka meningkat jika tidak dibendung tidak lama lagi.

Negara-negara seperti Jepun juga mengalami fenomena ini terutama dalam kalangan remaja mereka. Malah, tidak mustahil ia berlaku di Malaysia dan sudah wujud, namun jumlahnya masih kecil.

office 583839 640 1
cctv

Di negara mundur, bunuh diri biasanya disebabkan oleh tekanan hidup kerana mereka merasakan tiada harapan untuk kehidupan yang baik dan membawa kepada keputusasaan.

Adakah amalan agama dangkal yang menyebabkan umat Islam terjebak dalam gejala bunuh diri ini?

Kebanyakan orang dari mana-mana budaya dan agama menyukai kehidupan mereka, berasa gembira sepanjang masa dan suka membina rangkaian sosial. Mereka mempunyai pemikiran positif tentang pembangunan dan masa depan.

Dalam kepesatan perubahan ini, ada yang dapat menyesuaikan diri dan mengalami persekitaran yang gembira dan mesra.

Namun, ada yang tidak berkongsi kegembiraan dalam proses kehidupan dan menghadapi penderitaan, kesunyian dan kesedihan.

Antara punca dan faktor pembantu ingin membunuh diri ialah:

  • Mereka datang dari keluarga yang berpecah belah, mempunyai masalah kemiskinan, perumahan yang tidak memuaskan dan juga kelemahan diri.
  • Mereka juga mengalami perpisahan. Dalam kesedihan yang melampau ini, kekuatan dan kemahiran menghadapi adalah salah satu keperluan dalaman.
  • Kerana keluarga yang banyak masalah sehingga hidup tidak aman dan semua orang tidak bertanggungjawab sama ada ibu bapa atau adik beradik.
  • Sebahagian ibu bapa kurang kemahiran keibubapaan, komunikasi, akhlak dan adab Islam yang baik. Hubungan kekeluargaan yang bercirikan kemarahan, sindiran, kata-kata, ketidakstabilan emosi dan ketidakterimaan juga boleh merosakkan watak dan akhlak anda.
  • Prestasi akademik dan keputusan yang tidak baik, serta kegagalan mencapai keputusan yang diharapkan, boleh memberi tekanan kepada pelajar untuk membunuh diri, terutamanya jika tekanan itu melampau.
  • Kerana ketakutan, seperti seseorang mengancam, ia juga menyumbang kepada percubaan membunuh diri.
  • Kesan pandangan dunia bunuh diri kelompok kadangkala menjadikan mereka meniru gejala ini seperti mencari di internet atau filem yang merasionalkan tindakan dan keputusan ini.
  • Atau persefahaman separa global seperti peperangan, keganasan, ancaman penyakit, jenayah dan kebuluran yang menjejaskan dunia boleh menjejaskan pemikiran remaja dan mereka tidak dapat mengawal perasaan, kesedihan, kebencian, jadi kadang-kadang mereka membuat keputusan sendiri berdasarkan sejarah mereka. .

Haram Membunuh Diri

Kami mulakan dengan firman Allab SWT:

وَلَا تُلْقُوا بِأَيْدِيكُمْ إِلَى التَّهْلُكَةِ

Maksudnya : Dan janganlah kamu sengaja mencampakkan diri kamu ke dalam bahaya kebinasaan.

(Surah al-Baqarah: 195)

Maknanya ialah janganlah kamu melakukan sebab yang menjadi kebinasaanmu.

Syeikh Abdurrahman bin Nasir bin Abdullah al-Sa’adi dalam tafsirnya iaitu tafsir Taisir al-Karim al-Rahman fi Tafsir Kalam al-Manan menyebut: “ Sesiapa yang menjatuhkan dirinya kepada kebinasaan dengan melakukan maksiat kepada Allah dan juga berputus asa daripada taubat kepada Allah. .”

Imam al-Suyuti berkata dalam tafsirnya: “ Maksudnya dirimu. Manakala ba (huruf jar iaitu ba) sebagai tambahan (ke dalam kebinasaan) atau kecelakaan disebabkan meninggalkan atau mengeluarkan untuk berjihad yang akan menyebabkan lebih kuatnya pihak musuh daripada kamu .”

Firman Allah SWT:

وَلَا تَقْتُلُوا النَّفْسَ الَّتِي حَرَّمَ اللَّهُ إِلَّا بِالْحَقِّ ۗ وَمَن قُتِلَ مَظْلُومًا فَقَدْ جَعَلْنَا لِوَلِيِّهِ سُلْطَانًا فَلَا يُسْرِف فِّي الْقَتْلِ ۖ إِنَّهُ كَانَ مَنصُورًا

Maksudnya : Dan janganlah kamu membunuh diri seseorang manusia yang diharamkan oleh Allah membunuhnya kecuali dengan alasan yang benar. Dan sesiapa yang dibunuh secara zalim, maka sesungguhnya Kami telah menjadikan warisannya berkuasa menuntut balas. Dalam pada itu, janganlah ia melampau dalam menuntut balas bunuh itu, kerana sesungguhnya ia adalah mendapat sepenuh-penuh pertolongan (menurut hukum Syarak).

(Surah al-Isra’: 33)

Ayat ini menunjukkan haram membunuh jiwa termasuk diri sendiri kerana umumnya.

