Dapatkan segera info rasmi yang lengkap di sistemguruonline.my ⏬️

Permohonan Jawatan Kosong UMK 2023

Permohonan Jawatan Kosong UMK 2023
Permohonan Jawatan Kosong UMK 2023

Permohonan Jawatan Kosong UMK 2023. Universiti Malaysia Kelantan kini mempelawa anda yang berkelayakan untuk memohon jawatan yang ditawarkan. Sila rujuk dibawah.

Kini dibuka Permohonan Jawatan Kosong UMK 2023

Nama Majikan

 • Nama Majikan: Universiti Malaysia Kelantan (UMK)

Lokasi Jawatan Kosong

 • Kelantan

Bila Tarikh Tutup Permohonan?

 • Tarikh Tutup Permohonan: 15 Januari 2023

Apakah Jawatan Yang Ditawarkan?

 • Penolong Pengawas Peperiksaan

Apakah Kelayakan Untuk Memohon?

Untuk memohon, pastikan anda mengikut langkah-langkah untuk memohon kerja kosong terkini yang majikan tetapkan seperti di bawah.

Sekiranya anda, calon yang berkelayakan dengan Ijazah, Diploma, Sijil Tinggi Persekolahan (SPM, STPM, Tahap “A”, Pra-U) atau Kelayakan Profesional yang diiktiraf adalah ditawarkan untuk membuat permohonan bagi memenuhi kekosongan jawatan di atas.  (Sila rujuk iklan dan syarat kelayakan di bawah dahulu)

Apakah Ciri-ciri Yang Diperlukan?

408662143 1544106869742305 6689902788043850979 n
Permohonan Jawatan Kosong UMK 2023
 • Keperluan akademik yang mencukupi ditetapkan
 • Berminat membina kerjaya dengan majikan yang berpengetahuan
 • Mempunyai ciri-ciri kepimpinan dan lain-lain (rujuk kelayakan permohonan di bawah)

Apakah Kelebihan Yang Ditawarkan?

 • Gaji dengan pelbagai imbuhan menarik
 • Cuti Tahunan
 • Cuti Sakit dan lain-lain
 • Dan lain-lain

Bagaimana Cara Membuat Permohonan

Klik pautan “IKLAN PENUH JAWATAN” di bawah dan rujuk maklumat permohonan, syarat dan tarikh tutup permohonan kerja tersebut.

409015608 1544107003075625 5935833865814097025 n
Permohonan Jawatan Kosong UMK 2023

IKLAN PENUH JAWATAN

Mohon juga:

SEJARAH UMK

Penubuhan universiti di Kelantan dijadikan sebagai komponen dalam Rancangan Malaysia Kesembilan bagi menyokong kualiti pembangunan modal insan dalam sektor pengajian tinggi. Perjanjian persekutuan telah diumumkan oleh Perdana Menteri pada 31 Mac 2006 dalam cadangan Rancangan Malaysia Kesembilan.

Penubuhan universiti itu telah diluluskan dalam Mesyuarat Jemaah Menteri pada 14 Jun 2006. Jemaah Menteri telah menetapkan bahawa falsafah kurikulum di UMK hendaklah berteraskan pendidikan keusahawanan dan perusahaan dalam semua program pengajian. Oleh itu, tagline seperti “Keusahawanan Teras Kami” dan “Universiti Keusahawanan” digunakan secara meluas untuk mempromosikan falsafah universiti ini. Kajian khusus untuk jangka pendek dan sederhana dikelompokkan kepada tiga bidang pengajian utama, iaitu:

1. Keusahawanan dan Perniagaan;
2. Teknologi Kreatif dan Warisan;
3. Industri Asas Tani dan Sains Bumi

Selain daripada tiga bidang pengajian, penekanan yang ketara akan diberikan kepada pemerolehan bahasa dan pembangunan kemahiran insaniah. Program pembelajaran ini bertujuan untuk melahirkan modal insan berkualiti tinggi dengan mentaliti kelas pertama dan ciri-ciri keusahawanan yang boleh dicontohi. Ini diharapkan dapat menyumbang kepada kemakmuran global dengan meningkatkan keupayaan dan kapasiti Perusahaan Kecil dan Sederhana (PKS), dan juga ke arah pembangunan masyarakat komersil yang tinggi keusahawanan. Selaras dengan semua bidang pengajian, Teknologi Maklumat dan Komunikasi (ICT) digunakan sebagai pemboleh.

