Dapatkan segera info rasmi yang lengkap di sistemguruonline.my ⏬️

Permohonan Rumah PR1MA Mampu Milik 2023 Ini Cara Daftar

Permohonan Rumah PR1MA Mampu Milik 2023, Ini Cara Daftar...

Permohonan Rumah PR1MA Mampu Milik 2023 Ini Cara Daftar Kerajaan kita telah melakukan pelbagai bantuan bagi tahun 2023 ini untuk rakyat layak memohon. Di tahun 2023 ini sudah pasti ramai yang ingin memiliki rumah idaman namun masih lagi tidak tercapai seperti dek kerana ekonomi dan kos sara hidup yang semakin tinggi.

Oleh itu, buat anda yang masih tercari-cari rumah mampu milik disinilah satu pertubuhan iaitu Rumah PR1MA yang mana ia merupakan adalah merupakan sebuah program Perumahan Rakyat 1 Malaysia yang telahpun diperkenalkan dari pihak kerajaan buat rakyat Malaysia. Program perumahan ini telah diadakan adalah untuk tujuan membantu rakyat yang mempunyai pendapatan rendah dan sederhana untuk memiliki rumah sendiri yang mana ia selesa untuk diduduki serta dengan harga yang berpatutan.

Permohonan Rumah PR1MA Mampu Milik 2023 Ini Cara Daftar

Untuk makluman rakyat Malaysia, mungkin ada sesetengah mereka yang masih belum mengenali mengenai apakah itu Rumah PR1MA, yang diwar-warkan ini dengan tawaran rumah yang selesa serta mampu milik bagi mereka yang bergaji sederhana. Oleh itu kami sediakan sedikit beberapa maklumat mengenai Rumah PR1MA supaya urusan permohonan anda dilancarkan.

Apakah Itu PR1MA?

PR1MA ni projek perumahan mampu milik di bawah Akta PR1MA 2012. Program ni ditubuhkan adalah untuk merancang, membangunkan, membina, mengekalkan dan menyediakan perumahan mampu milik bermutu tinggi dengan konsep kehidupan moden untuk rakyat Malaysia berpendapatan pertengahan serta untuk orang yang duduk di kawasan bandar utama, tapi berpendapatan isi rumah sederhana.

Objektif atau tujuan Rumah PR1MA:

 • Merancang pembangunan kediaman dan fasiliti komuniti berintegrasi serta peningkatan kualiti hidup pemilik rumah.
 • Membangunkan kediaman moden, selesa dan berkualiti tinggi.
 • Menyediakan kediaman mampu milik bagi kumpulan berpendapatan pertengahan.
 • Memelihara jenama PR1MA dengan standard pembangunan yang kukuh dan terkini, dan memantau pelaksanaan standard ini.

Rumah PR1MA Mampu Milik 2023 Maklumat Rumah PR1MA

Apakah Itu Rumah PR1MA?

Untuk makluman rakyat Malaysia, Rumah PR1MA ini adalah direka agar dapat menjadi dengan sebahagian dari komuniti bersepadu, di mana anda akan dapat memilih dari pelbagai jenis unit rumah dan pada saiz yang berbeza-beza. Adalah kerana semua ni bertujuan untuk memenuhi keperluan rakyat Malaysia yang berada di pusat bandar yang tengah pesat berkembang di Malaysia.

Buat pengetahuan anda, kebanyakan projek Rumah PR1MA ini ia terletak pada lokasi yang kondusif serta menarik seperti mana dalam bandar utama di seluruh Malaysia. Oleh yang demikian itu, terdapat dengan pelbagai kemudahan berdekatan bagi perumahan PR1MA ini termasuk sekolah, kedai runcit, akses kepada pengangkutan awam dan pelbagai macam lagi kemudahan yang sedia ada yang mesti dan mampu untuk rakyat Malaysia miliki dan selesa mendiami.

Selain daripada program rumah PR1MA ini, terdapat lebih banyak program dan bantuan yang disediakan kerajaan untuk membantu rakyat. Di sini ada beberapa senarai bantuan kerajaan yang diperbaharui untuk tahun 2023.

 1. Jom Shopping Perayaan (Baucar) Dinaikkan RM200 | Ini Cara Mohon!
 2. Bantuan MBI Selangor RM100 Tahun 2023 (Kembali Ke Sekolah)
 3. Senarai Bantuan Kerajaan Januari 2023, Semak Kelayakan Anda
 4. Makluman : Tabung Haji Bakal Umum Status Ibadah Haji Tahun Ini | Tarikh Surat Tawaran Haji, Rayuan & Kriteria Kesihatan!
 5. Bantuan Tunai Rakyat Kategori Bujang 2023

Rumah PR1MA Mampu Milik 2023 Harga Rumah Yang Ditawarkan

Berapakah Harga Rumah PR1MA Yang Ditawarkan?