Bunuh diri adalah dosa besar, kerana adanya ancaman khusus baginya, seperti sabdanya:

مَنْ قَتَلَ نَفْسَهُ بِشَىْءٍ عُذِّبَ بِهِ يَوْمَ الْقِيَامَةِ

Maksudnya : “Sesiapa yang membunuh diri dengan sesuatu cara, pada hari kiamat kelak dia akan diseksa dengan cara seperti itu pula.”

Riwayat al-Bukhari (6047) dan Muslim (110)

Al-Imam al Nawawi rahimahullah berkata, “Al Qadhi Iyadh mengatakan, pendapat para ulama, setiap jenazah muslim sama ada meninggal kerana suatu hukuman, direjam, bunuh diri dan anak zina tetap disolatkan.

Daripada Jundub RA, Nabi SAW bersabda:

كَانَ فِيمَنْ كَانَ قَبْلَكُمْ رَجُلٌ بِهِ جُرْحٌ، فَجَزِعَ فَأَخَذَ سِكِّينًا فَحَزَّ بِهَا يَدَهُ، فَمَا رَقَأَ الدَّمُ حَتَّى مَاتَ، قَالَ اللَّهُ تَعَالَى بَادَرَنِي عَبْدِي بِنَفْسِهِ، حَرَّمْتُ عَلَيْهِ الْجَنَّةَ ‏

Maksudnya : “ Pada umat sebelum kalian, terdapat seseorang yang tercedera, dia tidak dapat menahan kesakitan lalu dia mengambil pisaunya dan memotong tangannya. Darah berterusan mengalir sehinggalah dia mati. Allah berfirman: Hamba ku telah menyegerakan untuk mati, aku telah mengharamkan ke atasnya syurga .”

Riwayat al-Bukhari (3463)

Hadis ini menunjukkan pembunuh diri tidak dimasukkan ke dalam syurga adalah sebagai ancaman yang amat keras.

Ini berdasarkan sabda Nabi SAW:

منْ قَتَلَ نَفْسَهُ بحَديدَةٍ فَحَدِيدَتُهُ فِى يَدِهِ يَتَوَجَّأُ بِهَا فِى بَطْنه فِى نَارِ جَهَنَّمَ خَالِدًا مُخَلَّدًا فِيهَا أبَدًا، وَمَنْ شَرِبَ سمًّا فَقَتَلَ نَفْسَهُ فَهُوَ يَتَحَسَّاهُ فِى نَارِ جَهَنَّمَ خَالِدًا مُخَلَّدًا فِيهَا أبَدًا، وَمَنْ تَردَّى مِنْ جبَلٍ فَقَتَلَ نَفْسَهُ فَهُوَ يَتَرَدَّى فِى نَارِ جَهَنّمَ خَالِدًا مُخَلَّدًا فِيهَا أبَدًا

Maksudnya : “ Sesiapa yang membunuh diri dengan besi, maka di neraka jahanam nanti besi itu selalu di tangannya, ia menusuk-nusukkannya ke perutnya selama-lamanya. Dan barangsiapa bunuh diri dengan minum racun, maka di neraka jahanam nanti ia akan terus meminumnya selama-lamanya. Dan barangsiapa bunuh diri dengan menjatuhkan diri dari gunung, maka di neraka jahanam nanti, ia akan menjatuhkan (dirinya) selama-lamanya.”

Riwayat Muslim (109)

Qadhi Iyadh meletakkan hadis ini dalam Syarah Sahih Muslim di bawah bab “ larangan membunuh diri sendiri, sesungguhnya sesiapa yang membunuh dirinya sendiri dengan sesuatu, dia akan diazab dengan sesuatu itu dalam neraka dan dia tidak akan masuk syurga kecuali dirinya muslim ”.

Qadhi Iyadh menyebut bahawa orang yang membunuh diri akan memasuki neraka dalam tempoh yang panjang akan tetapi bukannya kekal di dalam neraka selama-lamanya.

Imam al-Syatibi menyatakan bahawa semua ajaran yang ditetapkan oleh Islam adalah untuk menjaga kemaslahatan yang lima. Berdasarkan dalil-dalil di atas jelas bahawa bunuh diri merupakan perbuatan yang dilarang dan bertentangan dengan perintah agama. Kerana besarnya dosa akibat perbuatan tersebut maka tempat kembali orang yang melakukannya adalah neraka jahanam.

Berdasarkan nas di atas dan juga pendapat ulama jelas menunjukkan kepada kita bahawa membunuh diri adalah haram dan termasuk dalam dosa besar . Sehingga ramai ulama memasukkan dalam kitab masing-masing berkenaan dengan dosa besar salah satunya ialah membunuh diri.

Artikel tentang bunuh diri ini dipetik dari laman web mufti Wilayah Persekutuan Hukum Bunuh Diri

“Nasihat”

Akhir sekali, Nasihat kami agar Jika anda menghadapi sebarang masalah sila cepat-cepat mencari solusi untuk menyelesaikan masalah tersebut jangan jadikan bunuh diri sebagai jalan terakhir untuk menyelesaikan masalah yang kita hadapi. Kongsikan masalah dengan orang lain supaya beban anda untuk memikul masalah menjadi ringan.

Sir Mohd Afizi
Sir Mohd Afizihttps://www.sistemguruonline.my/
Fulltime Writer at Sistem Guru Online. "There are two days in the year that we can't do anything, yesterday and tomorrow!"

Anda Mungkin Meminati