Visi

Memperjuangkan pembangunan insan yang seimbang dan holistik dengan ciri-ciri keusahawanan untuk kemakmuran global

MISI

Kami menawarkan program dan latihan akademik yang berkualiti dan relevan, penyelidikan dan inovasi bernilai komersial tinggi, perkhidmatan yang berkesan dan cekap, dengan keutamaan tinggi dalam menyediakan persekitaran yang kondusif dan memenuhi tanggungjawab sosial

MOTTO

“Keusahawanan adalah Teras Kami”

TRANSFORMATIF * KEUSAHAWANAN * CEMERLANG

logo umk menegak

LOGO DAN FALSAFAH

 

Logo Universiti Malaysia Kelantan (UMK) menekankan pada huruf “U”, “M” dan “K”. Reka bentuk melambangkan elemen dan sifat keterbukaan dan keabadian universiti. Dari perspektif lain, bentuk jam pasir mencerminkan pembelajaran sepanjang hayat yang tidak mempunyai had masa dalam proses pembelajaran. Idea ini mengaitkan imej dua tangan yang memohon keberkatan dan ketenangan Tuhan (redha) sambil sentiasa bersyukur

. Imej kromosom mewakili sifat interaksi yang aktif dan dinamik dalam persekitaran Universiti. Pemilihan warna “biru” adalah untuk Malaysia, “merah” untuk Kelantan dan “oren” untuk pinang yang masak yang merujuk kepada warisan

Logo ini disokong oleh falsafah UMK yang memfokuskan kepada enam (6) aspek iaitu :

 • Pendidikan Keusahawanan
 • bahasa ketiga
 • ICT sebagai pemboleh.
 • Pembelajaran sepanjang hayat.
 • Modal insan berkualiti.
 • Keunikan dan perkaitan.

PEMBANGUNAN STRATEGI TERAS

 • Untuk membina dan mengantarabangsakan program pembelajaran dan ahli akademik universiti
 • Untuk menggalakkan budaya penyelidikan, inovasi dan pengkomersilan
 • Untuk menyediakan sumber manusia yang berpengetahuan, cekap dan bersepadu serta mengamalkan sistem pengurusan dan tadbir urus yang baik
 • Untuk membangunkan infrastruktur yang menyokong falsafah membangunkan universiti keusahawanan
 • Untuk menyumbang kepada kesejahteraan masyarakat dan industri

Nilai Teras Organisasi

Setiap pelajar dan kakitangan UMK mendokong nilai teras yang sama demi membina jati diri Universiti. Tiga (3) nilai teras UMK adalah untuk:

 • Jadilah kreatif dan inovatif;
 • Bersedia untuk membawa dan menerima perubahan; serta
 • Jadilah profesional dalam semua usaha.

Jadilah Kreatif dan Inovatif

Warga UMK perlu sentiasa meningkatkan kualiti kerja dengan menambah baik prosedur kerja dan memberi perhatian kepada amalan terbaik untuk penyampaian yang lebih berkesan dan pantas (lebih cekap) yang turut meningkatkan kepuasan pelanggan. Warga UMK juga perlu memperkenalkan produk, kaedah atau pendekatan baharu dalam menawarkan perkhidmatan pendidikan keusahawanan sambil mengambil kira menyesuaikan diri dengan perubahan persekitaran mereka.
Kreativiti juga mesti digunakan dalam menyelesaikan masalah yang kompleks, walaupun dengan sumber yang terhad, sambil memastikan keperluan pelanggan masih dipenuhi mengikut jangkaan. Di samping itu, warga UMK perlu bersedia meneroka pelbagai kemungkinan melalui pengenalan idea-idea baru dan unik untuk mencipta peluang selanjutnya.