Buat pengetahuan semua warganegara, keseluruhan harga bagi Rumah PRIMA yang telah ditawarkan adalah berharga antara RM100,000 hingga RM400,000 sahaja. Dengan harga sebegini murah jika nak di bandingkan dengan kebanyakan rumah di luar sana yang kita lihat dek kerana program ni memang bertujuan untuk menyediakan rumah yang selesa dan persekitaran yang mudah untuk kehidupan diberi pada harga berpatutan buat rakyat Malaysia.

Oleh kerana itu, mereka yang mana bergaji sederhana tidaklah dikategorikan sebagai orang bergaji lumayan sudah tentu ia mampu untuk miliki rumah yang ditawarkan ini.

2 gambang 3 w2
Sumber rujukan gambar dari portal rasmi PR1MA

Di Manakah Terletaknya Rumah PR1MA Ini?

Sebagaimana yang telah diberitahu, rumah PR1MA mampu milik ini anda boleh mendapatkan di banyak lokasi seluruh negara. Namun, telah kami senaraikan beberapa projek yang masih tersedia untuk membantu dan memudahkan anda yang cuba mahu memohonnya:

 • Bagi Sudut Utara
 1. Negeri Kedah: Residensi Utama
 2. Negeri Pulau Pinang: Residensi Bukit Gelugor
 3. Negeri Perak: Residensi Kampung Paloh
 • Untuk Tengah
 1. Selangor: Residensi Bandar Bukit Mahkota, Kajang
 • Bagi Selatan
 1. Seremban: Residensi Seremban Sentral, Seremban
 2. Negeri Melaka: Residensi A’Famosa
 3. Negeri Johor: Residensi Tebrau
 • Bagi Sudut Pantai Timur

Negeri Pahang: Residensi D’Marina @ Pinggiran Putra 2

 1. Kelantan: Residensi Tok Bali
 • Bagi Sabah & Sarawak
 1. Negeri Sabah: Residensi Ranggu

Apakah Syarat Kelayakan Untuk Memiliki Rumah PR1MA Ini?

 1. Anda mesti warganegara Malaysia
 2. Bujang atau berkahwin, berumur 21 tahun ke atas
 3. Pendapatan isi rumah individu atau gabungan (suami & isteri) antara RM2,500 hingga RM15,000 sebulan (pendapatan kasar)
 4. Residensi PR1MA boleh dibeli sebagai rumah pertama atau kedua sahaja

Anda boleh merujuk syarat kelayakan ini di Portal Rasmi PR1MA di link yang telah disediakan ini Syarat Kelayakan Kediaman PR1MA 

Cara Membuat Permohonan Rumah PR1MA:

Ini adalah cara-cara untuk panduan bagi anda melakukan permohonan rumah PR1MA ini. Berikut ia telah disediakan seperti dibawah, sila ikuti langkah ini agar permohonan anda tidak ditolak.

 • Cara pertama yang perlu anda lakukan adalah pendaftaran

Cara pertama ini anda perlu mendaftar. Dan langkah tersebut anda boleh layarinya di portal rasmi PR1MA di link kamu sediakan ini Laman Portal Rasmi PR1MA Pesanan penting, anda dinasihatkan bagi pastikan segala borang pendaftaran anda telah lengkap di isi dengan baik. Pemohon akan menerima nombor rujukkan dan nombor tersebut pemohon hendaklah menyimpan sebagai untuk rujukan PR1MA.

 • Pelancaran Pembangunan Baru (Rumah PR1MA)

Untuk makluman bagi para pemohon, anda akan diberitahu untuk setiap bagi perlaksanaan pembangunan PR1MA baharu serta lokasinya sebagaimana yang telah anda pilih.

 • Untuk Makluman Permohonan

Sekiranya anda telahpun berjaya mendaftar, sila log masuk di portal rasmi PR1MA bagi semakan perumahan PR1MA. Kerana kemasukan untuk undian adalah tidak automatik.

Anda dinasihatkan untuk hubungi rakan jualan yang ia telah dilantik untuk membuat pemeriksaan ketersediaan bagi unit semasa.

Adakah Perlu Untuk Bayar Daftar PR1MA?

Pendaftaran bagi perumahan PR1MA ini adalah percuma. Tiada sebarang caj yang akan dikenakan sewaktu anda mendaftar dan tiada juga bayaran yang diperlukan bagi yuran peguam.

Apa yang anda perlu lakukan adalah mendaftar di laman web rasmi PR1MA, ataupun boleh pergi ke mana-mana pejabat PR1MA dan galeri jualan PR1MA.

Semoga dengan segala usaha yang telah anda lakukan dan urusan untuk memiliki rumah impian yang mampu milik dipermudahkan oleh Allah.

Sir Mohd Afizi
Sir Mohd Afizihttps://www.sistemguruonline.my/
Fulltime Writer at Sistem Guru Online. "There are two days in the year that we can't do anything, yesterday and tomorrow!"

Anda Mungkin Meminati