Bersedia untuk membawa dan menerima perubahan

Warga UMK perlu bersedia untuk mempelajari dan meneroka ilmu baharu bagi meningkatkan keupayaan individu semasa menjalankan tanggungjawab. Mereka perlu bersikap positif terhadap kritikan yang membina sebagai sebahagian daripada proses untuk mengukuhkan produk kerja mereka. Keterbukaan perwatakan ini akan membentuk individu yang fleksibel, serba boleh, berdaya saing dan mempunyai daya tahan yang tinggi. Seterusnya, warga UMK juga harus bersedia menyesuaikan diri dengan perubahan persekitaran kerja dan tanggungjawab yang sewajarnya.

Jadilah profesional dalam semua usaha

Kakitangan UMK perlu berpengetahuan, berkemahiran dan kompeten dalam bidang kepakaran atau dengan tanggungjawab mereka. Mereka perlu memberi keutamaan dalam melaksanakan tanggungjawab dengan cekap dan berkesan selaras dengan tugas dan etika disiplin kepakaran mereka. Warga universiti perlu sentiasa menitikberatkan pencapaian Wawasan UMK dengan bersikap mesra dan mudah didekati, penuh integriti, partisipatif, jujur ​​dan amanah, bertanggungjawab dan komited, serta bersyukur dan menenangkan hati. Akhir sekali, warga UMK perlu bersedia untuk memimpin di samping memberikan kerjasama dan sokongan apabila dipimpin semasa menjalankan tugas.

PIAGAM PELANGGAN

Berpegang kepada teras, keusahawanan, Universiti Malaysia Kelantan (UMK) berpegang kepada nilai kreatif dan inovatif, ketelusan dan profesionalisme dalam pembangunan modal insan yang unik, relevan dan tidak serupa. UMK berazam, komited dan bersumpah untuk melaksanakan semua hak yang termaktub kepada semua pelanggannya secara profesional, beretika dan berintegriti:

Pelajar
Menyediakan pendidikan berkualiti berdasarkan piawaian global yang menjamin peluang kerjaya yang cemerlang dalam semua bidang kepakaran

Kakitangan
Mewujudkan persekitaran kerja yang kondusif untuk membolehkan kakitangan menunjukkan semua keupayaan mereka ke arah kecemerlangan dengan insentif dan sistem imbuhan serta memberi peluang kepada kakitangan untuk mengukuhkan laluan kerjaya mereka setanding dengan institusi lain.

Komuniti dan Industri
Menjadikan UMK relevan kepada masyarakat dalam usaha memperkukuh sosio-ekonomi, budaya dan pemantapan jati diri dan bangsa, di samping memastikan UMK menjadi rakan kongsi yang boleh dipercayai bagi mempergiatkan penjanaan ekonomi dan mewujudkan peluang pekerjaan kepada graduan.

Negara
Menyediakan tenaga kerja berkualiti tinggi dengan pengetahuan dan kemahiran, serta memiliki sifat-sifat keusahawanan yang boleh menembusi semua aspek keperluan tenaga kerja negara.

Maklum Balas/Pertanyaan/Aduan
Mengakui penerimaan aduan, cadangan dan/atau pertanyaan berkaitan perkhidmatan Universiti dalam tempoh 24 jam. Mengambil tindakan ke atas aduan, cadangan dan/atau pertanyaan berkaitan perkhidmatan Universiti tidak melebihi lima (5) hari bekerja.

Akhir sekali, tuan-tuan dan puan-puan yang ingin membuat Permohonan Jawatan Kosong UMK 2023 bolehlah terus mengisi kekosongan sebelum tamat tempoh.

Sir Mohd Afizi
Sir Mohd Afizihttps://www.sistemguruonline.my/
Fulltime Writer at Sistem Guru Online. "There are two days in the year that we can't do anything, yesterday and tomorrow!"

Anda Mungkin Meminati